Cornish Rex

Pisică Cornish Rex Alb cu negru, ochi galbeni pe un pat suspendat pentru pisici din material pufos bej

Pisicile cu părul scurt și cele cu părul lung sunt o prezență comună în lumea pisicilor. Dar pisicile cu blană creață sau chiar fără blană deloc sunt mai puțin cunoscute! Una dintre rasele rare de pisici ai căror reprezentanți au o structură de blană deosebită este Cornish Rex.

Cornish Rex pe scurt

Rasă de pisici care se caracterizează printr-o mutație neobișnuită a blănii, par scurt și ondulat, craniu îngust si urechi mari. Datorită blănii sale foarte scurte si delicate, este de preferat să fie ținută în casă, dar are nevoie de multă joacă și mișcare. Se atașează de oamenii săi și are nevoie de companie.
Înălțimea la greabăn: 30 de cm
Greutate: Între 3 -5 kg
Speranța de viață: 12 – 15 ani
Preț: Aproximativ 1,000 euro
Personalitate: afectuoasă, inteligentă, sociabilă, activă, curioasă, jucăușă
Blana: scurtă, nu este aspră, dar ușor moale și deasă, fără substrat. Ondulat, mai ales pe spate și pe laterale
Culori: toate variațiile de culoare și pete, inclusiv cele cu orice cantitate de alb
Dificultate la dresaj: mediu-mare
Îngrijire blană: Mare
Need for movement: mediu-mare
Țară de origine: Anglia

Aspect

Blana pisicii Cornish Rex seamănă cu cea a unei cârtițe – și este caracteristica remarcabilă a acestei rase de pisici. Termenul „Rex” descrie această structură neobișnuită a blănii, dar este folosit în principal în creșterea iepurilor.

Structura ondulată a blănii pisicii Cornish Rex se datorează faptului că aceasta este formată doar din substrat. Prin urmare, blana este extrem de moale, comparabilă cu blana de iepure sau cu mătasea. Până și mustățile sunt cârlionțate! Însă, blana extrem de fină a pisicii Cornish Rex o face, de asemenea, extrem de sensibilă la temperaturile scăzute. Această rasă este potrivită doar într-o anumită măsură pentru a fi ținută afară – și chiar și în casă preferă culcușurile calde.

La Cornish Rex sunt permise toate culorile de blană, inclusiv următoarele:

  • Unicolor: conform standardului rasei, animalele pot fi unicolore, orice culoare poate fi combinată cu alb. Negru, chocolate, portocaliu și diluările respective albastru, liliac și crem sunt binevenite.
  • Tabby: Cornish Rex poate fi și tigrată, tip „tabby”, conform standardului rasei. Diferitele modele tabby includ modelele clasic, tigrat, pătat și cu dungi. Coloritul „ticked” al blănii înseamnă că fiecare fir de păr este „împletit” de mai multe ori.
  • Bicolor: orice culoare de blană a pisicii Cornish Rex poate fi combinată cu alb.
  • Tricolor: animalele tricolore, numite și „tortoiseshell”, sunt întotdeauna femele din cauza bazei genetice.

Cât de mare se face Cornish Rex?

Pisicile Cornish Rex sunt de talie medie și zvelte. Femelele cântăresc până la 4 kilograme, iar masculii până la 5 kilograme. Pisicile au o constituție musculară, dar subțire. Picioarele subțiri, care amintesc de membrele raselor de pisici orientale, sunt deosebit de izbitoare.

Coada și capul sunt, de asemenea, lungi și foarte subțiri. Urechile pisicilor Cornish Rex sunt foarte interesante. Acestea sunt foarte mari și au o bază largă. Ochii ovali, de mărime medie, strălucesc de dorința de a explora și arată că în spatele aspectului de pluș al lui Cornish Rex se ascunde o pisică plină de viață și exploratoare.

Caracter

Cornish Rex a păstrat caracterul original al unei pisici de fermă. Este vioaie și îi place să se miște. Unii stăpâni raportează că pisicile își păstrează neîndemânarea unei pisici tinere chiar și la o vârstă înaintată. Le place să sară, să se cațăre și chiar să aporteze! Unele Cornish Rex pot învăța chiar și trucuri. Nu degeaba pisica Cornish Rex este numită de fani un „câine în corpul unei pisici”! Fiind un animal inteligent, explorează totul cu o curiozitate remarcabilă și îi place în mod deosebit să se joace cu omul ei. Dar și îmbrățișările și mângâierile extinse sunt foarte apreciate! Pisicile Cornish Rex sunt considerate prietenoase cu oamenii, ele se devotează pe deplin familiei lor umane. Fiind animale sociabile, nu le place să fie singure. În acest caz, ar putea fi util să îți iei o a doua pisică.

Dar o Cornish Rex știe exact ce vrea și îi place să facă ce vrea – cu alte pisici și cu oamenii! Un dresaj atent este esențial pentru a te asigura că micuța pisică nu profită de tine. Din fericire, educația poate fi combinată cu distracția și jocurile. Ai auzit vreodată de antrenamentul cu clicker și dresajul țintit? Animalele inteligente, precum Cornish Rex, iubesc activitățile ce le solicită creierul! Acest lucru este cu atât mai important cu cât blana fină a pisicii Cornish Rex o face deosebit de potrivită pentru a fi ținută ca pisică de apartament. Pentru ca aceste animale inteligente să nu se plictisească sau să aibă idei prostești, ar trebui să le oferi o mulțime de activități!

Cornish Rex și alergiile

Contrar zvonurilor obișnuite, blana scurtă și moale nu face din Cornish Rex pisici potrivite pentru persoane care suferă de alergii la părul de pisică. O așa-numită „alergie la părul de pisică” nu are de fapt nimic de-a face cu cantitatea de păr pe care o pisică o are sau o lasă prin casă, ci își are originea în compoziția salivă a pisicii respective.

Pisicile Cornish Rex lasă păr la fel ca orice altă pisică, iar saliva lor, și ca majoritatea raselor de pisici, are glicoproteina alergenică Fel d 1. Prin urmare, absența firelor de păr din blană nu face ca rasa Cornish Rex să fie mai bine tolerată de persoanele alergice la părul de pisică decât alte rase de pisici.

Nutriția pisicii Cornish Rex

Ele pot utiliza carbohidrații doar într-o măsură limitată. Așa că hrana ideală pentru Cornish Rex se bazează pe compoziția șoricelului: descoperirile științifice arată că papilele gustative sensibile ale pisicii preferă de fapt alimente care, cu 26 de grame de proteine, 9 grame de grăsimi și 8 grame de carbohidrați, corespund compoziției prăzii naturale. Această compoziție este perfectă pentru a hrăni o pisică într-un mod adecvat speciei. De aceea, hrana pentru pisici ar trebui să aibă un conținut de carne cât mai ridicat posibil.

Fiind animale de deșert, pisicile merg rar la bolul cu apă și își iau lichidele de care au nevoie în principal din mâncare. Așa că hrana ideală pentru pisici ar trebui să aibă un conținut de umiditate cât mai ridicat posibil – hrana umedă corespunde mai mult dietei naturale a pisicii decât hrana uscată. O altă soluție poate fi utilizarea unei fântâni automate pentru pisici.

Cauți cea mai bună hrană pentru Cornish Rex? Descoperă gama noastră de mâncare pentru pisici: uscată sau umedă, precum și hrana fără cereale, organică sau dietetică.

Pe lângă un regim adecvat, îți sugerăm să duci pisica o dată pe an la un veterinar de încredere. În afară de toate vaccinurile necesare, acesta o poate examina îndeaproape, îi poate asculta inima și plămânii și îți poate clarifica orice întrebare.

Îngrijire

Îngrijirea unei pisici Cornish Rex nu este diferită de îngrijirea altor pisici. Blana sa moale nu necesită o întreținere excepțională, dar o face sensibilă la curenți de aer și la frig. Prin urmare, Cornish Rex este potrivită doar într-o măsură limitată ca pisică de exterior.

Cu toate acestea, aceste pisici inteligente și pline de viață vor să aibă ocupație – mai ales dacă sunt ținute doar în casă. Oferă-i felinei o varietate de posibilități de cățărare, ascundere și joacă, cum ar fi mobilierul și ansamblurile de cățărat sau tuneluri. Istețele pisici adoră provocările. Felinele au nevoie de o mulțime de ocazii să își descarce energia, ca să nu le vină idei! De exemplu, poți cumpăra accesorii de zgâriat sau jucării interactive.

Istoric: povestea pisicilor Cornish Rex

Pisicile Cornish Rex pot avea un aspect diferit față de multe rase de pisici bine cunoscute. Dar ele provin din cercuri mici, originile lor sunt destul de umile: prima pisică creață s-a născut la o fermă din Cornwall, în anii 1950. „Kallibunker”, un mascul de culoare crem cu blana creață, nu se deosebea de frații săi doar prin textura blănii. Delicat, micuț, cu un cap îngust și urechi mari, precum și cu o coadă lungă, motanul a făcut senzație în comunitatea crescătorilor din Anglia.

O mutație spontană

Caracteristicile sale au fost cel mai probabil cauzate de o mutație spontană. Pentru a păstra aceste gene și pentru a crea o nouă rasă de pisici, Kallibunker a fost încrucișat cu mama sa. Puii creți rezultați din această împerechere au fost încrucișați cu birmaneze, siameze și British Shorthair.

Gena care a cauzat blana moale excepțională este moștenită în mod recesiv. În limbaj simplu, acest lucru înseamnă că este moștenită în mod ascuns. Purtătorii mutației genetice nu prezintă neapărat faimoasa blană moale a pisicii Cornish Rex. Dar ei o pot transmite mai departe la urmași: dacă ambii părinți sunt purtători ai genei și puii de pisică primesc una dintre genele recesive de la fiecare părinte, mutația continuă și în aspectul pisicilor, așa-numitul fenotip.

Asemănarea cu pisicile din rasa Devon Rex

Rasa de pisici Devon Rex are un aspect similar cu cel al pisicii Cornish Rex. Spre deosebire de pisicile Cornish, blana creață a Devon Rex se bazează pe o mutație diferită. Devon Rex are un substrat și o blană cu fire scurte, rezultând o blană ondulată, cu o textură moale. Această particularitate este cauzată de o mutație în gena „LPAR6″, care duce la o perturbare a structurii proteice a părului și la o structură modificată a blănii.

Reproducerea pisicilor Cornish Rex și cum găsești un crescător serios

Cornish Rex face parte dintre rasele de pisici mai necunoscute. Unul dintre motive este faptul că blana caracteristică pisicilor este moștenită în mod recesiv, ascuns. Cu toate acestea, există crescători în Europa și chiar la noi în țară care cresc Cornish Rex cu blana specială, creață.

Cum recunoști un crescător responsabil?

Reproducerea este o muncă grea: crescătorii profesioniști sunt membri ai uneia dintre numeroasele asociații de crescători de pisici. Animalele lor au, prin urmare, acte – dar aceasta nu este singura diferență față de așa-numiții „samsari” care oferă „pisici de rasă fără acte la un preț mic” în secțiunea de anunțuri din ziar.

Un crescător responsabil se asigură că animalele sale respectă standardul de reproducere al rasei, dar animalul însuși este întotdeauna pe primul loc – iar acest lucru include, de asemenea, o dietă adecvată speciei, îngrijirea de către medicul veterinar și împerecherea adecvată, cunoscând orice particularități și riscuri genetice.

Un crescător responsabil își împerechează animalele cu grijă. Bineînțeles, animalele sunt deparazitate și vaccinate și sunt duse în mod regulat la veterinar. El susține pisica mamă în timpul gestației și al nașterii. Are grijă de pisoi 24 de ore din 24, le oferă cea mai bună hrană posibilă și îngrijirea medicală necesară.

Aceasta include adesea imunizarea de bază împotriva bolilor infecțioase comune și, după caz, deparazitarea. El dă pisoii cel mai devreme la vârsta de 12 săptămâni. Pentru că știe: în primele trei luni, puii de pisică învață tot ce este important despre pisici de la părinții și frații lor. Numai pisoii cărora li se permite să petreacă această perioadă importantă de formare în familie cresc și devin animale bine socializate, sănătoase din punct de vedere mental și fizic.

Toate acestea sunt omise de crescătorii neprofesioniști care își oferă animalele la prețuri mici. În acest caz, presupusul târg se face adesea în detrimentul sănătății animalelor. De aceea, atunci când îți cumperi o Cornish Rex, apelează doar la un crescător profesionist și responsabil.

Care este prețul unei pisici din rasa Cornish Rex?

Pisicile de rasă au și ele prețul lor: o Cornish Rex costă adesea de la 700 de euro în sus. Dacă nu îți permiți un astfel de preț, îți recomandăm să  arunci o privire la un adăpost local sau un non-profit. Un certificat de Pedigree nu te protejează de încercările și necazurile vieții – foarte multe pisici de rasă ajung în grija organizațiilor de protecție a animalelor. Poate îți vei găsi acolo pisica visurilor tale.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.