Mops

Câine pug pe iarbă verde

Câinele este mic, jucăuș și răspândește bună dispoziție.

Este un mic clovn cu un mare farmec și un simț al umorului deosebit. Plictiseala este un cuvânt străin pentru stăpânii săi. În pofida naturii lor pline de viață, fețele lor încruntate sunt inteligente și cer multă dragoste și afecțiune. Află totul despre Mops, particularitățile sale și îngrijirea adecvată speciei în portretul rasei.

Aspect: ce face ca Mopsul să fie atât de special?

Riduri adânci pe față, un bot plat și ochi mari și negri – toate acestea sunt tipice pentru Mops. Rasa de câini este mică, compactă și puternică. Constituția sa este pătrată și nu trebuie să pară nici joasă, nici înaltă. Spatele este drept. În raport cu corpul îndesat, capul micilor patrupezi pare destul de mare.

Botul scurt și bombat și nasul negru și plat, cu nări mari sunt caracteristice Mopsului. Anterior, standardul rasei cerea un nas turtit și un pod nazal gros care ascunde complet pielea nasului. În 2010, standardul a fost revizuit pentru bunăstarea animalelor. De atunci, o încrețire prea mare pe podul nasului este sancționată ca o creștere prin tortură în unele țări.

Nici un iubitor de câini nu rezistă ochilor mari și rotunzi ai Mopsului: el își privește părintele cu o expresie blândă și ușor tulburată. Ochii nu mai au voie să fie ieșiți în afară după modificările regulilor din 2010.

Standardul face distincție între două tipuri de urechi:

  • Urechi buton: urechi care cad înainte, cu vârful urechii strâns pe capul rotund
  • Urechi roz: urechile pliate înapoi pentru a dezvălui interiorul urechii

Cât de mare este un câine Pug?

Standardul rasei nu specifică înălțimea la greabăn. Cu toate acestea, ea nu trebuie să depășească 35 de centimetri. Standardul este mai precis în ceea ce privește greutatea ideală: aceasta este cuprinsă între 6,3 și 8,1 kilograme.

Coloritul blănii

Blana monocoloră a Mopsului este netedă, scurtă și lucioasă și se simte catifelată și moale. Standardul rasei permite patru nuanțe de culoare:

  • negru,
  • gri-argintiu,
  • caisă
  • cafeniu (deschis).

Marcajele de pe cap, masca, petele de pe frunte și alunițele de pe obraji formează un contrast clar cu nuanța de fond respectivă. Cu excepția exemplarelor negre, acestea ar trebui să fie clar separate de restul blănii și să fie cât mai negre posibil.

Unii „crescători amatori” reproduc câini fără să țină cont de standardul FCI în varietăți de culori neaprobate. Foarte rar vei întâlni Mopși de culoare maro, sable, merle sau cu pete. În orice caz, aceste exemplare neobișnuite nu sunt recunoscute ca fiind Mopși de rasă pură.

© Anastasiia / stock.adobe.com

Caracter: cum se comportă micii năsoși

Mopsul este considerat clovnul lumii canine. Nu doar „fața sa amuzantă” îi face pe oameni să zâmbească, ci mai ales simțul său extraordinar al umorului. El inventează în fiecare zi noi prostii și menține buna dispoziție a tuturor.

Programul său de divertisment necesită multă energie, pe care Mopsul preferă să o reîncarce în timp ce doarme – în patul său, pe canapea sau în poala părintelui său uman. Totuși, acest lucru nu face din Mops un câine de poală.

La un moment dat, poate părea calm și aproape letargic, iar în clipa următoare este brusc vioi și plin de viață când ceva i-a atras atenția. Atunci cățelul dă din coadă energic și țopăie prin casă.

Este un câine calm?

Chiar dacă Mopșilor le place să facă oamenii să râdă și să se prostească, ei sunt în principiu niște animale mai degrabă calme. Lătratul sau chiar un comportament agresiv sunt absolut necunoscute fericitului cățel.

Cu toate acestea, din cauza naturii lor bune, le este adesea dificil să interpreteze corect agresivitatea altor câini. Acest lucru poate duce la subestimarea situațiilor periculoase.

Și totuși, curajosul Mops se lasă rareori intimidat. Acest lucru se datorează probabil faptului că, potrivit standardului FCI, el aparține familiei de molossoizi și este astfel o rudă a Marelui Danez. În secret, probabil că se simte la fel de mare și puternic ca el.

Ce nu-i place micului câine?

Mopsul este un cățel mic cu o inimă mare cu multă dragoste de oferit pentru părinții săi. Îi place să fie cu tine mereu și oriunde. Odată ce ai un Mops în viața ta, te va urma oriunde te duci și va deveni rapid un companion loial.

Însă nu-i place deloc dacă nu-i acorzi suficientă atenție. În acest caz piticul își arată latura încăpățânată. Cel mai bine este să rămâi calm și prietenos atunci când te ignoră. Apoi, micul încăpățânat se va relaxa rapid din nou.

Îngrijire și întreținere – Cât de ușor de îngrijit este un Pug?

Având în vedere că, de obicei, Mopsul are o cantitate destul de mare de păr, acesta trebuie periat frecvent. Ochii și urechile ar trebui, de asemenea, să fie verificate și curățate din când în când. Ridurile de pe cap și de pe față trebuie să fie menținute curate și uscate.

Pe de altă parte, restul îngrijirii câinelui se dovedește a fi foarte ușoară. Câinele de talie mică are nevoie de puțin spațiu și nu prea multă mișcare. Doarme mult, nu are instinct de vânătoare și este ușor de dresat datorită naturii sale loiale și orientate spre oameni.

Cum îl menții în formă?

Cu toate acestea, se recomandă să te joci mult cu Mopsul și să-l încurajezi să se miște. Aceasta este singura modalitate de a preveni ca patrupedul tău să devină letargic și lipsit de energie. O rutină zilnică activă, cu plimbări și jocuri mici, previne și tendința câinelui de a se îngrășa.

Pentru cine este potrivit un pug?

Pug-ul este un câine de companie ideal pentru familii, cupluri, persoane în vârstă și începători. Se simte într-un apartament cochet la fel de confortabil ca într-o casă spațioasă cu grădină la țară. Pugul întâmpină întotdeauna oamenii și alte animale într-un mod prietenos și deschis.

Câine mop cu fata inchisa la culoare si corpul bej care se joaca in iarba, o ureche este ridicată și una nu © Andrea Mayer / stock.adobe.com
Urechile Pug-ului necesită o atenție specială atunci când le îngrijiți.

Activitate: De câtă mișcare are nevoie un astfel de câine?

Câinele nu este un pachet de energie care se mișcă zi și noapte. Cu toate acestea, micul năsuc blănos este incredibil de jucăuș și, în ciuda picioarelor sale scurte, foarte agil.

În general, nevoia de mișcare a Mops-ului este mai degrabă moderată. Poate nu crezi că este capabil de așa ceva, dar el este entuziasmat chiar și de cursele cu obstacole, jocurile de îndemânare sau chiar ca însoțitor în timpul unor scurte plimbări cu bicicleta.

Boli comune la câinii din rasa Mops

Crescătorii de Mops din ziua de azi investesc multă energie și angajament pentru a produce câini sănătoși și puternici. Din păcate, rasa încă se luptă cu bolile specifice rasei și, prin urmare, este clasificată drept o rasă torturată de către activiștii pentru protecția animalelor.

Multe boli se datorează creșterii excesive a Mopsului ca un câine la modă căutat, cu un nas turtit și riduri adânci:

  • Consecințele acestui „ideal de frumusețe” provoacă încă probleme de respirație pentru unii reprezentanți ai rasei, deoarece botul scurt îngustează căile respiratorii.
  • Faimosul sforăit al Mopsului provine adesea de la un palat moale prea lung.
  • Ochii, care până acum câțiva ani trebuiau să fie evidențiați, sunt adesea afectați de inflamații și ulcere corneene.

Eforturile de creștere de astăzi și modificarea standardului rasei în 2010 dau speranța că numărul acestor boli va scădea în anii următori.

Origine și istoric: De unde a apărut această rasă de câini?

Conform standardului de rasă FCI, Mopsul este considerat o rasă englezească de câini. Cu toate acestea, rădăcinile sale se află în China. Acolo a fost crescut în urmă cu mai bine de 2.000 de ani din câini asemănători cu mastiffii și se încadrează în grupul de molossoizi din cadrul FCI.

În China era considerat un privilegiu să ai un Mops, iar animalele în sine erau numite „câinii împăratului” – doar împăratul avea voie să îi dețină și să îi atingă. Ca favoriți ai monarhilor, Mopșii se bucurau de o viață luxoasă, adesea protejați de o gardă de corp. Aceștia ajungeau în mâinile cetățenilor doar dacă nu erau potriviți pentru reproducere ulterioară – dar chiar și atunci prețul câinilor imperiali era ridicat.

Cucerirea Europei

Odată cu Compania Olandeză a Indiilor de Est, câinele a ajuns în Olanda în jurul anului 1500 și de acolo a cucerit casele nobile europene. Pe măsură ce nobilimea a devenit din ce în ce mai puțin importantă, Mopsul a devenit tot mai rar întâlnit.

Eforturile crescătorilor britanici s-au asigurat că mini-rasa de câini nu a dispărut. În jurul anului 1900, Mopsul și-a sărbătorit revenirea în Marea Britanie și în curând și-a început marșul triumfal în întreaga lume.

Cât costă un Mops?

Dacă îți dorești un Mops, va trebui să bagi mâna adânc în buzunar: crescătorii de renume cer de obicei un preț între 1.000 și 1.500 de euro pentru cățeii lor.

De dragul sănătății animalului, îți recomandăm să stai departe de așa numitele „oferte speciale”. Aceștia sunt în general câini care nu au fost supuși unor controale de sănătate amănunțite și care nu au nici o dovadă de Pedigree.

Numai crescătorii recunoscuți și înregistrați pun bunăstarea și sănătatea animalelor pe primul loc. Ai putea face o vizită și adăpostului de animale. E posibil să existe aici un „Mops nevoiaș” care așteaptă să își găsească un nou cămin.

Mops negru cu gura ușor deschisa se uita către camera entuziasma pe fundal verde in antura © maywhiston / stock.adobe.com
Fie că este negru sau nu: Mopsul emană un farmec deosebit în orice variantă.

Concluzie: ar trebui să cumperi un Mops?

Mopsul este o rasă de câini populară și bine cunoscută, fiind potrivită atât ca și câine de familie, cât și pentru începători. Cu toate acestea, până în prezent, sunt asociate restricții de sănătate în ceea ce privește reproducerea, motiv pentru care rasa este considerată a fi o rasă torturată.

Înainte de a cumpăra un astfel de câine, fanii Mopsului ar trebui să fie conștienți de acest lucru și să se gândească bine dacă vor să sprijine creșterea acestor animale sau preferă să ofere o viață frumoasă unui blănos de la adăpostul de animale.

Profilul unui câine Pug

Pe scurt: Rasa de mini câini are o construcție compactă și musculară. Mopsul este un micuț distractiv, care se bucură atât de atenție, cât și de liniște și se simte ca acasă atât în jurul unei familii, cât și cu persoane singure sau în vârstă.
Înălțimea la greabăn: 35 cm
Greutate: 6-8kg
Speranța de viață: 12-15 ani
Caracter: fermecător, afectuos, încăpățânat, fără instinct de vânătoare
Blana: scurtă, netedă și strălucitoare
Culoarea blănii: argintiu, negru, cais, bej
Dresaj: ușor de dresat
Efort de întreținere: mediu
Cerințe de mișcare: are nevoie să fie plimbat și să își consume energia
Origine: China, UK

Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animalele m-au însoțit dintotdeauna - aproape că nu există o fotografie din copilărie fără un peruș pe cap sau o pisică în poală. De mai bine de zece ani, scriu ca editor despre diverse subiecte, de la asigurări de sănătate până la creșterea pisicilor. Întotdeauna cu mine: pisica mea Mimi, care este cea mai bună sursă de inspirație pentru multe texte și știe când este timpul pentru o pauză de la scris.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.