Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

Cum se calculeaza varsta pisicii in ani omenesti

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?

Până la ce vârstă trăiesc pisicile?

Speranța de viață la pisici depinde de mulți factori. De exemplu, unde trăiesc, cât de îngrijite sunt sau ce boli au, joacă un rol important în vârsta pisicii. Hrana corectă și vizitele regulate la veterinar sunt esențiale pentru o viață de pisică lungă și fericită. Chiar mai mult, un mediu potrivit pentru pisică și activități regulate (de exemplu trasee cu obstacole/Agility pentru pisici) contribuie la menținerea pisicii într-o formă fizică bună.

În medie, pisicile trăiesc între 10 și 15 ani, iar pisicile de curte trăiesc mai puțin decât cele de interior. Acest lucru se datorează faptului că pisicile de curte se rănesc sau se infectează cu boli mult mai repede.

Pisicile sunt considerate a fi bătrâne de la vârsta de 10 ani. La această vârstă începi să observi primele schimbări la blană. Chiar mai mult, pisicile bătrâne devin mai calme și dorm mai mult. Ele au și nevoi speciale. De exemplu, pisicile bătrâne au nevoie de mâncare specială, care este ușor de mestecat și este adaptată la cerințele reduse de energie ale pisicii.

Citește și articolul nostru despre schimbarea dietei pisicii.

Calcul varsta la pisici

Cum poți calcula vârsta pisicii în ani omenești

Spre deosebire de oameni, dezvoltarea vârstei la pisici nu este lineară. Pisicile se dezvoltă foarte rapid în primii doi ani. Atunci când face doi ani, pisica are 24 de ani umani. Din acest moment, pisica este complet adultă și curba vârstei devine lineară. Acum, fiecare an de pisică este echivalent cu patru până la cinci ani umani. Astfel încât o pisică de 10 ani are vârsta umană de aproximativ 56 de ani.

Acestea sunt valori aproximative, bineînțeles, care ne ajută să estimăm mai bine vârsta la pisici. Unele pisici pot să pară tinere la o vârstă înaintată, în timp ce pisici mai tinere pot părea leneșe.

Ai în continuare un tabel care îți arată vârsta pisicii în ani umani.

Vârsta la pisică Vârsta la om
1 Lună 6 Luni
2 – 3 Luni 2-5 Ani
4 Luni 6 – 8 Ani
6 Luni 10 Ani
7 Luni 12 Ani
12 Luni 15 – 16 Ani
18 Luni 20 – 21 Ani
2 Ani 24 Ani
3 Ani 28 Ani
4 Ani 32 Ani
5 Ani 36 Ani
6 Ani 40 Ani
7 Ani 44 Ani
8 Ani 48 Ani
9 Ani 52 Ani
10 Ani 56 Ani
11 Ani 61 Ani
12 Ani 64 Ani
13 Ani 68 Ani
14 Ani 72 Ani
15 Ani 76 Ani
16 Ani 80 Ani
17 Ani 84 Ani
18 Ani 88 Ani
19 Ani 92 Ani
20 Ani 96 Ani
Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!