Siameză

Pisică de rasă Siameză - adult

Pisica Siameză este ușor de recunoscut, datorită ochilor săi albaștri.

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

Proveniență

Alături de Persană, pisica Siameză este una dintre cele mai vechi și cunoscute rase de pisici. Provine din Asia de Sud-Est, mai exact din Siam, care aparține astăzi Tailandei. Siamezele a fost venerate acolo ca pisici de templu. Primele pisici Siameze au ajuns în Anglia la finalul secolului 19 și au fost înmulțite acolo ca pisici de rasă. În 1892 a fost stabilit primul standard de rasă pentru Siameze. Din 1927 acestea au început să fie înmulțite și în Germania. Ulterior, acestea au ajuns în toată lumea.

Cum arată o pisică Siameză?

Siamezele sunt de talie medie. Corpul lor este subțire cu picioare lungi și lăbuțe mici. Greutatea unei pisici Siameză femelă adult este între 3 și 4 kg, iar a unui mascul din rasa Siameză între 4 și 5 kg. Capul triunghiular este completat de urechi ascuțite cu o bază lată. Ochii de culoare albastru închis, de forma unei migdale și poziționați relativ diagonal sunt tipici Siamezelor. Pisicile Siameze sunt parțial albinoase, ceea ce înseamnă că produc o cantitate mică de melanină. Acest lucru creează coloritul clasic al Siamezei, numit „seal-point”. Asta înseamnă un colorit negru genetic la extremități, care se schimbă într-un maro închis prin intermediul genei Siameze „cs”. Colorarea petelor închise nu are loc imediat, ci la câteva săptămâni de la naștere. Restul blănii este albă până la crem. Blana este scurtă cu puțin subpăr și este poziționată aproape de corpul pisicii.

Caracterul pisicii Siameze

Pisicile Siameze sunt numite în glumă câinii pisicilor, din cauză că au un comportament similar cu cel al câinelui. De exemplu, le poți dresa într-o anumită măsură și sunt foarte iubitoare. Însă mereu vor învăța doar cât vor. Dacă încerci să înveți o pisică Siameză ceva cu forța, vei face cunoștință cu ghearele acesteia. Inteligența și caracterul lor docil le face pisicile perfecte pentru o familie. Siamezele sunt foarte sociabile și au o mare nevoie de interacțiune. Ele sunt comunicative și au un glas foarte distinct. Dacă nu le place ceva, îți vor spune asta cu voce tare. De aceea, Siameza este considerată a fi și foarte perseverentă.

În orice caz, Siamezele sunt foarte dependente de oameni și apreciază orele petrecute în brațele stăpânilor. Dacă lași Siameza singură prea mult timp, această pisică inteligentă se va plictisi repede. Așa că dacă ții o pisică Siameză în casă, ar trebui să îi oferi suficiente variante care să o țină ocupată (de exemplu jucăriile interactive. Pisicile Siameze au un comportament foarte sociabil și le poți ține liniștit în perechi. Ele se pot distra una cu cealaltă ore întregi și își pot curăța blana reciproc. Poți chiar și să plimbi o Siameză în lesă. Cel mai bine e să obișnuiești pisica cu lesa de când e mică și să exersezi în apartament înainte de a o duce afară. Dacă ai grijă de ea așa cum trebuie, Siameza poate trăi minim 14 ani.

Pisică de rasă Siameză cu strabism
Unele pisici Siameze pot suferi de strabism

Îngrijirea și întreținerea pisicii Siameze

Îngrijirea unei pisici de rasă Siameză este foarte simplă pentru că blana scurtă nu prea are nevoie de mult efort. Periază blana din când în când pentru a îndepărta părul căzut. Siamezelor nu le plac mediile umede și reci pentru că nu prea au subpăr. Ai grijă ca temperatura din apartament să nu fie prea mică. E important și să îi usuci bine blana Siamezei dacă vine acasă udă de la activitățile sale în aer liber. Blănoasele iubitoare de căldură vor căuta cu siguranță un loc lângă calorifer sau alte locuri calde din locuință. Siamezei i-ar plăcea cu siguranță o pătură termică. În orice caz, nu lăsa pisica să stea în curent.

Comportamentul Siamezei este foarte sociabil și prietenos, motiv pentru care i-ar plăcea să trăiască împreună cu o altă pisică. Dacă ai două Siameze, nu prea vei avea de lucru cu ele, pentru că pisicilor le place să aibă grijă una de cealaltă. Ele sunt foarte dependente de oameni, așa că ar trebui să planifici multe sesiuni de joacă și de mângâieri.

Pune niște stâlpi de zgâriat prin casă pentru a permite acestor pisici active să își consume energia. Un ansamblu de cățărat cu mai multe nivele este foarte bun, pentru că pisicile preferă să se întindă pe suprafețe ridicate. Dacă ai posibilitatea, lasă Siameza să alerge liberă, pentru că astfel va face suficientă mișcare și va avea destulă activitate. Alternativ, dacă stai la bloc, poți amenaja un balcon închis. După cum am menționat deja, Siamezelor le place să fie plimbate cu lesa și cu hamul. Obișnuiește însă pisica cu lesa cât mai devreme posibil. Exersează înainte de prima ieșire, ca să nu ai surprize urâte la plimbare.

Pui de pisică Siameză
Cumpără puiul de pisică Siameză doar de la un crescător autorizat

Nutriția pisicii Siameze

În ceea ce privește nutriția, pisicile Siameze nu sunt foarte mofturoase. În principiu le poți oferi hrană uscată sau umedă de înaltă calitate cu conținut ridicat de carne. Asigură-te ca printre ingredientele hranei gata preparate să nu existe conservanți, potențiatori de arome sau orice substanță de acest fel. Nu putem spune ce cantitate de hrană este potrivită pentru Siameza ta la modul general. Există mulți factori diferiți (de exemplu vârsta sau starea de sănătate) care influențează alimentația pisicii Siameze. De asemenea e important să îi oferi mereu pisicii tale suficientă apă proaspătă. Nu îi da lapte. Pisicile sunt intolerante la lactoză și ar putea avea probleme digestive mari. În schimb le place laptele special de pisici, pe care îl poți oferi ca gustare din când în când.

Bolile pisicilor Siameze

Pot apărea deseori boli ereditare specifice rasei în cazul pisicilor Siameze. Printre acestea se numără atrofia retinală progresivă, numită și atrofie retinală, care în cel mai rău caz poate duce la pierderea vederii. De asemenea pot apărea boli cardiace, precum și boli metabolice și tipuri de cancer (de exemplu tumori mamare). În cazul Siamezelor, se pot întâlni și afecțiuni precum strabismul, numit științific „strabismus convergens”, precum și tremuratul ochiului („nistagmus”). Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de deficiența de melanină datorată albinismului parțial. E important să mergi regulat la veterinar pentru ca acesta să poată lua măsurile potrivite din timp.

Creșterea pisicilor Siameze

Pisicile Siameze ajung la maturitate sexuală între patru și șase luni. Perioada de gestație este între 63-69 de zile și pot face între patru și șase pisoi. Puii de Siameză se nasc cu blană de culoare deschisă. Abia după aproximativ două zile apar petele colorate. După o săptămână deschid ochii. Pisoii Siamezi ar trebui să stea cu mama lor minim 12 săptămâni. Crescătorii trebuie să țină cont de acest lucru, pentru că în această perioadă puii vor învăța să fie sociabili și alte comportamente importante de la mama lor.

Înainte de a alege un crescător de pisici Siameze, uite-te atent la animale și la mediul în care trăiesc. Cel mai bine este să faci o programare cu crescătorul pentru a vedea pisicile. Acestea ar trebui să fie vaccinate (dacă au ajus la vârsta necesară), deparazitate și să trăiască într-un mediu potrivit. Nu îți fie frică să îi ceri documente importante, cum ar fi certificatul cu arborele genealogic. Stai departe de crescătorii care oferă pisici de rasă fără documente și alege doar o pisică Siameză cu pedigree. Unii crescători încearcă să economisească bani pentru a putea da animalele la un preț foarte rezonabil. Însă probabil, aceștia economisesc și renunțând la consultații importante la veterinar și la hrană de calitate bună. E important și să fie o anumită perioadă de timp între două gestații. Nu te apropia de „crescători” de pisici, care nu țin cont de bunăstarea acestora.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.