Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Stapan cu pisica la veterinar

Sterilizarea pisicii este un subiect care naște foarte multe întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!

De ce se castrează pisicile?

Castrarea pisicii are mai multe avantaje. Pisicile castrate nu sunt la fel de agresive, sunt mai încrezătoare și au un teritoriu mai mic, ceea ce reduce riscul de accidente și lupte cu alte pisici de afară. Femelele nu intră în călduri și masculii nu își mai marchează teritoriul prin casă. În general, pisicile sterilizate trăiesc mai mult decât cele necastrate. Acestea nu sunt la fel de stresate și sunt mai echilibrate. Și nu în ultimul rând, castrarea previne reproducerea animalelor.

Pisicile ajung în general la maturitate sexuală înainte să împlinească un an, la unele pisici de rasă durează un pic mai mult. O femelă poate să facă pui de două ori pe an, având în medie între 2 și 6 pui de fiecare dată.

Exemplu: dacă o pisică face 80 de pui într-o perioadă de 10 ani, pui care se reproduc la aceeași rată – la fel și pisoii lor ș.a.m.d. – după acești 10 ani se vor fi născut sute de mii de pisoi – e imposibil să găsești o casă pentru toți!

Pisoii nedoriți sunt deseori abandonați, omorâți sau, în cel mai bun caz, aduși la adăposturi de animale, care sunt oricum suprapopulate. Așa că sterilizarea sau castrarea pisicii nu este o „îngrădire” a drepturilor animalului, ci o măsură importantă pentru protecția animalelor.

Necesitatea sterilizării pisicii - grafic efectele reproducerii necontrolate

La ce vârstă se sterilizează pisicile?

Din păcate, nu există o regulă generală. Momentul potrivit pentru a steriliza sau castra pisica depinde de mai mulți factori, în principal de stagiul individual al dezvoltării și al rasei. Veterinarul pisicii tale știe cel mai bine care este momentul potrivit pentru operație.

De obicei pisicile ar trebui sterilizate cel târziu atunci când ajung la maturitate sexuală. Acest lucru se întâmplă între șase și opt luni. Dar există și rase de pisici cu maturitate timpurie sau târzie.

Regula de bază e: nu aștepta prea mult! O singură „întâlnire” cu un mascul necastrat poate fi suficientă ca pisica să facă pui.

Pot steriliza pisica mai devreme?

În unele cazuri, pisicile pot fi castrate și mai devreme (la 8-14 săptămâni). Însă această abordare este controversată – există posibilitatea ca sterilizarea timpurie să aibă efecte negative asupra sănătății animalului.

Totuși, se recomandă ca pisicile ce trăiesc în comunități mari să fie sterilizate cât mai rapid (de exemplu, în adăposturile pentru animale). În cazul acestora, castrarea este necesară pentru prevenția reporducerii necontrolate. Dacă te întrebi la ce vârstă se castrează motanii, răspunsul este același ca în rândurile de mai sus.

Castrarea sau sterilizarea pisicilor – care este diferența?

Există o anumită confuzie printre stăpânii de pisici atunci când vine vorba de castrare și sterilizare. Înseamnă cei doi termeni același lucru? Se folosește termenul de castrare pentru masculi și cel de sterilizare pentru femele? Și ce se întâmplă mai exact în timpul procedurii? Hai să elucidăm misterul! E foarte simplu: scopul ambelor proceduri este să facă animalele să nu mai fie fertile, adică să prevină nașterea pisoilor nedoriți.

Doua pisici in exterior

Cum funcționează castrarea pisicii

Atunci când se castrează pisicile, sunt îndepărtate organele sau glandele ce produc hormoni – la masculi testiculele, iar la femele ovarele. În cazul masculilor, se deschide scrotul printr-o incizie mică, se leagă căile spermatice și vasele de sânge și se îndepărtează testiculele.

La femele, procedura este mai complexă, pentru că trebuie deschis peretele abdominal pentru a îndepărta ovarele. Nu este neobișnuit ca veterinarul să îndepărteze și uterul, mai ales dacă pisica e dusă la castrat foarte târziu. Operația nu e complicată, dar e mai invazivă (și mai scumpă) decât cea de la motani.

Dacă dorești să-ți sterilizezi pisica, primul pas este să contactezi medicul veterinar. E o procedură standard, care poate fi făcută de majoritatea veterinarilor.

Ce complicații ar putea apărea?

Ca în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, pot apărea complicații în timpul și după castrare. Cele mai importante trei riscuri sunt:

 • Riscul dat de anestezie: anestezia este întotdeauna asociată cu un anumit grad de risc. De aceea, medicul veterinar va examina cu atenție pisica înainte de procedură și va verifica dacă aceasta poate tolera anestezicul.
 • Sângerări: vasele de sânge ale ovarelor sau ale testiculelor sunt legate cu așa-numitele ligaturi în timpul procedurii. Teoretic, o astfel de ligatură poate aluneca neobservată iar acest lucru poate duce la sângerare. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să supraveghezi cu atenție pisica după procedură. Dacă este foarte apatică, du-o din nou la veterinar.
 • Linsul rănii: Pisicile simt în mod natural nevoia să-și lingă rănile. Pentru a evita acest lucru, aceasta va fi nevoită să poarte un guler. În caz contrar, felina ar putea elimina suturile, iar bacteriile din saliva pisicii pot infecta zona operației.

Avantajele castrării pisicii:

 • Nu mai face pui nedoriți
 • În cazul femelelor, pisica sterilizată nu mai intră în călduri, deci nu mai apar simptomele obositoare, precum mieunatul continuu
 • Se elimină riscul de a intra în permanență în călduri dacă nu se împerechează, fapt care duce la un stres permanent, precum și la un risc crescut de boli ale organelor genitale
 • Teritoriu mai mic pentru pisicile de curte: risc mai mic de accidente și de lupte cu alte pisici
 • Pisicile devin mai echilibrate, încrezătoare și relaxate
 • Nu mai sunt la fel de agresive
 • Bolile specifice sunt mai rare sau sunt complet excluse (de exemplu, boli ale uterului dacă și acesta este îndepărtat prin operație)
 • Speranța de viață este mai mare decât la animalele necastrate
 • Este redus riscul de boli precum cancer sau schimbări patologice ale organelor

Cum funcționează sterilizarea pisicilor și care sunt avantajele

Și sterilizarea face pisicile infertile – prin tăierea sau legarea căilor spermatice la masculi și a trompelor uterine la femele. Prin urmare, nu mai poate avea loc procesul de fertilizare, dar în afară de acest lucru, nu prea se schimbă nimic. Producția de hormoni încă există, așadar și instinctul de a se reproduce este prezent.

Sterilizarea pisicii – avantaje

 • Nu mai face pui nedoriți
 • Nu se îngrașă după operație
 • Nu apar schimbări de comportament (fiecare stăpân va decide dacă acesta e un avantaj sau dezavantaj)

Concluzie: Castrarea și sterilizarea sunt la fel de eficiente pentru a opri pisicile din a se reproduce. Însă castrarea are un efect mai mare asupra animalului și, prin urmare, și asupra stăpânului. Deoarece castrarea pisicii afectează producția de hormoni, este eliminată dorința animalului de a se reproduce, lucru care îl face mai relaxat și mai puțin agresiv. Stăpânii de pisici cu experiență, organizațiile de protecție a animalelor și veterinarii recomandă să castrezi pisica. Această operație este o „soluție completă” care elimină un comportament dezavantajos pentru animale și oameni deopotrivă.

Grup de pisici fara stapan

Ce trebuie să știu înainte de operație?

Fie că îți castrezi sau sterilizezi pisica – operația se face mereu sub anestezie, așa că trebuie să duci felina la veterinar pe stomacul gol – nu îi da să mănânce înainte. Se recomandă să nu îi dai de mâncare cu 12 ore înainte. Dar are voie să bea apă. E important și să te asiguri că pisica nu este în călduri în momentul operației. Nu se poate steriliza o pisică în călduri, altfel ar putea exista un risc crescut de hemoragii post-operatorii.

Ce se schimbă dacă îmi castrez sau sterilizez pisica?

Sterilizarea nu are niciun impact asupra comportamentului pisicii, pentru că separarea trompelor uterine și a căilor spermatice este doar o metodă mecanică de a preveni fertilizarea. Castrarea pisicii este urmată de schimbări hormonale și posibil și de comportament, dar în general acestea sunt considerate pozitive. Per total, avantajele castrării sunt mult mai mari decât cele ale sterilizării.

Dezavantaj: Pisica, după sterilizare, poate deveni leneșă și inactivă. Asta înseamnă că există un risc de îngrășare, deci trebuie să reduci cantitatea de hrană. Apetitul animalelor crește considerabil, iar acestea mănâncă cu circa 20% mai mult la două zile de la operație. Totodată, rata metabolică de bază a rămas aceeași și nevoia de calorii a scăzut cu circa 30%. Așa că e important să reduci cantitatea de mâncare pentru a te asigura că animalul nu se îngrașă. Depinde de tine dacă pisica sau motanul tău își menține silueta după castrare!

Variază de la caz la caz dacă și cum se modifică comportamentul pisicii după sterilizare și dacă aceste schimbări sunt văzute ca fiind pozitive sau negative de către stăpân. În timp ce o persoană e fericită că pisica nu mai sare pe pereți – la propriu câteodată – altei persoane i s-ar putea părea că animalul este prea leneș după operație. Plus că nu toate pisicile reacționează la fel la schimbările hormonale.

Pisica gri mananaca
© Impact Photography / stock.adobe.com

Cum pot ajuta pisica după sterilizare / castrare?

Dacă pisica este castrată dimineața, de obicei o poți lua deja seara de la veterinar. Asigură-te că ai un loc liniștit și cald unde animalul să se poată trezi și recupera din anestezie fără să fie deranjat.

Majoritatea pisicilor sunt încă amețite de la anestezie. Pune pisica pe o pătură sau în culcușul său pe jos, nu pe scaune sau pe canapea. Altfel, există riscul să cadă când încearcă să se miște. După operație, pisica va avea dureri pentru o perioadă, pe care le exprimă în general printr-un comportament foarte retras. La femele, aceste dureri pot dura câteva zile, iar masculii sunt de obicei bine după una sau două zile. Fii atent la pisică în această perioadă!

Nutriția după sterilizare: Nu îi schimba complet obiceiurile nutriționale, ci pur și simplu fă porțiile un pic mai mici. Dacă observi că se îngrașă la câteva săptămâni sau luni de la sterilizare, înseamnă că încă e prea mare cantitatea de mâncare.

Ar putea ajuta să cumperi hrană pentru pisici cu conținut caloric redus. Există chiar și hrană specială pentru pisici castrate sau sterilizate, făcută pentru nevoile specifice ale animalelor. Pe termen lung, hrana specială ajuta la menținerea greutății ideale a pisicii, deoarece este adaptată metabolismului modificat al pisicilor castrate. Apropo, nu fii derutat dacă pe hrana specială scrie „hrană pentru pisici sterilizate”. Sterilizarea este folosită ca termen generic în acest caz; este hrană pentru pisici castrate.

Pisica ta s-a îngrășat după castrare? Ajut-o să slăbească sănătos!

Cât costă sterilizarea la pisici?

Acest factor al costurilor ar trebui luat în considerare însă din momentul în care îți iei o pisică! Costurile pentru castrare și sterilizare sunt similare. Dar acestea nu includ costurile pentru anestezie, medicamente, perfuzii, etc.! O diferență mare față de costurile totale este cauzată de faptul că veterinarii calculează rata în funcție de anumiți factori. Printre aceștia se numără gradul individual de dificultate, timpul necesar și condițiile locale.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!