Valeriana pentru pisici

valeriana pisici

Valeriana uscată are un lucru în comun cu iarba-mâței: sunt plantele preferate ale felinelor noastre. Nu degeaba cele două plante erbacee sunt cunoscute drept „droguri pentru pisici” printre iubitorii de animale. Dar de ce reacționează felinele euforic la mirosul de jucării cu valeriană și altele de acest fel?

Bine de știut: valeriana și efectele sale

Șase lucruri despre valeriana pentru pisici

  • Toate tipurile de valeriană conțin uleiuri eterice, care miros puternic după ce sunt uscate.
  • În jucăriile de pisici se folosește rădăcină de valeriană din valeriana comună (Valeriana officinalis).
  • Multor persoane li se pare neplăcut mirosul de plate uscate – le amintește de ciorapi vechi sau, mai bine zis, picioare murdare.
  • Ceaiul de valeriană are un efect calmant pentru oameni, provocând somnul.
  • Unele feline iubesc valeriana – altele nu sunt interesate de plantă.
  • Chiar și unele pisici de talie mare, cum ar fi leii și tigrii, se dau în vânt după valeriană.

De ce le place pisicilor valeriana?

Valeriana are un efect calmant asupra multor oameni – opusul se aplică la pisici. Imediat ce o pisică iubitoare de valeriană a mirosit planta, nu știe să se mai oprească! Se tăvălește prin ea, începe să saliveze sau să toarcă. Unele pisici devin atât de agitate sub efectul valerianei, încât distrug casa sau grădina. Altele se poartă de parcă mirosul le-ar fi amorțit simțurile – ca și cum ar fi otrăvite. Motivele acestor comportamente îl reprezintă componentele rădăcinii de valeriană. Acestea le amintesc blănoaselor despre anumiți hormoni, pe care le emit femelele în timpul perioadei de călduri.

Dar de ce iubesc unele pisici mirosul, iar altele sunt neimpresionate? Experții nu au încă o explicație clară despre efectul pe care îi poate avea valeriana pentru pisici. De exemplu, nu e clar de ce masculii castrați și femelele sterilizate reacționează la miros. Dacă pisica nu este interesată, e vorba de obicei de un animal foarte tânăr sau foarte bătrân.

valeriana pisici

Sfaturi practice despre pisici și valeriană

Varietate: distracție cu valeriană pentru pisici

Există numeroase jucării de pisici umplute cu valeriană. Un mic dezavantaj în comparație cu iarba-mâței: valeriana are un miros mult mai neplăcut pentru oameni. Însă, dacă decizi să îi iei un „cadou frumos mirositor”, valeriana va fi foarte apreciată de feline. Ai de unde alege: există perne cu valeriană în diferite culori și mărimi, precum și numeroase jucării cu valeriană.

Dacă vrei, poți face chiar tu jucării cu valeriană pentru pisică: umple un ciorap de bumbac cu un amestec de orez uscat și două lingurițe de rădăcină uscată de valeriană. Poți să o iei de la farmacie, de exemplu. Ca o alternativă la orez, poți folosi material de umplutură pentru perne. Pernele cu valeriană disponibile în magazine sunt deseori umplute cu alac. Leagă apoi bine ciorapul. Poate începe distracția! Fie că ai cumpărat sau ai făcut singur jucăria, nu lăsa pisica să se joace nesupravegheată. Există riscul ca aceasta să înghită cantități mari de valeriană sau material de umplutură.

Trucuri despre valeriana pentru pisici

După circa 10 minute de distracție, pune jucăria undeva unde nu ajunge pisica. Așa va rămâne intactă. Pentru că, dacă lași prin casă pernele cu valeriană și alte jucării de acest tip, pisica își va pierde interesul repede. Cel mai bine e să păstrezi pernele și restul jucăriilor cu valeriană într-o cutie sigilată. Lasă-le să se usuce bine după joacă, dacă pisica a salivat pe ele.

Se întâmplă foarte rar, dar: dacă pisica ta reacționează agresiv la valeriană, nu îi da nicio jucărie sau pernă cu planta uscată. De asemenea, având în vedere că are un efect energizant pentru majoritatea blănoaselor, nu este potrivită pentru înainte de călătorii sau alte evenimente emoționante. Valeriana mai rău va agita pisica.

Pisica ta nu este interesată de valeriană sau iarba-mâței? Încearcă iarba-mâței japoneză, numită și plantă argintie sau matatabi.

Este valeriana otrăvitoare pentru pisici?

Unele feline încearcă să mănânce valeriană uscată. Deși planta nu este otrăvitoare pentru pisici, poate dăuna atunci când este ingerată în cantități mari. Ar putea duce la probleme cu stomacul și la vomitat. Doza face otrava! Prea multă valeriană poate face rău ficatului pisicii. Dacă pisica ta a mâncat doar o bucată mică de valeriană în timp ce era euforică, nu trebuie să îți faci griji. Însă înghițirea materialului de umplutură din jucării poate fi și ea periculoasă.

Așa că, atuci când îi dai pisicii o jucărie cu valeriană, stai pe lângă ea. Astfel, poți interveni dacă felina distruge cusăturile. Apropo: deși valeriana este deseori numită „drog pentru pisici”, nu provoacă dependență.

Cele mai utile articole
7 min

Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Câteva gustări delicioase în plus, în lipsa unor sesiuni de joacă care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există și sport pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.
4 min

Valeriana pentru pisici

Valeriana uscată are un lucru în comun cu iarba-mâței: sunt plantele preferate ale felinelor noastre. Nu degeaba cele două plante erbacee sunt cunoscute drept „droguri pentru pisici” printre iubitorii de animale. Dar de ce reacționează felinele euforic la mirosul de jucării cu valeriană și altele de acest fel?
7 min

Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

Pisicile își urmează instinctele de vânători atunci când se joacă. Joaca este importantă și, cu cât mai variată este jucăria, cu atât mai bine. Cinci idei pentru jucării handmade pentru pisici – din materiale care nu costă mulți bani și care pot fi găsite prin casă. Joaca menține pisicile într-o formă fizică bună și le dă ocazia să își urmeze instinctele de vânători. Este și distractivă, dar și construiește o relație mai bună între oameni și pisici. Activitatea regulată este importantă mai ales pentru pisicile de apartament, care nu pot vâna afară. Poți face jucării interesante pentru pisici, din diverse obiecte, cum ar fi cutii de carton, role goale de hârtie igienică și dopuri de la sticlele de vin – ieftin și fără prea mult efort.