American Shorthair

Pisica American Shorthair Tabby - portret

Primii coloniști europeni ajunși în America aveau și pasageri patrupezi la bordul navelor. În acea perioadă, pisicile erau apreciate în mare parte pentru talentele lor de vânători. Acestea au reușit să țină sub control populația de șobolanii și șoarecii de-a lungul unor călătorii lungi pe mare. Erau îndrăgite și pe uscat, având în vedere că se asigurau că gospodăriile coloniștilor nu erau infestate. Conform cunoștințelor din ziua de azi, felinele primilor coloniști din America de Nord sunt strămoșii unei rase foarte cunoscute și iubite, numită „American Shorthair”.

La fel ca primii coloniști americani ce au venit din Europa, strămoșii pisicii American Shorthair erau niște pisici simple. Chiar dacă American Shorthair este astăzi o pisică de familie, aceasta și-a păstrat abilitățile excelente de vânător. Cu toate acestea, aceste animale active sunt foarte blânde. Ele au un temperament echilibrat, la fel ca European și British Shorthair, lucru care le face animale de companie perfecte pentru familii cu copii. Deși American Shorthair nu are la fel de mulți fani ca rasele orientale, acestora le place să petreacă timp cu stăpânii lor – fie că se joacă cu o undiță sau stau la mângâiat.

Pisica American Shorthair Calico

Aspect

Pisica American Shorthair este o sănătoasă, activă și atletică. Această felină domestică de talie medie este puternică și mușchiuloasă, dar cu toate acestea are un aspect suplu – pieptul său lat este sprijinit de picioare de lungime medie cu lăbuțe rotunde. Coada de mărime medie are și ea o bază lată. Pisica American Shorthair este cunoscută pentru ochii săi deseori galbeni, atenți și așezați ușor diagonal. Aceștia se află deasupra unui bot masiv, unghiular, care se potrivește perfect cu profilul său concav cu o ușoară curbură la nas. Urechile sale sunt de mărime medie și ascuțite, iar distanța dintre urechi este mică.

Blana este scurtă, lungimea și textura sunt similare cu cele ale European Shorthair. Culorile permise pentru înmulțire depind de fiecare asociație. În orice caz, majoritatea asociațiilor de crescători permit toate culorile. Cat Fanciers Association, de exemplu, permite următoarele culori:

 • Alb: Pisicile American Shorthair de culoare albă pot avea ochi albaștri sau aurii – dar sunt permiși și ochi de culori diferite.
 • Negru: Blana neagră ar trebui să fie colorată uniform și fără pete gri. Culoare ochilor este deseori aurie, iar nasul și pernițele de la lăbuțe sunt negre.
 • Albastru: Diluarea culorii negre pare să fie „albastră”. Deseori pot fi și nasul și pernițele de la lăbuțe de culoare albastră, ochii fiind aurii.
 • Roșu: Se preferă o culoare roșie fără pete albe.
 • Crem: „Crem” este diluarea culorii roșii. Această culoare aproape bej se preferă fără pete albe.
 • Bicolor: Sunt permise și pisici bicolore la înmulțirea de American Shorthair. Acestea au deseori o culoare albă de bază cu pete negre, albastre, roșii sau bej.
 • Chinchila: Dacă blana bicoloră este albă și doar vârful firului de păr este negru, culoarea pisicii se numește „chinchila”. Există și așa numitele „chinchile roșii”, unde vârful firului de păr este roșu în loc de negru. Multe pisici de această culoare au o margine în jurul ochilor și a nasului. American Shorthair de culoarea chinchila au de obicei ochi verzi luminoși. Ca o variație a acestei culori, există și culori chinchila albastre și crem.
 • Shaded: La fel ca „chinchila”, pisicile American Shorthair de culoare „shaded” au blană bicoloră. Firele de păr au un procentaj mai mare de culoare neagră decât cele de tip „chinchila”. Această culoare poate avea și fire de păr cu vârful roșu – „red shaded”.
 • Smoke: American Shorthair de culoare „smoke” au fire de păr cu două culori, la fel ca cele de tip „chinchila” și „shaded”. Însă în cazul culorii „smoke” predomină partea neagră și albul este vizibil doar la baza firului. Deseori se poate observa coloritul alb doar dacă desparți blana. Culoarea smoke poate fi și de tip „blue smoke” și „red smoke”. În loc de negru, firul individual de păr este colorat albastru sau roșu în acest caz. Unele pisici pot chiar să aibă fire de păr negre, roșii și albastre! Animalele par să fie tricolore, dar dacă te uiți mai atent au un subpăr de culoare albă.
 • Tabby: Pisicile tigrate din rasa American Shorthair se numesc „tabby”. Dar „tabby” nu este ce pare! Coloritul „tabby” are un model îngust și clar definit, deseori cu dungi pe picioare și pe coadă. „Ticked tabby” are deseori un singur model pe cap, gât, picioare și coadă. „Patched tabby” este un American Shorthair cu pete crem sau roșii.
 • Calico: Cine nu a mai auzit de norocoasele pisici tricolore? În limba engleză acestea sunt numite „calico”. În cazul acestora predomină albul, completat de pete de negre, roșii, combinații ale acestora și posibile marcaje tip „tabby”.

Caracterul unei pisici American Shorthair 

La fel ca aspectul său, caracterul unei American Shorthair este destul de simplu. Pisicile au păstrat caracteristicile strămoșilor acestora, care au cucerit continentul american împreună cu stăpânii lor, coloniștii. Ele sunt buni vânători de șoareci, dar în același timp nu sunt deloc agresive, sunt relaxate și iubesc oamenii. Pisicilor American Shorthair le place să se joace cu stăpânii lor, dar le place și să se relaxeze și să fie mângâiate. Felul lor de a fi, simplu și nu foarte dominant, le face perfecte ca pisici de familie. Ele se înțeleg deseori destul de bine cu alte animale, cum ar fi câinii. Rasa American Shorthair se adaptează cu ușurință, așa că sunt la fel de potrivite ca pisici de apartament, cât și de curte!

Pisica American Shorthair Tabby

Sănătate și îngrijire

Având părul scurt, American Shorthair nu are cerințe speciale de îngrijire. Se recomandă să periezi animalul o dată pe săptămână, mai ales în perioada în care își schimbă blana – în rest se vor ocupa singure de îngrijirea blănii și nu prea au nevoie de ajutor. Iarba-mâței și pasta de malț le pot ajuta să dea afară mai ușor părul înghițit.

De asemenea, American Shorthair este considerată a fi o pisică robustă și sănătoasă. În general, e suficient un control anual la veterinar pentru a te asigura că pisica ta este fericită și sănătoasă.

Însă mulți iubitori de American Shorthair spun că rasa este predispusă la boala HCM. Această așa numită „cardiomiopatie hipertrofică” duce la o mărire a mușchiului inimii. Când mergi la veterinar, el va asculta inima pisicii în timpul consultației – dacă aude un murmur cardiac, va face în general o ecocardiografie pentru a confirma suspiciunea. HCM este considerată a fi ereditară – așa că e foarte important să nu înmulțești pisici American Shorthair cu HCM. HCM este și incurabilă. Dar veterinarul te poate sfătui cum să faci mai bună viața unei pisici cu HCM cu dieta corectă și anumite medicamente!

Nutriția unei American Shorthair  

Acestea au tendință de îngrășare, mai ales dacă au un stil de viață mai liniștit după ce sunt sterilizate. Cel mai bun antidot este o dietă sănătoasă, potrivită. Fiind carnivore, acestea depind de o hrană pentru pisici de calitate înaltă cu multe proteine sănătoase și cu puțini carbohidrați. Aceasta le oferă tot ce au nevoie pentru a fi sănătoase, fără resturi secundare care să solicite organele de excreție și care să ducă la kilograme în plus. Cele mai multe tipuri de hrană de înaltă calitate îi pot oferi toți nutrienții necesari pisicii tale. Asigură-te că hrana pe care o alegi pentru pisica American Shorthair conține multă carne sănătoasă – ingredientele din hrană sunt listate pe ambalaj începând cu cel cu cea mai mare proporție. Produsele vegetale ar trebui să fie prezente în cantități mici, iar zahărul ar fi ideal să nu fie deloc prezent.

Hrana crudă și gătitul acasă sunt alternative bune, deși e nevoie de mai multă muncă. În acest caz știi exact ce conține mâncarea și ce nu! Dacă te informezi bine despre nutriția pisicilor, te poți asigura că felina ta primește tot ce are nevoie.

Cel mai bun remediu împotriva creșterii în greutate este joaca regulată. Oferă-i undițe, mingi și șoareci de jucărie și încearcă să o încurajezi să facă mișcare. Poate ai în casă spațiu pentru un suport mare de cățărat, acesta ar putea ajuta pisica să facă un pic de sport. Și jucăriile inteligente sunt foarte îndrăgite printre feline!

Istoric

În ciuda faptului că American Shorthair este considerată a fi o rasă „de origine americană”, pisicile de această rasă probabil nu au existat înainte de primii coloniști din SUA. Strămoșii pisicii  au fost animalele de companie ale primilor europeni care au colonizat America. Pisicile erau niște animale foarte respectate și muncitoare. La urma urmelor, treaba lor era să țină departe șoarecii și șobolanii de navele coloniștilor, și ulterior de fermele din sate! Se spune că așa au apărut pisicile la bordul navei Mayflower – faimoasa navă a așa numiților pelerini care au călătorit din Plymouth către America în 1620. Nu e de mirare că American Shorthair este o rasă necomplicată și ușor de îngrijit! Cu toate acestea, nu a fost înmulțită sistematic până la începutul secolului 20.

La începutul secolului 19 American Shorthair a fost încrucișată cu rase de pisici importate în SUA, așa că în 1906 un grup de crescători a început un program țintit de înmulțire. Pisica numită inițial „Domestic Shorthair” a fost redenumită în „American Shorthair” în încercarea de a accentua originile sale americane și pentru a face diferența față de alte pisici, dintre care unele nu făceau parte din nici o rasă de pisici domestice. În orice caz, după părerea multor crescători de pisici American Shorthair, această rasă a fost privită ca o rasă „vitregă” la expozițiile din anii 1960 – probabil și din cauza similarității cu pisicile domestice „normale”.

La fel ca pentru multe alte rase de pisici, e nevoie de un standard definit al rasei pentru înmulțirea unei American Shorthair. Acest standard se referă la forma corpului, lungimea părului și la colorit, dar și la caracterul acestor animale simple. Chiar dacă multe asociații de crescători recunosc toate culorile de blană, „silver tabby” este cea mai populară. La fel ca pisicile British Shorthair de această culoare, American Shorthair de culoarea silver tabby seamănă cu cunoscuta pisică din reclama de la Whiskas!

Pisica American Shorthair Pui

Creștere

American Shorthair fac parte în ziua de azi din comunitatea crescătorilor din America de Nord! Dar iubitorii europeni ai acestei rase trebuie deseori să caute un pic mai mult până să găsească un crescător.

La fel ca la toate pisicile de rasă, se aplică următorul principiu: doar un crescător profesionist este un crescător bun. Munca și efortul pe care le depune crescătorul pentru animale și pentru puii acestora, sunt decisive pentru succesul înmulțirii și pentru sănătatea fizică și mentală a animalelor. Un crescător responsabil pune multă importanță pe faptul că mama trebuie să se recupereze după orice naștere. Acest lucru reduce numărul de pui pe an și profitul înmulțirii – dar o mamă-pisică sănătoasă și echilibrată merită din punctul lui de vedere. Împerecherea se face ținând cont de posibilele boli ereditare și de compatibilitatea părinților. De asemenea, el are un veterinar care supraveghează pisicile în timpul gestației. După ce se nasc puii de American Shorthair, aceștia sunt și ei examinați de un veterinar și primesc tot ce au nevoie pentru a crește până când se mută la noua lor casă: mâncare bună, vaccinuri, deparazitări și contact social cu frații lor, cu alte pisici și cu oameni. El nu dă pisoii înainte ca aceștia să împlinească 12 săptămâni, pentru că faza de formare din primele trei luni este deosebit de importantă pentru dezvoltarea unui fizic echilibrat și sănătos. Doar astfel poți obține o pisică American Shorthair fără probleme!

Crescătorul pe care îl alegi trebuie să fie membru al unei asociații de crescători de pisici. Doar organizațiile oficiale pot emite documente care să arate că pisica ta este o adevărată American Shorthair. Dacă tot ce vrei este să oferi unei pisici o casă iubitoare, această bucată de hârtie ar putea părea o simplă formalitate. Dar organizațiile de protecție a pisicilor au rolul lor. Ele verifică condițiile de creștere ale pisoilor, rasa părinților și se asigură că blănoasa ta chiar este o American Shorthair. Toate acestea costă bani, bineînțeles. De aceea, creșterea pisicilor nu prea este o afacere, ci în majoritatea cazurilor un hobby foarte scump. Pisicile care provin de la un crescător profesionist sunt mai scumpe decât cele de la un „înmulțitor”, care oferă pisici de rasă fără acte la un preț special. Dar afacerea pare mai bună decât e: endogamia, perioadele scurte între gestații și neglijența înseamnă că pisica ta ar putea să nu fie la fel de sănătoasă și ușor de îngrijit cum ți-ai dori. Așa că încearcă să nu apelezi decât la un crescător profesionist. Ca o alternativă poți găsi multe pisici de rasă la adăposturi, pisici care s-ar bucura să aibă o casă nouă!

Dacă te-ai îndrăgostit de această rasă blândă de pisici, mai e doar un lucru de făcut: du-te la crescător. Îți dorim cât mai multă fericire împreună cu pisica ta American Shorthair!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.