Perioada de călduri la pisici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Pisica în călduri se rostogolește pe jos

Pisicilor le place să se rostogolească pe pământ când sunt în călduri.

Perioada de călduri la pisici este unul dintre cele mai frecvente subiecte în cabinetele veterinare. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre acest aspect al felinei.

Ce este perioada de călduri a pisicii?

Perioada de „călduri” este perioada în care pisica (femela) este pregătită să se împerecheze. Acesta este momentul în care are loc spargerea foliculilor declanșată de actul de împerechere – numită și ovulație provocată.

În general, ciclul pisicii este împărțit în următoarele cinci faze:

 • Proestrul
 • Estrul (perioada de călduri)
 • Interestrul
 • Diestrul (estrul intermediar)
 • Anestrul (faza de repaus)

Cât durează perioada de călduri la pisici?

Pisicile sunt în călduri timp de trei până la zece zile. Cu toate acestea, această perioadă diferă în funcție de fiecare pisică.

Când intră pisicile în călduri?

Pisicile intră pentru prima dată în călduri între a patra și a douăsprezecea lună de viață. De la această vârstă, pisica este matură din punct de vedere sexual. Debutul exact depinde de trei factori importanți: greutatea, rasa și lungimea zilei.

Regula spune că pisica ar trebui să fi atins 80% din greutatea sa finală la începutul maturității sexuale. În plus, rasele mari intră în călduri mai târziu decât rasele mici.

După aceea, o femelă intră în călduri de două ori pe an – primăvara și toamna. În această perioadă are loc spargerea foliculilor, declanșată de actul de împerechere. Acest lucru înseamnă că pisica este în permanență în așteptare.

Scottish Fold roscata care se intinde pe un covor din rachita © Evrymmnt / stock.adobe.com
Atunci când o pisică este în călduri, aceasta este adesea deosebit de afectuoasă.

Ce se întâmplă dacă o pisică în călduri nu se împerechează?

Dacă nu are loc fertilizarea, ciclul se repetă – de obicei după doar nouă zile.

Regula generală conform căreia perioada de călduri apare de două ori pe an, în funcție de durata zilei, nu se mai aplică aici. E posibil ca pisica ta să fie acum în călduri continue.

Simptome: cum se manifestă perioada de călduri la pisici?

Poți recunoaște anumite comportamente tipice în avans, atunci când pisica intră în călduri:

 • Dintr-o dată este deosebit de afectuoasă și lipicioasă.
 • Deseori pisicile se rostogolesc pe podea.
 • Își pierd pofta de mâncare și vizitează rar bolul cu mâncare.

  Comportamentul în timpul perioadei de călduri

  Atunci când intră efectiv în faza de călduri, pisicile sunt ceva mai agresive. Își ridică coada în sus și urlă după un posibil partener. Măsura în care se manifestă depinde adesea de rasă și de caracter.

  Pisicile mai calme trec prin perioada de reproducere într-un mod mai puțin agresiv. Pisicile temperamentale, pe de altă parte, sunt adesea foarte extrovertite în ceea ce privește nevoile lor.

  Deseori apare și o secreție albicioasă indusă hormonal, iar unele animale ajung și să își facă nevoile în afara litierei. Comportamentul de marcare este modalitatea de a atrage un motan.

  Spargerea foliculilor se declanșează în mod spontan dacă are loc un act de împerechere. În același timp, viața amoroasă a pisicilor noastre nu poate fi ignorată!

  Pisica in calduri miuna pentru a atrage atentia - pisica cu ochi galbeni si blana deasa © The Len / stock.adobe.com
  Unele pisici își fac simțită prezența cu voce tare atunci când sunt în călduri.

  Este perioada de călduri dureroasă pentru pisici?

  Da, pe lângă stres, pisicile în călduri pot avea dureri mari în această fază.

  Perioada „tăcută” de călduri

  Perioada „tăcută” de călduri (numită și anafrodizie) este ceea ce medicii veterinari numesc condiția în care ciclul feminin al unei pisici este discret. Deși se află sub influență hormonală, ele nu prezintă niciun semn al unui ciclu menstrual.

  Această tulburare apare în special ca urmare a stresului psihologic, de exemplu, dacă pisica ocupă o poziție subordonată într-un grup de pisici de sex feminin. Așa că pentru a preveni această tulburare, va trebui să îmbunătățești condițiile de creștere a felinei.

  Complicații: ce riscuri sunt asociate cu perioada de călduri la pisici?

  Perioada de călduri nu este întotdeauna lipsită de complicații. Din acest motiv, este important să supraveghezi pisica în călduri și să comunici veterinarului orice comportament vizibil într-un stadiu incipient.

  Următoarele trei probleme se află în prim-plan:

  1. Căldurile permanente

  Pisicile de interior sunt mai des afectate de căldurile permanente, deoarece ovulația lor nu poate avea loc din cauza stimulului de spargere a foliculilor (împerechere). În plus, condițiile relativ proaste de lumină dintr-un apartament au, de asemenea, un efect asupra ciclului unei pisici.

  Căldurile permanente înseamnă următoarele pentru pisica ta: stres și un risc crescut de chisturi ovariene și boli uterine. Pe lângă asta, pisicile pierd în greutate pentru că nu mai vor să mănânce. Chiar și blana lor, altfel lucioasă, își pierde strălucirea și devine mată.

  2. Tumori

  Riscul de apariție a anumitor tipuri de tumori crește foarte mult la animalele nesterilizate. Acest lucru este valabil mai ales dacă pisica este în călduri permanente.

  3. Reproducerea necontrolată

  Dacă pisica se poate reproduce necontrolat, la aceste lucruri se adaugă numărul mare de potențiali pui. O pereche de pisici și urmașii lor pot – cel puțin teoretic – să producă mii și mii de pui în doar câțiva ani.

  Cu toate acestea, majoritatea animalelor nu vor fi suficient de norocoase pentru a găsi un cămin adecvat, cu oameni iubitori și mâncare bună. De aceea este importantă limitarea reproducerii necontrolate a animalelor.

  Cum să îți susții pisica în călduri

  Perioada de călduri este o perioadă stresantă nu numai pentru stăpân, ci mai ales pentru animal. Astfel, e important să îți sprijini pisica în călduri și să reduci stresul cu ajutorul următoarelor sfaturi și trucuri:

  • Asigură-i felinei un loc cald în care să se retragă.
  • Distrage pisica oferindu-i jucării pentru pisici.
  • Încearcă să ții motanii departe de mediul înconjurător al pisicii tale.
  • Oferă-i pisicii un ansamblu de cățărat.
  • Încearcă să fii deosebit de atent în această perioadă și oferă-i pisicii răbdare și compasiune.

  Sterilizarea: ar trebui sterilizate pisicile pentru a evita căldurile?

  Potrivit asociațiilor veterinare, pisicile cu acces liber afară ar trebui sterilizate pentru a le împiedica să se reproducă necontrolat. Mulți medici veterinari recomandă, de asemenea, sterilizarea pisicilor de interior care nu au un scop de reproducere, pentru a evita stresul și urmașii nedoriți.

  La unele pisici, prima perioadă de călduri apare în jurul vârstei de cinci luni. Sterilizarea poate avea loc la aproximativ o săptămână de la încheierea acestei perioade.

  Articol sugerat: Ar trebui să îmi castrez pisica?

  Cere sfatul medicului veterinar

  Dacă vrei să îți sterilizezi pisica, așa cum recomandă mulți veterinari, îți recomandăm să te informezi în detaliu cu privire la avantajele și dezavantajele acestei proceduri. Veterinarul te poate informa și despre alte metode contraceptive. Cele mai multe dintre ele acționează la nivel hormonal, însă nu toate previn apariția perioadei de călduri.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
3 min

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești?

După cum se știe, vârsta unui câine poate fi dedusă ușor: un an pentru câini este egal cu șapte ani la oameni, deși depinde și de rasa și greutatea câinelui. Atunci cum putem calcula vârsta pisicii în ani omenești? Și până la ce vârstă trăiesc pisicile? La ce vârstă o pisică este considerată bătrână?

4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.

8 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!