Khao Manee

Khao Manee pisica thailandeză, pisică albă cu un ochi albastru și unul galben

Khao Manee poate avea ochi de culoare diferită. Aceste feline sunt foarte des căutate, deoarece se spune că aduc noroc.

Khao Manee (pronunțat Kau Manie) este o rasă de pisici cu păr scurt din Thailanda. Blana sa albă ca zăpada și ochii strălucitori i-au adus acest nume, care se traduce prin „bijuterie albă”. Cu toate acestea, această rasă este foarte rară în afara țării sale de origine.

Aspectul pisicii Khao Manee: blana albă, ochi strălucitori

Khao Manee este o pisică de talie medie cu părul scurt din Thailanda. Are o constituție atletică și o blană lucioasă, albă ca zăpada. Blana sa scurtă este deasă, lipită de corp și cu puțin subpăr. Masculii sunt ceva mai musculoși și mai puternici decât femelele. Aceștia ating o greutate maximă de 6,5 kilograme.

O altă trăsătură izbitoare a pisicii sunt ochii mari, în formă de migdală. Aceștia pot fi de culoare albastră, aurie sau verde. Datorită pleoapelor de culoare deschisă, ochii acestei pisici par deosebit de clari, deschiși și radianți.

Khao Manee – un talisman norocos printre animale

În Thailanda, țara lor de origine, Khao Manee cu cei doi ochi de culori diferite sunt foarte populare. Aceste animale sunt adesea dăruite ca talismane norocoase. Numele rasei poate fi tradus ca „bijuterie albă”. Se referă la blana de un alb pur a pisicii, precum și la ochii săi strălucitori.

Urechile pisicii sunt relativ mari și rotunjite în partea de sus. Din cauza culorii deschise a pielii și a părului acestei rase de pisici, urechile par ușor transparente. Nasul și pernuțele felinei sunt de culoare roz. Capul pare în formă de pană sau de inimă și are pomeții înalți. Acest lucru subliniază aspectul nobil al rasei.

Pisica albă Khao Manee întinsă pe podea cu lăbuța în sus © cattyphoto / stock.adobe.com
Khao Manee este considerată o pisică inteligentă, drăgălașă și afectuoasă.

Caracter: pisică activă, jucăușă

Este considerată o pisică inteligentă, jucăușă și orientată spre oameni. Se atașează strâns de familia ei și îi place să se cuibărească lângă sau să se joace împreună. La fel ca alte rase de pisici asiatice, Khao Manee este considerată foarte vorbăreață. Multe exemplare din această rasă miaună destul de des.

Deoarece are un caracter sociabil, această blănoasă nu ar trebui să fie ținută ca un singur animal, pe cât posibil. După o scurtă perioadă de aclimatizare se înțelege de obicei bine cu alte pisici și câini. Chiar dacă nu este neapărat considerată o pisică de familie, se înțelege bine cu copiii în multe cazuri.

Creștere: multă diversitate pentru Khao Manee

O pisică inteligentă precum Khao Manee vrea să fie stimulată mental și fizic. Părintele ei ar trebui să planifice cel puțin o oră pe zi pentru joaca împreună. O varietate de opțiuni de cățărare și de activități, cum ar fi ansamblurile de cățărat, planșe de zgâriat, șoarecii de pâslă și undițele de jucărie, sunt exact pe gustul acestei pisici active.

Având în vedere că pisica este considerată a fi foarte inteligentă, ea este un candidat ideal pentru dresajul cu clickerul. În general înțelege rapid ce vrei să facă și învață cu ușurință trucuri noi și mici „jonglerii”.

Khao Manee, pisica perfectă pentru apartament

Provine din Asia tropicală de Sud-Est. Prin urmare, blana sa scurtă este adaptată la temperaturi ridicate. Așa că această pisică nu are prea multă protecție împotriva iernii europene. Din acest motiv se recomandă ținerea ei mai degrabă în interior.

Fiind o pisică afectuoasă, preferă să fie lângă „omul ei” și nu are neapărat nevoie de acces în aer liber. Cu toate acestea, ea apreciază foarte mult un balcon sau o grădină securizată.

Nutriție și îngrijire: colegă de cameră necomplicată

Blana scurtă și deasă nu necesită multă îngrijire. Această pisică curată se ocupă singură de cea mai mare parte a acesteia, curățându-și extensiv blana. Cu toate acestea, se bucură foarte mult de un periaj ocazional – mai ales dacă a fost deja obișnuită cu acest ritual de îngrijire de când era mică.

Khao Manee nu este foarte pretențioasă nici în ceea ce privește alimentația. La fel ca alte pisici, are nevoie de hrană de înaltă calitate, bogată în proteine.

Factori precum vârsta, nivelul de activitate și starea de sănătate a pisicii joacă un rol important în compoziția nutritivă individuală a hranei. Dacă ai întrebări în acest sens, cel mai bine este să te adresezi medicului veterinar.

Sănătate: risc de pierdere a auzului

În principiu, Khao Manee este considerată o rasă de pisică rezistentă. Cu toate acestea, studiile au arătat că pisicile albe cu ochi albaștri au un risc crescut de surzenie. Acest lucru se datorează unui defect genetic care duce la o degenerare a urechii interne.

Totuși, acest lucru nu se aplică doar la Khao Manee, ci la toate rasele cu părul alb ca zăpada și ochi albaștri. De exemplu, acest defect genetic este observat și la pisica British Shorthair și la persane. Crescătorii responsabili exclud pisicile afectate de la împerechere pentru a reduce riscul de surditate la urmași.

Cât trăiesc pisicile Khao Manee?

Dacă are parte de o îngrijire bună, Khao Manee poate trăi până la 15 ani. Controalele regulate, vaccinările și o protecție adecvată împotriva paraziților sunt cele mai bune condiții pentru o viață lungă și sănătoasă a pisicii.

Originea Khao Manee: pisică nobilă din Thailanda

Această rasă a fost menționată încă din secolul al XIV-lea într-un manuscris thailandez numit „Cartea cântecelor despre pisici”. Însă în acesta este numită „Khao Plort”, ceea ce înseamnă „Complet Albă”.

O rasă extrem de rară

Khao Manee a fost rezervată exclusiv nobilimii pentru o perioadă lungă de timp. Se presupune că regele siamez Rama V a iubit atât de mult această rasă încât a ascuns-o de europeni. De fapt, exportul animalelor albe ca zăpada a fost autorizat abia din 1999. De aceea ele sunt încă foarte rare la nivel internațional.

În unele momente, a fost chiar clasificată ca fiind o rasă pe cale de dispariție. În special în America, începând cu anii 1990, s-au făcut încercări de a salva „bijuteria albă” prin reproducere selectivă. Cu toate acestea, este considerată în continuare una dintre cele mai rare rase de pisici din lume.

Achiziție: cât costă o Khao Manee?

Această rasă este foarte puțin răspândită în afara Thailandei. Prin urmare, crescătorii serioși sunt greu de găsit. Acest lucru atrage mulți escroci, deoarece Khao Manee poate fi ușor confundată cu alte rase de pisici albe, rasele metise sunt adesea prezentate drept rase pure.

Având în vedere că animalele sănătoase și de rasă pură din această rasă sunt foarte greu de găsit la noi în țară, mulți potențiali cumpărători sunt nevoiți să importe pisica visurilor lor din străinătate. Prețurile de 1.000 până la 3.000 de euro nu sunt ceva neobișnuit.

Particularități ale reproducerii

Unii pisoi din această rasă se nasc cu un semn colorat între urechi. Cu toate acestea, această așa-numită pată genetică dispare cu timpul.

Pe lângă asta, deseori apar pui colorați, care nu sunt recunoscuți ca fiind Khao Manee. Însă aceste animale sunt încă potrivite pentru reproducere. Din cauza geneticii, după împerecherea cu un Khao Manee alb se nasc pisoi albi.

Concluzie: o frumusețe rară

Khao Manee este o rasă rară care îi cucerește pe iubitorii de pisici cu aspectul său neobișnuit și temperamentul său minunat. Potențialii cumpărători sunt sfătuiți să contacteze o asociație de crescători pentru a găsi un crescător serios al acestei rase – și să nu cadă în plasa unui escroc.

Profil Khao Manee

Pe scurt: Khao Manee este o pisică de talie medie, musculoasă. Ochii săi mari, în formă de migdală, care pot fi de orice culoare, sunt izbitori. Sunt permise și culori diferite ale ochilor.
Înălțime: 30 până la 35 cm (motan) 25 până la 30 cm (pisică)
Greutate: până la 6,5 kg (motan) până la 4,5 kg (pisică)
Speranța medie de viață: până la 15 ani
Preț: între 1.000-3000 de Euro
Caracter: orientată spre oameni, jucăușă, activă, inteligentă, drăgălașă, sociabilă, afectuoasă
Blană: scurtă, deasă și lucioasă, cu puțin subpăr
Culoarea blănii: Albă
Model Nici unul
Dificultate de îngrijire Redusă
Nevoie de mișcare: Medie până la mare
Origine: Thailanda

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.