Sănătatea și îngrijirea pisicilor

Un lucru important ce trebuie știut despre îngrijirea pisicilor este că, fiind animale de companie „sălbatice”, ele știu foarte bine cum să ascundă când sunt bolnave, pentru a nu părea vulnerabile. Pentru că, arătându-și slăbiciunea, ar putea deveni pradă ușoară pentru alte animalele prădătoare. Din aceasta cauză, se întâmplă des să nu observăm ca iubita felină are probleme de sănătate. Citește mai mult

Sănătatea și îngrijirea pisicilor

Pisica tușește: cauze și tratament

Din punct de vedere medical, atunci când pisica tușește, se întâmplă o expulzare explozivă de aer din plămâni prin gura pisicii. Cauza acestui simptom este mereu un stimul care declanșează reflexul de tuse. Scopul acestui reflex este fie să scuipe corpuri străine, fie să îndepărteze mucusul bronhic din căile respiratorii. Tusea la pisici este foarte comună și poate avea diverse cauze.

5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
15 min

Ce pot face dacă am o pisică obeză? Obezitatea la pisici: cauze și urmări

Aproape una din două pisici este considerată supraponderală. Nu te juca cu kilogramele în plus: nu doar că afectează calitatea și speranța de viață a pisicilor, ci și cresc riscul de boli, cum ar fi diabet și dureri de articulații. Și tu ai o pisică obeză? Află de aici cum îți poți da seama dacă pisica ta este supraponderală și cum kilogramele în plus în afectează sănătatea.
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
6 min

Despre părul de pisică: cum să îngrijești corect blana pisicii

Când blana pisicii este deasă și lucioasă, înseamnă că felina este sănătoasă din punct de vedere fizic și mental. În mare parte, pisicile au grijă  singure de blana lor. Însă asta nu înseamnă că nu au nevoie și de ajutorul tău. De fapt, părul de pisică are nevoie de periat regulat. De asemenea, și un regim alimentar echilibrat asigură sănătatea blănii.
10 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!
6 min

Pisica deshidratată: ce se poate întâmpla dacă pisica nu bea apă?

Se spune că noi, proprietarii de pisici, ar trebui să bem între doi și doi litri și jumătate de apă pe zi. Nu reușim să facem asta tot timpul, așa că în unele seri avem dureri de cap și suntem prost dispuși. Aceste lucruri sunt valabile și în cazul animalelor și este datoria noastră să le ajutăm. Însă înainte de toate, avem nevoie să aflăm câteva informații. Câtă apă trebuie să bea o pisică pe parcursul unei zile, pentru a se menține sănătoasă? Ce trebuie făcut dacă pisica nu bea apă și cum poți recunoaște o pisică deshidratată? În acest articol, oferim toate informațiile și sfaturile utile despre deshidratarea la pisici.
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.
5 min

Răceala la pisici: cauze, simptome, tratament

La fel ca noi oamenii, și pisicile răcesc. În majoritatea cazurilor de răceală la pisici, simptomele sunt cele tipice: tuse, nas înfundat și oboseală. Acestea sunt rezultatul unei infecții virale inofensive, provocată de agenții patogeni specifici gripei feline. Aceștia sunt întâlniți des în adăposturile de animale sau în casele cu mai multe pisici. Unii agenți patogeni pot afecta grav sănătatea pisicii, motiv pentru care diagnosticarea detaliată urmată de un tratament eficient sunt foarte importante.
6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia. Prin intermediul fiecărui vaccin sunt injectați agenți patogeni în pisică, dar aceștia nu cauzează nicio boală. Cu ajutorul acestora, pisica își formează așa numiții anticorpi. Aceștia previn pisica din a contacta diverse boli.
4 min

Viermii la pisici

Viermii sunt un capitol neplăcut din viața unui stăpân de pisică. Cu toate acestea, majoritatea iubitorilor de pisici ajunge să intre în contact cu ei, mai ales dacă pisica are acces afară. Dar și pisicile de apartament se pot infesta, prin mâncarea contaminată. Află cum poți să identifici corect viermii la pisici și ce măsuri trebuie să iei pentru deparazitarea animalului.

zooGhid pentru îngrijirea pisicilor

Deseori pisicile ne permit să observăm că suferă atunci când e ceva grav. Pierderea apetitului e unul dintre semnele că pisica ar putea avea nevoie de tratament. Însă există și excepții: de exemplu câinii și iepurii nu mai mănâncă dacă îi dor dinții, dar pisica nu are acest obicei.

O pisică va fi considerată sănătoasă atunci când poate duce o viață tipică a unei pisici, fără dureri și fără medicamente. Îți recomandăm să te uiți cu atenție la pisica ta și să mergi regulat la veterinar pentru consultații de rutină.

Dacă pisica ta are obiceiul să iasă din casă, ai posibilități limitate să îți formezi propria părere despre sănătatea ei. Mai ales că nu poți colecta mostre de scaun și de urină decât dacă pisica face la litieră. Dacă își face „treburile” exclusiv afară, nu prea ai posibilitatea să o evaluezi în funcție de acest criteriu.

Ține cont că mostrele de scaun pe care le iei din litieră pentru a fi examinate de veterinar, ar trebui să conțină cât mai puțin nisip. E important să mergi imediat la veterinar dacă pisica se comportă atipic sau pare să sufere. Nu uita că niciun articol de pe internet despre îngrijirea pisicilor, indiferent de cât de profesionist a fost scris, nu poate înlocui părerea unui expert.

Care sunt bolile tipice pisicilor?

Viermi: infestarea cu viermi este cel mai răspândită la pisicile de curte. De aceea, se recomandă deparazitarea internă. Infestarea cu acest patogen poate duce la diaree, blană zbârlită, posibil chiar la emaciere și deshidratare, precum și la o condiție generală proastă.

În cazurile deosebit de grave pot apărea blocaje intestinale sau peritonită. Din fericire, diagnosticul este ușor de stabilit, deoarece pot fi identificate clar ouăle viermilor prin examinarea scaunului. Soluțiile de deparazitare internă sunt menite să combată infestarea cu viermi.

Chlamyidia: patogenul Chlamydophila felis atacă țesutul conjunctiv al ochiului pisicii. Așadar, infecția se manifestă ca o conjunctivită. Unul dintre simptomele distinctive este ochiul apos, iar după câteva zile poate fi afectat și cel de-al doilea ochi. Dacă boala este severă, pot apărea daune semnificative. Răceala și febra pot fi și ele printre simptome.

Boala afectează în general pisicile cu vârsta cuprinsă între cinci săptămâni și nouă luni. Transmiterea are loc prin contactul direct cu secreția ochiului unei pisici bolnave. E posibil ca patogenul să fie transmis și de la pisici la oameni.

Patogenul poate fi detectat cu ajutorul unei mostre de tampon din ochi. Dacă pisica nu a fost vaccinată, detectarea anticorpilor poate confirma diagnosticul. Tetraciclina este antibioticul folosit în tratament. Tratamentul durează patru săptămâni.

În anumite condiții, care trebuie evaluate de veterinar, ar putea fi indicată vaccinarea împotriva Chlamydia. Acest lucru este necesar doar dacă pisica este expusă unui risc mare de infecție, de exemplu dacă pisica se află într-un adăpost de animale.

Toxoplasmoza: infecția cu toxoplasme (Toxoplasma gondii) se numește toxoplasmoză.
Toxoplasmele sunt microorganisme unicelulare. Acest patogen este răspândit în întreaga lume și nu infectează doar pisica, ci și linxul, ocelotul și puma. Pisicile se pot infecta prin intermediul fecalelor altor pisici, precum și de la animale de pradă care au patogenul, cum ar fi șoarecii și păsările. Riscul de infecție este mult mai mare la pisicile de curte decât la pisicile care stau doar în interior.

Semne evidente ale bolii pot fi pierderea apetitului, pierderi în greutate, letargie, probleme respiratorii, febră, vărsături, diaree, deficite neurologice și inflamarea sistemului muscular. Medicul veterinar poate stabili dacă pisica a avut deja o infecție. După o singură infecție, pisica are adesea anticorpi în sânge.

Veterinarul poate determina prin intermediul unei analize de sânge dacă pisica este infectată cu toxoplasme. El va examina și mostrele de scaun la o dată la două săptămâni. Tratamentul se face cu antibiotice și medicamente de deparazitare.

Rabie: e cauzată de un virus răspândit în întreaga lume. Infecția are loc prin mușcătura unui animal infectat cu rabie, dar și prin contact, cum ar fi linsul sau zgâriatul. Patogenul intră în corpul pisicii, prin salivă, prin răni sau membrane mucoase și ajunge la creier prin căile nervoase. Acolo, virusul se multiplică.

Din creier, virusul se răspândește prin corp și ajunge, printre altele, la glandele salivare. Transmiterea se face prin mușcătură. Însă nu toate animalele care suferă de rabie atacă altele, unele sunt surprinzător de docile. Poate dura până la 200 de zile până să apară simptomele bolii.

La două până la șapte săptămâni de când a avut loc infecția, va apărea boala. Se manifestă prin simptome precum pierderea apetitului, dureri de cap, amețeli, vărsături, dureri de gât și febră. La acestea se pot adăuga și sentimente de anxietate, precum și o frică de apă. Hiperexcitabilitatea generală este exprimată prin lăcrimare ridicată, transpirat excesiv și pupile dilatate. Îi curge salivă din gură pentru a preveni înghițirea acesteia și crampele asociate. Apoi urmează convulsiile.

Pisica moare între trei și cinci zile mai târziu. Boala poate fi identificată clar doar la un animal mort. Vaccinul antirabic oferă o protecție sigură. După imunizarea de bază, acesta trebuie repetat doar o dată la trei ani. Se recomandă vaccinarea tuturor pisicilor cu acces afară.

Ce pot face pentru ca pisica mea să fie cât mai sănătoasă?

Tu, ca stăpân, poți face multe pentru a te asigura că iubita ta felină rămâne sănătoasă cât mai mult timp. Însă pot apărea oricum boli. E important să mergi la veterinar dacă ai dubii, pentru că, după cum am spus și înainte, pisicile au tendința să nu lase să se vadă că sunt bolnave. Acest comportament provine din sălbăticie, unde pisica ar fi fost în pericol dacă era percepută de alții ca fiind o pradă ușoară.

Îți recomandăm și să îi faci vaccinurile la timp. Veterinarul deține mai multe informații legate de îngrijirea pisicilor și poate decide care vaccinuri sunt cele mai bune pentru pisica ta în funcție de câțiva parametri. Însă tu, ca stăpân de pisică ar trebui să fii bine informat despre ce vaccinuri sunt disponibile și la ce intervale ar trebui făcute.

Principiul pentru vaccinare este: cât de mult necesar, cât mai puțin posibil. Nici un vaccin nu poate garanta o protecție de 100% împotriva unei boli. Dar beneficiul unui vaccin este mult mai mare decât riscul asociat.

Obligatorie în îngrijirea pisicilor este și deparazitarea internă regulată, mai ales pentru că infestarea cu viermi poate deveni un pericol nu doar pentru pisică, ci și pentru om, dacă are un sistem imunitar slăbit. Același lucru se aplică la copii.