Îngrijirea blănii câinelui: sfaturi pentru toate tipurile de păr

Îngrijirea blănii câinelui: sfaturi pentru toate tipurile de păr

Un câine bine îngrijit are o blană strălucitoare.

Îngrijit din cap până-n lăbuțe – câinele nu doar că arată bine, ci se și simte bine în pielea lui. Mai jos vei găsi sfaturi despre cum să te ocupi cu succes de îngrijirea blănii câinelui tău.

Îngrijirea blănii câinelui: în funcție de tip

Părul de câine nu este întotdeauna la fel. Există mai multe tipuri de blană ce se pot întâlni la cele peste 300 de rase de câini. De-a lungul secolelor, câinii și-au adaptat blana la diferite condiții. În majoritatea cazurilor, ea este formată din stratul exterior și substratul izolator (substrat).

Anumite rase, precum Samoyedul, au un substrat foarte bogat. Alți câini, cum ar fi Dalmațienii, au un substrat subțire sau nu au subpăr deloc. Îngrijirea blănii câinelui variază în funcție de structura părului.

Câini cu blană dublă – prototipul

Blana dublă este considerată a fi prototipul blănii de câine deoarece și lupul are o astfel de blană. Trăsătura specifică este că pe lângă stratul extern, animalul are și un substrat bogat.

Primăvara câinele pierde o mare parte din blană, iar toamna are loc o schimbare cu blana mai groasă, de iarnă. În perioadele de schimbare a blănii, animalele au nevoie mai des de periere.

Un exemplu de câine cu blană dublă tipică este Ciobănescul German. Însă și Labradorul Retriever, Rottweilerul, câinii tip Spitz și toți câinii de sanie au această structură a blănii. „Blana dublă scurtă” are o lungime de până la patru centimetri. „Blana dublă lungă” poate avea până la zece centimetri lungime. Substratul ajunge până la aceeași lungime.

Câinii cu păr scurt: mai puțin timp pentru îngrijirea blănii

Prin blană scurtă – numită și „mătăsoasă” – se înțelege părul scurt cu foarte puțin sau deloc substrat. Având în vedere că blana este formată aproape exclusiv din stratul exterior, acești câini lasă păr în decursul întregului an, dar în cantități foarte mici. Printre câinii cu păr scurt se numără, de exemplu, Boxerul sau Pinscherul.

Părul lung – planifică mai mult timp pentru îngrijirea blănii câinelui

Numele spune tot: putem recunoaște câinii cu păr lung după lungimea blănii acestora. Există două tipuri de câini cu păr lung: cu substrat mult și puțin.

Majoritatea câinilor de vânătoare cu păr lung, cum ar fi Irish Red Setter, nu prea au substrat. Ei trebuie periați regulat, dar acest lucru nu îți va ocupa mult timp.

Dacă patrupezii cu păr lung au și un substrat bogat, planifică-ți de pe acum suficient timp pentru îngrijirea lor! Acest tip de blană are tendința de a se încâlci. Bobtail sau Terrierul Tibetan se numără printre câinii cu o astfel de blană.

Bucle și păr creț

Cel mai cunoscut reprezentant al „părului creț” este Pudelul, ale cărui bucle sunt distribuite pe întregul său corp. Și câinii de apă, cum ar fi Barbetul, fac parte din această categorie. Câinii cu păr ondulat au mereu blană lungă, care este formată aproape exclusiv dintr-un substrat moale, care nu prea cade.

Pentru că aceștia nu își schimbă blana, trebuie tunși regulat. Îngrijirea urechilor este de asemenea importantă: unii câini cu blana ondulată trebuie tunși regulat pentru a le îndepărta părul din canalele auditive.

Părul sârmos – blană rezistentă pentru păduri și câmpii

Blana câinilor cu păr sârmos este dură, rezistentă la apă și deseori însoțită de un substrat luxurios. Bracul German cu păr sârmos are această caracteristică menționată chiar în numele său. Însă și Schnauzerii, Border Terierii și multe alte tipuri de Terrieri au păr sârmos. Stratul extern al acestor câini nu cade singur, motiv pentru care e nevoie să îi tunzi.

Tipuri rare de blană

Câinii fără blană, cum ar fi câinele chinezesc cu creastă, nu prea au păr, așa că îngrijirea lor este extrem de ușoară. Însă aceștia vor avea nevoie de protecție împotriva soarelui în zilele însorite. Câinii cu blana tip „corzi”, de exemplu cei din rasa Puli, au într-adevăr un păr special. Acesta este format în mare parte din substrat, la fel ca în cazul câinilor cu blană ondulată. Datorită structurii groase și moi, firele de păr ajunse la câțiva centimetri se grupează într-un fel de corzi, oferind o izolare optimă fără să afecteze pielea. Dacă îți dorești un astfel de exemplar, consultă un crescător pentru mai multe informații despre îngrijirea blănii câinelui.

ingrijirea blanii cainelui par scurt

Pieptănatul și periatul ajută în îngrijirea blănii câinelui

Indiferent că e vorba de păr ondulat, sârmos sau scurt: îngrijirea acestuia este benefică pentru orice patruped. Pieptănatul și periatul elimină firele de păr moarte și previne încâlcirea. În același timp, ele sunt ca un mic masaj care ajută la circulația sângelui. Apropo, acestea și întăresc legătura dintre tine și câinele tău.

Însă cât de des ar trebui periat un câine? Câinii cu blană lungă, mătăsoasă, cum ar fi Bichonii Havanezi, trebuie periați o dată la 1-2 zile. Periatul atent al unui Bobtail ar putea să dureze până la o oră și nu e nevoie să îl faci mai des de o dată pe săptămână. Profită de sesiunile regulate de îngrijire și verifică și ochii și ghearele patrupedului.

Cel mai important lucru în îngrijirea blănii câinelui: obișnuiește-l cu peria

Cea mai ușoară metodă este să îl obișnuiești să fie periat încă de mic. Cel mai bun moment să faci asta este atunci când cățelul este obosit de la joacă sau după o plimbare. Alege un loc liniștit și o perie moale pentru căței sau o perie cu păr natural. Limitează primele sesiuni de îngrijire la una sau două minute și laudă patrupedul la final.

E important ca el să învețe două lucruri: îngrijirea blănii este un ritual plăcut și stăpânul decide când se va opri. Laudă mereu cățelul la final și dă-i o gustare dacă a stat nemișcat.

Ce perie este potrivită pentru fiecare tip de blană?

Tipurile de blană scurtă și dublă pot fi îngrijite cu piepteni sau perii de masaj. Dacă crezi că Pudelii nu au nevoie de multă îngrijire, te înșeli amarnic: și părul lor se poate încâlci! De exemplu, în zona axilei sau a posteriorului. Pe lângă un pieptene, te-ar ajuta și o perie de îngrijire. Acești câini trebuie și tunși regulat. Periile de îngrijire, care îndepărtează firele moarte, sunt perfecte pentru câinii cu păr sârmos.

Un lucru valabil pentru toate tipurile de blană: descâlcitorul este o ustensilă folositoare dacă observi că blana are tendința de a se încâlci. În cazuri mai grave de păr încâlcit cu noduri, va fi nevoie să tunzi animalul.

Furminator este o variantă foarte îndrăgită de stăpânii de câini. E perfect pentru eliminarea firelor moarte de păr. Există opțiuni disponibile atât pentru câini cu păr lung, cât și pentru câini cu păr scurt. Însă acestea nu înlocuiesc tunsul și nu sunt potrivite pentru câini fără substrat de blană.

Furminator tuplaharja

Peria dublă FURminator

  • Descâlcește blana, îndepărtează nodurile și părul încâlcit
  • Mâner anti-alunecare, ergonomic
  • Poate fi folosită atât pe blană umedă, cât și uscată

Condiții speciale de îngrijire pentru părul de câine

Pieptănatul sau periatul reprezintă baza oricărei sesiuni de îngrijire, dar unele rase au cerințe mai mari de atât: părul lor trebuie tuns și scurtat regulat.

Trimming

Prin „trimming” se înțelege smulgerea firelor moarte de păr cu degetele. Acest lucru este foarte important pentru câinii cu păr sârmos, pentru că părul nu cade singur. „Trimming-ul” este important pentru evitarea iritațiilor de piele și a inflamațiilor. Acestea se pot dezvolta foarte rapid sub firele moarte.

Această metodă specială de îngrijire a blănii ar trebui făcută o dată la opt până la doisprezece săptămâni. Cei care pun preț pe aspectul tipic rasei au nevoie de multă practică – sau de ajutorul unui expert.

Tunsul

Câinele nu lasă păr – asta înseamnă că e ușor de îngrijit? În general nu, pentru că patrupezii trebuie tunși o dată la două – trei luni. În caz contrar, blana devine prea lungă, lucru care poate duce la încâlcire și la inflamații la nivelul pielii.

Câinii trebuie să se obișnuiască cu sunetul aparatului de tuns – cel mai bine este să începi de când sunt mici și cu multe încurajări pozitive! În general, capul și lăbuțele trebuie tunse manual. Dacă ai dubii, lasă tunsul pe mâna unui profesionist.

Apropo: ceea ce este obligatoriu pentru câinii cu blană ondulată poate fi dăunător pentru alții. Nu toți trebuie tunși. Mai ales în cazul câinilor cu blană dublă sau păr sârmos – structura blănii se schimbă spre dezavantajul acestora odată ce e tunsă. Substratul devine mai gros, iar stratul extern mai subțire. Dacă vrei să lași câinii cu multă blană să „respire”, poți face asta eliminând firele de păr moarte din substrat cu pieptenele, de exemplu.

Mersul la frizerul de câini

Chiar dacă vrei să tunzi câinele singur, cere sfatul unui expert întâi. Cel mai bine ar fi să întrebi crescătorul despre asta – mulți dau cumpărătorilor sfaturi despre îngrijirea patrupezilor.

Dacă nu vrei să o faci singur, du-te la o frizerie canină. Și în acest caz se recomandă să începi de când animalul este pui. Mulți frizeri oferă o ședință de testare pentru căței, în care e vorba mai mult de formarea legăturilor pozitive și mici corecții ale blănii.

Când ar trebui să îi fac baie câinelui?

Atunci când vine vorba de spălarea câinelui, se aplică următorul motto: cât de des e necesar, dar cât mai puțin posibil. Deseori poți folosi peria pentru a îndepărta murdăria din blana câinelui odată ce e uscată. Băile rare protejează pielea câinelui de iritații. În orice caz, folosește un șampon pentru câini pentru că acesta este adaptat valorii pH a pielii animalului. E nevoie să îi faci baie câinelui dacă:

  • Este foarte murdar
  • S-a rostogolit în gunoi sau fecale
  • Urmează să îl duci la tuns

Blană sănătoasă datorită nutriției echilibrate

O condiție importantă pentru o blană sănătoasă și lucioasă este un regim echilibrat. Fii atent la proteinele de înaltă calitate, adică la hrana cu un conținut ridicat de carne.

Printre acestea se numără uleiul de somon, care conține mulți acizi grași omega-3 și omega-6.  Du câinele la veterinar dacă blana pare mată sau începe să cadă.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.