Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Afla cum poti estima varsta cainelui

Factorii externi, cum ar fi părul alb, te ajută să estimezi câți ani are câinele tău. De asemena, poți determina vârsta câinilor după dinți.

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.

Determinarea vârstei câinelui: modificări asociate cu vârsta

Există diverse semne pe care le poți folosi pentru a estima vârsta la câini. Anumite trăsături ale dinților îți pot da un indiciu. Dar și modificările blănii ajută la determinarea vârstei unui animal.

Estimează vârsta câinelui după dinți

Pe parcursul vieții, dentiția câinelui se modifică mult. În baza acestor modificări constante, îi poți determina acestuia vârsta.

Următorii factori sunt folosiți pentru a determina vârsta dinților:

  • Apariția și uzura incisivilor de lapte
  • Schimbarea anumitor grupe de dinți
  • Uzura vârfurilor dinților
  • Căderea dinților

Dinții de lapte

Poți estima vârsta unui câine tânăr analizând incisivii de lapte. Aceștia se recunosc după mărimea lor mică și culoarea tipică albastră-albuie. Pe lângă asta, spre deosebire de dinții permanenți, ei sunt ascuțiți și au o coroană în formă de liliac.

Săptămâna de viață 3 până la 4 Eruperea incisivilor de lapte
Luna de viață 1 până la 2 Creșterea incisivilor de lapte
Luna de viață 2 până la 3 Separarea incisivilor de lapte
Luna de viață 3 până la 4 Uzura lobilor incisivilor de lapte
Luna de viață 4 până la 5 Schimbarea incisivilor de lapte
Luna de viață 5 până la 6 Schimbarea dinților de lapte
Cum estimezi varsta cainelui dupa dinti © blinova / stock.adobe.com

Determinarea vârstei câinelui cu ajutorul dinților permanenți

Dantura rămasă a câinilor este formată din 42 de dinți. Înainte să erupă, aceștia sunt acoperiți de așa numita mucoasă gingivală. Pas cu pas, mucoasa se uzează. Vârsta aproximativă poate fi determinată în funcție de aceste procese de uzură conform următorului tabel:

½–1 ½ ani Uzarea mucoasei gingivale a incisivilor (maxilar inferior)
2 ½ ani Uzarea mucoasei gingivale a dinților centrali (maxilar inferior)
3 ½ ani Uzarea mucoasei gingivale a incisivilor (maxilar superior)
4 ½ ani Uzarea mucoasei gingivale a dinților centrali (maxilar superior)
5 ani Uzarea mucoasei gingivale a dinților marginali (maxilar inferior)
6 ani Uzarea mucoasei gingivale a dinților marginali (maxilar superior)
6 până la 10 ani Suprafața incisivilor devine rotundă spre ovală
De la 10 ani Căderea incisivilor

Modificări ale blănii

Și aspectul exterior al unui animal te poate ajuta să estimezi vârsta câinelui. În timp ce cățeii și câinii tineri au o blană deasă și strălucitoare, blana câinilor mai bătrâni pare mată și îi lipsește luciul. În general, părul câinelui albește – în special în zona capului – începând cu anul al șaselea sau al șaptelea de viață.

Citește și articolul nostru despre îngrijirea blănii câinelui.

Cât de exact se poate determina vârsta unui câine?

Important de știut: fiecare câine este diferit. Acest lucru înseamnă că unii câini albesc mai devreme decât alții.

Având în vedere că vârfurile dinților acestora se uzează prin rosul obiectelor dure sau prin aportarea pietrelor, nu e atât de ușor să estimezi vârsta patrupedului.

În orice caz, e clar că modalitățile prezentate pentru a determina vârsta la câini pot fi doar aproximări. Data exactă de naștere nu poate fi identificată în funcție de trăsăturile externe.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.

3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.

4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini.