Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc? Acest articol a fost verificat de un veterinar

Cele 6 etape de creștere ale pisicii

Cele șase etape de creștere ale pisicilor au loc pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoaștem nevoile pisicii în fiecare dintre aceste faze, pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă.

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.

Cele 6 etape de creștere ale pisicii

Pisicile nasc după circa 66 de zile de gestație. În acest moment, micuțele creaturi nu cântăresc nici măcar 100 de grame. Totuși, vor deveni niște feline mari și curioase pe parcursul următoarelor luni.

Creșterea pisicilor poate fi împărțită în stadii diferite:

Etapa 1: prima săptămână de viață

După naștere, puii de pisică sunt orbi și slabi și au mare nevoie de laptele matern. Cunoscut cu numele de colostru, laptele mamei conține nutrienți importanți și anticorpi ce protejează micuții (proteine de protecție). Cele din urmă sunt extrem de importante pentru sănătatea pisoilor, pentru că sistemul imunitar este încă neexperimentat și slăbit după naștere. Blana lor este încă insuficientă, motiv pentru care puii de pisică au nevoie de căldura protectoare a mamei lor.

După aproximativ o săptămână de la naștere, pisoii deschid ochii, iar bontul ombilical se usucă și cade. Pentru a te asigura că pisoii au un început sănătos în viață, fii atent la greutatea lor zilnică. Poți folosi tabele de greutate pentru a verifica dacă puii de pisică se dezvoltă normal și ajustează dieta lor dacă e cazul.

Etapa 2: le ies dinții de lapte

În primele săptămâni de viață, puii de pisică nu au forță să facă mai nimic. De aceea, ei își petrec toată ziua dormind. Dinții de lapte apar în general între săptămâna a treia și a opta de viață. O pisică are 26 de dinți de lapte, care sunt mult mai mici și mai ascuțiți decât dinții unei pisici adulte.

Etapa 3: primele mese solide

După patru săptămâni, pisoii au crescut deja în greutate. Dacă în primele două etape de creștere ale pisicilor, acestea mai mult au dormit, acum pot, în sfârșit, să alerge și să se joace cu frații lor. Încep să accepte și mâncare solidă.

Este momentul să începi să le oferi hrană umedă pentru pisici pui. Însă schimbarea nu trebuie să fie prea bruscă. Tractul gastrointestinal este încă obișnuit cu laptele mamei și trebuie să se acomodeze treptat cu noua mâncare. Altfel, ar putea apărea diareea, constipația sau dureri abdominale.

Cat de mari se fac pisicile? Pui de pisică tărcat aplecat peste un bol de hrană umedă pentru pisici pe pervazul unei ferestre

Etapa 4: pisoii cresc tot mai mari

În a patra fază, puii au doar două luni și deja mănâncă hrană solidă. Ei sunt încă în creștere și au nevoie mai mare de energie și de nutrienți decât rudele lor adulte. Acum pisicile trebuie să consume hrană specială pentru juniori, care este adaptată exact acestei etape a vieții. Depinde de tine dacă preferi să le dai pisoilor hrană uscată sau umedă.

Acum e momentul să mergi prima dată la veterinar. El îți va putea da informații despre vaccinurile importante și, dacă e cazul, despre nutriția corectă a pisoilor. Puii de pisică își schimbă dinții între luna a treia și a șasea de viață.

În această perioadă, dinții de lapte sunt înlocuiți de 30 de dinți permanenți. Ca o comparație: noi, oamenii, avem circa 32 de dinți, în timp ce câinii au 42 de dinți permanenți.

Etapa 5: din pisoi devine pisică adultă

După șapte luni emoționante de viață, dezvoltarea pisicilor se aproprie de final. Acum pisica a crescut. Femelele pot intra în călduri și pot rămâne gestante. Masculii ajung la maturitate sexuală cu circa o lună mai târziu. Din acest moment, poți lua în considerare sterilizarea.

Etapa 6: pisica a crescut complet

Pisicile au deja un an și sunt mult mai calme. Aici s-au încheiat etapele de dezvoltare ale pisicilor și nu vor mai crește. După circa opt ani plini de experiență, s-ar putea ca părul din zona gurii să se albească. Acesta e în general primul semn al bătrâneții. Pas cu pas, vor urma oboseala crescută și o dorință redusă de mișcare.

Cât de mari se fac pisicile?

Nu există un răspuns general la această întrebare. Pe de o parte, creșterea pisicilor depinde de moștenirea genetică, precum și de alți factori, cum ar fi nutriția din perioada de creștere. Pe de altă parte, rasa dictează dimensiunea și fizicul pisicii. De exemplu European Shorthair, crește până la o lungime medie între 80 și 90 de centimetri. Spre deosebire de aceasta, pisicile Maine Coon adulte (mai ales masculii) pot ajunge la 120 de centimetri lungime.

Și greutatea depinde de rasă și de sex: masculii Persani pot ajunge până la 8 kilograme. Pe de altă parte, femelele de pisici Bengaleze sunt mult mai ușoare și au între trei și patru kilograme.

Cât trăiește o pisică?

Pisicile sănătoase trăiesc în medie 15 ani, iar unele pot ajunge chiar până la 19 ani. Însă cât trăiește o pisică depinde de fiecare. Contează genele sale, precum și alți facturi. Bolile sau o nutriție deficientă pot să aibă o influență negativă asupra vârstei pisicilor.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia. Prin intermediul fiecărui vaccin sunt injectați agenți patogeni în pisică, dar aceștia nu cauzează nicio boală. Cu ajutorul acestora, pisica își formează așa numiții anticorpi. Aceștia previn pisica din a contacta diverse boli.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.