Exotic Shorthair

poză de aproape, portretul unei pisici din rasa exotic shorthair. Pisica este gri cu ochii galbeni și fața turtită

Te-ai îndrăgostit de Garfield? Atunci Exotic Shorthair este pisica perfectă pentru tine. La urma urmelor leneșa, dar extrem de drăguța pisică de la TV cu picioare scurte, puternice și capul mare cu un nas scurt este întruchiparea pisicii Exotic Shorthair.

O Persană pentru oameni leneși

În SUA Exotic Shorthair – care este rezultatul împerecherii unei Persane cu o British sau American Shorthair, se numește „Persana omului leneș”. Exotic Shorthair are toate trăsăturile pozitive ale Persanei, însă, datorită blănii sale scurte, este mult mai ușor de îngrijit decât ruda sa cu păr lung.

În afară de blană nu prea există diferențe semnificative între ea și Persana. Prin urmare această rasă este numită Persană la unele asociații naționale pentru pisici. În prezent împarte același standard cu pisica Persană. Fédération Internationale Féline (FiFe) a recunoscut Exotic Shorthair ca o varietate cu păr scurt a Persanei în 1983.

Istoricul pisicii Exotic Shorthair

Oamenii de știință presupun că strămoșii pisicilor Persane datează încă din Antichitate. Nu există nici un dubiu că ele sunt printre cele mai vechi pisici de rasă. Conform unor studii genetice recente, faptul că ele chiar provin din orașul persan Khorasan, de unde se spune că Pietro della Valle – un călător italian – le-a adus în Europa, este încă disputat. Deși unii cred că francezul Frenchman Nicolas Claude Fabri de Peiresc ar fi adus primele pisici cu păr lung din Asia Mică în țara sa natală la mijlocul secolului al 17-lea, nu s-a putut dovedi dacă aceste pisici, care în curând au primit numele de Persane, sunt într-adevăr strămoșii rasei, pe care o cunoaștem astăzi. Un studiu publicat în 2014 de către Universitatea din Missouri (SUA) a arătat că rasa Persană din ziua de azi a fost mai degrabă o împerechere accidentală a unor specimene de pisici domestice rusești.

Aceste pisici nobile cu păr lung au devenit faimoase în toată lumea în 1871, când Regina Britanică Victoria a cumpărat două specimene albastre ale rasei la o expoziție în Londra. Astfel Britanicii au condus eforturile de înmulțire ale pisicilor Persane pentru o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, varianta cu păr scurt a Persanei provine din SUA din anii 1950. Crescătorii de American Shorthair au încrucișat cunoscutele, dar solicitantele Persane cu pisicile lor cu păr scurt pentru a satisface dorința de a avea o pisică Persană cu blană scurtă și, prin urmare, ușor de îngrijit. Experimentul a fost un succes: puii rezultați din Persane și pisici Shorthair erau la fel de sociabili și prietenoși ca Persanele – dar cu blană scurtă. Mulți crescători de Persane s-au alăturat eforturilor de înmulțire a Exotic Shorthair și au răspândit-o în multe locuri ale lumii. În 1967 ea a fost recunoscută ca o rasă independentă în SUA.

Aspect: ce culori poate avea o pisică din această rasă?

Astăzi Exotic Shorthair este disponibilă în toate culorile cunoscute ale Persanei. Pe lângă cele mai comune culori – alb, negru, albastru, roșcat, crem, ciocolatiu, liliachiu – sunt întâlnite și chinchilla, colourpoint și tabby, precum și modelele tigrate, cu pete și brindle. Felina poartă un substrat gros sub blana sa deasă, lucru care face ca stratul exterior să iasă în evidență, oferindu-i aspectul unui ursuleț de pluș.

În general Exotic Shorthair – la fel ca și caracterul asociat Garfield – îți dă impresia unei pisici comode. Această felină de talie medie spre mare este destul de robustă și are niște picioare joase, groase care se termină în lăbuțe mari și rotunde, completând perfect aspectul de ursuleț de pluș. Motanii adulți de Exotic Shorthair pot ajunge la o greutate de până la 9 kilograme. Greutatea femelelor este între patru și șapte kilograme. La fel ca și corpul său relativ compact, rasa are un cap mare, puternic cu un stop distinctiv, care este tipic Persanelor. Craniul masiv, rotund și nasul scurt și lat îi oferă un aspect de neconfundat.

Două pisici exotic shorthair fotografiate în studio. Cele două stau în fund, fundalul este gri. Una dintre pisici este gri cu ochii galbeni, iar cealaltă este bej cu ochii maro

Atenție la pisicile provenite din împerecheri cu părinți cu trăsături extreme!

Înmulțirea excesivă din trecut a produs din păcate tot mai multe nasuri extrem de plate, lucru care împiedica respirația acestora și duce la inflamații și disconfort la ochi, nas și zona gâtului. De aceea, atunci când cumperi o Exotic Shorthair este esențial să apelezi la un crescător responsabil, care pune sănătatea rasei, socializarea și un aspect natural pe primul loc.

Caracterul pisicii Exotic Shorthair

Mândră, comodă și fermecătoare!

Exotic Shorthair nu are nevoie de un nas exagerat de plat pentru a fi unică – caracterul său se ocupă de asta. Ea are o personalitate mândră care, în ciuda independenței sale, este extrem de dependentă de oameni. Ea iubește o viață liniștită cu stăpânii săi și nu refuză niciodată un pui de somn pe canapea – un alt lucru, pe care îl are în comun cu iubitul protagonist de la TV, Garfield. Felul său relaxat și echilibrat de a fi are un efect minunat de calmant asupra oamenilor, ea știind cum să îi facă să îi cadă la picioare cu ajutorul farmecului său. Deși nu va face la fel de multe năzbâtii ca și Garfield, știe cum să își facă stăpânii să zâmbească și cum să își exprime dorințele într-un mod plăcut.

Întreținere și îngrijire

Datorită caracterului său calm, pisica este perfectă pentru a fi ținută în apartament, deși – ca aproape oricărei pisici – îi place să facă mișcare în natură. Însă plimbările sale nu o vor duce niciodată prea departe de casă – la urma urmei bolul plin cu mâncare și pătura moale o așteaptă mereu acolo. Ea caută să fie tot timpul aproape de oameni. Este o pisică foarte sociabilă și ușor de tolerat, care nu se lasă supărată nici măcar de copii entuziasmați, zgomotoși. Spre deosebire de multe alte rase de pisici, ea se simte la fel de bine într-o familie cu o viață agitată, cât și într-o casă cu o singură persoană.

Motto-ul său: împreună nu ești la fel de singur

Exotic Shorthair refuză să stea singură pentru perioade mai lungi de timp și nu îi place plictiseala. Ea este deschisă posibilității unui partener de joacă sub forma unei a doua pisici. Această felină sociabilă, încrezătoare se înțelege bine cu câinii după o perioadă normală de acomodare.

Nici întreținerea sa nu este complicată. Blana scurtă este foarte ușor de îngrijit. În afară de perioada de schimbare a blănii de două ori pe an, ea nu trebuie periată decât o dată sau de două ori pe săptămână.

Pisică din rasa exotic shorthair care stă întinsă pe un pervaz, pisica are model tigrat, fața turtită și ochii maro

Nutriție

Ea nu este solicitantă nici când vine vorba de regim. Dar dacă vrei să eviți obezitatea sau alte probleme de sănătate, alege mereu un regim adecvat format din hrană de pisici de calitate înaltă.

Descoperă selecția noastră de hrană pentru pisici!

Sănătate și înmulțire

O problemă a rasei Exotic Shorthair este – la fel cum se știe de la Persane – nasul exagerat de scurt, care poate duce la diverse probleme grave de sănătate. Problemele de respirație, secrețiile la ochi, problemele la ingerarea hranei și alte dureri nu sunt din păcate rar întâlnite la reprezentanții acestei rase. O altă problemă o reprezintă endogamia destul de răspândită a rasei Exotic Shorthair, care poate duce la alte boli tipice rasei și la o așteptare de viață redusă.

Motive bune pentru a cumpăra de la un crescător serios de Exotic Shorthair

Dacă ești interesat într-o Exotic Shorthair, contactează un crescător serios și cumpără doar pisoi cu strămoși sănătoși. Asigură-te că nici un strămoș nu apare de două ori în certificatul de Pedigree pentru a exclude endogamia. Crescătorul ar trebui să testeze puii și pentru boli ereditare și să îi vaccineze, deparaziteze și să le pună chip. O Exotic Shorthair fără trăsături exagerate are o așteptare de viață lungă de 15 sau chiar mai mulți ani. Bineînțeles că o Exotic Shorthair de rasă pură, înmulțită responsabil are un preț destul de mare, în jur de 1000 de euro – dar vei economisi multe costuri de veterinar în schimbul acestuia.

Ca o alternativă poți căuta bineînțeles la un adăpost local de animale, unde există multe pisici adulte, inclusiv Persane, Exotic Shorthair sau rase mixte care așteaptă o nouă casă și o a doua șansă la viață. Întreabă personalul de unde provine pisica și dacă pot fi excluse boli ereditare grave sau endogamia. De obicei angajații de la adăpost sunt prietenoși și îți răspund la întrebările despre animal de bună voie și deschis.

Este Exotic Shorthair pisica potrivită pentru tine?

Înainte de a alerga către cel mai apropiat adăpost de animale sau crescător, trebuie să fii convins că o Exotic Shorthair ți se potrivește. Nu vei face nimănui o favoare dacă îți dai seama după câteva luni de conviețuire că nu e ceea ce te-ai așteptat și trebuie să renunți la blănoasă. Cumpărarea unui animal de companie nu trebuie niciodată să fie o decizie grăbită. Următoarele întrebări te vor ajuta în acest sens:

  • Am suficient timp să mă ocup de pisică?
  • Este cineva în familie care are alergie la părul de pisică?
  • Am voie să țin un animal în apartamentul/ casa închiriat/ă?
  • Cine se ocupă de pisică dacă sunt plecat?
  • Îmi doresc o pisică curată de apartament sau mai degrabă o pisică de curte?
  • Are pisica suficient spațiu la dispoziție în locuință?
  • Cine din familie se va ocupa de hrană, îngrijire, vizitele la veterinar și curățarea litierei?
  • Îmi permit pisica din punct de vedere financiar? Nu te gândi doar la costurile de achiziție, ci și la costurile nisipului, jucăriilor, hranei și a vizitelor la veterinar.

Ai clarificat toate întrebările și toți membrii familiei sunt de acord să cumpărați pisica? Nu îți e „frică” de pisici mari, îți place compania lor și ai nevoie de o influență calmantă în viața de zi cu zi? Atunci Exotic Shorthair, cu calmul și echilibrul său contagios va fi o adiție pozitivă pentru tine și familia ta. Și dacă încă nu ai găsit un nume pentru noul tău prieten: ce zici de „Garfield”?

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.