Pisica sălbatică africană

O pisică sălbatică africană (Felis silvestris lybica), în deșertul Kalahari

Pisica sălbatică africană este mama tuturor pisicilor domestice.

Pisica sălbatică africană este considerată strămoșul pisicilor noastre domestice. Din punct de vedere vizual, dar și al comportamentului, relația poate fi recunoscută în mod clar. De ce merită să studiem pisica sălbatică? Odată ce ajungi să cunoști mai bine aceste creaturi sălbatice, vei avea multe momente de „revelație” cu propriul animal de companie.

Aspectul pisicii sălbatice africane

Fiind mama tuturor pisicilor domestice, pisica sălbatică africană arată foarte asemănător cu blănoasele noastre de acasă: la prima vedere, o astfel de felină ar putea trece drept o pisică domestică mare.

Cu toate acestea, ea are picioare mai lungi, ceea ce îi conferă proporții complet diferite și un mers asemănător cu cel al ghepardului. Coada lungă și subțire diferă, de asemenea, de cea a pisicii domestice. Aceasta se îngustează până la vârf și are două-trei inele întunecate spre vârful cozii.

Cât de mare este pisica sălbatică africană?

De la cap la coadă, reprezentanții rasei măsoară între 40 și puțin sub 70 de centimetri. Coada adaugă încă aproximativ 30 de centimetri.

Artă sau realitate? Cu siguranță ai văzut reprezentări ale pisicilor din Egiptul Antic și te-ai întrebat despre picioarele lungi ale acestora. Acest lucru nu se datorează unei reprezentări artistice, ci aspectului real al pisicilor din acea vreme, care semănau mult mai mult cu pisica sălbatică africană.

Culorile de camuflaj ale deșertului

Pisica sălbatică africană are o culoare mai degrabă discretă. Predomină nuanțele roșiatice, galben-maronii, gri și galben ca nisipul. Ele pot avea unele modele tigrate sau pot fi „încălțate”. Sunt caracteristice petele de culoare roșcat-portocaliu de pe spatele urechilor și de pe bot, o linie de tip anghilă întunecată de-a lungul coloanei vertebrale și pernuțele negre ale lăbuțelor. Sub ochi au deseori marcaje albe.

Cu ajutorul acestor culori ale blănii, pisica sălbatică se integrează în mediul înconjurător, stepa sau deșertul african. Blana sa este scurtă, cu vârfuri întunecate, ceea ce conferă animalelor un aspect ușor pistruiat.

Habitat și istoric: de unde provine pisica sălbatică africană?

Datorită capacității sale mari de adaptare, pisica sălbatică africană poate fi găsită în prezent în multe habitate naturale. Ea preferă deșerturile, semideserturile și savanele, dar se mulțumește și cu pădurile sau chiar cu regiunile muntoase înalte și stâncoase, de până la 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Sunt evitate doar pădurile tropicale și zonele acoperite de zăpadă.

Principala lor zonă de răspândire se află în cea mai mare parte a Africii, dar au fost descoperite și în Peninsula Arabică și în unele părți din Asia de Sud-Est și China. Au fost observate chiar și în Sicilia și Sardinia, care reprezintă în prezent cel mai nordic reper al pisicii sălbatice africane.

Cum a devenit pisica sălbatică africană o pisică domestică?

Domesticirea pisicii din ziua de azi este documentată începând cu 7.500 î.Hr. Cu toate acestea, se presupune că pisica este un urmaș cultural care a călcat pe urmele omenirii încă din primele zile ale colonizărilor.

Primele „pisici de casă” au fost probabil pisici sălbatice africane semi domesticite în Egiptul antic. Acestea vânau șoarecii enervanți și, prin urmare, erau oaspeți bineveniți în casă, în depozite și chiar pe navele comerciale.

Odată cu romanii, pisica sălbatică africană și frații săi domesticiți au ajuns în cele din urmă în Europa acum aproximativ 2.000 de ani și s-au răspândit rapid aici. Este posibil să se fi încrucișat și cu pisica sălbatică europeană.

Este pisica sălbatică africană în pericol de dispariție?

Pisica sălbatică africană este specia de pisică sălbatică cel mai puțin amenințată cu dispariția și este destul de comună în întreaga lume. Cu toate acestea, este protejată de Convenția de la Washington privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție.

Gradul ridicat de toleranță la habitat și adaptabilitatea pisicii îi permit să supraviețuiască aproape oriunde. Acesta este motivul pentru care până acum a făcut față cu bine distrugerii zonelor naturale.

În afară de accidentele de circulație, pisica sălbatică africană nu prea este amenințată de oameni. Cu toate acestea, încrucișarea continuă a pisicilor pur sălbatice cu pisicile domestice face ca populațiile lor sălbatice să se diminueze și să se transforme în hibrizi.

Pisicile domestice și pisicile sălbatice africane se înțeleg bine și se pot împerechea fără probleme. În consecință, pisicile sălbatice africane pure sunt rareori întâlnite astăzi.

Creșterea ca animal de companie? Pisica sălbatică africană este un animal complet sălbatic. Nu este domesticită și nu poate fi ținută acasă.

Caracterul pisicii sălbatice africane

Pisica sălbatică africană, ca multe pisici sălbatice, tinde să fie timidă față de oameni. De obicei, este dificil de observat, deoarece simțurile sale bune îi permit să perceapă oamenii de la distanță și să îi evite.

În principiu, totuși, timiditatea lor nu atinge proporțiile extreme ale rudelor lor europene. Dacă se obișnuiește treptat cu acest lucru, pisica sălbatică africană va accepta apropierea tot mai mare de oameni. În general, este mai încrezătoare față de alte pisici.

Felină teritorială și singuratică

Pisicile sălbatice africane trăiesc singure. Ele sunt animale solitare care își cuceresc teritoriul și îl pândesc pe timp de noapte pentru a prinde prada. Dimensiunea teritoriului depinde în mare măsură de zona respectivă.

În cazul în care există o rezervă mare de hrană, teritoriile pot fi destul de mici. În Kenya, au fost studiate pisici sălbatice africane cu teritorii de 1,6 kilometri pătrați, în timp ce în Arabia Saudită au fost observate exemplare cu teritorii de aproximativ 50 de kilometri pătrați.

Reproducere: cum se reproduc pisicile sălbatice africane?

Pisicile sălbatice ajung la maturitate sexuală la vârsta de aproape un an. Din acel moment, ele dau naștere unui număr mai mare de pisoi cam o dată pe an. Perioada de gestație durează doar 56 până la 68 de zile

Odată ce pisoii sunt capabili să se descurce singuri, ei rămân uneori cu mama lor ca un grup mai mare. De multe ori puii trăiesc împreună o perioadă de timp înainte ca fiecare pisică să își urmeze propriul drum ca animal solitar.

O viață lungă

Pisicile sălbatice africane pot trăi până la 16 ani.

Pisica sălbatică africană (Felis silvestris lybica) © DirkR / stock.adobe.com
Pisica sălbatică africană se ferește de oameni mult mai puțin decât sora sa europeană.

Nutriție: ce mănâncă o pisică sălbatică africană?

În zonele sale de răspândire pisica sălbatică africană se hrănește în principal cu rozătoare mici.

Masa este adesea completată de păianjeni, scorpioni și șerpi. Pisica sălbatică africană se bucură, de asemenea, dacă are ocazia să prindă pește. Pisicile adulte pot ucide chiar și antilope mici sau miei.

Pisicile sălbatice excelează ca vânători, care își urmăresc prada, se furișează până la ea și apoi o ucid cu un salt rapid. Pentru a face acest lucru, ele stau de obicei pe pământ, deși se pot și cățăra foarte bine. Dacă nu sunt suficient de norocoase să vâneze sau dacă se ivește ocazia, ele mănâncă și cadavre.

Se descurcă cu puțină apă

Pisica ta nu prea bea apă? Ea a moștenit acest lucru de la pisica sălbatică africană: animalele din deșert rareori găsesc o sursă de apă și, prin urmare, își pot acoperi necesarul de lichide aproape în întregime din hrană. Un șoarece conține o cantitate surprinzătoare de apă.

Apropo, această moștenire genetică este și motivul pentru care, potrivit multor experți, nu ar trebui să îți hrănești pisica exclusiv cu hrană uscată. Aceasta nu conține aproape deloc apă, iar pisica nu are suficient instinct pentru a compensa acest lucru din cauza geneticii sale. Ca urmare, este în pericol să se deshidrateze.

Concluzie

Pisica sălbatică africană este un animal sălbatic foarte adaptabil și strâns înrudit cu pisicile noastre domestice. Rasa în sine nu este potrivită pentru a fi ținută ca animal de companie, dar toate pisicile moderne descind din ea. Așadar, există o mare parte din aceste pisici sălbatice în fiecare blănoasă, nu trebuie decât să te uiți cu atenție.

Profilul pisicii sălbatice africane

Trăsături speciale: Originea pisicilor domestice de astăzi
Caracter: Animal solitar și timid
Dimensiuni: lungime de la cap până la baza cozii aproximativ 40-66,5 cm
Greutate: 2,4-6,4 kg
Culoarea ochilor: Verde gălbui
Culori: roșcat, galben-maroniu, gri și galben ca nisipul
Blană: Scurtă
Speranță de viață: 16 ani
Origine: Africa

Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.