Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

cat trebuie sa manance o pisica

Oare îmi hrănesc pisica suficient?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta.

Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”.

Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?

De câtă mâncare are nevoie o pisică?

Este greu de stabilit cât trebuie să mănânce o pisică, deoarece cantitatea de hrană necesară zilnică depinde de diferiți factori. O pisică adultă are nevoie de circa 300 grame de hrană umedă pe zi. Dar aceasta este doar o estimare. Cerințele calorice și cantitatea de mâncare depind – printre altele – de mărimea, vârsta și greutatea pisicii.

Și activitatea joacă un rol important. Pisicile active au nevoie de mai multă mâncare decât pisicile liniștite de apartament. Pisicile de curte care circulă mult au nevoie în general de mai multă hrană decât cele de apartament.

Pe lângă asta, cu cât mai bună este calitatea hranei, cu atât mai puțină îi este necesară felinei. Hrana bună are de obicei un conținut ridicat de carne și îi oferă pisicii un sentiment optim de sațietate. În principiu, nu e nevoie să plătești mai mult doar ca să cumperi hrană de pisici de calitate înaltă.

2021_03_Obesity_Food_CAT_RO

Tabel cantitate de hrană pentru pisici

Important: acest tabel conține valori medii și ar trebui folosit doar ca un ghid de referință. S-ar putea ca unele pisici să aibă nevoi mai mici sau mai mari în ceea ce privește cantitatea de hrană.

Greutatea pisicii în kilograme Porția zilnică de hrană umedă în grame
Până la 2 120 până la 160
2 până la 3 160 până la 210
3 până la 4 210 până la 260
4 până la 5 240 până la 320
5 până la 6 250 până la 360

Necesarul de calorii al unei pisici

Câtă hrană trebuie să mănânce o pisică depinde de câtă mișcare face. Din acest punct de vedere felinele nu sunt foarte diferite de noi, oamenii. O pisică foarte activă arde circa 80 de kilocalorii pe kilogram al corpului pe zi. O felină moderat de activă arde 70 kilocalorii, iar una „leneșă” doar 60 de kilocalorii pe kilogram al corpului.

Însă cunoașterea acestor valori te ajută doar într-o anumită măsură în viața de zi cu zi, pentru că valoarea calorică nu prea este notată pe pachetele de hrană pentru pisici.

Recomandarea de hrănire a producătorului

Un alt punct de referință pentru cantitatea de hrană pentru pisici este recomandarea producătorului, care se regăsește pe spatele pachetului.

Aceste cifre se referă la cerința medie de calorii și nu sunt bătute în cuie. Dar te pot ajuta să te orientezi.

În magazinul online zooplus vei găsi, pe lângă compoziția hranei, recomandări de hrănire pentru toate tipurile de mâncare pentru pisici.

Exemplu: hrana umedă

Aici ai un exemplu pentru hrana umedă Animonda vom Feinsten Adult: producătorul recomandă o cantitate de hrană între 165 și 215 grame pe zi dacă pisica are între două și trei kilograme. Pisicile între patru și cinci kilograme pot primi între 265 și 310 grame pe zi.

Exemplu: hrana uscată

Hrana uscată are un conținut caloric mai ridicat față de cea umedă, așa că pisica nu are nevoie de atât de multă. Conform recomandărilor de hrănire ale hranei uscate Purizon Adult Fish, cantitatea de hrană pentru o pisică de două kilograme este de doar 20-35 grame. O pisică de cinci kilograme are nevoie de 40 până la 70 de grame pe zi.

Cantitatea de hrană: cât de des ar trebui să îi dau de mâncare pisicii?

O pisică de curte prinde în medie 15 șoareci pe zi. Nu îi mănâncă pe toți deodată, ci – în funcție de cât noroc a avut la vânătoare – îi consumă în decursul întregii zile.

Chiar și felinele care nu mai trebuie să prindă șoareci ca să supraviețuiască, și-au păstrat acest obicei: ele nu golesc tot bolul din prima, ci își împart mâncarea în mai multe porții mici.

O astfel de porție corespunde aproximativ volumului unui șoarece. Odată ce pisica a mâncat suficient, se va retrage să digere masa. Dacă îi dai un bol mare umplut cu mâncare, acela este echivalentul a doi până la cinci șoareci. Pisica nu va reuși să îl mănânce pe tot la o singură masă.

Minim de trei ori pe zi

Prin urmare ar trebui să îi oferi mâncare proaspătă minim de trei ori pe zi. Pune în bol hrană umedă doar atâta cât trebuie să mănânce o pisică, nici mai mult sau mai puțin. Hrana umedă va ajunge să se strice dacă stă în bol toată ziua pentru că pisica mănâncă doar câte puțin din ea. Mâncarea se strică rapid mai ales vara, când e cald afară.

Dacă lucrezi și nu ești acasă în timpul zilei, poți cumpăra un distribuitor automat pentru mâncare. Există și recipiente care păstrează hrana umedă rece mai mult timp.

Poți găsi diverse modele de distribuitoare automate de hrănire în magazinul online zooplus.

Unele pisici mănâncă tot ce le pui în bol

Și în cazul mâncatului există excepții de la regulă: nu toate pisicile sunt la fel de „disciplinate” să își porționeze hrana. Unele pisici mănâncă până golesc bolul și ajung să vomite la scurt timp după. Mai ales la hrana uscată se poate vedea cât de pofticioasă este pisica. Aceasta devorează toată porția dintr-o înghițitură.

Sfat: dacă ai o pisică pofticioasă, pune-i porția de hrană uscată într-o jucărie inteligentă. Jucăriile inteligente au găuri și adâncituri mici, prin care pisica trebuie să “pescuiască” boabele cu lăbuța. Acest lucru o face automat să mănânce mai încet.

cat trebuie sa manance o pisica pe zi

Cantitatea de hrană pentru puii de pisică, pisici gestante și care alăptează

La pisicile în creștere se aplică reguli de alimentație diferite. Puii se hrănesc exclusiv cu laptele mamei până la vârsta de patru săptămâni. După aceea, poți începe să îi obișnuiești pas cu pas cu hrană solidă.

Cât trebuie să mănânce un pui de pisică?

Nu ai cum să îi dai unui pisoi prea multă mâncare. El încă are de crescut și, prin urmare, ia în greutate câte un pic în fiecare săptămână. Puii de pisică au un stomac foarte mic. Așa că dă-le de mâncare de mai multe ori pe zi. Cinci mese sunt suficiente până la vârsta de patru-șase luni.

Pisicile gestante și mamele ce își alăptează pisoii au și ele nevoie de mai multă energie. Asigură-te că au mereu suficientă hrană de calitate înaltă la dispoziție.

Poți afla mai multe despre nutriția corectă a pisoilor în articolul nostru despre hrănirea puilor de pisică.

Cele mai utile articole
7 min

Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Unele pisici par mereu înfometate. Dar cât trebuie să mănânce o pisică pe zi, de fapt? Acest articol te va ajuta să îți dai seama care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica ta. Pisica merge întruna la bol și apoi vine la tine? Se uită cu reproș cu acei ochi mari și rotunzi la tine și miaună sugestiv? Asta poate să însemne un singur lucru: „Mi-e foame”. Multe pisici mănâncă mai mult decât ar trebui. Obezitatea și bolile asociate, cum ar fi diabetul, nu mai sunt ceva neobișnuit la pisici. Dar câte grame de hrană trebuie să mănânce o pisică, ca să nu sufere de foame, dar nici să nu se îngrașe?
3 min

Pot să dau lapte la pisică?

Laptele și pisicile sunt pur și simplu două lucruri pe care mulți oameni le pun împreună. Toți cunoaștem dorința greu de controlat a pisicilor să bea lapte din cărțile pentru copii și din filme. Această preferință există și în realitate, pentru că multe pisici iubesc laptele. Una din teoriile privind entuziasmul pentru lapte este că le amintește pisicilor de vremea când erau pui. Dar pot sau nu să dau lapte la pisică?
5 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile lor nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, pisoii nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.