Senilitatea la pisici: cum să recunoști simptomele Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisică birmaneză cu ochi albaștrii, bot alb și mască gri. Pisica este bătrână aproape adormită și stă cu bărbia pe mânerul unui scaun de lemn brun. Articol despre Simptomele senilității la pisici in ghidul zooplus pentru feline

Simptomele bătrâneții la pisici sunt foarte diverse.

Ești îngrijorat pentru că felina nu mai răspunde când o strigi? Sau te întrebi de ce pisica nu își mai găsește bolul de mâncare? Află cum să recunoști simptomele bătrâneții la pisici din timp și cum să îi oferi o viață lungă și sănătoasă.

Cât trăiesc pisicile?

Pisicile au o medie de vârstă în jur de 15 ani. Acest lucru înseamnă că unele ajung să trăiască chiar și câțiva ani mai mult. Însă acest lucru depinde de genele și stilul de viață al acestora. Și, bineînțeles de cât de tare suferă de senilitate. Cu cât mai sănătos trăiește pisica, cu atât este mai mare șansa ca simptomele de senilitate să apară mai târziu. Este clar că malnutriția sau nutriția proastă, precum și bolile de bază pot scurta durata de viață.

Interesant de știut: Conform Guiness Book of Records, cea mai bătrână pisică de până acum, „Creme Puff”, a ajuns la incredibila vârstă de 38 de ani. Dar acest lucru este o excepție de la regulă.

Semnele tipice ale senilității la pisici

Există anumite semne, prin care poți face diferența între o pisică bătrână și una tânără. Acestea se observă la pisici de peste șapte ani. Ele pot fi împărțite în trăsături externe și modificări de comportament:

Modificări ale corpului

O caracteristică des observată a senilității la pisici este decolorarea părului, mai ales în zona capului. În general blana devine mai mată și îți pierde din luciu odată cu vârsta.

Blana pisicilor pare deseori mată din cauza slăbiciunii asociată cu vârsta, pentru că felinele nu mai pot să o îngrijească suficient de bine odată ce îmbătrânesc.

Se poate observa tot mai mult că musculatura scade și postura devine mai instabilă. Bolile frecvente ale bătrâneții (de exemplu uzura articulațiilor) pot avea și ele o influență negativă asupra aspectului extern.

Modificări de comportament

E normal ca pisicile să aibă un comportament diferit pe măsură ce îmbătrânesc. Acest lucru nu este ceva patologic și pur și simplu face parte din procesul de îmbătrânire:

  • Se plimbă confuze din cauza pierderii vederii și a auzului
  • Urinează dintr-o dată în casă
  • Sunt mai obosite
  • Își pierd memoria
  • Mănâncă și beau mai puțin
Pisică de casă bătrână cu blana zburlită pe spate, stă pe o pătură roz bonbon. Articol despre senilitatea la pisici
© Mahlebashieva / stock.adobe.com

Pot preveni senilitatea la pisici?

Vârsta pisicii este influențată de doi factori: influențe din mediu și vârsta genetică. În timp ce factorul ereditar poate fi influențat prin înmulțirea țintită, poți crește așteptarea de viață a felinei printr-un stil de viață sănătos, astfel influențând și senilitatea.

  • Nutriția corectă

Pisicile sunt carnivore și au nevoie de un conținut proteic ridicat. Pe lângă asta e esențial ca acestea să primească vitamina A și taurină, pentru că felinele nu pot produce singure aceste două substanțe. Arginina și acidul arahidonic sunt de asemenea nutrienți importanți pentru un regim sănătos și o viață lungă a pisicii.

  • Suficientă mișcare

Mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă de pisică – oamenii de știință au demonstrat asta demult. Însă mișcarea nu înseamnă mereu sporturi de performanță. De obicei e suficient dacă pisica se plimbă prin cartier. Însă dacă ai o pisică de apartament, o poți tenta cu ajutorul jucăriilor sau a curselor cu obstacole interesante. Astfel poți preveni îmbătrânirea prematură la pisici.

  • Vizite regulate la veterinar

Multe pisici bătrâne suferă de boli sistemice, cum ar fi diabet sau probleme cu rinichii. Bolile articulare, ca de exemplu artroza, sunt de asemenea comune la pisicile bătrâne. Se recomandă vizite regulate la veterinar pentru a recunoaște și a trata aceste boli cât mai repede posibil. El poate ajuta pisica cu medicamente de durere, de exemplu.

  • Un mediu fără stres

Pisicile bătrâne au un sistem imunitar mai slab decât pisicile adulte. Dacă sunt și stresate, ele sunt și mai susceptibile la infecții și la alte boli. Prin urmare senilitatea poate progresa mai rapid la astfel de pisici.

Asigură-i un mediu fără stres și evită sosirea animalelor noi sau activitățile zgomotoase. Dacă nu ai de ales, ia în considerare măsuri de relaxare, cum ar fi utilizarea feromonilor.

  • Exerciții de memorie

E normal ca memoria pisicii să se deterioreze odată cu vârsta. Cu toate acestea, poți încetini acest lucru oferindu-i felinei exerciții de memorie. Ascunderea mâncării și jucăriile inteligente pot întări memoria pisicii.

Ce se întâmplă în corpul pisicii în timp ce îmbătrânește?

Orice ființă este formată din câteva miliarde de celule. În funcție de tipul de celule, ele au o funcție specifică în corp. Prin diviziune ele se multiplică și înlocuiesc celulele deja moarte – acesta este principiul.

Atunci când sunt tinere, celulele corpului sunt încă foarte vitale. Însă odată cu creșterea în vârstă ele își pierd pas cu pas din funcționalitate și din durata de viață. Atunci apare senilitatea.

Pe lângă asta și unele organe își pierd din funcționalitate. Printre acestea se numără în mod special rinichii, ficatul sau creierul. Prin urmare funcțiile reduse ale organelor, cum ar fi problemele de auz sau urinarea mai deasă sunt semne de senilitate la pisici.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!