Pisica Bombay

Pisica Bombay, pisica neagră cu ochii galbeni pe fundal alb de studio

Pisica Bombay este o panteră neagră în miniatură.

Pisica Bombay este o pisică domestică, cu păr scurt foarte rar întâlnită. Nu o vei vedea prea des, mai ales în Europa. Pe cât de rară, pe atât e de fascinantă. Se poate spune că este ca o panteră neagră în miniatură. 

Aspect: Cum identific o pisică Bombay?

Pisica Bombay iese în evidență prin blana sa neagră, foarte lucioasă și apropiată de corp. Nu are nici o pată albă. „Cat Fancier’s Association” a stabilit un standard al rasei cu ochi mari, rotunzi, de culoare arămie.

Este pisica mea un Bombay?

Pisica este o frumusețe, deși culoarea ochilor nu este la fel de puternică pe măsură ce îmbătrânește – dar atunci nu mai este o pisică Bombay conform interpretării stricte a standardelor rasei. Având în vedere că este foarte greu să obții culoarea „arămie” a ochilor, majoritatea pisicilor au ochi de culoare aurie, respectiv galben-aurie sau galben închis. Acestea sunt acceptate în general ca pisici Bombay. Dar arămiul este cea mai dorită culoare la pisicile din această rasă.

Cap lat, bot scurt

Ochii expresivi ai acestei frumuseți sunt destul de îndepărtați unul de celălalt. Urechile tind să fie mici, rotunde, îndepărtate una de cealaltă și direcționate ușor în față. Capul pisicii Bombay este destul de lat și rotund datorită influenței pisicii American Shorthair. Botul este scurt. Nasul are o curbură clar vizibilă la tranziția de la frunte către nas. Vârful nasului este ușor rotund. Pielea de pe nas și de la marginile ochilor este neagră.

Specificul pisicii Bombay: blană neagră

Conform standardului rasei este permisă o singură culoare. Astfel, culoarea tipică rasei ar trebui să fie neagră de la vârful până la rădăcina firului de păr.

Conform interpretării unor crescători, o pisică Bombay este Bombay doar dacă blana sa este complet neagră în conformitate cu standardele rasei și pe certificatul de Pedigree nu mai apar Birmaneze. Acest lucru este însă extrem de rar. Deși pisoii de această rasă au uneori nuanțe maronii, ele dispar odată ce devin adulți.

O mini panteră musculoasă

Blana pisicii este scurtă, apropiată de corp și foarte mătăsoasă. Aproape că nu are substrat. Bombay este de talie medie, mușchiuloasă și ațoasă. Având în vedere mărimea mică a corpului său compact, drăguța panteră cântărește un pic mai mult decât te-ai aștepta la prima vedere. Pisicile din această rasă cântăresc în jur de patru kilograme, masculii ajungând până la circa cinci kilograme. Picioarele și coada pisicii sunt de lungime medie.

Pur și simplu magici: ochii arămii ai pisicii Bombay.

Caracterul pisicii Bombay: ideală pentru familii

Este o pisică sensibilă, inteligentă, jucăușă, foarte iubitoare, afectuoasă și apropiată de stăpânii săi. Pentru că relația sa cu stăpânii este atât de puternică, ei nu îi place să fie lăsată singură timp de ore întregi.

Această pisică prietenoasă apreciază contactul cu familia sau caută atenție din partea stăpânului său, uneori urmându-l peste tot, unde merge. Îi place să îi arate unde este bolul ei de mâncare.

Și după ce îl umpli cu mâncare se va pune în poala ta pentru a fi aproape de tine. Felina vrea să fie un membru al familiei cu drepturi depline și participă activ în viața de familie. Ea este extrem de potrivită ca și pisică de familie. O astfel de viață este mai adecvată acestei pisici decât dacă ar trăi împreună cu o persoană necăsătorită.

Instinct de joc puternic

Pe cât este de afectuoasă și iubitoare, pe atât de mult îi place să se joace. Însă, nu este chiar atât de sălbatică și activă ca alte rase de pisici. Cu toate acestea, e important să nu ignori instinctul ei pronunțat de joacă.

Felina va fi foarte fericită dacă îi oferi jucării pentru pisici, cum ar fi o undiță de pisici și îi place să primească atenție. Și tu vei ajunge să te distrezi copios jucându-te cu micuța panteră.

Potrivită pentru apartament

Pisicii Bombay îi place să fie înconjurată de surse de căldură. Asigură-te că are un culcuș cald, în care să se retragă când vrea ea. Cu siguranță se va simți comodă pe o pătură sau un culcuș de pervaz.

Pisicile Bombay sunt foarte potrivite ca pisici de apartament, dar au nevoie de multă atenție și îngrijire din partea stăpânilor pentru a se simți cu adevărat bine. Fii pregătit să îți acorzi suficient timp acestei versiuni leneșe a unei pantere. Pisica Bombay îți va mulțumi cu multe sesiuni de îmbrățișări.

Compatibilitate cu alte pisici

Rasa este foarte tolerantă și compatibilă – ea se înțelege foarte bine cu alte pisici, cu câini și copii. Aceste trăsături o fac să fie o felină extrem de apreciată, deși rar întâlnită. Ea se exprimă printr-un mieunat docil și plăcut din punct de vedere melodic.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Alegerea crescătorului potrivit

Există și câteva oi negre printre crescătorii acestei frumuseți. Aceștia sunt destul de subtili, de exemplu îți oferă „pisici Bombay negre fără certificat de Pedigree” sau așa numite „corcituri de Bombay” în anunțuri online. Stai departe de astfel de oferte.

Este pisica Bombay rară?

Pisica Bombay de rasă pură rămâne o raritate în întreaga lume, dar mai ales în Europa. Prin urmare, numărul de crescători serioși care se ocupă cu această rasă este destul de mic. Poți recunoaște un crescător serios după faptul că este membru al unei asociații oficiale.

Un crescător de încredere îți poate oferi și dovezi privind certificatul de Pedigree al pisicii și strămoșii săi felini. Certificatul de Pedigree este singura dovadă de încredere că mica panteră este cu adevărat o pisică Bombay.

Livrare numai cu actele la zi

Un astfel de crescător nu va da pisicile prea devreme noilor stăpâni, ci abia în jurul săptămânii a 12-a de viață. Atunci când ajung în noua casă animalele ar trebui să fie deja vaccinate, deparazitate, castrate și cu chip, precum și să aibă toate documentele la zi, inclusiv carnetul de sănătate.

Unii crescători își asumă răspunderea pentru animalele crescute timp de întreaga viață. Acest lucru înseamnă că dacă din orice motiv nu mai poți să te ocupi de pisică, poți returna animalul crescătorului oricând, indiferent de vârsta acestuia, dacă crescătorul îți oferă această variantă. Dacă stăpânul nu mai poate ține pisica, el va fi bucuros să îl ajute să găsească pisicii o nouă casă cu stăpâni responsabili.

Nutriția pisicii Bombay

Pisica Bombay are tendința de a se îngrășa. Această tendință se poate observa în mod special la pisicile de apartament. Așa că e important să te joci activ cu felina din acest punct de vedere.

Monitorizeaz-o și fii atent la unele aspecte ale greutății sale. De exemplu, asigură-te că mâncarea nu are un conținut prea ridicat de carbohidrați. Aceștia duc la apariția kilogramelor în plus. Hrana de pisici de calitate înaltă și o cantitate adaptată individual sunt importante.

Îngrijire

În principiu această rasă este destul de ușor de îngrijit. Blana acestei pisici rare, care ar trebui să fie complet neagră și foarte lucioasă, poate fi păstrată în condiție bună fără prea mult efort. Pentru a îi păstra luciul e suficient să o ștergi regulat cu o cârpă de piele. Pentru a accentua luciul caracteristic blănii o poți și peria cu o perie.

Bineînțeles că și un regim echilibrat cu hrană pentru pisici de calitate înaltă are o influență asupra luciului sănătos al blănii. Pisicile Bombay au nevoie de un ansamblu de cățărat pentru a își ascuți ghearele și a își marca teritoriul. Acesta le ajută și să își întindă mușchii bine dezvoltați.

Dacă vrei să te asiguri că pisică este sănătoasă, du-o în mod regulat la veterinar.

Pisicile Bombay nu prea sunt predispuse la boli. Însă, din când în când pot apărea boli ereditare, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică. Aceasta este o boală ereditară a mușchiului inimii. Dacă observi orice anormalitate, cum ar fi dificultăți respiratorii sau sincopa, consultă imediat un veterinar. Din păcate primele stagii ale acestei boli sunt de obicei atât de subtile, încât pot trece neobservate de stăpânii pisicii.

Pentru a preveni dezvoltarea unei astfel de boli e important să influențezi în mod favorabil sănătatea generală a pisicii printr-un regim adecvat și alte aspecte ce promovează bună starea sa.

Câți ani trăiește o pisică Bombay?

Având în vedere tendința pisicii de a răci, asigură-te că ea este protejată de curent și că are un culcuș cald. În general pisicile Bombay pot ajunge la o vârstă destul de mare, între 17 și 20 de ani.

Istoric și creștere

În anii 1950 Nikki Horner, un crescător de pisici ce trăia în Louisville, Kentucky, a vrut să crească o „panteră domestică”. Ea a încrucișat – inițial fără succes – pisici negre din rasa American Shorthair cu pisici Burmeze maro închis. Abia în 1965 a reușit să înmulțească o pisică cu blană neagră și ochi căprui prin încrucișarea repetată cu pisici Birmaneze.

Așa s-a născut frumusețea cu blană neagră și un caracter prietenos – pe care crescătorul a numit-o după orașul portuar Bombay (acum Mumbay) din India. Inițial doamna Horner a constatat că pisica Bombay nu a fost acceptată imediat.

A durat până în 1976 pentru ca aceasta să primească statusul de „Championship” de la „Cat Fancier’s Association” – și cu trei ani mai târziu de la „International Cat Association”.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.