Ce pot face dacă am un câine obez? Obezitatea la câini: cauze și urmări

Cum tratez un caine gras?

Obezitatea la câini trebuie tratată ca o boală periculoasă, deoarece poate cauza multe probleme afecțiuni patrupezilor noștri.

Supraponderabilitatea este o problemă majoră de sănătate pentru câini. Oricât de simpatic ți-ar părea când este “pufos”, un câine obez suferă. Nu doar că este afectată semnificativ calitatea vieții și speranța lor de viață, ci crește și riscul de probleme cardiace, diabet sau dureri ale articulațiilor. Află aici cum să îți dai seama dacă patrupedul tău este supraponderal.

Ce înseamnă un câine obez?

De cele mai multe ori, greutatea ideală este judecată conform standardului rasei. Acest lucru nu este mereu posibil, mai ales în cazul metișilor. Pentru ei putem folosi drept referință greutatea corpului la finalul primului an de viață.

Dacă greutatea corpului este cu 5 până la 20% mai mare decât greutatea ideală, acest lucru se numește supraponderabilitate. Câinele suferă de obezitate dacă are cu 20% peste greutatea normală.

Cum îmi dau seama dacă patrupedul este prea gras?

În primul rând încearcă să cântărești câinele regulat. Dacă observi o valoare tot mai mare pe cântar de fiecare dată, cel mai probabil patrupedul se îngrașă pas cu pas. Singurele excepții sunt câinii în creștere.

Cea mai comună – și probabil cea mai obiectivă – metodă de evaluare este Body Condition Score (BCS – index corporal). Acesta se bazează pe evaluarea vizuală și palparea grăsimii de pe piept, talie și coloana vertebrală. În funcție de concluzii, poți clasifica apoi câinele într-una dintre cele nouă clase BCS.

În general, câinele este considerat prea gras atunci când nu îi simți coastele la palpare și nu se mai vede linia taliei. Când privești câinele din lateral ar trebui să vezi linia inferioară a abdomenului cum urcă de la coaste spre șolduri și nu (aproape) paralel cu podeaua. Depozitele de grăsime de la baza cozii sunt un alt semn de supraponderabilitate la câini.

Graficul te ajută să înțelegi dacă ai un câine gras

Cum ajunge câinele să fie supraponderal?

Deseori, drumul către obezitate începe când patrupedul este încă mic. Un regim prea bogat în calorii în primul an de viață cauzează formarea mai multor celule adipoase decât va avea un câine hrănit corect. Nu poți schimba acest număr ulterior, așa că riscul de obezitate ca adult este mai mare.

Bineînțeles că aceasta nu este singurul motiv pentru care se îngrașă un câine.

Aport ridicat de calorii

Cea mai comună cauză a kilogramelor în plus o reprezintă aportul prea mare de calorii din mâncare. Acest exces poate fi compensat cu dificultate prin exerciții fizice, pentru că patrupedul folosește doar circa 10% din energia sa zilnică pentru mișcare.

Posibilele cauze ale excesului de calorii o reprezintă deseori prea multă mâncare, accesul nelimitat la hrană sau valoare energetică prea mare per porție de mâncare.

Din păcate, unii stăpâni uită că gustările conțin și ele multe calorii și trebuie incluse în calculul necesarului caloric zilnic. Recompensa bine intenționată dată seara târziu poate duce la kilograme în plus pe termen lung.

De aceea, stăpânii de câini trebuie să țină cont mereu de mărimea patrupedului. De exemplu, pentru un câine care cântărește 25 de kilograme, o ureche uscată de porc acoperă 20% din nevoia calorică zilnică. Însă pentru un câine de doar 10 kilograme, aceeași ureche reprezintă 40% din cantitatea zilnică de calorii necesară.

Mâncarea foarte grasă, mai ales resturile de la masa ta de prânz, poate cauza, pe termen lung,  îngrășarea câinelui. Un gram de grăsime conține de două ori mai multe calorii decât unul de proteine sau carbohidrați. Acest lucru poate grăbi procesul de îngrășare al câinelui tău.

Consum scăzut de calorii

Pe lângă un aport prea mare de calorii, există și alte motive pentru care un câine ar avea nevoie de mai puțină hrană decât alți câini de aceeași vârstă sau rasă.

Un câine sterilizat, de exemplu, tinde spre un apetit crescut, devine mai puțin activ fizic și își schimbă procentajul de grăsime corporală. Noul său stil de viață reduce nevoile calorice ale câinelui cu 30% după castrare. Deoarece riscul de obezitate este de două ori mai mare la câinii castrați, ai grijă să îi reduci porția de hrană după această intervenție.

Pe lângă asta, la anumite rase tendința de îngrășare este mai mare decât la altele, chiar dacă consumă aceeași cantitate de hrană. Labradorul Retriever și Cockerul Spaniel Englez au o predispoziție genetică de a avea mai multă grăsime corporală în corp. Aceste rase au nevoie de hrană cu mai puține calorii pentru că grăsimile folosesc mai puțină energie decât mușchii.

Sunt mai mici șansele ca unui câine cu păr lung să îi fie frig decât unuia cu blană foarte scurtă și fără substrat. Prin urmare, primul are o cerință energetică la fel de mică ca un câine care trăiește într-un climat cald. Nevoile câinelui trebuie să țină cont și de mișcarea zilnică, vârsta și caracterul individual al câinelui (energic sau leneș).

Ce fac dacă am un caine gras

Poate deveni un câine obez din cauza unei boli?

Pe lângă toate cauzele influențate de mediu și de stăpân, bolile pot fi de asemenea factori determinanți pentru un câine obez. Așa că vorbește cu veterinarul pentru a te asigura că patrupedul nu este bolnav.

  • Hipotiroidismul duce la producția prea mică de hormoni de către glanda tiroidă. Aceștia sunt responsabili pentru funcția celulelor, și prin urmare a metabolismului câinelui. Din cauza hormonilor lipsă sau insuficienți, celulele lucrează prea încet și nu mai consumă la fel de multă energie. Pe lângă asta, câinii bolnavi devin deseori leneși și nu mai fac atât de multă mișcare. Câinele se îngrașă tot mai mult, chiar dacă nu îi schimbi cantitatea de mâncare.
  • Una dintre bolile responsabile pentru obezitatea la câini Sindromul Cushing (hiperadrenocorticismul) – o boală a cortexului glandei suprarenale. În cazul acestei boli, glandele suprarenale produc prea mult cortizol, lucru care duce la creșterea apetitului și la scăderea dorinței de activități fizice. Aceste două simptome cauzează depozite de grăsime care, din cauza bolii, se depun mai ales pe abdomen. Câinii cu boala Cushing prezintă obezitate abdominală. Aceștia nu sunt câini grași obișnuiți, ci doar au o burtă grasă, ce atârnă, în timp ce restul corpului este deseori foarte suplu.

Pe lângă bolile hormonale, există și alte afecțiuni care pot duce la îngrășare. Din cauza suferinței, patrupezii nu mai pot face suficientă mișcare. Din păcate, aceste boli sunt favorizate și de kilogramele în plus, motiv pentru care câinelui îi este greu să iasă din cercul vicios. De exemplu, problemele cardiovasculare și respiratorii duc la oboseală și performanță scăzută.

Dacă patrupedul are antecedente de artroză sau artrită, el nu va vrea să se miște mult din cauza durerilor. Se poate observa că animalelor afectate le este greu să se ridice sau să alerge după ce au stat mai mult timp întinse.

Medicamente

Unele boli necesită medicamente care cresc apetitul și câinele astfel se îngrașă. Medicamentele antiepileptice și glucocorticoizii sunt primele ce trebuie menționate aici.

Starea de sănătate a unui câine obez: consecințe

Obezitatea este prima și cea mai importantă boală care duce la alte afecțiuni. Un câine supraponderal trăiește, în medie, cu doi ani mai puțin decât câinii cu greutate normală din aceeași rasă, din cauza urmărilor obezității și a bolilor asociate.

Afectiunile unui caine gras

Probleme de articulații și de mobilitate

Câinii obezi de toate vârstele suferă de afecțiuni ale sistemului locomotor. În cazul câinilor tineri, în creștere, kilogramele în plus și excesul caloric pot duce la afecțiuni ortopedice iremediabile.

În cazul câinilor adulți supraponderali, kilogramele în plus stresează articulațiile și a ligamentele. Posibilele consecințe sunt artrita, artroza, hernii de disc și rupturi de ligament încrucișat.

La un câine obez, corpul produce mai mulți mediatori inflamatorii, care la rândul lor contribuie la progresia artritei. Urmarea acestor dureri de articulații este dorința redusă de a face mișcare și, prin urmare, un consum mai mic de energie și apariția kilogramelor în plus.

Masa corporală prea mare a unui câine obez cauzează o nevoie mai mare de oxigen. Pe lângă asta, patrupedul are depozite de grăsimi în cavitatea toracică. Spațiul restrâns rămas pentru respirație și nevoia ridicată de oxigen cauzează probleme și dificultăți respiratorii. Câinii au o rezistență scăzută la efort fizic și obosesc mai repede.

Un câine gras va refuza activitățile fizice și astfel va continua să se îngrașe din cauză că mănâncă mai multe calorii decât arde.

Probleme cardiovasculare

Obezitatea este asociată cu apariția sau cel puțin progresia bolilor cardiace. Tensiunea arterială ridicată este unul dintre efectele negative. Însă dacă patrupedul slăbește din nou, unele dintre aceste limitări pot fi reduse.

Un câine gras depozitează excesul de energie sub formă de grăsimi în corp. Aceste grăsimi se infiltrează și în organe (cum ar fi ficat sau inimă). Problema: activitatea funcțională a inimii este restrânsă. De asemenea, ea trebuie să pompeze sânge pentru o masă corporală mai mare și lucrează cu o presiune mai mare în vase. Pe termen lung, toate acestea cauzează afecțiuni cardiace și insuficiență cardiacă.

Diabet zaharat

Obezitatea poate duce la dezvoltarea diabetului zaharat de diabet tip II. La rândul lui, diabetul cauzează rezistență la insulină. Corpul produce încă suficientă insulină, dar aceasta nu mai are niciun efect asupra metabolismului.

Câinii diabetici au deseori un apetit mare și sunt obosiți și letargici în același timp. Acest lucru încurajează îngrășarea. Un regim strict și reducerea greutății pot îmbunătăți sau elimina diabetul zaharat tip II.

Consum mai mare de anestezice și probleme la vindecarea rănii

Țesuturile grase depozitează anestezicele și prin urmare e nevoie de o cantitate mai mare. În același timp este afectată descompunerea medicamentelor în ficat și eliminarea acestora prin rinichi. Împreună cu funcția pulmonară deseori afectată și problemele cardiace, un câine obez este considerat un pacient cu riscuri.

Fluxul sangvin redus din țesuturile corporale crește și riscul de infecții la răni și îngreunează vindecarea rănii după operație.

Infecții și alte probleme

Un câine supraponderal are un sistem imunitar scăzut și, prin urmare, este mai susceptibil la infecții și alte boli.

Greutatea corporală prea mare afectează și abilitatea câinelui de a se reproduce. Gestația la femele este asociată cu riscuri foarte mari, iar îngustarea canalului de naștere din cauza depozitelor de grăsimi, face nașterea mult mai dificilă.

Depozitele infiltrate de grăsimi (ce penetrează straturile de țesuturi) din ficat duc la un „ficat gras” și prin urmare la afectarea funcției hepatice. Mesele bogate în grăsimi sunt considerate factor declanșator pentru pancreatită. Pe lângă asta, un câine supraponderal este mai sensibil la căldură, mai iritabil și mai sedentar.

Sfat: ai observat că patrupedul tău este supraponderal? Citește articolul nostru despre cum poți ajuta câinele tău să mănânce sănătos: Schimbarea dietei câinelui.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.