Despre părul de pisică: cum să îngrijești corect blana pisicii

ingrijire parul de pisica

Multor feline le place să fie periate. Acest lucru promovează relația dintre oameni și animale.

Când blana pisicii este deasă și lucioasă, înseamnă că felina este sănătoasă din punct de vedere fizic și mental. În mare parte, pisicile au grijă  singure de blana lor. Însă asta nu înseamnă că nu au nevoie și de ajutorul tău. De fapt, părul de pisică are nevoie de periat regulat. De asemenea, și un regim alimentar echilibrat asigură sănătatea blănii.

Părul de pisică: 25.000 de fire pe centimetru pătrat

În funcție de rasa din care face parte, blana pisicii poate avea culori și texturi diferite. În principiu, blana este formată din stratul exterior și substrat.

Stratul de la suprafață este decisiv în ceea ce privește culoarea și modelul blănii. Este format din fire de protecție mai lungi, pe care pisica le poate smulge, și niște fire mai scurte. Substratul este stratul izolator de fire fine și scurte de pe piele.

Având aproximativ 25,000 de fire de păr per centimetru pătrat, o blană de pisică obișnuită are o densitate extrem de mare. Comparativ, blana unui câine are o densitate de 1,000 până la 9,000 de fire de păr per centimetru pătrat. Oamenii, pe de altă parte, au doar între 175 la 350 de fire de păr per centimetru pătrat pe cap. Așa că nu e de mirare că apartamentul ajunge să fie plin de păr de pisică.

Pisicile lasă extrem de mult păr în perioada de schimbare a blănii, adică primăvara și toamna. Primăvara ele își schimbă blana deasă de iarnă cu una mai ușoară, de vară. În toamnă, felinelor le cade blana de vară și le crește stratul de iarnă.

Perierea regulată este importantă, mai ales în aceste sezoane. În caz contrar, blana încâlcită la pisică poate cauza foarte mult stres atât ție, cât și felinei.

ingrijire parul de pisica

Prin periaj scapi de părul de pisică de pe haine sau canapea

Chiar dacă pisicile au grijă singure de blana lor, și tu le poți ajuta periindu-le regulat – mai ales dacă ai o pisică de apartament. În cazul pisicilor de curte vântul suflă firele de păr și acestea se prind în crengi când felina se plimbă prin tufe sau pomi. Pisicile de apartament nu au această variantă.

Periajul oferă un luciu mătăsos, stimulează circulația sângelui la nivelul pielii și consolidează relația dintre pisică și stăpân. Multor pisici le place să fie periate. Și tu, ca stăpân, ai beneficii dacă îngrijești blana pisicii: orice fir care se prinde în perie nu mai ajunge pe canapea, sub pat sau pe pantalonii tăi negri de stofă.

Aspecte privind sănătatea

Perierea pisicii este importantă și pentru că acestea înghit mult păr atunci când se ling. Acesta ajunge în stomac și poate forma așa numitele ghemotoace de păr (bezoare).

Pentru a scăpa de un astfel de bezoar, pisica trebuie să îl regurgiteze și să îl scuipe. Acest lucru nu este foarte plăcut pentru pisică și nici pentru stăpân. Periatul regulat ajută pisicile să reducă ghemotoacele de păr din tractul digestiv.

Periatul zilnic este obligatoriu în cazul raselor de pisici cu păr lung, cum ar fi persanele. În caz contrar există riscul de încâlcire al blănii. Într-o situație extremă de blană încâlcită la pisică, va trebui să apelezi la foarfecă sau chiar la medicul veterinar.

Este perierea pisicii suficientă sau este necesar să o și speli? Citește și articolul nostru despre cum și când poți face baie pisicii.

Îngrijirea blănii pisicii: cum să obișnuiești felina cu peria

Din păcate nu toate pisicile apreciază ajutorul tău în îngrijirea blănii. Unele blănoase nu îți înțeleg bunele intenții și fug imediat la vederea unui pieptene sau a unei perii. Altele protestează împotriva procedurii nedorite folosind ghearele și dinții. Cele mai războinice feline mușcă peria sau – dacă ai ghinion – chiar și mâna ta. În astfel de cazuri e nevoie de răbdare.

Pentru a obișnui o astfel de pisică cu peria, începe prin a lăsa obiectul undeva la îndemână timp de câteva zile. Astfel, acesta îl poate mirosi și se poate obișnui liniștită cu instrumentul necunoscut.

Așteaptă ocazia potrivită pentru prima sesiune de perierea pisicii. Cel mai potrivit moment în care să acționezi este atunci când felina are chef de mângâieri sau se curăță.

Mângâie pisica cu mâna și abia apoi – cu mare grijă – cu peria. Continuă după aceea cu mâna. Alternează între mână și perie atâta timp cât pisica tolerează tratamentul. Nu o forța. Dacă nu îi mai place, las-o să plece și continuă în altă zi.

Nu peria niciodată în sensul opus firelor de păr

Nu mângâia sau peria niciodată pisica în sensul opus firelor de păr, pentru că pisicilor nu le place deloc acest lucru. La început limitează-te la locurile preferate ale felinei: dacă îi place să fie scărpinată pe bărbie, de exemplu, atunci începe de acolo. Pas cu pas poți extinde raza la alte părți ale corpului.

Calmul și răbdarea sunt importante – și una sau două gustări ar putea ajuta sesiunea de periere să pară mai interesantă pentru pisică. Cu răbdare, vei reuși să o obișnuiești cu procesul și vei scăpa de părul de pisică enervant de pe canapea.

ingrijire parul de pisica

Testează diferite perii

Dacă pisica refuză să te lase să o periezi, s-ar putea să fie din cauză că folosești instrumentul greșit. În general, pieptenii și periile pentru îngrijirea blănii pisicii, nu ar trebui să aibă margini prea ascuțite pentru a nu afecta pielea delicată de sub blană. Țepii nu trebuie să fie prea apropiați pentru a nu o trage de păr. Periile cu păr moale, natural sau periile de masaj făcute din cauciuc, de exemplu, sunt perfecte pentru animalele sensibile.

Plus că nu orice instrument este potrivit pentru fiecare rasă: o pisică British Shorthair cu blană groasă, pufoasă are nevoie de perii diferite față de o Siameză cu păr scurt.

Magazinele specializate oferă tot felul de produse pentru a îndepărta părul de pisică desprins din substrat. De exemplu FURminator există în diferite variante, fiecare adaptată diverselor rase de pisici.

Blană frumoasă printr-o nutriție echilibrată

Un regim echilibrat este de asemenea important pentru o piele sănătoasă și o blană frumoasă. În primul rând, regimul pisicii trebuie să fie bogat în proteine, pentru că firul de păr este făcut în principial din keratină.

Hrana și pasta speciale se pot asigura că părul pe care pisica îi înghite este eliminat prin intestine. Acest lucru reduce riscul de formare al ghemotoacelor de păr în stomac.

Dacă totuși ghemotoacele se formează, pisicile mănâncă iarbă. Acest lucru le ajută să elimine ghemotoacele de păr din stomac. Asigură-te că pisicile de apartament au mereu un ghiveci cu iarbă la dispoziție.

Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!