Sunetele pisicii: ce înseamnă mieunatul, torsul, sâsâitul ș.a.?

Scris de Bärbel Edel
Pisică gri cu gura deschisă, i se văd dinții de jos. Se uită în sus spre cineva. Fundal gri, fotografie de studio

Miau! Această pisică sigur are o urgență – poate nu are destulă mâncare în bol?

Felinele au o gamă largă de sunete prin care își exprimă sentimentele. Probabil cele mai cunoscute sunt mieunatul, torsul și sâsâitul. Acest articol „traduce” cele mai importante sunete de pisică în limba oamenilor.

Ce înseamnă sunetele pisicii?

Pisicile își folosesc atât limbajul corpului, cât și vocea pentru a comunica. Coada ridicată, de exemplu, indică încredere. Pupilele dilatate pot indica o mare bucurie, dar și durere sau teamă. Dacă pisica are spatele arcuit, înseamnă că se simte amenințată.

Pisicile comunică între ele și prin intermediul semnalelor olfactive. De exemplu, ele lasă așa-numitele urme de urină pentru a arăta altor pisici: “Acesta este teritoriul meu! Pe lângă asta animalele au la dispoziție un întreg repertoriu de sunete de pisică. Termenul tehnic pentru aceste sunete este “vocalizare”.

Fiecare sunet de pisică are o anumită semnificație. Dar uneori limbajul felinelor poate fi și ambiguu. Dacă vrei să înțelegi cu adevărat pisica, traducerea corectă depinde întotdeauna de situația respectivă.

Chiar și blănoasele surde învață semnificația sunetelor de pisică

În timp ce oamenii se bazează pe auzul lor pentru a învăța să vorbească, pisoii născuți surzi pot și ei să învețe diferitele sunete ale pisicilor. Se pare că abilitatea de a emite sunete este înnăscută și doar se perfecționează pe parcursul vieții.

Miau – un sunet de pisică cu multe semnificații

„Cum face pisica?” Dacă pui această întrebare unui copil mic, cel mai probabil vei primi răspunsul „Miau”. În general mieunatul este considerat un sunet tipic pentru pisici.

Dar ce înseamnă miau? Ce încearcă pisica ta să îți spună? Mieunatul unei pisici poate avea diferite semnificații în funcție de situație. Cel mai adesea este folosit atunci când pisica ta vrea ceva de la tine:

  • „Mie foame!“
  • „Joacă-te cu mine!“
  • „Am nevoie de ajutor!“

Spectrul variază de la un scâncet vioi (“Mi”) până la un “Miaaauuu” sfâșietor. Fiecare pisică are propriul “dialect al mieunatului”. Unele pisici miaună mai mult, altele mai puțin. Pisicile siameze, de exemplu, sunt considerate a fi destul de vorbărețe.

Mieunatul pe timp de noapte poate avea diverse cauze: pe lângă plictiseală sau foame, în spatele acestui zgomot de pisică se poate ascunde și o boală gravă. Dacă țipetele pisicii îți răpesc somnul în fiecare noapte, ar trebui să consulți un veterinar pentru a te asigura că felina nu are nimic.

Știai că? Pisicile adulte nu folosesc aproape niciodată sunetul “miau” între ele. Mieunatul este rezervat pisoilor. Așa că atunci când pisicile miaună, ele vorbesc cu oamenii „lor” în limbajul „bebelușilor”.

Pisică care stă cu ochii închiși în brațele stăpânei pe o pătură pufoasă, este mângâiată în cap
Torsul este un semn că pisica este mulțumită.

Torsul – un semn că pisica este fericită

Torsul pisicii sună ca un motor care zumzăie încet. Dacă pisica toarce, se simte bine. De exemplu felinele torc atunci când sunt mângâiate sau când primesc mâncare gustoasă. Dacă torc atunci când întâlnesc o altă pisică, acest lucru înseamnă de obicei: „Sunt calmă”.

Pisoii sunt capabili să toarcă încă de la vârsta de o săptămână. În acest fel îi arată mamei lor că totul este în regulă. Mama le semnalează puilor prin tors că totul este în regulă imediat după ce s-a întors din una din „excursiile” sale.

O pisică care toarce în poala ta are și un efect relaxant asupra noastră, a oamenilor. Experții au descoperit că acest sunet specific pisicii scade tensiunea arterial.

Pisicile torc și atunci când le doare ceva

Atenție: pisicile torc și atunci când sunt foarte stresate, când suferă foarte tare sau când sunt pe moarte. Ele folosesc acest lucru pentru a se calma.

Torsul, ca semn că pisica vrea ceva

„Torsul rugător” este o combinație între tors și mieunat. Pisica scoate sunete de mieunat cu o frecvență specială în timp ce toarce.

După cum sugerează și numele, felinele folosesc acest sunet de pisică atunci când vor ceva de la noi. Este versiunea mai prietenoasă și mai discretă a mieunatului.

Cum produc pisicile sunetul de toarcere?

Pisicile pot toarce în aproape orice situație din viață – timp de ore întregi, dacă vor: când inspiră, când expiră și chiar când mănâncă, sug sau dorm.

Modul în care acestea produc sunetul de zumzet nu este încă pe deplin înțeles. Unii experți suspectează că acest sunet de pisică este produs de mușchii laringieni care dilată și contractă glota.

Alții cred că osul hioid dur, neextensibil, care leagă limba de osul cranian, este responsabil pentru sunetul continuu de toarcere. O altă teorie este aceea că faldurile de piele de lângă corzile vocale joacă un rol în producerea sunetului de toarcere.

Apropo, doar pisicile domestice, lincșii, oceloții, pumele și gheparzii pot produce acest sunet.

„Gânguritul” ca un porumbel

Pisica ta scoate uneori sunete ca un porumbel? Dacă face un “Mrrp” prietenos, înseamnă că este bine dispusă și vrea să vorbească cu tine în limba sa. Acest „gângurit” înseamnă ceva de genul “bună, mă bucur să te văd!” sau “sunt aici” și, uneori, chiar și “hai cu mine!”.

„Gânguritul” pisicilor trebuie înțeles ca un salut către oameni și alte feline. Mamele de pisoi emit sunete delicate de ciripit atunci când se întorc la puii lor. Unii motani folosesc acest mecanism pentru a își curta „iubita” prin sunete afectuoase.

Sunete de pisică: cântecul motanului

Atunci când pisicile au dispute teritoriale sau de rang, ele urlă adesea îngrozitor. Acest așa numit „cântec al motanului” sună ca un bebeluș care plânge de durere pentru urechile oamenilor.

“Cântecul” poate dura până la o jumătate de oră – până când fie se ajunge la o luptă, fie unul dintre adversari părăsește terenul.

Motanii își folosesc această abilitate și pentru a curta femele în călduri.

Pisică care tipa nervoasă și își arată colții
Această pisică este foarte supărată: își arată dinții și sâsâie.

Sâsâitul, scuipatul și mârâitul

O pisică va sâsâi atunci când este foarte furioasă sau se simte amenințată. Pentru a face asta, ea își deschide gura până la jumătate, își ridică buza superioară și își expune dinții. Apoi își încovoaie limba în sus, spre cerul gurii, și expiră scurt și violent.

Expresia feroce a feței, împreună cu sâsâitul de pisică și răsuflarea de aer, le spune foarte clar celorlalți: “Până aici și nu mai departe!”.

Dacă sâsâitul nu are niciun efect, pisica încearcă să își sperie adversarul scuipând. Aceasta este o expulzare bruscă de aer însoțită de un sunet înfricoșător.

Pisica își poate arăta furia și prin mârâit sau mormăit. Aceste sunete sunt ultimul avertisment definitiv înainte de atac.

Când ciripesc pisicile

Unele pisici scot un sunet ciudat: ciripesc. Cele mai multe feline încep să ciripească atunci când stau la fereastră și privesc o pasăre. Acest așa-numit “ciripit” sau “chițăit” sună asemănător cu un clănțănit de dinți.

Cum trebuie înțeles acest comportament? O teorie este că pisicile își scrâșnesc dinții pentru a exersa mușcătura de gât pe care o folosesc în mod normal pentru a-și ucide prada.

O altă explicație ar putea fi frustrarea: la urma urmei, prada se află chiar în fața nasului lor și totuși nu pot ajunge la ea.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?