Plante toxice pentru pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisica roade plantele din gradina

Nu toate plantele sunt sănătoase! Află care sunt cele mai întâlnite plante toxice pentru pisici.

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.

Simptome: care sunt semnele tipice de intoxicare?

Dacă pisica a mâncat o plantă otrăvitoare, semnele bolii depind de doza ingerată. Însă semnele tipice de otrăvire sunt:

  • Salivare intensă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Atacuri de apoplexie sau chiar paralizie
  • După caz, probleme respiratorii sau probleme ale ritmului cardiac

În funcție de doză pisicile pot chiar muri ca urmare a otrăvirii. Dacă suspectezi că felina ar fi ingerat o plantă otrăvitoare, consultă veterinarul cât mai repede posibil.

Salivarea excesivă poate fi un simptom al otrăvirii

Ce plante sunt otrăvitoare pentru pisici?

Plante de apartament otrăvitoare pentru pisici

Ierburile sunt foarte sus pe lista de interes a pisicii. Ea are nevoie de acestea pentru a putea regurgita ghemotoacele de păr. Așa că s-ar putea să trebuiască să îți sacrifici o plantă de interior și să o lași la dispoziția pisicii.

Cu toate acestea trebuie să ai grijă, pentru că poți avea în locuință plante periculoase pentru pisici. Ține următoarele plante departe de casa sau balconul tău:

Nume Proprietăți
Agave Membrana mucoasă a animalului se inflamează după ce mănâncă această planta suculentă.
Ficus plângător (Benjamini) Inflamațiile membranei mucoase, vărsăturile și diareea sunt semne tipice ale otrăvirii din cauza ficusului plângător.
Arbore de cauciuc Această plantă de interior este ușor otrăvitoare pentru pisici.
Hortensia Hortensiile sunt doar ușor otrăvitoare pentru pisici.
Leandru Din fericire leandrul, care este extrem de otrăvitor pentru pisici, are un gust amar.
Orhideele de orice tip Aceste flori otrăvitoare pentru pisici sunt foarte dăunătoare chiar și în cantități mici.
Crăciunița Crăciunițele, populare mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt plante otrăvitoare pentru pisici, câini și chiar și pentru copii.

Ai în grădină plante toxice pentru pisici?

Dacă ai o pisică de curte, cu siguranță se va bucura atunci când grădina începe să înflorească primăvara. Dar asigură-te că aceasta stă departe de următoarele plante otrăvitoare pentru pisici.

Nume Proprietăți
Aloe Toxina Aloin întâlnită în frunze este otrăvitoare pentru majoritatea animalelor.
Cyclamen Saponina toxică cauzează dificultăți respiratorii și duce la probleme grave de circulație.
Iedera Dacă pisica ingerează iederă, s-ar putea să saliveze excesiv, să vomite și, în cel mai rău caz, să sufere de crampe și paralizie.
Feriga Ferigile (de exemplu Pteridium aquilinum), care sunt printre cele mai otrăvitoare plante, afectează măduva spinării la oameni și la animale din cauza enzimei tiaminază.
Liliacul Liliacul are flori toxice pentru pisici, dar și scoarța sau alte componente ale plantei pot fi periculoase.
Zambila Această plantă stimulează membranele mucoase ale pisicii.
Tipuri de crocus Aceste plante tip liliac sunt frumoase și în același timp extrem de toxice pentru pisică. Otrava ce o conține, picrococina, cauzează probleme gastrice și uneori simptome severe de intoxicație.
Crinul din vale Glicozidele din flori și fructe cauzează o aritmie cardiacă severă la pisici. O doză prea mare poate duce la un stop cardiac fatal.
Narcisa Această plantă, odată ingerată, cauzează pisicii probleme gastrice severe, precum și și probleme de echilibru.
Filodendron Atenție: filodendronul, cunoscut și ca prietenul pomilor, este extrem de otrăvitor pentru pisici, afectând rinichii acestora.

De ce mănâncă pisicile plante?

Atunci când își curăță blana cu limba lor aspră, pisicile înghit multe fire de păr. Părul se amestecă în stomac cu saliva și se adună în ghemotoace mari. Mai ales pisicile cu păr lung sunt foarte afectate de acest fenomen. Dacă ghemotoacele ajung să fie prea mari și nu ajung în intestin, pisica le va vomita.

Felinele mănâncă plante pentru a încuraja eliminarea ghemotoacelor. Fibrele ierburilor non-toxice au un efect de susținere și previn indirect obstrucții intestinale periculoase.

Poți ajuta pisica cu cereale proaspăt culese, iarbă sau iarba-mâței din comerț. Pe lângă asta, aceste plante te vor ajuta să ții pisica departe de cele otrăvitoare.

Pentru a te asigura că blănoasa ta „culege” ierburile potrivite ar trebui să fii atent la marginile firelor de ierburi. Acestea ar trebui să fie netede și nu tăioase. Ierburile ascuțite pot răni grav cavitatea orală a pisicii sau pot rămâne blocate în esofag.

Pisica mananca iarba-mâței uscată

Plante non-toxice pentru pisici

Există și unele plante non-toxice, apetisante pentru pisici. Printre acestea, în topul preferințelor felinelor se numără următoarele trei:

  1. Iarba-mâței

Această plantă foarte cunoscută printre stăpânii de pisici, conține o substanță stimulantă. Efectul său face ca multe pisici să intre într-o stare de euforie, astfel încât ele vor să se joace cu planta.

Însă alte pisici sunt complet neinteresate de catnip. Motivul exact pentru acest lucru nu este încă clar. Planta este deseori întâlnită în jucării de pisici sau alte obiecte (de ex. ansambluri de cățărat).

Citește și articolul nostru despre Iarba-mâței.

  1. Cimbrul pisicii

Mirosul cimbrului pisicii (lat. Teucrium marum) este de asemenea atrăgător pentru unele pisici. Planta provine din regiunea mediteraneeană de vest și o poți crește în ghiveci sau grădină.

Deși aceste plante mov și frumoase au un miros cam puternic pentru stăpânii de pisici, majoritatea felinelor sunt atrase de cimbrul pisicii, chiar dacă este uscat.

  1. Valeriana

Valeriana (lat. Valeriana officinalis) este o altă plantă ce stârnește interesul multor pisici. Pisicilor le place să se rostogolească în această iarbă, ce miroase ca lemnul de camfor atunci când e uscată. Le poți auzi cum miaună de plăcere. Nu se cunosc foarte multe despre originile acestui comportament.

Acum că ai aflat care sunt plante toxice pentru pisici, citește și articolul nostru despre plantele otrăvitoare pentru câini.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
6 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.