Am o pisică grasă: cum o pot ajuta să slăbească sănătos

Ce fac daca am o pisica grasa

Tot mai multe pisici ajung să fie supraponderale. Acest lucru are consecințe serioase asupra sănătății și speranței lor de viață. Dacă și tu ai o pisică grasă, reacționează acum și alege un program individual de hrănire și de fitness adaptat nevoilor sale.

Cum îți seama dacă pisica este supraponderală?

Cea mai comună cauză a supraponderabilității la pisici este excesul de mâncare. Lipsa de mișcare, castrarea și, în cazuri mai rare, bolile, își joacă și ele rolurile în dezvoltarea obezității.

Însă cum îți poți da seama că ai o pisică grasă? Există câteva criterii, pe care le poți folosi ca referință pe lângă cântărirea regulată: pune mâna pe coastele pisicii. Dacă pisica este supraponderală, coastele ei vor fi ascunse sub un strat gros de grăsime. Această grăsime din jurul burții se mișcă atunci când pisica merge sau aleargă, iar talia abia dacă se poate observa atunci când privești pisica de sus.

Vrei să afli mai multe despre cauzele și consecințele supraponderabilității? Ctește articolul nostru despre obezitatea la pisică.

Primul pas în cazul pisicilor supraponderale: vizita la veterinar

Odată ce ți-ai dat seama că pisica este supraponderală, trebuie să iei măsuri împotriva kilogramelor în plus. Supraponderabilitatea pune presiune asupra întregului corp și poate duce la alte boli. Din fericire poți face ceva să schimbi asta. Consecvența este foarte importantă, deoarece aceste măsuri trebuie luate pe termen lung.

Consultă veterinarul înainte de o schimbare de regim alimentar sau de introducerea un program de sport. Medicul își poate da seama cel mai bine dacă și în ce măsură este supraponderală pisica. Și cel mai important: el poate exclude posibilele cauze legate de sănătate pentru greutatea în exces. De asemenea, îți și poate recomanda o metodă sănătoasă pentru a ajuta pisica să slăbească ușor.

În primul rând veterinarul va identifica ce greutate trebuie să aibă pisica pentru a fi sănătoasă și porția zilnică potrivită în acest caz. Cantitatea recomandată de hrană se bazează pe greutatea ideală a animalului. Porția zilnică trebuie ajustată la începutul regimului prin controale ulterioare în funcție de progres și de kilogramele pierdute. Scopul ar trebui să fie să reduci greutatea pisicii săptămânal, cu 0,5 până la 1% din greutatea corpului.

Care este hrana corectă pentru o pisică grasă?

Dacă vrei ca pisica să slăbească în mod sănătos, orice program de mișcare trebuie însoțit de un concept nutrițional potrivit. Însă în cazul pisicilor trebuie să ai grijă atunci când vine vorba de slăbit: blănoasele sunt foarte sensibile la rezervele de grăsimi eliminate spontan! Pierderea radicală în greutate poate duce la lipidoză hepatică (ficat gras). În lipsa tratamentului, pisica își poate pierde viața. Prin urmare e important să îi reduci greutatea încet și echilibrat.

Cântărește exact cantitatea de mâncare

Cauza principală a îngrășării la pisici este dată de cantitatea prea mare de hrană, mai ales de alimente bogate în nutrienți. De aceea, trebuie să respecți cantitățile recomandate de hrană pentru reducerea greutății. Așa că asigură-te că ai un cântar de bucătărie cu care să verifici exact câtă mâncare îi oferi.

O altă recomandare este să reduci numărul de gustări zilnice pe care i le oferi pisicii, pentru că ele conțin de obicei multe calorii. Dacă totuși îi dai o gustare, trebuie să scazi numărul de calorii din porția zilnică de mâncare.

Mai multă hrană umedă și mai puțin resturi de la masa ta

Apropo, hrana uscată are mai multe calorii per suta de grame decât hrana umedă, din cauza conținutului redus de umiditate. Dacă pisica este doar ușor supraponderală, poți avea succes pur și simplu înlocuind o parte din hrana uscată cu o porție de hrană umedă.

Nu împărți mâncarea ta cu pisica! Hrana de oameni are un conținut caloric foarte mare și conține deja o mare parte din necesarul zilnic de calorii al pisicii. Treizeci de grame de șuncă, de exemplu, acoperă aproape 100% din cerințele calorice zilnice ale unei pisici de 4 kg.

Sfat: cel mai bine este să stabilești o rutină potrivită pentru mese. Acest lucru va ajuta pisica să ajungă la o greutate sănătoasă, pe care apoi să o și mențină. Pe lângă asta, rutina te va ajuta să scapi de obiceiul enervant al animalului de a cerși.

Hrană pentru pisici grase: care este cea potrivită?

Odată ce o pisică s-a îngrășat un pic, deseori va rămâne așa sau va continua să acumuleze kilograme. Ajută pisica cu regimul potrivit pentru a contracara acest lucru.

Din păcate hrana normală nu este potrivită pentru reducerea greutății pisicii pe termen lung. Dacă pur și simplu îi dai mai puțină, nu mai poți garanta sursa de nutrienți esențiali și pot apărea deficiențe. Produsele „light” sau regimurile speciale pentru slăbit sunt o alegere mai bună pentru o pisică grasă.

Hrană light vs. hrană pentru pierdere în greutate

Hrana light se referă de obicei la tipul de hrană din gama producătorului cu cel mai mic conținut de calorii. Aceasta este perfectă pentru menținerea greutății, dar de multe ori nu este suficientă pentru reducerea numărului de kilograme al unei pisici grase.

Regimurile speciale pentru slăbit, care trebuie să fie etichetate clar cu acest scop, au un conținut caloric mult mai redus. Acestea sunt adaptate nevoilor pisicilor supraponderale și conțin toți nutrienții, toate vitaminele și oligoelementele importante.

Cum pot ajuta o pisica grasa sa slabeasca
© SValeriia / stock.adobe.com

Conținut ridicat de proteine brute

Un conținut ridicat de proteine este foarte important în compoziția hranei adecvate pentru pisici grase. S-a dovedit că un conținut de proteine brute de 30-40% în hrana uscată și 9 până la 12% în cea umedă este eficient.

Acesta crește și sentimentul de sațietate și consumul postprandial de energie – consumul de energie după masă. În același timp susține menținerea masei musculare.

Conținut redus de grăsimi brute

Grăsimea este, bineînțeles, cea mai mare sursă de calorii și ar trebui inclusă în hrană doar în cantități foarte mici. Cu toate acestea, conținutul de grăsimi nu poate fi prea scăzut, pentru că atunci el va afecta gustul hranei și prin urmare pisica nu o va accepta. În același timp, un conținut prea mic de grăsimi pune în pericol sursa de acizi grași esențiali și vitamine solubile în grăsimi. Un conținut cu 8-10% grăsimi în hrana uscată și 1% în hrana umedă este cel mai potrivit.

Conținut ridicat de fibre brute

Un alt criteriu important pentru hrana care ajută o pisică grasă să slăbească este conținutul ridicat de fibre. Fibrele ajută felina să se simtă sătulă mai repede. Se recomandă o proporție de 5-10% în hrana uscată și circa 1.5% în hrana umedă.

La ce ajută aditivii?

Aditivii, precum aminoacidul L-carnitina, pot de asemenea influența pozitiv menținerea greutății. Acest lucru se datorează faptului că L-carnitina stimulează arderea grăsimilor. Acizii grași antiinflamatori omega-3 menține glicemia la un nivel stabil.

Exerciții pentru pisici grase

Cu ajutorul regimului potrivit ai făcut deja un pas important spre atingerea greutății ideale a pisicii. Însă un program nutrițional trebuie mereu completat de mișcarea adecvată. Acest lucru va ajuta pisica să ardă mai multe calorii, să își formeze masa musculară și să își îmbunătățească starea generală de sănătate.

Stimulează pisica să facă mișcare prin jucării noi, jocuri de vânătoare, cu undiță sau alte sporturi pentru pisici.

Ce altceva poți face pentru ca pisica să slăbească?

Bolurile cu denivelații s-au dovedit a fi de ajutor atunci când îi dai hrană umedă. Acestea forțează pisica să mănânce mai încet. Sentimentul de sațietate apare mai repede și durează mai mult. În același timp, pisicile sunt ocupate pentru mai mult timp și sunt satisfăcute pe termen lung. Dacă ai mai multe pisici în casă și nu toate trebuie să „țină regim”, distribuitoarele automate de hrană cu recunoașterea microcipului te-ar putea ajuta. Acestea sunt programate astfel încât să se deschidă doar în preajma pisicii cu microcipul potrivit.

Pe lângă asta, poți crește nivelul de satisfacție al pisicii folosind jucării inteligente. Umple-le cu o porție din cantitatea zilnică de hrană și lasă pisica să-și “prindă prada”. În același timp ea va face mai multă mișcare și va arde o parte din caloriile asimilate.

Cele mai utile articole
6 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.