Pisica thailandeză (Thai cat)

Pisica thailandeza care sta la baza unor scări din lemn

Ochii albaștri, o mască pe față și culoarea tipică Point caracterizează frumoasa pisică thailandeză.

Pe măsură ce creșterea pisicilor siameze a continuat să se dezvolte către un tip de pisică mai grațios, tipul originar, mai puternic, a rămas o rasă de pisică separată: pisica thailandeză (thai cat). Astăzi, îi încântă pe iubitorii de pisici din întreaga lume cu ochii săi albaștri. În portretul nostru de rasă vei face cunoștință cu exotica felină.

Aspect: frumusețe clasică

Chiar dacă pisica thailandeză și pisica siameză au multe asemănări, ele sunt ușor de distins vizual. Spre deosebire de tipul siamez mai „modern”, pisica thailandeză este mai puternică, mai rotundă și mai armonioasă.

Rasa de pisică orientală are o constituție atletică, dar nu este prea subțire ca siameza. O proporție bună și un gât musculos îi conferă o structură solidă.

Forma urechilor și a capului o diferențiază de siameze

Forma capului pisicii thailandeze este deosebit de specifică: fruntea lungă și plată se îmbină cu un craniu rotund și un bot bine proporționat. Bărbia și nasul formează o linie dreaptă.

Urechile sunt depărtate și ridicate. Urechile și forma capului deosebesc pisicile thailandeze de cele siameze. Cu toate acestea, ambele rase au în comun ochii migdalați, care strălucesc de un albastru intens.

Blana pisicii cu părul scurt reflectă climatul tropical al țării sale de origine din Asia de Sud-Est: având un substrat subțire, este moale ca mătasea și prezintă o strălucire frumoasă.

3 pisici thailandeze care stau înghesuite într-un coș © atiger / stock.adobe.com
Pisicile thailandeze au o constituție rotunjită, puternică și armonioasă.

Culoarea Point: pisicile thailandeze sunt parțial albinoase

Culoarea blănii face ca relația dintre pisicile thailandeze și siameze să fie extrem de clară: la fel ca birmaneza, Ragdoll sau Neva Masquerade, ele aparțin pisicilor Point.

La aceste pisici, extremitățile corpului, numite și „puncte”, sunt mai închise la culoare decât restul corpului pisicii. Acest lucru se datorează faptului că pisicile thailandeze sunt parțial albinoase. În cazul lor, enzima tirozinază funcționează doar într-o măsură limitată, motiv pentru care melanina este produsă doar parțial. Deci blana  rămâne literalmente fără culoare.

Culorile pisicii thailandeze

Conform standardului de reproducere, se preferă un alb deschis pentru culoarea corpului pisicii thailandeze. Echilibrul dintre culoarea corpului și culoarea point este mai importantă decât culoarea în sine.

Există numeroase combinații de culori. Pe lângă cele patru culori standard Seal Point, Blue Point, Chocolate Point și Lilac Point, există și variante roșcate, cum ar fi crem, cinnamon sau tabby point cu dungi.

Adorabila pisică thailandeză: caracter și personalitate

Aceasta nu este unică doar la exterior. La fel ca rudele ei moderne, este extrem de prietenoasă, sociabilă și iubește oamenii. Caracterul ei sociabil se datorează, probabil, numărului de pui peste medie de patru până la șase pisoi.

Clasica siameză thailandeză este de asemenea considerată vioaie, inteligentă și extrem de curioasă. În loc de mângâieri, ea preferă să se joace – și are și alte trăsături specifice. Cu toate acestea, nu îi place să fie singură și își urmează stăpânul oriunde se duce.

De multe ori, frumoasa thailandeză vorbește vioaie. Este extrem de comunicativă și îi place să atragă atenția asupra ei cu voce tare.

Îngrijire și întreținere: ușor de îngrijit, cu nevoie de socializare

Deoarece pisica thailandeză este deosebit de sociabilă și plină de viață, are nevoie de companie și de multă activitate. Un partener este, prin urmare, cel mai bun cadou pe care îl poți oferi pisicii thailandeze.

Îmbrățișările, joaca și îngrijirea sunt de două ori mai distractive. Cu toate acestea, rasele de pisici orientale au tendința de a fi dominante. Așa că partenerii ideali sunt pisici calme sau cele de aceeași vârstă.

Sfaturi pentru îngrijirea pisicii thailandeze

Chiar și atunci când ai o a doua pisică pe lângă cea thailandeză, poți ajuta felinele să aibă o viață de zi cu zi activă și le poți face fericite:

Apropo, blana acestei pisici este destul de ușor de îngrijit. Periajul ocazional este suficient pentru a îndepărta firele de păr moarte.

Pisica thailandeză care stă aplecată pe covor și se holbează într-un punct fix © Pixel-Shot / stock.adobe.com
Pisica thailandeză este foarte activă, vioaie și jucăușă.

Sănătatea și speranța de viață a pisicii thailandeze

Diverse boli și malformații ereditare pot apărea la pisica thailandeză din motive genetice. În cazul atrofiei retinale, cunoscută și la pisicile abisiniene, retina ochiului este distrusă de tulburări metabolice locale în țesut.

Unele pisici thailandeze sunt, de asemenea, mioape. Acest lucru se datorează probabil albinismului parțial al rasei. Însă în general animalele nu prea sunt limitate de acest lucru.

Boli ereditare mai periculoase

Cu toate acestea, mai periculoase sunt boala renală ereditară BPR (boala renală polichistică) și bolile cardiace, cum ar fi îngroșarea peretelui cardiac intern sau defectul cardiac congenital PDA. Acest lucru împiedică închiderea conexiunii dintre aortă și trunchiul vascular pulmonar după naștere și poate cauza slăbiciune sau insuficiență cardiacă.

Tumorile mamare apar foarte rar la pisicile thailandeze.

Dar nu te lăsa speriat de astfel de boli. În prezent, multe boli pot fi depistate sau excluse cu ajutorul testelor genetice. Controalele regulate efectuate de către medicul veterinar ajută la depistarea bolilor într-un stadiu incipient. De asemenea, creșterea responsabilă contribuie la prevenirea transmiterii acestora.

Cât trăiesc pisicile thailandeze?

În principiu pisicile thailandeze sunt robuste și nu sunt mai sensibile la boli decât alte rase. Cu o îngrijire adecvată, blănoasele au de obicei o speranță de viață de 15-17 ani.

Nu uita: o viață lungă de pisică necesită și un regim echilibrat. În magazinul online zooplus vei găsi o gamă largă de hrană.

Istoria rasei: înapoi la origini

Este originară din Thailanda, fostul Siam. Acolo este numită cu afecțiune „wichian mat”. Acest lucru înseamnă diamantul lunii.

Timp de peste 700 de ani, thailandezii au prețuit această frumoasă bijuterie felină, cu coloritul său izbitor tip Point și ochii de un albastru strălucitor, ca animal de companie. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, primele pisici siameze de tip clasic au sosit cu navigatorii în Anglia și de acolo în SUA.

Un cadou de la rege

Atunci când regele Chulalongkorn a dăruit o pereche de pisici siameze consulului general britanic în 1884, a fost pusă piatra de temelie a creșterii moderne a pisicilor siameze în Europa. În 1892, a fost creat primul standard de reproducere al pisicii regale din Siam. În 1901, a fost înființat în Anglia Clubul Pisicilor Siameze.

În Germania, reproducerea sistematică a început abia în 1927. Cu toate acestea, din cauza populației scăzute de siameze și a reproducerii cu puține animale, factorul de consangvinizare a rasei a fost ridicat și a favorizat dezvoltarea defectelor genetice ale acesteia, care există și astăzi.

Tip clasic și modern

Are o istorie extraordinară în materie de reproducere. Odată cu succesul său la nivel mondial, standardul rasei s-a schimbat în favoarea unui tip din ce în ce mai zvelt și cu picioare lungi. Însă mulți crescători și pasionați de pisici preferau încă tipul mai rotund de pisică de rasă.

Prin urmare, în anii 1980, au fost înființate primele cluburi de creștere dedicate în mod special tipului tradițional de pisici mascate. Aceste „siamezi de stil vechi” au fost recunoscute ca rasă independentă sub numele de pisici thailandeze în 1990. În prezent, pisica thailandeză poate fi crescută independent sau împerecheată cu pisici siameze.

Cumpărarea unei pisici: susține crescătorii responsabili

Dacă vrei să te asiguri că vei petrece mulți ani fericiți alături de pisica ta thailandeză, cumpără doar pisici exotice provenite de la crescători responsabili. Sănătatea este pe primul loc pentru astfel de crescători. Ei testează bolile ereditare într-un stadiu incipient, împerechează pisicile cu grijă și susțin mamele pe toată perioada gestației.

Fă-ți timp pentru a cunoaște potențialii crescători. Află cum să recunoști un crescător bun cu ajutorul celor 10 întrebări, pe care să i le pui unui crescător de pisici.

Cât costă o pisică thailandeză?

Cât ar trebui să coste o pisică thailandeză provenită de la un crescător profesionist? În general prețurile se învârt pe la 500 de euro.

Stai departe de reclamele care promit „pisici de rasă la preț de nimic”. Astfel de feline provin adesea de la crescători nemiloși care nu sunt interesați de sănătatea animalelor, ci mai degrabă de obținerea unui profit rapid.

Sfat: dacă vrei să cumperi o pisică thailandeză, să faci un bine și să economisești bani în același timp, adăpostul local de animale este o alternativă la crescătorii sau la cluburile de crescători. Multe pisici de rasă așteaptă o nouă familie aici, iar taxa de protecție este de obicei mai mică decât prețul de achiziție al unei pisici de rasă cu acte.

Concluzie: o pisică ieșită din comun

Istoria ei este lungă și plină de evenimente. Pisica thailandeză, așa cum o cunoaștem astăzi, aproape că nu mai există. Datorită crescătorilor ambițioși, thailandeza cu ochi albaștri inspiră astăzi iubitorii de pisici din întreaga lume.

Dacă îi acorzi felinei suficientă atenție, nu o lași să se plictisească și mergi periodic la veterinar, îi vei oferi cele mai bune condiții pentru o viață lungă și sănătoasă.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animalele m-au însoțit dintotdeauna - aproape că nu există o fotografie din copilărie fără un peruș pe cap sau o pisică în poală. De mai bine de zece ani, scriu ca editor despre diverse subiecte, de la asigurări de sănătate până la creșterea pisicilor. Întotdeauna cu mine: pisica mea Mimi, care este cea mai bună sursă de inspirație pentru multe texte și știe când este timpul pentru o pauză de la scris.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.