Ocicat

Pisica din ras Ocicat - portret

O pisică exotică blândă: Ocicat arată fioros, dar este considerată a fi blândă și prietenoasă

Exotica Ocicat te cucerește la prima vedere. Numele său provine de la pisica sălbatică ocelot și se datorează blănii sale cu pete. Însă pisica Ocicat nu are o fire prea sălbatică, ci mai degrabă foarte iubitoare și loială – lucru care o face pisica perfectă cu care să trăiești.

Istoricul rasei

O doamnă pe nume Virginia Daly (Dalai) a creat Ocicat din greșeală în 1964: ea a încrucișat un mascul Abisinian cu o pisică Siameză. Unii numesc acest lucru încrucișare eșuată. Noi considerăm că Ocicat are un temperament și aspect atât de remarcabile încât numim această încrucișare un succes.

Geneticianul Dr. Clyde Keeler a dezvoltat un interes mare față de această pisică domestică cu aspect de „junglă”. Prin urmare exotica blănoasă a fost înmulțită în continuare. American Shorthair a fost adăugată la procesul de înmulțire pentru a crește varietatea de culori.

Astfel s-a dezvoltat Ocicat cu un aspect puternic și grațios de-a lungul anilor. Ocicat a fost recunoscută ca o rasă oficială în SUA abia în 1987.

Aspect

Ocicat este o pisică cu aspect exotic care trece prin viață cu eleganță și forță în același timp. Pisicile din această rasă cântăresc între patru și cinci kilograme, în timp ce motanii ajung până la șapte kilograme. Ea are picioare puternice, suple și este capabilă să facă salturi mari. Cutia toracică este adâncă, iar coastele sunt ușor arcuite.

Capul ei este în formă de pană. Are obraji bine dezvoltați și o bărbie puternic definită. Urechile sunt de mărime medie și sunt mereu în poziție de alertă. Pisica are niște ochi în formă de migdală, depărtați, iar privirea sa pare prietenoasă. Coada este „în formă de inel”, destul de lungă și se subțiază ușor spre vârful întunecat al cozii. Vârful cozii are culoarea cea mai închisă din întreaga blană. Coada este scurtă, deasă și moale și are un luciu ca de mătase. Aceasta are pete de mărimea vârfului degetului, care sunt în contrast cu culoarea de bază a blănii.

Culorile blănii – cum o recunoști

Există doisprezece culori diferite ale pisicii Ocicat – șase dintre ele au pete și șase nu au. Pisicile Ocicat pătate pot avea blana neagră, albastră, ciocolatie, lavandă, cinammon și fawn. Pe lângă asta toate culorile sunt disponibile și în varianta pătată. Fața pisicii Ocicat are un model tabby.

Doi pui de ocicat. Pisici din ras ocicat, una doarte întinsă pe burtă, în timp ce cealaltă se uită atentă în sus. Pisicile au blana bej cu pete maronii si ochi verzi deschis.

Caracterul pisicii Ocicat

În ciuda aspectului său exotic, temperamentul pisicii Ocicat este destul de blând. Ea se integrează perfect în familii și are reputația de a avea o personalitate care poate fi asemănată unui câine loial. Acest lucru o face să fie foarte potrivită și îndrăgită ca pisică domestică. Ocicat se înțelege bine și cu copiii mici și cu câinii. Însă ambii ar trebui obișnuiți unul cu celălalt de mici. La fel ca strămoșilor săi sălbatici, pisicii Ocicat îi place să petreacă timp în natură. Adoră să vâneze și să exploreze. Ca un potențial stăpân al acestei pisici exotice, va trebui să te asiguri că felina are suficient spațiu să se miște. Doar așa îi poți oferi o viață potrivită speciei.

Ușor de îngrijit, însă are nevoie de multă atenție

Ține cont că deși această pisică este independentă și prin urmare „ușor de îngrijit”, va trebui să îi dedici destul de mult timp. Dacă nu poți face asta, cel mai bine este să nu îți iei o pisică sau să te gândești să îți iei două pisici. Astfel cele două feline se pot juca și pot explora împreună grădina chiar și în absența ta. Apropo, torsul și alte semnale acustice sunt mai puțin pronunțate la Ocicat decât la alte pisici. Pisica Ocicat nu își exprimă plăcerea torcând. Dar îți va spune că se simte bine în alte moduri.

Pisicile Ocicat sunt creaturi deschise și sociabile, cărora le place să fie salutate și mângâiate și de străini. Felul lor general de a fi este caracterizat printr-o prietenie distinctă. În același timp o Ocicat va aprecia dacă primește multă atenție de la stăpânii săi. Ea va oferi la fel de multă atenție înapoi și este extrem de fixată pe familia sa. Adoră să fie mângâiată de stăpân. Unii stăpâni ai acestei rase spun că pisicile iubesc apa și le place să se relaxeze în cadă sau în piscina pentru pisici.

Nutriția pisicii Ocicat

Ocicat are un regim destul de simplu. În principiu se aplică aceleași recomandări nutriționale ca la alte pisici. Dacă decizi să îi dai hrană uscată, asigură-te că aceasta este de calitate superioară. Ea trebuie să conțină toți nutrienții, vitaminele și mineralele necesare pentru ca iubita felină să fie sănătoasă cât mai mult timp. E important să ții cont și că hrana uscată are un conținut foarte mic de lichide. Ea conține doar circa 8% apă. Pentru a compensa pentru conținutul redus de apă din hrana uscată, asigură-te că pisica bea suficientă apă. Oferă-i mai multe boluri de apă și chiar o fântână pentru pisici. Nu uita să le pui într-o locație diferită de bolul de mâncare pentru a respecta condițiile în care se hrănesc pisicile în natură.

Pentru că până și în „sălbăticie” pisica își ia apa și mâncarea din locuri diferite. Acest lucru se datorează faptului că apa ar putea fi contaminată de componente ale unui șoarece omorât recent – de exemplu. E foarte important ca pisica să aibă o viață cât mai similară condițiilor din mediul său natural. Atunci când îi dai hrană umedă, asigură-te că felina o mănâncă imediat ce ai pus-o în bol. Pentru că în caz contrar ea va deveni rapid înconjurată de muște, fiind necomestibilă, iar aceasta cel mai probabil o va ignora.

Cum aleg hrana potrivită?

Există diferențe mari în ceea ce privește calitatea hranei umede. Caută o combinație de nutrienți care să conțină puține substanțe dăunătoare și multe proteine, pe care pisica să le digere ușor. Hrana de pisici de proastă calitate conține deseori prea mult fosfor, care afectează rinichii pisicii. Prețul nu este singurul indicator al calității superioare. Există și produse foarte ieftine care obțin rezultate bune la testele de calitate. Află cum să recunoști hrana de pisici de calitate superioară în ghidul zooplus.

Îngrijire și sănătate

Pe lângă faptul că Ocicat are nevoie de suficientă mișcare, de spațiu și de posibilități să alerge, ea se va bucura și de alte oportunități de a își ocupa timpul. Dresajul pentru pisici cu clickerul este o opțiune bună. Lasă-te inspirat de selecția de accesorii tip clicker. Sau folosește metode mai personale de a ține felina ocupată. De exemplu jucăriile de pisici.

Un clicker universal pentru pisici și câini.

Pisica se va bucura dacă trăiește într-o casă activă. Ea apreciază contactul cu mai mulți membri ai familiei, cu copii și posibil și cu alte pisici, fiind și relativ tolerantă cu câinii. E important să îi oferi atenție pisicii, mai ales sub forma mângâierilor extensive. În rest Ocicat este destul de simplu de îngrijit. E suficient dacă îi periezi blana scurtă din când în când pentru a îndepărta firele moarte de păr. Și pentru a întări legătura dintre voi.

Bolile specifice rasei

Pisica Ocicat este o rasă foarte sănătoasă. Nu se cunosc boli specifice rasei, cel puțin nu încă. Însă la fel ca orice pisică, poate face infecții. Dacă nu uiți de vaccinurile regulate și de vizitele preventive la veterinar și te asiguri că îi oferi hrană de calitate superioară, probabil te vei bucura de o pisică sănătoasă și plină de viață.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Cum să găsești un crescător de Ocicat

Atunci când alegi un crescător, asigură-te că pisicile adulte și pisoii trăiesc în condiții bune și sănătoase, în apropierea familiei de oameni. Astfel pisica va fi obișnuită cu condițiile, pe care le va întâlni la tine acasă sub o formă similară. Zgomotele, precum cele cauzate de aspiratoare și alte dispozitive din casă, vor fi deja familiare pisicii și nu le va vedea pentru prima dată în casa ta.

Cel mai bine este să contactezi o comunitate responsabilă de crescători și iubitori ai pisicii Ocicat. Acolo vei întâlni mai mulți crescători și fani ai acestei rase exotice. Scopul unor astfel de grupuri și asociații este să coopereze cât mai mult posibil în toată lumea, să facă schimb de informații și să își împărtășească experiențele ca și crescători.

Cum rescunosc un crescător serios?

În principiu poți recunoaște un crescător serios după faptul că este interesat în condițiile tale de trai atunci când plasează pisica și s-ar putea să vrea să le și vadă. Îl va interesa și experiența ta anterioară, deși aceasta nu este o condiție obligatorie pentru cumpărarea pisicii. Bineînțeles că un crescător bun va încheia un contrat. Printre altele, acesta va stabili ce ar trebui să faci dacă pisoiul se îmbolnăvește. Un crescător care este cu adevărat interesat în bună starea pisicilor sale va rămâne persoană de contact și după plasament.

Calitatea de membru al unei asociații oficiale de crescători sau a unui club de pisici este un alt indicator al unui crescător, care poate fi luat în serios. Documentele pisicii vor proveni prin urmare de la o asociație recunoscută. Pe lângă asta un crescător responsabil poate fi recunoscut după faptul că înmulțește maxim două rase diferit de pisici. E nevoie de cunoștințe detaliate pentru a crește pisici. Animalele și locația felisei ar trebui să îți lase impresia că sunt îngrijite și pisicile nu ar trebui să fie prea timide. Un crescător de încredere îți va oferi recomandări de hrănire și va fi un partener competent în problemele de nutriție. Toate pisicile și toți motanii folosiți pentru înmulțire ar trebui vaccinați și testați pentru leucoză și SIDA felină. Și nu în ultimul rând, instinctul tău este un factor decisiv atunci când alegi un crescător bun.

Ce preț are o pisică Ocicat?

Prețul acesteia pleacă de la 500 de euro și poate ajunge chiar până la 2000 de euro în funcție de coloritul blănii, vaccinuri, transport și actele necesare.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.