Pisica europeană cu păr scurt

Pisica europeană cu păr scurt tigrată

Greu de crezut, dar adevărat: și European Shorthair este o rasă de pisici. Dar nu orice pisică de fermă de origine necunoscută poate fi considerată pisică europeană cu păr scurt. Această rasă are standarde speciale, pe care trebuie să le îndeplinească animalele înmulțite.

Aspect

Corpul unei pisici europene cu păr scurt este mușchiulos. Are un piept lat și puternic, picioare de lungime medie cu lăbuțe rotunde. Din punct de vedere anatomic, nu poți face diferența între fizicul acesteia și cel al unei pisici domestice europene.

European Shorthair este în general de talie medie până la mare. Capul este destul de mare în comparație cu corpul, în timp ce fața dă o impresie rotundă. Fruntea și craniul sunt ușor rotunde, obrajii sunt bine accentuați. Una dintre diferențele între o pisică domestică și o europeană cu păr scurt o reprezintă arborele genealogic.

Greutatea unei European Shorthair

Greutatea normală a unei femele European Shorthair este între 4 și 6 kg. Pentru masculi este ideală o greutate între 5 și 7 kg.

Ce culoare are o pisică europeană cu păr scurt?

În principiu nu sunt permise culori care sunt rezultatul unei încrucișări (de exemplu colorpoint sau ciocolatiu). Sunt permise toate culorile naturale. Pisicile europene cu o singură culoare sunt negre, albe, roșcate și crem. Ochii unei pisici europene albe pot fi albaștri, maro sau verzi. Pernițele lăbuțelor și nasul sunt roz.

Pisicile European Shorthair de alte culori au nasul, pernițele de la lăbuțe și ochii adaptați la culoarea blănii. Culorile sunt separate clar prin intermediul petelor în cazul pisicilor bicolore. Pisicile tărcate au o combinație de negru și diferite variații de roșu în blana lor. Foarte des întâlnite sunt și pisicile europene tigrate sau smoke.

Pisica europeană cu păr scurt negru cu alb în natură

Caracterul unei European Shorthair

Caracterul pisicii europene este considerat a fi extrem de iubitor. European Shorthair este o pisică inteligentă, jucăușă și blândă. De obicei este foarte prietenoasă față de oameni și foarte răbdătoare cu copiii. Însă această pisică este orice, dar nu timidă. Datorită trecutului său, pisica europeană cu păr scurt are un instinct puternic de vânător și este extrem de aventuroasă. Cu toate acestea, este destul de dependentă de oameni. Pe de o parte, apreciază orele liniștite petrecute în brațele stăpânului său, iar pe de altă parte vrea mereu să se joace și să alerge.

Dacă o ții în apartament, felina are nevoie de multă activitate și varietate datorită dorinței sale mari de a se mișca. Cel mai mult îi place să aibă acces și la curte. Felul său echilibrat, independent dar totuși iubitor de a fi, o face să fie o pisică perfectă de familie.

Nutriția unei pisici europene cu păr scurt

Pisicile European Shorthair nu au cerințe nutriționale speciale. Însă există mulți factori care influențează nutriția unei pisici. Printre acestea se numără sănătatea, vârsta, nivelul de activitate și condițiile de viață. De exemplu, atunci când ții o pisică în casă, asigură-te că nu se îngrașă prea mult. Poți să îi dai gustări, dar cu moderație. Așadar adaptează dieta la nevoile pisicii tale. Ca să fii sigur că îți hrănești pisica corespunzător, citește articolul Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Pisicile sunt în principiu carnivore care în sălbăticie se hrănesc cu șoareci, rozătoare mici și păsări. Ele au nevoie de o dietă bazată pe carne, care să fie bogată în proteine, cu puțini carbohidrați și cu un conținut mediu de grăsimi. Fii atent la calitatea mâncării atunci când îi dai hrană uscată sau umedă. Aruncă o privire pe ingredientele acesteia pentru a obține mai multe informații. Ingredientele din vârful listei sunt cele predominante. Așadar carnea ar trebui să fie mereu pe primul loc. Deseori vei întâlni „produse de origine animală” pe lista de ingrediente. Printre acestea s-ar putea număra organe care sunt greu de digerat pentru pisici. Cel mai bine este dacă ai o listă detaliată de la producător. Această listă va enumera exact ce componente se ascund în spatele termenilor și ce procentaj total conține hrana. Mâncarea ar trebui să conțină cantități mici de cereale, deci acestea ar fi destul de jos pe listă.

O altă metodă de nutriție este regimul biologic cu hrană crudă (BARF). În cadrul acestuia pisicile primesc doar carne crudă. Pe lângă carnea de pe mușchi, blănoasele au nevoie și de organe interne și diverși aditivi. Acesta trebuie să fie adaptat exact la nevoile pisicii, în caz contrar pot apărea deficite periculoase. Dacă nu ești sigur, întreabă un veterinar – va fi bucuros să te sfătuiască.

Întreținerea și îngrijirea unei European Shorthair

Pisicile de rasă europeană sunt animale rezistente și nu prea sunt susceptibile la boli. Nu prea se cunosc boli tipice. E important să mergi regulat la veterinar, care va face examinările necesare și te va sfătui în ceea ce privește vaccinarea. Ai grijă să verifici pisicile de curte de paraziți.

Pisica europeană nu are multe nevoi în ceea ce privește îngrijirea blănii. Folosește o perie din când în când pentru a îndepărta firele căzute. Periază felina mai des mai ales în perioada în care își schimbă blana. Cu nutriție și îngrijire adecvată, pisicile European Shorthair pot trăi până la 15-20 de ani.

Poți ține o European Shorthair ca pisică de apartament, dar în general se simte mai bine ca pisică de curte. Astfel poate să își urmeze instinctul de vânător și să aducă din când în când câte un cadou sub forma unui șoricel. Ai putea face un compromis și să amenajezi o grădină sau un balcon împrejmuit. Astfel felina se poate bucura de un pic de libertate.

În orice caz, o pisică europeană cu păr scurt are nevoie de multă activitate. Jucăriile obișnuite pentru pisici, precum și jucăriile inteligente sunt foarte potrivite în acest sens. De asemenea, îi poți oferi pisicii posibilități să se cațăre sub forma unor ansambluri de cățărat. Nu uita că are nevoie și de suficiente locuri unde să se retragă. Acestea pot fi căsuțe de joacă sau tuneluri.

European Shorthair se înțelege în general foarte bine cu alte animale. Dacă petreci mult timp la muncă, ai putea să iei o a doua pisică pentru a nu o lăsa să se plictisească.

Istoricul pisicii European Shorthair

Pisica europeană cu păr scurt se numește și European Shorthair sau Celtic Shorthair. Similaritățile anatomice ne fac să credem că aceasta provine, cel mai probabil, din pisica africană sălbatică, o subspecie a pisicii sălbatice din Africa de Nord.

Blănoasele au ajuns în Europa pe vapoare, iar în curând le întâlneai peste tot. Acestea au fost folosite în ferme ca vânători buni de șoareci și șobolani. European Shorthair a fost o rasă îndrăgită mai ales în Scandinavia, unde se pot întâlni majoritatea crescătorilor și în ziua de azi.

Această rasă a apărut în Finlanda încă din 1926, iar în Suedia în 1947. Prima femelă înregistrată de European Shorthair se numea „Ujan” și a fost înregistrată la asociația suedeză de crescători „SVERAK”. Această rasă a fost considerată a fi British Shorthair până la introducerea standardului rasei în 1982. În 1982, Pisica europeană cu păr scurt a fost recunoscută în sfârșit ca o rasă independentă de către Fédération Internationale Féline (FIFe). Este înregistrată și la World Cat Federation (WCF) cu numele de „Celtic Shorthair”.

Pisica europeană este văzută și în ziua de azi ca o pisică domestică obișnuită. Dar nu e chiar așa. Este o rasă independentă de pisici. Are propriul standard de rasă și propriul arbore genealogic. Multe rase de pisici sunt cuprinse în această categorie.

Îți dorim cât mai multă distracție cu felina ta!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.