Ocelotul

Ocelot care merge tiptil prin pădure

Ocelotul este un reprezentant mai degrabă masiv al felinelor mici și un bun cățărător.

Ocelotul (Leopardus pardalis) este un animal sălbatic care trăiește în pădurile și mlaștinile din America Centrală și de Sud. Acolo hoinărește ca un singuratic nocturn și se hrănește cu rozătoare, reptile și pești. Multă vreme, blana sa atrăgătoare a făcut din ocelot o victimă căutată de vânători, motiv pentru care populația sa a scăzut brusc. În prezent, specia este protejată și nu este în pericol de dispariție.

Profilul ocelotului

Sumar: Oceloții locuiesc în păduri și savane. Sunt buni cățărători și înotători.
Lungimea cap-trunchi: 55-100 cm
Greutate: până la 10 kg femela, până la 15 kg masculul
Speranță medie de viață: până la aproximativ 10 ani, în îngrijirea omului până la aproximativ 20 de ani
Caracter: nocturn, solitar
Blană: scurtă, deasă, fină
Culori blană: culoarea de bază variază de la gri la ocru sau galben-portocaliu, cu rozete, pete și dungi individuale
Nivel de dificultate al creșterii: Nu poate fi domesticit
Origine: America Centrală și de Sud
2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Aspect: felină musculoasă cu marcaje unice

Cu o lungime a corpului cuprinsă între 55 și 100 de centimetri, ocelotul este de aproximativ două ori mai mare decât o pisică domestică. Acest lucru face din această specie o felină de talie medie.

Coada atinge o lungime de aproximativ 25 până la 41 de centimetri, ceea ce este destul de puțin. Greutatea este cuprinsă între șapte și 15 kilograme, masculii fiind mai mari și mai grei decât femelele.

Structura este robustă și musculoasă. Animalele au membre puternice și gheare retractabile, ceea ce le face excelente cățărătoare. Ochii căprui ai oceloților sunt mari, iar urechile rotunjite.

Culoarea și modelul blănii

Blana ocelotului este scurtă, deasă și fină. Culoarea sa de bază variază în funcție de habitat. Animalele care locuiesc în zonele de pădure calde și umede au o culoare de la ocru la galben-portocaliu. În schimb, oceloții din regiunile uscate de savană au o blană mai cenușie. Burta este mai deschisă la culoare, aproape albă la toate animalele.

De asemenea, blana are diferite modele, cum ar fi rozete, inele, pete și dungi. Modelul este diferit pentru fiecare ocelot. Adesea, jumătatea stângă a corpului are un model diferit față de cea dreaptă.

Ocelot văzut din profil, blana cu pete, dungi și rozete lungi închise la culoare. Ocelot în pădure, habitatul său natural.
Blana ocelotului are rozete, pete și dungi individuale.

Oceloții se află în principal în America Centrală și de Sud. Aria lor de răspândire se întinde din sudul SUA, prin Mexic, până în Columbia, Peru și Argentina. Specia poate fi găsită și pe insula Trinidad. Cea mai mare populație se găsește în bazinul Amazonului.

Animalele locuiesc în diferite habitate, cum ar fi pădurile tropicale și pădurile montane uscate. Pe lângă zonele de pădure, pisicile de talie medie pot fi găsite și în mărăcinișuri și savane, precum și în apropierea așezărilor. În schimb, oceloții evită în general zonele deschise. Ei au nevoie de protecția vegetației de subpădure și a tufișurilor pentru a avea succes la vânătoare.

Ocelotul este un animal solitar. Vânează în principal noaptea sau la amurg și doarme în timpul zilei. Cu toate acestea, în zilele înnorate și răcoroase, poate fi întâlnit uneori în mișcare înainte de apusul soarelui.

În orice caz, animalul își petrece de obicei ziua ascunzându-se în scorburile copacilor sau sus pe crengi. Nu numai că se poate cățăra, dar este și un bun înotător.

La pândă

Oceloții își cutreieră teritoriul pe timp de noapte. Aceștia parcurg mai mulți kilometri pe zi în căutare de hrană, masculii mergând mai mult decât femelele. Dimensiunea teritoriului poate varia între doi și 31 de kilometri pătrați. Masculii au de obicei un teritoriu mai mare decât femelele.

Ocelotul își marchează limitele teritoriale cu urină și fecale, precum și cu urme de zgârieturi pe copaci. Teritoriile masculilor și femelelor se pot suprapune parțial, în timp ce oceloții de același sex nu se tolerează reciproc pe același teritoriu.

Dieta ocelotului include rozătoare, cum ar fi agouti (iepure cu cocoașă), porci spinoși și popândăi, dar și mamifere mai mari, cum ar fi maimuțele urlătoare, leneșii și căprioare mai mici.

Deși se pot cățăra bine, felidele vânează în principal pe sol. Cu toate acestea, mai prind câte o pasăre din când în când. Printre alte prăzi ale ocelotului se numără reptile precum iguane, caimani și șerpi, precum și amfibieni, pești, crabi și insecte.

De obicei, animalele vânează în timp ce aleargă. Dar ele pot și să aștepte răbdătoare prada. Unii oceloți, de exemplu, caută în mod special vizuinile de agouti și așteaptă până când rozătoarele ies din vizuină.

Masculii și femelele se întâlnesc doar pentru împerechere. În regiunile mai reci, acest lucru are loc toamna. În zona tropicală de răspândire a ocelotului, probabil că nu există un sezon de împerechere fix.

După o perioadă de gestație de aproximativ 80 de zile, femela dă naștere la unul până la trei pui, pe care îi crește singură. Pentru a face acest lucru, ea construiește un cuib protejat, de exemplu în scorbura unui copac sau într-o crăpătură în stâncă.

Puii se nasc orbi și au o greutate la naștere cuprinsă între 200 și 280 de grame. După aproximativ două săptămâni, micuții își deschid ochii. O săptămână mai târziu încep să umble.

Cum cresc puii de ocelot

Puii își însoțesc mama la vânătoare și devin din ce în ce mai independenți. În jurul vârstei de trei luni, aceștia își văd de drumurile lor separate. Cu toate acestea, mama tolerează puii în creștere pe teritoriul ei timp de aproximativ doi-trei ani. După aceea, ei trebuie să-și fi găsit propriul teritoriu.

Printre prădătorii naturali se numără feline prădătoare mai mari, precum jaguarii și pumele, dar și șerpi uriași și păsări de pradă.

Victimele braconajului și ale distrugerii mediului

Totuși, cea mai mare amenințare este reprezentată de oameni. În trecut, animalele au fost vânate intensiv pentru blana lor. Astăzi, însă, comerțul cu blănuri de ocelot este interzis de Convenția de la Washington privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES). Ocazional, animalele sunt încă vânate ilegal.

Cu toate acestea, o amenințare mai mare decât braconajul este distrugerea habitatului lor. Animalele au nevoie de adăpostul vegetației și al tufișurilor pentru a putea vâna cu succes. În regiunile populate, multe animale ajung, de asemenea, victime ale traficului rutier.

În prezent, ocelotul nu este pe cale de dispariție

De când ocelotul a fost plasat sub protecție, populațiile s-au refăcut în multe locuri. Prin urmare, specia este clasificată în prezent ca nefiind „pe cale de dispariție”. În orice caz, defrișarea continuă a pădurilor tropicale și distrugerea mediului ar putea schimba în curând acest succes.

Excelentul său simț al vederii îi permite ocelotului să vâneze pe timp de noapte.

Fotografie tip portret cu fața ocelotului, cap lunguieț, cu urechi rotunjoare, mustăți lungi și albe, fața cu colorație albă, dungi negre și maroniu pe creștet, nas roz închis și ochi de felină maro Chihlimbar
Excelentul său simț al vederii îi permite ocelotului să vâneze pe timp de noapte.

Poți să ții un ocelot ca animal de companie?

Ocelotul este un animal sălbatic și nu este potrivit pentru a fi ținut ca animal de companie. Cu toate acestea, animalele tinere sunt capturate tot mai des și oferite spre vânzare în mod ilegal.

Iubitorii de animale nu ar trebui în niciun caz să achiziționeze un ocelot: o îngrijire adecvată speciei în mâinile omului este pur și simplu imposibilă – și în multe locuri este strict interzisă sau strict reglementată.

Dacă vrei să vezi un ocelot, poți vizita o grădină zoologică. Felidele pătate sunt expuse în multe grădini zoologice europene. Adesea, ele se află acolo pentru a promova proiecte de conservare a naturii și a speciilor din America Centrală și de Sud.

Pot fi îmblânziți?

Mulți oameni sunt fascinați de grațioasele pisici din America de Sud și de frumoasele lor marcaje de pe blană. Fotografii și videoclipuri cu pisici sălbatice care trăiesc în gospodării private circulă, de asemenea, pe rețelele de socializare din când în când. Dar adevărul este următorul: oceloții sunt animale sălbatice și nu se îmblânzesc.

O alternativă pentru iubitorii de pisici este rasa Ocicat. Aceasta amintește din punct de vedere vizual de un ocelot sălbatic, dar a fost creată prin încrucișarea pisicilor siameze și abisiniene. Ocicat nu este una dintre pisicile hibride problematice din punct de vedere al protecției animalelor, ci o pisică domestică pură.

Concluzie: animal sălbatic, nu domestic

Chiar dacă oceloții nu sunt în prezent pe cale de dispariție, habitatul lor este în continuă scădere. Comerțul ilegal cu blănuri și pui vii dăunează populației de animale sălbatice, motiv pentru care adevărații iubitori de animale ar trebui să se abțină de la cumpărarea acestora.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.