Gestația la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică gestantă întinsă pe pătură

Perioada de gestație la pisici poate fi solicitantă chiar și pentru îngrijitorul său.

Ai o pisică gestantă? Îți urăm felicitări și cât mai multă distracție în această perioadă interesantă! Aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre gestația la pisici și cum să ajuți viitoarea mămică până în ziua în care naște puii.

Primele semne ale gestației la pisici

Dacă ai decis să împerechezi în mod conștient pisica, probabil te aștepți la primele schimbări vizibile la doar câteva zile după împerechere. Ai răbdare, pentru că durează un pic până să se întâmple acest lucru. Mameloanele pisicii se vor umfla și vor deveni roz abia după 15 până la 18 zile după împerechere.

După circa cinci săptămâni, burta blănoasei devine în sfârșit mai mare. Ea va mânca mai mult acum, având în vedere că are nevoie de nutrienți esențiali nu doar pentru ea, ci și pentru pisoii din uter. În general, s-ar putea ca felina să se îngrașe până la două kilograme în timpul gestației.

La fel ca oamenii, și pisicile gestante pot avea senzație de greață (grețuri matinale). De aceea s-ar putea să vomite mai des.

Cât durează gestația la pisică, vor fi observate schimbări comportamentale ale acesteia. Pisica va vrea să fie mângâiată mai des și va urmări stăpânul peste tot. Pe de altă parte, alte pisici gestante tind să fie mai distante și nu vor să fie atinse.

Cum se detectează gestația la pisici?

Schimbările de stare și o burtică mare pot indica faptul că pisica este gestantă, dar nu reprezintă dovezi clare. Dacă vrei să fii sigur că împerecherea a funcționat, veterinarul va trebui să examineze pisica mai în detaliu.

Sarcina la pisici poate fi identificată prin ecografie începând cu a treia săptămână. Ecograful va arăta bătăile inimii pisoilor pe un ecran separat.

Veterinarul va putea estima numărul de pisoi cu ajutorul unei radiografii după circa 40 de zile de când a rămas gestantă pisica. Însă el reușește să facă acest lucru doar dacă niciun făt mare nu ascunde vederea fătului de dedesubt.

Radiografia ajută la evaluarea mai ușoară a sănătății pisoilor și a pisicii mamă. Astfel pot fi excluse acumulările de aer (emfizeme) sau malformațiile.

Cât durează gestația la pisici?

Perioada de gestație la pisici durează aproximativ 64 – 69 de zile. În medie, pisicile nasc după 66 de zile de la împerechere.

În funcție de rasă, pisicile ajung la maturitate sexuală începând cu vârsta de patru până la doisprezece luni. Având în vedere că intră în călduri o dată la două-trei săptămâni, ele pot avea până la trei ture de pui pe an, spre deosebire de câini.

La ce să fii atent în timpul perioadei de gestație la pisici?

Gestația consumă mult din energia pisicii. Așa că ea va avea nevoie de multă atenție și îngrijire în această fază din viața sa. Dacă vrei să te asiguri că pisica este cât mai relaxată și că pisoii sunt sănătoși, urmează următoarele sfaturi:

  • Oferă-i atenție atunci când caută să fie aproape de tine.
  • Pe cât posibil nu organiza petreceri mari sau nu face schimbări majore (de ex. o mutare) când pisica este gestantă.
  • Mișcarea este bună, dar nu te aștepta la prea multă din partea viitoarei mămici.
  • Oferă-i suficiente locuri în care să se retragă.
  • Asigură-te că pisica gestantă primește suficiente calorii (cu aproape jumătate mai multe ca înainte de sarcină) și suficiente proteine de calitate superioară pentru a putea avea grijă de pisoii săi.
  • Du felina regulat la veterinar și cere din timp informații despre deparazitări interne și posibile vaccinuri (de preferat înainte de împerechere).

Poți găsi hrana potrivită pentru o pisică gestantă în magazinul online zooplus.

Complicații: când trebuie să merg la veterinar?

În general gestația la pisici are loc fără complicații majore. În orice caz, se poate întâmpla ca ceva să nu meargă conform planului. Câteodată pisicile gestante nu mai vor să mănânce sau au loc secreții mucoase sau roșii din vagin. Consultă un veterinar în aceste cazuri ca măsură de precauție.

Informează mereu veterinarul că pisica este gestantă înainte de a începe orice tratament. Administrarea anumitor medicamente poate avea un efect negativ asupra sarcinii și poate afecta pisoii nenăscuți.

Trebuie separată o pisică gestantă de motan?

Chiar și în timpul sarcinii, pisica poate rămâne iar gestantă. Pentru că actul de împerechere declanșează spontan ovulația. Deseori pisoii din cea de-a doua perioadă de călduri nu se dezvoltă bine sau mor în uterul mamei.  De aceea e important să separi pisica gravidă de motani necastrați în primele trei săptămâni de la împerechere.

Ai deja tot ce îți trebuie pentru micuți? Poate ar fi cazul să consulți și secțiunea  zooplus pentru pisoi


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!