Pisica Orientală

Pisica Orientala cu păr scurt

Tipic pisicii orientale: urechi mari, ochi verzi, picioare lungi

Dacă ai o pisică orientală, suntem siguri că nu te vei plictisi niciodată. Aceste pisici inteligente și pline de viață, cu urechi mari, au nevoie de multă atenție și nu le place să fie singure. În schimb, ele îi răsplătesc pe oamenii "lor" cu multă afecțiune.

Aspectul pisicii orientale

Cea mai izbitoare caracteristică a pisicii orientale o reprezintă "urechile mari de liliac". Acestea sunt așezate la distanță mare între ele, sunt largi la bază și apoi se îngustează până la vârf.

Pisicile orientale au un cap distinctiv, în formă de pană, cu un nas lung și drept. Ochii lor migdalați, ușor înclinați, sunt întotdeauna de un verde strălucitor, indiferent de culoarea blănii lor. Numai pisicile albe din această rasă pot avea și ochi albaștri. Unele animale albe au de asemenea un ochi verde și unul albastru (heterocromie).

Cât de mare se face Orientala cu păr scurt?

Oriental Shorthair crește până la 38 de centimetri (înălțimea umerilor). Pisicile orientale se numără printre rasele de pisici de talie medie: o femelă cântărește între trei și patru kilograme, iar un mascul cântărește între patru și cinci kilograme.

Structura corpului: subțire și elegantă

Pisicile orientale sunt descendente ale pisicilor siameze și au o constituție similară: sunt subțiri și cu picioare înalte. Coada pisicii orientale este lungă, subțire și seamănă cu un bici.

Blana scurtă, fină și mulată contribuie, de asemenea, la aspectul zvelt. Are o strălucire frumoasă și nu are strat inferior de păr.

2023_01_zP_Coupon_1000x160_RO

Culorile pisicii orientale

Varietatea mare de culori și modele ale blănii este tipică acestei rase. Iată care sunt cele mai importante culori și modele ale pisicii orientale:

 • Negru
 • Alb
 • Albastru  (albastru-gri)
 • Chocolate (maro închis)
 • Violet (gri deschis cu o nuanță de violet)
 • Roșcat
 • Crem
 • Cinnamon (maro roșcat)
 • Fawn (bej mat)
 • Tărcat (model negru-roșcat)
 • Tabby (brindle, tigrat, pătat)

Tabby este termenul generic pentru diferite modele tipice de pisici. Toate pisicile tabby au un model în formă de M pe frunte.

Caracterul pisicii orientale: plină de viață și „vorbăreață“

Pisicile orientale sunt foarte jucăușe, curioase și orientate spre oameni. Ele doresc să fie incluși în activitățile familiei și fac acest lucru cunoscut cu voce tare. Motto-ul lor este: „în mijlocul lucrurilor, doar loc să fie”. O pisică orientală te va urma oriunde te-ai duce. Chiar și la toaletă, dacă este necesar.

Ele sunt și foarte inteligente. Unele sunt chiar capabile să deschidă uși și sertare. O modalitate bună de a menține aceste blănoase inteligente ocupate este antrenamentul cu clickerul.

La fel ca rudele lor, siamezele, și pisicile orientale miaună foarte mult. Atunci când o pisică orientală îți „vorbește”, ea așteaptă și un răspuns din partea ta.

În magazinul online zooplus vei găsi o gamă largă de jucării pentru pisici care te vor ajuta să ții pisica orientală ocupată.

Pisica Orientală maro în brațele stăpânului

Pisica orientală are nevoie de atenție

Dacă vrei să îți împarți viața cu o pisică orientală, trebuie să ții cont că aceste animale au nevoie de mult timp și atenție.

Pisicile orientale au nevoie de companie

Unei pisici orientale nu îi place să fie singură. Ea are nevoie de companie pentru a fi fericită. Îi place în mod special să fie alături de alte pisici de aceeași rasă. Așa că dacă lucrezi și nu ai mult timp la dispoziție, cel mai bine este să îți iei două pisici orientale deodată.

Pisicile sunt fericite dacă au o grădină sau un balcon securizat, dar sunt mulțumite și ca pisici de apartament. Cele mai multe pisici orientale se lasă și plimbate în lesă.

Blană ușor de îngrijit

Din cauza părului scurt și a lipsei substratului, blana pisicii orientale este foarte ușor de îngrijit. Freacă ocazional blana cu o cârpă moale pentru a o face să strălucească și mai mult.

Periatul regulat nu este necesar la această rasă de pisici, dar pisicile orientale se bucură de atenția primită în timpul sesiunilor de îngrijire. Poți și pur și simplu să treci mâinile umede peste blana sa pentru a îndepărta firele de păr libere.

Sănătate și speranța de viață

Pisicile orientale sunt considerate animale robuste. Cu toate acestea, sunt destul de sensibile la frig.

Spre deosebire de rudele lor, siamezele, nu se cunosc boli specifice acestei rase - în timp ce siamezele sunt predispuse la probleme cu ochii, inima, precum și la anumite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, nici măcar o pisică orientală nu este imună la bolile și paraziții "normali" ai pisicilor. Așa că asigură-te că faci vaccinurile necesare și că duci pisica la veterinar o dată pe an pentru un control de rutină.

Cât trăiește o pisică Orientală cu păr scurt?

Speranța lor medie de viață este de 15 ani.

De unde pot cumpăra o pisică orientală?

Vrei să îi oferi un cămin unei pisici orientale? Poți să îți iei un pisoi de la un crescător, de exemplu.

Înainte de a îți cumpăra o astfel de pisică, asigură-te că animalele sunt îngrijite corespunzător. Un crescător de renume nu are nimic de ascuns și va fi fericit să vă arate părinții pisicuțelor. Asigură-te că pisoiul are toate actele și că nu are mai puțind e 12 săptămâni înainte de a fi dat. Micuțul trebuie să fie vaccinat, cipat și deparazitat înainte de a fi predat noului stăpân. Dacă nu e așa, cel mai bine este să cauți în altă parte.

Există multe pisici orientale oferite spre vânzare online pe diverse portaluri de anunțuri. Cu toate acestea, activiștii pentru protecția animalelor recomandă să nu cumperi pisici de pe internet. Pentru că animalele nu sunt îngrijite mereu adecvat de către acești vânzători. Deseori nu au suficient spațiu, igienă sau îngrijire medicală adecvată.

Cât costă o pisică orientală?

O pisică orientală costă de la 600 de euro în sus.

S-ar putea să găsești ce cauți la adăpostul local de animale. Nu e ceva neobișnuit ca pisicile de rasă să ajungă în adăpost. Adăposturile oferă uneori pisici contra unei mici taxe de protecție. Taxa este menită să acopere - cel puțin parțial - costurile de hrană, cazare și îngrijire veterinară și, de asemenea, să descurajeze cumpărătorii impulsivi.

Proveniența rasei

Pisica orientală, numită și Oriental Shorthair, descinde din pisica siameză. Pisicile siameze sunt originare din Thailanda, așa că și pisicile orientale au rădăcini thailandeze.

Există informații contradictorii cu privire la originea exactă a rasei: unele surse spun că provine din Anglia, altele din SUA.

Se pare că pisicile orientale au fost crescute conform standardului începând cu anii '70. Rasa nu este extrem de răspândită la noi, dar are o comunitate mică de fani pasionați.

O rasă înrudită este cea a pisicilor orientale cu părul lung, despre care se spune că provine dintr-o încrucișare între abisiniană și siameză în Regatul Unit.

Concluzie

Pisica orientală nu este cu siguranță pe placul tuturor, având corpul foarte subțire și urechile mari. Cu toate acestea, iubitorii acestei rase sunt încântați de aspectul său elegant și de mișcările sale suple.

Pisicile orientale nu sunt pentru persoanele care prețuiesc liniștea. Sunt agile, foarte vorbărețe și cu siguranță aduc viață în casa ta. Ele au nevoie de multă atenție și activitate pentru a fi fericite.

Cele mai utile articole
12 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea noastră a rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.