Pisicile negre: respinse și persecutate

Pisică neagră cu ochi galbeni stă întinsă cu labuțele sub ea

Pisicile negre au o reputație proastă – nejustificată – chiar și în ziua de azi.

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”.

Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi.

Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?

Pisicile negre aduc ghinion?

Scriitorul francez Max O’Rell ne dă un răspuns clar la această întrebare: „cât de mult ghinion aduce o pisică neagră depinde dacă ești șoarece sau om.”

Doar șoarecilor trebuie să le fie frică de ele – la fel ca de toate celelalte pisici. Oamenii nu au de ce să își facă griji. Însă, inversul este valabil: dacă te uiți un pic la istoria europeană, pisicile negre sunt cele care au avut mult ghinion cu oamenii de-a lungul secolelor.

Pisicile negre și superstițiile

Superstiția că pisicile negre aduc ghinion are o tradiție lungă în Europa. Felinele erau asociate cu magia neagră și vrăjitoria încă din Evul Mediu.

Persecuțiile vrăjitoarelor au început la începutul perioadei moderne. Între 40,000 până la 60,000 de oameni au fost executați pentru că erau suspectați de vrăjitorie. Cel puțin la fel de multe pisici au fost arse pe rug împreună cu ei.

Pisică neagră care merge pe mijlocul unui gard de piatră
O superstiție veche spune că o pisică ce îți taie calea din partea stângă aduce ghinion.

Pisica neagră, ce îți taie calea din stânga

Se spune că vei avea ghinion dacă o pisică neagră îți taie calea din stânga. Această superstiție își are originile în credința creștină.

Biblia spune că la Ultima Judecată oamenii buni se aliniau pe partea dreaptă, în timp ce oamenii răi se aliniau pe stânga (vezi Mt 25,31-46). Așa că pisica vine din partea rea, a damnaților.

Firele albe salvatoare de vieți

Există și alte obiceiuri crude ce persistă de multe secole: în 24 Iunie, de Sfântul Ion, pisicile negre erau arse de vii ca fiind „creaturi ale diavolului”. Însă, pisicile aruncate în „focul Sfântului Ion” trebuiau să fie complet negre. Ele erau considerate demoni cu adevărat doar dacă nu aveau nici un fir alb pe corp.

Prin urmare pisicile complet negre au devenit tot mai rare de-a lungul timpului. Pe de altă parte, specimenele cu pete albe au supraviețuit și au putut să transmită coloritul lor generațiilor următoare. Așa că și în ziua de azi e destul de rar să întâlnești feline cu blana complet neagră. Majoritatea au cel puțin o pată albă undeva pe corp.

Pericol de Halloween

Din fericire astfel de rituale oribile fac parte din trecut. Însă, persoanele care luptă pentru drepturile animalelor recomandă să ții pisicile negre acasă în noaptea de Halloween dacă nu vrei să pățească ceva. Din când în când oamenii care abuzează animale și sataniștii folosesc animalele pentru „magie neagră” în această zi.

Talismane norocoase în Anglia

În Anglia oamenii cred că blana neagră aduce noroc – mai ales femeilor. De exemplu, există un proverb englezesc care spune: „dacă pisica de acasă este neagră, femeia va avea noroc la pețitori.”

Apropo, în British Midland un iepure cu blana neagră este considerat a fi cadoul perfect de nuntă, pentru că el va aduce miresei noroc și iubire eternă.

Pisicile negre au șanse mai mici să își găsească un cămin iubitor

Felinele cu blană neagră rămân de obicei mai mult timp la adăpost până să își găsească stăpân. Un studiu făcut de Asociația Germană pentru Protecția Animalelor arată că 48% din adăposturile interogate au confirmat faptul că pisicile negre sunt mai greu de plasat.

Atunci când au fost întrebate de motivul respingerii, aproape jumătate din adăposturi (47%) au răspuns că este din cauza superstițiilor și a prejudiciilor. 32% au dat vina pe aspectele estetice. În alte cuvinte, se pare că multor oameni li se par mai urâte pisicile negre și preferă animalele de altă culoare.

Nu sunt la fel de „potrivite” pentru Instagram

Faptul că pisicile negre nu sunt la fel de ușor de fotografiat pare să fie un alt motiv împotriva plasării acestora. Pisicile colorate sunt considerate mai potrivite pentru „selfies” cu pisici pe Instagram și pe alte platforme sociale.

Frica de blănoasele negre

Multor oameni le este frică de pisicile negre. Se spune că felinele cu blană neagră sunt mai puțin prietenoase, chiar agresive. Nu există dovezi științifice în acest sens.

E posibil ca expresia lor facială să nu fie la fel de ușor de interpretat din cauza culorii. Acest lucru poate duce la neînțelegeri între oameni și pisici, contribuind la reputația lor de creaturi misterioase.

Panteră neagră în miniatură

Dar ele au și fanii lor. Rasa de pisici Bombay a fost creată în SUA, în baza panterei negre Bagheera din Cartea Junglei.

Pisicile Bombay sunt de talie medie și au păr scurt. Ele sunt considerate a fi niște pisici de familie curioase și inteligente. Singura culoare aprobată a pisicilor din această rasă este cea neagră.

O sărbătoare pentru felinele negre

Pentru a elimina din prejudicii și a îmbunătăți imaginea proastă a pisicilor, persoanele care luptă pentru protecția animalelor în Anglia au venit cu o idee: în fiecare an, în 17 august se sărbătorește acolo „Ziua Pisicii Negre” (”Black Appreciation Day”). Pe lângă asta în Marea Britanie se sărbătorește și Ziua Națională a Pisicii Negre (”National Black Cat Day”) în 27 octombrie.

Poate la un moment dat va exista o sărbătoare publică pentru pisicile negre și la noi în țară. Acest lucru rămâne de văzut.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?