Rase de pisici

Pufoasele British Shorthair, elegantele pisici Bengaleze sau Siamezele cu ochi albaștri: dacă vrei o pisică, ai de unde alege. Însă, spre deosebire de înmulțirea selectivă a câinilor, înmulțirea pisicilor este încă foarte recentă: Iubitorii de pisici au început să se organizeze profesionist să creeze standarde pentru anumite rase abia din secolul XX. Citește mai mult

Găsește-ți pisica

Caracteristici importante

Pisica mea ar trebui să fie

Aspect

Dimensiune
MicăMedieMare
Blană
Fără păr / hipoalergenicPăr scurtPăr lung
Culoare
NegruAlbastru / GriChinchillaCremAlbLilaMaro / Ciocolatiu / Gri
Model
TigratTortoiseshell / Tricolor / CalicoBicolor / TuxedoPată de culoare
12 min

Albastru de Rusia

La prima vedere, ai putea confunda pisica din rasa Albastru de Rusia (Russian Blue) cu Chartreux sau British Shorthair, însă la o analiză mai atentă vei vedea că este o rasă foarte diferită.
10 min

American Shorthair

Primii coloniști europeni ajunși în America aveau și pasageri patrupezi la bordul navelor. În acea perioadă, pisicile erau apreciate în mare parte pentru talentele lor de vânători. Acestea au reușit să țină sub control populația de șobolanii și șoarecii de-a lungul unor călătorii lungi pe mare. Erau îndrăgite și pe uscat, având în vedere că se asigurau că gospodăriile coloniștilor nu erau infestate. Conform cunoștințelor din ziua de azi, felinele primilor coloniști din America de Nord sunt strămoșii unei rase foarte cunoscute și iubite, numită „American Shorthair”. La fel ca primii coloniști americani ce au venit din Europa, strămoșii pisicii American Shorthair erau niște pisici simple. Chiar dacă American Shorthair este astăzi o pisică de familie, aceasta și-a păstrat abilitățile excelente de vânător. Cu toate acestea, aceste animale active sunt foarte blânde. Ele au un temperament echilibrat, la fel ca European și British Shorthair, lucru care le face animale de companie perfecte pentru familii cu copii. Deși American Shorthair nu are la fel de mulți fani ca rasele orientale, acestora le place să petreacă timp cu stăpânii lor – fie că se joacă cu o undiță sau stau la mângâiat.
12 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
10 min

Burmeză

“Pisica aducătoare de noroc” – această descriere a pisicii burmeze din țara sa de origine se potrivește perfect rasei! Aceste vorbărețe iubesc oamenii și își petrec viața jucându-se și zbenguindu-se!
6 min

Caracal (Râs african)

Caracalul (Râsul African) provine din regiunile uscate din Asia și Africa. Datorită urechilor sale negre seamănă cu linxul, de aceea, este numit și linx de deșert. Unii oameni consideră caracalul ca fiind un animal de companie exotic. Dar caracalii sunt animale sălbatice și nu au ce căuta pe mâinile stăpânilor de pisici.
9 min

Cornish Rex

Pisicile cu părul scurt și cele cu părul lung sunt o prezență comună în lumea pisicilor. Dar pisicile cu blană creață sau chiar fără blană deloc sunt mai puțin cunoscute! Una dintre rasele rare de pisici ai căror reprezentanți au o structură de blană deosebită este Cornish Rex.
7 min

Devon Rex

Devon Rex este o rasă rară de pisici care iese în evidență față de celelalte rase de pisici datorită aspectului său. Forma craniului este plată cu niște urechi extrem de proeminente și ochi foarte mari.
7 min

Himalayana

Această rasă pufoasă de pisici, ce își are originile în Anglia, este rezultatul împerecherii unei pisici Siameze cu una Persană. Marcajele distinctive tip Point de pe față i-au oferit numele de „Persană Mascată”. Pe lângă asta poate fi întâlnită și sub numele „Persană Colorpoint” din când în când. Unii consideră pisica Himalayană o rasă independentă. Alții o văd ca pe o variantă foarte specială a Persanei.
7 min

Kohona

Kohona este o pisică fără păr extrem de rară. Animalele din această rasă sunt complet lipsite de păr, deci nu au nici mustăți. Cu toate acestea, deoarece aceste fire de păr sunt un organ senzorial important al pisicii, Kohona trebuie considerată o rasă torturată. 
7 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea noastră a rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.
8 min

Norvegiana de Pădure

Pisica  norvegiană de pădure inspiră prin aspectul sălbatic și caracterul autentic. Dar nu numai aspectul acestor pisici este original. Citește tot ce trebuie să știi despre această rasă din articolul următor.
7 min

Ocelotul

Ocelotul (Leopardus pardalis) este un animal sălbatic care trăiește în pădurile și mlaștinile din America Centrală și de Sud. Acolo hoinărește ca un singuratic nocturn și se hrănește cu rozătoare, reptile și pești. Multă vreme, blana sa atrăgătoare a făcut din ocelot o victimă căutată de vânători, motiv pentru care populația sa a scăzut brusc. În prezent, specia este protejată și nu este în pericol de dispariție.
8 min

Ocicat

Exotica Ocicat te cucerește la prima vedere. Numele său provine de la pisica sălbatică ocelot și se datorează blănii sale cu pete. Însă pisica Ocicat nu are o fire prea sălbatică, ci mai degrabă foarte iubitoare și loială – lucru care o face pisica perfectă cu care să trăiești.
9 min

Persană

Blănoasa Persană este una dintre cele mai cunoscute pisici din lume. Nici nu e de mirare, pentru că Persana cunoscută și ca „Gorbe-ye irāni“ (în română „pisica iraniană”) este una dintre cele mai vechi rase de pisici. Asta în ciuda faptului că Persana pe care o știm noi astăzi, în niciun caz nu provine din Orient!
7 min

Pisica Bombay

Pisica Bombay este o pisică domestică, cu păr scurt foarte rar întâlnită. Nu o vei vedea prea des, mai ales în Europa. Pe cât de rară, pe atât e de fascinantă. Se poate spune că este ca o panteră neagră în miniatură. 
6 min

Pisica europeană cu păr scurt

Greu de crezut, dar adevărat: și European Shorthair este o rasă de pisici. Dar nu orice pisică de fermă de origine necunoscută poate fi considerată pisică europeană cu păr scurt. Această rasă are standarde speciale, pe care trebuie să le îndeplinească animalele înmulțite.
8 min

Pisica Munchkin

Această rasă de pisici provenită din SUA este încă o raritate în alte părți ale lumii. Picioarele scurte ale pisicii Munchkin sunt rezultatul unei mutații genetice spontane. Însă, exact această trăsătură, combinată cu caracterul său distinctiv o face să fie atât de specială în ochii crescătorilor și a fanilor săi.
6 min

Pisica Orientală (Oriental Shorthair)

Dacă ai o pisică orientală, suntem siguri că nu te vei plictisi niciodată. Aceste pisici inteligente și pline de viață, cu urechi mari, au nevoie de multă atenție și nu le place să fie singure. În schimb, ele îi răsplătesc pe oamenii "lor" cu multă afecțiune.
6 min

Pisica sălbatică europeană

Până în secolul al XIX-lea, pisica sălbatică europeană era considerată aproape dispărută. În urma unor măsuri ample de ocrotire, populația a reușit astăzi să se refacă. Pisicile timide sunt animale sălbatice care nu sunt potrivite pentru a fi ținute ca animale de companie.
11 min

Pisica siberiană

Pisica siberiană este simbolul unei rase naturale. Se spune că pisicile de talie medie cu o statură puternică își au originea în Rusia natală, fără nicio influență umană. Au fost crescute de oameni abia din anii 1980. Iubitorii rasei sunt cel mai mult impresionați de aspectul pisicilor de pădure, numite „Sibirskaja koschka" în țara lor de origine, Rusia, și de caracterul lor necomplicat. Blana luxuriantă a rasei naturale este adaptată la iernile extrem de reci și verile fierbinți din Siberia. Aceasta încălzește pisica în timpul sezonului rece și este suficient de ușoară pentru lunile însorite de vară.
5 min

Pixiebob

Coadă scurtă, blană pătată, cu smocuri de păr în urechi: Pixiebob seamănă cu un linx mic. Dar coada ei scurtă îi cauzează adesea probleme în viața de zi cu zi, motiv pentru care această rasă trebuie considerată o rasă torturată.
7 min

RagaMuffin

RagaMuffin este „gigantul blând" dintre pisici. Provine din Ragdoll și, alături de Ragdoll și Norvegiana de Pădure, este una dintre cele mai mari rase de pisici din lume. Caracterul său este descris ca fiind afectuos, gingaș și dulce, ceea ce face din RagaMuffin o pisică ideală pentru familii.
9 min

Ragdoll

O pisică, ce seamănă cu o păpușă de cârpe? Deloc! Ragdoll este o rasă de pisici pentru fanii Siamezelor, ai pisicilor Colorpoint și ai altor pisici tip Point. Dar acești uriași blânzi nu te cuceresc doar prin blana lor frumoasă, culoarea extraordinară și ochii albaștri deschis...
7 min

Savannah

Savannah este o rasă de pisici relativ nouă, care a devenit o pisică la modă și un obiect de prestigiu datorită culorii sale distinctive. Pisica Savannah este numită după habitatul strămoșului ei sălbatic – pisica sălbatică serval din savana din Africa.
7 min

Scottish Fold

Pisicile cu urechile scurte sunt o priveliște comună pe rețelele de socializare. Această rasă de pisici se numește Scottish Fold. Ea își datorează urechile scurte datorită unui defect genetic care este asociat cu leziuni grave ale cartilajelor și oaselor din tot corpul. În Germania, de exemplu, înmulțirea acestora este catalogată înmulțire prin tortură, lucru interzis prin lege.
7 min

Serval

Fie că e vorba de un tigru siberian sau de o pisică: iubitorii de feline iubesc eleganța acestora. Servalul nu este un animal de companie, ci o pisică sălbatică din savanele africane. În cele ce urmează îți vom prezenta felina Serval: un strămoș al unei rase de pisici foarte moderne și vechi în același timp, Savannah.
8 min

Sfinx

Sfinx-ul (uneori scris Sphynx) este cunoscut și sub denumirea de “pisică fără păr”. Aceasta este o rasă foarte controversată. În timp ce unii iubitori de animale consideră existența pisicilor Sfinx ca fiind o tortură pentru acestea, alții le adoră. Un lucru este cert: pisicile Sfinx care se nasc fără mustăți sunt considerate a fi rezultat al torturii prin reproducere.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

Așa au apărut rasele de pisici

Încă din anii 1930, franțuzoaica Marguerite Ravel a promovat o asociație europeană, în care s-au unit crescătorii naționali de pisici. De aici a rezultat în 1950 fundația Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE), astăzi Fédération Internationale Féline (FiFé). De atunci a apărut un interes tot mai mare în creșterea pisicilor de rasă. Cu toate acestea, originile unor rase de pisici datează de mai demult. De exemplu, pisicile Persane există de peste 200 de ani. Pisicile Siameze au venit și ele din Asia în Europa în secolul 19, unde au fost prezentați primii pisoi la o expoziție de pisici din Londra, în 1885.

Ce este o pisică de rasă?

Când aparține o pisică unei anumite rase? Crescătorii stabilesc anumite obiective de înmulțire, care se bazează pe caracteristicile rasei respective de pisici. Nu doar aspectul, ci și sănătatea și caracterul joacă un rol important. Pentru crescătorii europeni de pisici, FiFé, împreună cu care lucrează cluburile regionale și naționale, descrie de obicei standardele. Acest lucru este dovedit printr-un certificat de pedigree, așa cum are fiecare pisică ce provine de la un crescător serios. Prin certificatul pedigree poate fi urmărit istoricul pisicii, cu până la mai multe generații în urmă. Doar așa poate fi garantată puritatea rasei. Rasa de pisică nu înseamnă doar aspectul tipic, deseori poți vedea feline fără certificat, dar care sunt descendente din anumite rase de pisici.

Clasificarea raselor de pisici se face deseori în funcție de lungimea părului. Așadar există pisici cu păr lung, ca Persanele sau Coloupoint. Vanul Turcesc și Pisica Norvegiană de Pădure aparțin celor cu păr de mărime medie. Cel mai mare grup îl reprezintă pisicile cu păr scurt, cum ar fi British Shorthair, German Rex sau Albastra de Rusia. Apropo de părul scurt: mulți stăpâni de pisică, care își împart viața cu o pisică cu păr scurt, răspund la întrebarea despre rasa acesteia: „Aceasta este o ECH, adică European Shorthair!” Acest lucru este în general greșit. Pentru că și European Shorthair este o rasă de pisici cu standarde stricte și înmulțire controlată.

Trenduri și dezvoltări

În trecut, înmulțirea controlată era limitată la câteva rase de pisici, la care diferă, în general, blana și culoarea. De exemplu, pisica Angora, cu părul ei bogat, sau cunoscuta Birmaneză, cu coloritul tipic „mască”. Comparând înmulțirea pisicilor cu cea a câinilor, observăm că înmulțirea câinilor produce rase cu diferențe extreme. De exemplu, un Mare Danez de 70 de kilograme și un Chihuahua de 2 kilograme, un Mops rotund și un Teckel lunguieț. Asta deoarece câinii sunt înmulțiți cu scopuri diferite: ca un vânător robust de mistreți, un câine de curse sau un Bulldog German. Pisicile, pe de altă parte, ar trebui înainte de toate să prindă șoareci. Însă, în ultimii ani, a existat o tendință de a crea rase de pisici cu diferențe extreme. Acest lucru se vede la pisicile cu picioare scurte, cum ar fi Munchkin, sau hibrizii de pisici sălbatice, cum ar fi Savannah.

Găsește rasa de pisici care ți se potrivește!

Unele rase de pisici ne lasă fermecați cu frumusețea lor. Însă, iubitorii de pisici ar trebui să se informeze privind comportamentul specific al rasei și cerințele speciale pentru îngrijirea acestora. Și în ceea ce privește caracterul, diferențele dintre rasele de pisici sunt mult mai puțin pronunțate decât la rasele de câini. Dar cine se îndrăgostește de blânda pisică Orientală, va avea un tovarăș cu adevărat vorbăreț și activ lângă el în viitor. Pisicile Ragdolls sunt mult mai liniștite. Pisicile cu păr lung au nevoie de pieptănare atentă de câteva ori pe săptămână.

Vrei să găsești felina care ți se potrivește cel mai bine? În ghidul nostru îți prezentăm diferite rase și îți dăm sfaturi despre îngrijire și nutriție.