SIDA pisicilor (Virusul Imunodeficienței Feline, FIV) Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisica fara adapost. Pisică bătrână pufoasă. Pisică abandonată

SIDA pisicilor este o boală virală care poate fi asimptomatică timp de ani întregi.

Pisica a ieșit pozitivă pentru FIV? În primul rând, păstrează-ți calmul. Află aici de ce un test pozitiv pentru virusul imunodeficienței feline (FIV) nu indică mereu o infecție cu FIV și la ce ar trebui să fi atent dacă felina într-adevăr suferă de așa-numita SIDA pisicilor.

Ce este de fapt SIDA pisicilor?

SIDA pisicilor este o boală infecțioasă a pisicilor. Ea este cauzată de virusul imunodeficienței feline (FIV). Termenul „imunodeficiență” poate fi tradus prin slăbiciune imunitară. Prin urmare, infecția virală duce la o deficiență imunitară a pisicii.

Având în vedere că pisicile infectate cu FIV prezintă semne de boală similare oamenilor infectați cu HIV (virusul imunodeficienței umane), boala se numește de asemenea SIDA. Dar oamenii nu pot fi infectați cu FIV.

Simptome: cum recunoști infecția cu FIV la pisici?

Dacă pisica a fost infectată cu FIV, s-ar putea să dureze câțiva ani până să observi primele semne de boală. Cât de pronunțate sunt acestea, depinde de tulpina virusului. Imaginea clinică variază foarte mult, având în vedere că și SIDA pisicilor progresează în cinci faze.

Cele cinci faze ale SIDEI pisicilor

Fază Durată Simptome
Faza acută (subită) circa o săptămână Nodulii limfatici se umflă (limfadenopatie). Alte simptome posibile sunt febra ușoară, diareea și o slăbiciune generală a sistemului imunitar.
Faza asimptomatică Luni sau chiar ani Pisicile par sănătoase.
Faza în care se umflă nodulii limfatici Săptămâni până la luni Nodulii limfatici continuă să se umfle și felina prezintă faze recurente de febră. Pisicile nu mai mănâncă și slăbesc foarte mult. Mucoasa orală și articulațiile se inflamează (stomatită și artrită).
„AIDS-related complex“ Luni sau chiar ani Din cauza imunodeficienței corpul pierde pas cu pas lupta împotriva infecțiilor bacteriene, astfel încât se inflamează și alte organe. Pisicile suferă deseori de probleme de comportament și șchiopătează mai des. Pe lângă asta apar probleme respiratorii și digestive. Pisicile pot orbi și pierd mult în greutate.
Stadiul final: SIDA (aquired immunodeficiency syndrome) Mai multe luni Circa 10% din pisicile cu această boală intră în faza finală. Sistemul imunitar este atât de slăbit încât starea lor nu mai poate fi ameliorată. Pisicile mor din cauza pierderii masive în greutate.

Diagnostic: cum se recunoaște SIDA pisicilor?

Cu cât mai devreme detectezi SIDA felină, cu atât mai ușor este de tratat. Așa că nu aștepta prea mult până să mergi la veterinar dacă pisica prezintă semne de o infecție cu FIV. Acesta va efectua diverse analize pentru a exclude o infecție virală:

1. Analize de sânge

Dacă veterinarul ia sânge de la pisică, el îl poate testa fie la fața locului, fie într-un laborator separat.

În mod normal SIDA felină cauzează reducerea numărului de celule din sânge, precum globulele roșii (eritrocitele), globulele albe (leucocitele) și trombocitele. În același timp crește concentrația de proteine globulare din sânge.

2. Detectare indirectă

Prin detectarea indirectă se înțelege măsurarea anticorpilor specifici din sânge. Aceștia pot fi identificați cu ajutorul unui test ELISA sau a metodei Western-Blot.

Dezavantajul: un rezultat pozitiv al testului nu înseamnă mereu că pisica este infectată cu FIV. Așa că orice rezultat pozitiv ar trebui urmat de un alt test sau o altă metodă.

3. Detectare directă

Virusul imunodeficienței feline poate fi detectat în laboratoare speciale din mostre de sânge sau de țesut folosind metoda PCR. Veterinarii se bazează deseori pe această procedură pentru a verifica rezultatele pozitive ale testelor indirecte.

Tratament: cum se tratează SIDA felină?

În prezent nu există în România nici un medicament care să fie eficient împotriva infecției cu FIV. Însă oamenii de știință cercetează medicamente, care ar trebui să inhibe enzima virală „transcriptază inversă”.

Veterinarii folosesc măsuri de suport pentru a ameliora simptomele pisicilor cu FIV. Ei combat infecțiile bacteriene secundare cu ajutorul antibioticelor și întăresc sistemul imunitar cu ajutorul substanțelor stimulante (stimulatori de paramunitate). Încă există controverse privind efectul pozitiv sau chiar slăbirea sistemului imunitar al celor din urmă.

E important ca pisicilor cu FIV să nu le fie permis să iasă afară din casă pentru a nu infecta și alte pisici.

Care este prognosticul?

S-a dovedit că pisicile cu FIV au un risc mai mare de tumori și alte boli infecțioase. Așa că stăpânii pisicilor infectate cu FIV se pot aștepta ca pisicile să moară ca urmare a consecințelor bolii.

În orice caz: cu un pic de iubire și grijă consistentă, ele pot ajunge la o vârstă înaintată cu o calitate de viață destul de ridicată.

SIDA felină, pisici ale străzii care se ceartă
SIDA felină se transmite în principiu prin salivă. De aceea motanii care au acces afară și sunt implicați deseori în lupte pentru teritoriu se infectează mult mai des.

Transmitere: cum se infectează pisicile cu FIV?

Pisicile de toate speciile – de exemplu și leii sau lincșii – pot ajunge să fie infectate cu SIDA felină. Această boală virală este răspândită în toată lumea.

Dacă o pisică deja infectată mușcă o altă pisică, virusul FIV ajunge în rană prin salivă. De aceea motanii se infectează mai des, pentru că sunt implicați în multe lupte pentru teritoriu.

Pe de altă parte, femelele iau de obicei boala în timpul procesului de împerechere. Pentru că motanii le mușcă de gât în timpul împerecherii. Această mușcătură face parte din actul natural de împerechere.

Interesant de știut:

Virusul FIV poate supraviețui în afara corpului pisicii pentru o perioadă foarte scurtă de timp. După câteva ore el este inactivat de mediu și nu mai este infecțios.

Care celule sunt atacate de virus?

Dacă o pisică este infectată cu FIV, virusul atacă celulele speciale ale sistemului imunitar – așa numitele T-limfocite. Virusul imunodeficienței feline slăbește aceste celule, făcând pisica predispusă la infecții bacteriene sau virale (de ex. virusul leucemiei feline, FeLV).

Cum poate fi prevenită o infecție cu FIV?

Dacă pisica a luat FIV, încearcă să nu o lași afară din casă. Acest lucru protejează alte pisici de o potențială infecție cu virusul. Pe lângă asta încearcă să duci pisica regulat la veterinar pentru a putea interveni din timp.

Există un vaccin împotriva FIV?

În 2002 cercetătorii din SUA au conceput un vaccin împotriva tulpinilor predominante ale virusului imunodeficienței. Însă există multe dezbateri privind efectele acestui vaccin. Vaccinul nu a fost încă aprobat la noi în țară.


Franziska Pantelic, Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Susțin ghidul zooplus de câțiva ani cu experiența mea vastă. Sunt medic veterinar autorizat încă din 2009, iar în prezent am un cabinet mobil pentru animale mici în zona metropolitană München.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.
8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!