German Rex

Scris de Bärbel Edel
Pisica cu ochi albaștri din rasa German Rex, care stă întinsă cu lăbuțele sub ea pe o pătură albastră

Pisicile German Rex se găsesc în toate culorile și modelele.

German Rex este una dintre puținele rase de pisici cu blana ondulată. Este considerată prietenoasă, orientată spre oameni și are o atitudine mai degrabă calmă. Cu toate acestea, istoricul de reproducere al rasei nu este lipsit de probleme.

Aspect: blana ondulată este tipică

Cea mai izbitoare caracteristică a pisicii German Rex este blana sa ondulată sau creață. Deoarece acestei rase îi lipsește stratul exterior de blană mai lung, blana sa este relativ scurtă, catifelată și moale.

Până și mustățile acestei rase de pisici sunt curbate și mai scurte decât în mod normal.

Își datorează blana ondulată unui defect genetic. Gena mutantă se moștenește în mod recesiv. Acest lucru înseamnă că nu toate pisicile German Rex au bucle. Există și feline cu blana netedă, dar acestea nu sunt folosite pentru reproducere.

De altfel, dezvoltarea buclelor nu este complet finalizată până când pisica nu împlinește doi ani. Prin urmare, s-ar putea ca pisoii tineri să aibă părul mai drept decât animalele adulte.

Crescătorii organizați de pisici recunosc toate culorile și modelele de blană la German Rex.

Este German Rex o pisică pentru cei care suferă de alergii?

Persoanele care sunt alergice la părul de pisică ar trebui să tolereze destul de bine contactul cu pisicile crețe. Cu toate acestea, dacă ești alergic și vrei să îți iei o pisică, îți recomandăm să faci o probă înainte pentru a fi complet sigur.

Știai că:
Nu părul de pisică este cel care declanșează o reacție alergică la unele persoane. Mai degrabă, de vină sunt anumite proteine din saliva pisicii care ajung pe blană atunci când aceasta se curăță. Cel mai adesea este vorba de proteina „Fel d 1″.

Pisici de talie medie, cu statură musculoasă

În afară de blana sa neobișnuită, German Rex seamănă cu o pisică domestică normală: are o constituție zveltă, dar musculoasă, cu picioare subțiri și labe ovale. Vârfurile urechilor și capul sunt rotunde, iar ochii de mărime medie sunt, de asemenea, rotunzi. Obrajii ei sunt puternici, la baza nasului are o ușoară adâncitură.

La ce greutate ajunge o pisică German Rex?

O femelă cântărește între trei și patru kilograme, iar un mascul poate ajunge până la cinci kilograme.

Pisică din rasa German Rex fotografiată de aproape din profil, pisica are blana de culoare blondă roșiatică și ochi verzi gălbui
Mustățile scurte sunt clar vizibile la această pisică Rex.

Cunoscătorii acestei rase spun că are o fire foarte prietenoasă. Este considerată orientată spre oameni și sociabilă. O pisică German Rex iubește sesiunile de mângâieri cu „omul său” și poate fi foarte afectuoasă.

În general, este o rasă de pisici mai degrabă liniștită. Totuși, ca toate pisicile, aceste animale apreciază un mediu variat, cu multe oportunități de a se juca și de a se cățăra.

În magazinul online zooplus vei găsi o gamă largă de mobilier de zgâriat și jucării pentru pisici pentru German Rex.

Datorită caracterului său calm, pisica German Rex este potrivită ca pisică de interior. La fel ca toate pisicile de interior, felina este fericită dacă îi oferi un balcon îngrădit, unde să poată ieși la aer curat.

Poate fi ținută și afară, însă va trebui să te asiguri că poate intra în casă în orice moment dacă este frig. Blana sa creață nu este foarte deasă și, prin urmare, această rasă este mai sensibilă la frig decât pisicile cu blană „normală”.

Nu lasă aproape deloc păr și este ușor de îngrijit. Periatul regulat nu este necesar la această rasă de pisici – dar felina se va bucura de atenția care vine odată cu această activitate.

Se recomandă să ții mai multe pisici împreună

Unei German Rex nu-i place să fie singură. Se bucură atât de compania oamenilor, precum și de cea a altor pisici. Prin urmare, se recomandă să ții mereu o German Rex împreună cu alte pisici.

Se spune și că German Rex se înțelege bine cu copiii și cu câinii.

Sunt considerate extrem de ușor de îngrijit. O problemă, însă, este consangvinizarea, care a însoțit această rasă de pisici încă de la începuturi. Chiar și astăzi se spune că există cazuri de consangvinizare. Descendenții unor părinți înrudiți îndeaproape sunt adesea bolnăvicioși și au o speranță de viață mai mică decât pisicile domestice obișnuite.

Blana scurtă și ondulată este, de asemenea, problematică: deoarece lipsește stratul superior, aceasta este formată practic doar din substrat. Oamenii de știință au descoperit că acest strat subțire de blană este chiar mai mic decât la pisicile obișnuite. Firele de păr au o grosime de doar 65 la sută din cea normală. În plus, ele cresc doar pe jumătate din lungimea pisicilor obișnuite.

Mutația Rex cauzează ocazional ruperea părului.

Funcția limitată a mustăților

Mustățile sunt un organ de simț important pentru orientarea în întuneric, dar și pentru a simți și prinde prada. La German Rex acestea sunt curbate și scurte, astfel încât funcția lor este foarte limitată.

Experții în protecția animalelor nu recomandă o interdicție generală de creștere, ci o modificare a standardului rasei. Ar trebui evitată creșterea animalelor cu mustăți foarte scurte sau curbate.

Felinele crețe și catifelate ți-au cucerit inima și ți-ai dori să îți iei una sau poate chiar mai multe pisici German Rex?

Cât costă o German Rex?

Există pisici German Rex la diferite prețuri. Prețul variază de la 650 de euro la 2.000 de euro pentru un pisoi de la un crescător.

Fără îndoială, o pisică cu bucle este ceva cu adevărat special. Cu toate acestea, ar trebui să te gândești bine dacă este absolut necesar să fie o pisică Rex de la crescător. Până la urmă, prin cererea ta încurajați „producția” ulterioară de pisici cu probleme de sănătate.

Cel mai bine ar fi să adopți o pisică German Rex de la un adăpost. La adăpostul de animale vei găsi pisici de toate rasele și, cu puțin noroc, poate chiar și o German Rex.

Numele „Rex” își are originea în creșterea iepurilor. Iepurii cu o blană asemănătoare se numesc „iepuri Rex“.

În afară de German Rex, există mai multe rase de pisici Rex cu o structură specială a blănii:

O altă rasă de pisică cu bucle, dar cu un fond genetic diferit, este LaPerm.

Strămoșul pisicilor germane Rex este o pisică creață numită Lämmchen, care a trăit cu medicul Rosa Scheuer-Karpin în Berlin. În 1957, Lämmchen a avut pentru prima dată pisoi cu blana ondulată – de la fiul ei Fridolin. Ulterior, a avut pisoi creți de la un alt fiu al ei, care au fost apoi folosiți pentru a crea pisici Rex în alte țări.

Istoria originii sale arată că această rasă de pisici a fost consangvinizată încă de la început – cu consecințe uneori problematice pentru sănătatea animalelor.

Apropo, există doar două rase de pisici care își au originea în Germania: German Longhair și German Rex.

Concluzie

Cu părul său creț, German Rex este o pisică excepțională. Nu numai că arată bine, dar are și un caracter extrem de simpatic.

Cu toate acestea, din cauza problemelor de sănătate specifice rasei, nu îți recomandăm să susții reproducerea acesteia. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cauți o felină cu părul ondulat într-un adăpost de animale.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.