Iarba mâței (Catnip)

Ce este iarba matei

Iarba mâței ajută pisicile să se liniștească. Află din acest articol ce este iarba mâței, efectele plantei, și întreținerea acesteia în locuință.

Multor pisici le place mirosul de iarba mâței. Din punct de vedere botanic, aceasta face parte din grupa Labiatae. Numele plantei – catnip în engleză – este dat de faptul că atrage pisicile ajunse la maturitate sexuală. Reacția pisicilor la iarba mâței variază în funcție de factori genetici și este puternică doar la circa 50% dintre pisici. Nu doar pisicile domestice sunt atrase de ea, ci și felinele mari. Pe de altă parte, se spune că mirosul îndepărtează șobolanii.

Planta iarba matei - efecte

Iarba mâței – efecte

Încă nu e 100% sigur ce activează efectul ierbii mâței. Se presupune că mirosul plantei este asociat cu ritualul de împerechere. Acest miros are un efect intoxicant pentru majoritatea pisicilor. Ele se freacă de plantă și devin mai relaxate. Pe lângă asta, iarba mâței crește instinctul de joacă al felinelor, iar pisicile leneșe vor deveni mai active sub efectul plantei. Se mai dovedește utilă și în situații neplăcute, cum ar fi transportul la veterinar, când poți atrage o pisica încăpățânată în cușca de transport, cu ajutorul plantei.

Mulți stăpâni de pisici se întreabă dacă iarba mâței este otrăvitoare pentru feline. Până acum nu se cunosc nici efecte secundare, nici afecțiuni. Prin urmare, o poți folosi fără ezitare. Dar nu se recomandă să expui felina la mirosul acesteia zilnic. O dată pe săptămână este mai mult decât suficient și previne suprastimularea. Dar pentru că niciodată nu poți fi suficient de sigur, oferă iarba mâței doar pisicilor sănătoase.

Citește și despre efectele valerianei asupra pisicilor.

Cum să plantezi iarba mâței

Iarba mâței nu e utilă doar pentru pisici, este și foarte practică în propria grădină. Aceasta ține departe insectele și paraziții, datorită unei substanțe active speciale. Planta este relativ ușor de îngrijit și rezistentă. Nu este foarte pretențioasă și crește cel mai bine în locuri luminoase. Iarba mâței crește aproape în orice fel de pământ. După prima înflorire o poți tunde un pic pentru a te asigura că înflorește din nou.

Efecte iarba matei

Jucării cu catnip

Puține pisici îi pot rezista. Pisicile iubesc acest miros și nici o jucărie ce o conține nu va scăpa de lăbuțele felinei. Efectul ușor intoxicant al plantei crește interesul față de jucărie, crescând și nivelul de activitate al pisicii. Acesta va ține pisica ocupată timp de ore întregi și pisica se va menține într-o formă fizică bună.

Mingile de jucărie cu iarba mâței vor fi cu siguranță un succes. Sunt perfecte pentru sesiunile de joacă. Undițele cu mingi cu catnip vor inspira pisica și vor transforma chiar și o pisică leneșă într-un vânător talentat. Pisica se va furișa, ataca, sări și fugi.

În magazinul nostru găsești perinițele și jucării de pluș cu catnip, precum și sprayuri sau planta uscată.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?
10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora? Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.