Plante otrăvitoare pentru câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Un Akita tânăr stă printre diferite plante de apartament.

Doza face otrava. Cu toate acestea e important să știi ce substanță toxică a ingerat câinele. Dacă vrei ca veterinarul să trateze cu exactitate otrava ingerată și dacă vrei să știi ce plante ar trebui să eviți în casă, aruncă o privire asupra listei cu cele mai importante plante otrăvitoare pentru câini.

Cât de periculoase sunt plantele toxice pentru câini?

Fiecare plantă are propria sa toxină, care poate fi găsită în frunze, flori și fructe. Odată ce aceste toxine intră în sânge, ele pot cauza afecțiuni grave ale organelor.

Otrava din plante întrerupe deseori funcția ficatului, a rinichilor sau a inimii. Prin urmare o doză mai mare poate cauza un stop cardiac fatal sau insuficiență renală, ce ar pune viața patrupedului în pericol.

Simptome: ce simptome provoacă plantele otrăvitoare la câini?

Dacă doza este mică, probabil câinele se va vindeca singur. Însă s-ar putea să aibă grețuri sau să saliveze mai mult timp de câteva ore.

Dacă patrupedul a consumat o doză mare, otrava duce la complicații mai severe și uneori cu acțiune mai rapidă. Printre acestea se numără următoarele semne de otrăvire:

  • vărsături
  • diaree
  • tulburări ale sistemului central nervos, cum ar fi spasme musculare, convulsii și paralizie
  • tahicardie și stop respirator

Unele plante otrăvitoare pot fi fatale pentru câini. Tisa în mod special are niște fructe considerate a fi extrem de periculoase atât pentru oameni, cât și pentru câini și alte animale.

Primul ajutor: ce trebuie să faci

Dacă patrupedul a mâncat o plantă otrăvitoare în ultimele ore, încearcă să declanșezi reflexul de regurgitare al câinelui. Pentru a face asta adaugă sare de masă în apă călduță până se formează o soluție salină. Dă-i câinelui această soluție cu lingura până vomită.

Important: între timp ar trebui să contactezi veterinarul, care îi poate administra emetice adiționale sau îi poate pompa stomacul. Pe lângă asta tabletele de cărbune, și perfuziile pot ajuta la absorbirea sau eliminarea substanțelor toxice.

Ce plante sunt otrăvitoare pentru câini?

Există multe plante otrăvitoare pentru câini. Toxicitatea este modalitatea prin care planta se protejează de animalele care ar încerca să o consume. Următoarea listă reprezintă un sumar al celor mai importante plante de interior și de grădină care sunt otrăvitoare pentru animale:

Plante de interior otrăvitoare

Plantele de interior sunt decorative și îmbogățesc orice casă. Dar nu mulți oameni știu asta: plantele de interior pot fi otrăvitoare! Dacă vrei să ai un blănos sănătos, stai departe – printre altele – de următoarele plante de interior:

Nume Proprietăți
Agave Această plantă îndrăgită este parțial comestibilă pentru oameni, dar ușor otrăvitoare pentru câini.
Ciclamen Frumoasă, dar otrăvitoare pentru oameni și animale
Crin de cameră Bulbii groși sunt extrem de toxici pentru câini și cauzează aritmie cardiacă.
Azalee Atenție! Chiar și contactul cu această plantă frumoasă poate fi otrăvitor pentru câine.
Ficus benjamina Seva lăptoasă de culoare deschisă este ușor otrăvitoare pentru câini.
Coronița lui Hristos Coronița lui Hristos are o sevă lăptoasă și este otrăvitoare pentru toate animalele domestice.
Crizantemă Dacă patrupedul a intrat în contact cu această frumoasă plantă de toamnă, ea îi poate cauza iritații de piele. Dacă a mâncat florile, s-ar putea să facă diaree și să aibă probleme respiratorii, poate chiar și de echilibru.
Clivia Dacă patrupedul mănâncă o parte din această planta de interior, ea îi poate cauza vărsături, transpirații și probleme neurologice.
Iederă Această plantă din familia Arum conține oxalat de calciu, care este toxic pentru câine.
Floarea flamingo Dacă patrupedul ingerează părți din florile roșii sau alte părți ale plantei, toxinele îi vor irita membranele mucoase. În cele mai grave cazuri apar convulsii și paralizie.
Mușcată Nu-ți face griji: mușcatele sunt doar ușor otrăvitoare pentru blănosul tău.
Arborele de cauciuc Arborele de cauciuc are de asemenea o sevă lăptoasă, ușor otrăvitoare pentru câini.
Hortensia Acidul cianhidric, hidranginul și saponina afectează nu doar câinii, ci și pisicile și oamenii.
Crini Toate tipurile de crini sunt toxice pentru câini, cauzând afecțiuni permanente la rinichi.
Leandru Chiar și o doză mica din glucozida din leandru va cauza grețuri, crampe, vărsături și aritmii periculoase pentru câine.
Orhideele de orice tip Din fericire, doza trebuie să fie foarte mare pentru ca orhideele să aibă un efect toxic. Prin urmare otrăvirea este rară, dar nu imposibilă.
Floarea pasiunii Numită și fructul pasiunii. Planta poate fi ușor otrăvitoare pentru oameni și animale, din cauza conținutului de acid cianhidric.
Filodendron Filodendronul conține oxalat de calciu și alte substanțe ușor toxice.
Crăciunița Seva lăptoasă conține substanțe toxice, cum ar fi beta-amirin și germanicol, care cauzează probleme gastrointestinale, diaree cu sânge și afecțiuni neurologice la câine.

Plante de grădină otrăvitoare pentru câine

Există multe pericole în grădină sau pe care câinele le poate descoperi în timpul plimbărilor în natură. Citește următoarea listă pentru a afla care plante de grădină sunt otrăvitoare pentru animalul tău:

Nume Proprietăți
Potcapul călugărului Atenție: numit și aconit, potcapul călugărului este una dintre cele mai otrăvitoare plante ornamentale din Europa și este fatală pentru câini și oameni, chiar și în cantități mici.
Cimișir Această plantă îndrăgită poate pune viața câinelui în pericol.
Floarea Paștelui Dacă patrupedul ingerează părți din această plantă, poate muri din cauza triterpenoidelor.
Iedera Fiecare parte din iederă conține saponine. Dacă patrupedul mănâncă doze mai mari, consecințele pot fi fatale.
Tisa Tisa este una dintre cele mai cunoscute plante otrăvitoare. Aceasta are otravă în semințe, în frunze și în fructele roșii. La doar câteva ore de la ingerare, taxina alcaloidă afectează funcția cardiacă a câinelui și poate duce la stop cardiac într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Brugmansia Brugmansia este de asemenea o planta otrăvitoare foarte cunoscută în Europa. Experții fac referire la planta care este otrăvitoare atât pentru oameni, cât și pentru animale, ca mărul otrăvit sau gheara diavolului.
Degețel Doza fatală din otrava digitalis este de doar cinci grame pentru un câine de talie mare.
Ploaia de aur Pe cât de frumoase ar fi florile galbene, alcaloidele de chinolizidină pe care le conține pot fi fatale pentru câine în doar câteva minute.
Brândușa de toamnă Colchicina extrem de toxică, întâlnită în toate segmentele plantei, are inițial un efect excitant, iar apoi inhibitor.
Zambila Dacă patrupedul mănâncă bulbi mari ai plantei, el va vomita și va face diaree cu sânge.
Laur Dacă animalul roade frunzele sau semințele sale, planta va elibera un acid cianhidric toxic. În cele mai grave situații, câinele poate muri din cauza stopului respirator cauzat de otravă.
Crinul din vale Toate părțile plantei și chiar și apa acesteia sunt toxice atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Nemțișor Semințele pot fi foarte periculoase pentru câinii cărora le place să roadă plante.
Rododendron Rododendronul, o planta foarte îndrăgită printre iubitorii de grădinărit, este otrăvitoare pentru oameni, dar este și mai periculoasă pentru pisici și câini.
Tuia Toate tipurile de tuia conțin uleiuri esențiale toxice și otrava numită tujon, care afectează rinichii.
Beladona Atenție: doar câteva fructe sunt suficiente pentru a omorî câinele!
Ienupăr Întreaga plantă este ușor otrăvitoare pentru câine.
Cedru Toate speciile de cedru sunt foarte toxice pentru câini, dar lemnul de cedru este inofensiv.

Citește și articolul nostru despre Plantele otrăvitoare pentru pisici


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.