Lykoi (pisica vârcolac)

Pisică adultă din rasa lykoi, poză din lateral. Pisică cu ochi galbeni, oăr maroniu rar, fața lunguiață și coadă subțire. Fundal alb, fotografie de studio

La prima vedere Lykoi (lykos înseamnă „lup” în greaca antică) ar putea părea ca o versiune de Hollywood a vârcolacului. S-ar putea să nici nu îți vină să crezi la început că această rasă de pisici chiar există. Dar de fapt nu este o invenție a industriei cinematografice, ci o mutație naturală a unei pisici cu păr scurt care este înmulțită astăzi. În SUA pisica vârcolac este considerată deja un trend secret. Bineînțeles că pisicile Lykois sunt vedete pe rețelele sociale.

Istoricul rasei – cum a apărut?

Povestea rasei a început în 2010, atunci când Patti Thomas, care înmulțea pisici Sfinx – printre altele – a descoperit doi pisoi cu aspect special. Au fost efectuate teste genetice și de sănătate pentru a descoperi dacă aspectul ciudat al pisoilor se datora unei boli. Până la urmă a reieșit că aspectul pisicii era cauzat de o mutație naturală. Mama pisoilor era o pisică domestică neagră. În calitate de co-fondator al rasei, Patti Thomas a numit pisicile „Lykoi”, făcând referire la aspectul lor. Patti a încredințat pisicile lui Brittney și Johnny Gobble, un veterinar din statul Tennessee, SUA. Cu câteva luni mai târziu a fost identificată o a doua pereche, care a fost adoptată tot de Brittney și Johnny Gobble. După efectuarea testelor necesare, a putut începe înmulțirea pisicilor Lykoi.

Gobble a crescut plante și animale încă de când avea 15 ani. Pe de altă parte soția sa, Brittney, iese în evidență pentru iubirea sa specială față de fotografia animalelor. Ea prezintă poze cu pisici Lykoi ce poartă zgărzi luxurioase pe rețelele sale sociale.

Aspect

După cum sugerează și numele, pisica Lykoi seamănă cu un lup sau un vârcolac sub forma unei pisici domestice. O mutație naturală a genelor pisicilor domestice cauzează aspectul acestei rase foarte speciale. Aceasta este o genă recesivă, așa că ambii părinți trebuie să fie purtători ai genei pentru a se naște pisoi Lykoi. Lykoi nu are păr în unele părți ale corpului. Printre acestea se numără de obicei zona ochilor, nasul, bărbia, botul și spatele urechilor. Conform persoanei care a descoperit și a înmulțit rasa, Johnny Gobble, nasul pisicilor din această rasă se simte ca și cauciucul.

Picioarele și lăbuțele au de obicei puțin păr. Acest lucru se datorează faptului că Lykoi nu are substrat, pentru că o parte din foliculii piloși nu au componentele necesare pentru producerea părului. Celeilalte părți a foliculilor piloși îi lipsește echilibrul componentelor care mențin creșterea. Acesta este și motivul pentru care rasa năpârlește de mai multe ori pe an, adică își schimbă blana ca o pasăre: în această fază Lykoi este pe jumătate cheală sau chiar complet cheală pentru o perioadă. Femelele din această rasă cântăresc în medie între 2 și 3.2 kg, iar masculii între 3.5 și 4.5 kg.

Lykoi seamănă într-un fel cu un oposum. Conform crescătorului și descoperitorului rasei, Johnny Gobble, prima pisică Lykoi a semănat ușor cu un câine mic de vânătoare. Blana caracteristică i-a oferit micului câine de vânătoare porecla de „pisoi vârcolac”. Culoarea blănii pisicii Lykoi este unică: ea are fire albe și negre, care îi dă pisicii aspectul unui vârcolac în miniatură. Proporția de păr negru sau alb (fără pigmenți), precum și zonele chele variază de la animal la animal. Această culoare specială a blănii se numește „roan” (cu păr țepos), deși acest termen este mai cunoscut de la alte animale, precum caii. Lykoi este singura rasă de pisici cunoscută cu acest colorit.

Pisica lykoi cu păr maroniu rar și burta cheală. Stă întinsă pe burtă, pe fundal alb

Caracterul pisicii Lykoi

Pisica vârcolac este pe de o parte jucăușă și extrem de curioasă și pe de altă parte foarte liniștită. Are și o personalitate foarte prietenoasă, deși nu te-ai aștepta la asta de la un “vârcolac”. Felina apreciază dacă primește atenție de la stăpânii săi. Bineînțeles că acest lucru se datorează și aspectului său special. Lykoi sunt niște pisici foarte inteligente, cărora le place să se joace cu oamenii „lor”. O selecție variată de jucării – și chiar jucării inteligente – nu ar trebui să lipsească din casă. E posibilă și achiziția unei a doua pisici, pentru că Lykoi se înțelege bine în general cu alte feline.

John Gobble descrie caracterul acestei rase ca fiind „inteligent, similar câinilor de vânătoare” și „destul de iubitor”. El spune și că pisicii Lykoi îi place să fie aproape de stăpânii săi. Caracterul acestei pisici vârcolac este descris și de stăpâni ca fiind loial și iubitor, aproape ca un câine.

Sănătate

Dermatologii de la o clinică universitară din Tennessee au confirmat faptul că pisicile din rasa Lykoi sunt în principiu sănătoase. Este o rasă foarte robustă. Nu se cunosc încă boli specifice pisicii Lykoi.

Nutriția pisicii Lykoi

În principiu se aplică aceleași recomandări nutriționale ca și pentru orice altă pisică, fie că e de rasă sau nu. Depinde de tine dacă alegi hrană uscată sau umedă. Hrana umedă are un conținut ridicat de lichide – aproximativ 80% – astfel încât pisica să primească destulă apă prin regimul său. Lichidele sunt foarte importante pentru rinichi, printre altele. Dacă felina nu primește destule lichide, pot apărea afecțiuni renale. E important să te asiguri că hrana umedă este de calitate superioară. Aceasta nu o vei recunoaște după preț, ci, printre altele, după ingredientele din hrană.

Hrana uscată se recomandă atunci când este oferită ca un surplus la hrana umedă. În caz contrar conținutul scăzut de umiditate din hrana uscată ar putea afecta rinichii pisicii. La urma urmelor aceasta conține doar circa 8% lichide. În orice caz, asigură-te că pisica are mereu suficientă apă în bol sau în fântâna de pisici.

Există și alte metode de hrănire, precum BARF (hrana crudă adecvată biologic) sau gătitul acasă. Și în acest caz este important să îi oferi pisici carne de calitate superioară. Ține cont că ai nevoie de cunoștințe optime despre nevoile nutriționale ale pisicii pentru aceste metode, în caz contrar pot apărea deficiențe. Așa că citește despre subiect și cere-i sfaturi veterinarului dacă e cazul.

Poți să îi dai pisicii gustări ca recompensă, dar nu le folosi niciodată ca masă principală pentru că felina s-ar putea îngrășa prea mult din cauza lor.

Pui de pisică din rasa lykoi. Păr foarte rar și burta ușor cheală

Cum găsesc un crescător bun de Lykoi?

Lykoi are un preț pe măsură: cumpărătorul va trebui să plătească circa 1800 euro pentru un reprezentant al acestei rase. Numărul de crescători este foarte limitat. În SUA această rasă este mult mai răspândită decât în Europa. În prezent există circa 30 de crescători în toată lumea.

Conform studiilor genetice Lykoi nu este o mutație a genei krt71, care duce la dezvoltarea pisicilor din rasa Devon Rex și Sfinx. Creșterea rasei este concentrată pe pisici negre cu gena specială, care duce la apariția pisicii Lykoi. Pentru că din punct de vedere al formei aceste pisici sunt mult mai similare cu vârcolacii decât ne-am imagina. De aceea sunt încrucișate cu pisici domestice negre, pentru a extinde fondul genetic.

În principiu va trebui să ții cont de anumite aspecte atunci când alegi un crescător bun. Acestea se aplică crescătorilor de orice rasă de pisici. De exemplu un indicator al seriozității crescătorului este faptul că el nu dă pisoii când sunt prea mici, adică nu înainte să împlinească vârsta de 12 săptămâni. Pe lângă asta crescătorii de încredere se limitează la înmulțirea uneia sau cel mult a două rase, pentru că e nevoie de cunoștințe foarte detaliate despre fiecare rasă individuală pentru înmulțire. Crescătorul ar trebui să fie și membru al unei asociații oficiale de crescători de pisici. Și bineînțeles că există și indicatorii foarte evidenți ai seriozității sale: cât de îngrijit este locul unde trăiesc pisoii. Acest lucru include și starea bolurilor de mâncare. În final, pe lângă toate recomandările, intuiția ta va fi cea mai importantă.

Descoperă selecția noastră de hrană și accesorii pentru pisici!

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO
Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.