Chihuahua

Doi caini Chihuahua adulti in aer liber

Câinii din rasa Chihuahua sunt plini de energie, inteligenți și foarte afectuoși.

Cea mai mică rasă de câini din lume are cei mai faimoși stăpâni și una dintre cele mai mari speranțe de viață. Chihuahua este un câine al superlativelor, pe care îl poți vedea în poșetele vedetelor precum Madonna, Britney Spears sau Paris Hilton. Însă acest câine mexican de rasă este mult mai mult decât un câine luxurios de buzunar.

Trăsături tipice ale Chihuahua-ului

În comparație cu mărimea corpului, ego-ul acestui mic mexican este uriaș. Unui Chihuahua îi place să fie în centrul atenției și cere atenția stăpânului său lătrând sau chiar prefăcându-se că e rănit, dacă e cazul.

El are o atitudine curajoasă și încrezătoare față de adversarii săi, chiar dacă aceștia sunt câini mult mai mari. Deseori tinde să supraestimeze capacitățile sale. Dar niciodată să nu subestimezi acest pitic inteligent și plin de viață.

Câinilor Chihuahua le place să fie răsfățați. Dar, odată scoși din geantă, aleargă distanțe mari fără nici un efort și se descurcă chiar și la sporturi canine.

Caine Chihuahua negru adult © Phanuwat Y. / stock.adobe.com

Câine de terapie îndrăgit

Inteligența, empatia și nu în ultimul rând mărimea sa l-a făcut să fie – mai ales în SUA – un câine de terapie îndrăgit. Acesta este potrivit chiar și drept câine de pază, datorită vigilenței sale permanente.

Contrar imaginii de răsfățat câine de buzunar, Chihuahua este robust și rezistent la boli dacă este îngrijit cum trebuie. Nu e anormal ca acești câini să ajungă la vârsta de 16 ani sau chiar mai mult. Nu e nevoie să îi duci în brațe tot timpul, ei preferă să exploreze singuri împrejurimile.

Chiar dacă preferă să stea în casă când e vreme proastă, nu au nevoie de o hăinuță imediat ce ies afară să se joace sau să sară prin zăpadă pe temperaturi reduse.

Chihuahua sunt foarte jucăuși și iubesc să fie aproape de stăpânii lor. Au rețineri de la a se îndepărta de stăpâni. În caz de pericol, acești câini nu ar ezita să își apere omul – chiar dacă se pun în pericol pe ei înșiși. Chihuahua sunt de obicei deschiși și receptivi față de oameni și alți câini. Pe de altă parte, nu le plac copiii mici care au nevoie de multă atenție de la familie. Dar se vor simți foarte bine într-o familie cu copii mai mari, de la 6 ani în sus.

În orice caz, dacă vrei să ai o viață armonioasă împreună cu acest blănos plin de energie, socializarea corectă și dresajul consistent sunt extrem de importante. Lătratul enervant sau încăpățânarea excesivă pot fi prevenite încă de la început.

Aspect

Nu doar mărimea mică a corpului este caracteristică unui Chihuahua, ci și urechile mari de liliac și ochii disproporționați. Capul sub formă de măr și nasul scurt, ascuțit sunt de asemenea tipice rasei.

În ceea ce privește culoarea, piticul este la fel de divers ca și caracterul său. Conform standardului FCI al rasei, prin care Chihuahua este înregistrat sub numărul 218, grupa 9 (câini de agrement și de companie) sunt permise toate culorile, precum și toate combinațiile și nuanțele.

Se poate face diferența între două tipuri de Chihuahua în funcție de lungimea blănii:

  1. Chihuahua cu păr lung: blana lungă este fie dreaptă, fie un pic în valuri. Urechile cu franjuri, coama pronunțată și coada blănoasă sunt de asemenea tipice.
  2. Chihuahua cu păr scurt: blana scurtă și deasă este moale și lucioasă pe corp și pe cap.

În mod interesant, standardul rasei nu specifică o înălțime exactă pentru cel mai mică câine din lume. Mărimea sa mică este mai degrabă un rezultat al specificațiilor de greutate. Greutatea ideală a unui Chihuahua este între 1.5 și 3 kg. Însă sunt acceptați și câinii între 500 g și 1.5 kg.

În principiu se preferă Chihuahua mai mici. Specimenele peste 3 kg sunt excluse din majoritatea cluburilor. Preferința pentru câini mici a dus la apariția unor câini extrem de ușori, care cântăreau doar 500 g. Activiștii pentru protecția animalelor critică scopul de înmulțire a unor Chihuahua tot mai mici ca fiind înmulțire prin tortură, pentru că patrupezii extrem de mici și fragili suferă de multe probleme de sănătate.

Nutriția unui câine Chihuahua

Selecția extrem de mare de hrană pentru animale este derutantă pentru mulți stăpâni de câini. Pe lângă numeroși furnizori diferiți, hrana este împărțită și între hrană umedă și uscată, hrană pentru juniori, adulți și seniori, hrană organică și convențională.

Nu este ușor să găsești hrana corectă în această junglă. Crescătorul de la care ai luat câinele îți va putea oferi sfaturi foarte utile în această privință.

Produsele sugerate în acest video sunt: Royal Canin Breed Chihuahua AdultConcept for Life Mini Adult, Trixie Sfoară multicolorată, Vanilla Pat pufos, KONG Snugga Wubba, Wolf of Wilderness Mini RAW Snacks (liofilizate)

Creștere și sănătate

Aspectul special al Chihuahua-ului – mărimea mică a corpului și capul interesant – l-a făcut faimos în toată lumea. Însă i-a adus multe probleme de sănătate în timpul înmulțirii.

Din cauza înmulțirii incorecte, care punea accent mai mult pe ochii supradimensionați și botul scurt și mai puțin pe sănătate, s-a ajuns la ochi foarte sensibili, precum și la probleme respiratorii și dentare.

Probleme de sănătate la câinii Chihuahua mini

Chihuahua mini-toy au, de regulă, multe probleme de sănătate. Câinii, dintre care unii abia dacă cântăreau peste 500 g, nu prea sunt rezistenți la infecții și la alte boli. În timp ce Chihuahua normali sunt robuști și trăiesc mult – după cum a fost dovedit și de supraviețuirea lor pe străzile din Mexic – animalele mult prea mici se îmbolnăvesc des și mor prematur.

Chiar și bolile virale ce par inofensive și care duc la diaree și vărsături, pot pune viața micuților câini în pericol. În aceste cazuri, se recomandă vizită urgentă la veterinar.

Având în vedere că mulți consideră Chihuahua a fi un câine la modă, care este întâlnit în poșetele celebrităților, există încă mulți crescători dubioși.

Ignorarea recomandărilor de creștere și renunțarea la examinările detaliate de sănătate pentru animalele împerecheate au dus la răspândirea bolilor genetice la această rasă. Printre acestea se numără, de exemplu, dinți nealiniați sau pierderi timpurii ale dinților, trahee colapsantă, strănut/ respirație inversă, probleme cu valva inimii (insuficiență a valvei mitrale), hidrocefalie și luxație patelară.

Pentru a reduce cât mai mult riscul acestor boli, cumpărătorii interesați de un câine de rasă ar trebui să cumpere doar de la crescători de încredere. Pe aceștia îi poți recunoaște după faptul că îți prezintă toate documentele și certificatele de Pedigree necesare și efectuează toate examinările și vaccinurile recomandate. Majoritatea crescătorilor care respectă aceste cerințe sunt membri ai unui club oficial pentru rasa Chihuahua. Aceștia înmulțesc doar câini conformi standardului FCI.

Costurile unui câine de rasă Chihuahua

Ce care văd Chihuahua drept un „accesoriu” drăguț, ar putea fi surprinși de prețul relativ mare al acestor câini de rasă. Prețul unui pui de Chihuahua este în jur de 1000 euro. Totuși, o selecție serioasă a exemplarelor îl costă foarte mult pe crescător, indiferent că e vorba de un câine mare sau mic. Însă, în majoritatea cazurilor, investirea într-un câine sănătos luat din mâinile unui profesionist merită banii. În acest mod, nu doar că vei economisi costuri mari la veterinar, dar de obicei vei avea parte de mulți ani de iubire cu micul tău tovarăș.

Un crescător profesionist și serios, care are multă experiență cu Chihuahua, va fi dispus și să îți dea sfaturi și să te ajute oricând – chiar și după ce ai cumpărat câinele.

Caini Chihuahua pui © suwatwongkham / stock.adobe.com

Întreținere și îngrijire

La fel ca în cazul tuturor câinilor, un regim potrivit, hrană sănătoasă, multă iubire și afecțiune, precum și o îngrijire adecvată și suficientă mișcare au o contribuție decisivă pentru o viață potrivită, sănătoasă și lungă a unui animal.

Îngrijirea adecvată a unui Chihuahua include perierea regulată a blănii – mai ales în cazul câinilor cu păr lung. Verifică ochii și urechile pentru a detecta și trata din timp posibilele boli.

În rest, micul câine se mulțumește cu puțin spațiu și este foarte ușor de îngrijit. El este cu siguranță câinele ideal pentru a fi ținut într-un apartament mic.

Deși este mic, nu subestima nevoia sa de joacă și de activitate cu iubitul său stăpân. Chihuahua sunt foarte dependenți de oameni și au nevoie de multă dragoste și atenție de la stăpâni pentru a fi fericiți. Le place să facă plimbări lungi când e vremea frumoasă și să stea în casă când e urât afară.

Dresajul solid al unui pui Chihuahua și socializarea comprehensivă vor face viața cu acesta mult mai ușoară.

Chiar și încăpățânarea cunoscută a acestui pitic și lătratul său pot fi educate. Astfel nimic nu va sta în calea unei vieți armonioase împreună cu câinele Chihuahua.

Istoric

În ciuda diverselor teorii despre originile câinilor Chihuahua, este aproape sigur că rasa provine din Mexic. Încă există mulți câini sălbatici mici foarte similari acestei rase în provincia cu același nume, Chihuahua, din nordul Mexicului.

Conform acestei teorii, Chihuahua fac parte din câinii de sacrificiu din Mexicul antic, Techichi. Conform religiei, Chihuahua avea rolul de a ghida sufletele moarte în viața de apoi. Din păcate, această vocație a dus la faptul că Chihuahua își pierdeau viețile la multe înmormântări.

O altă teorie este că Chihuahua erau folosiți deja de azteci drept câini de sacrificiu pentru ritualuri. Unii merg chiar mai departe și cred că strămoșii lor existau încă de pe vremea toltecilor. Asta înseamnă că rasa Chihuahua ar exista de peste 1000 de ani.

Conform unei alte teorii, spaniolii au adus animalele în țară după ce au cucerit Mexic în secolul al 15-lea. Nici una dintre aceste teorii nu au fost confirmate sau infirmate până acum.

Chihuahua începând cu mijlocul secolului al 19-lea

Singurul lucru sigur este istoricul rasei Chihuahua începând cu mijlocul secolului al 19-lea. În acea perioadă fermierii din provincia mexicană Chihuahua au început să vândă tot mai mulți câini călătorilor din SUA. Acesta a fost începutul marșului triumfător al Chihuahua-ului în jurul lumii.

Turiștii erau atât de entuziasmați de „cei mai mici câini din lume” cu ochi și urechi mari, încât patrupezii s-au răspândit în curând prin toată America, de unde au ajuns și în Europa.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.