Scottish Fold

Pisica Scottish Fold Adult

Ce iese în evidență la pisica Scottish Fold: urechile lăsate. La prima vedere, ai zice că pisicii Scottish Fold îi este doar frică. De fapt forma urechilor este moștenită genetic. Împreună cu fața rotundă, acestea îi oferă pisicii aspectul unui animal de pluș. Această rasă de pisici provenită din Scoția este considerată foarte potrivită pentru copii, datorită personalității sale calme și iubitoare.

Aspect

Trăsătura care iese cel mai mult în evidență la Scottish Fold o reprezintă urechile lăsate. Acest lucru face capul să pară rotund și seamănă cu fața unei păpuși. Urechile lăsate se formează la 3-4 săptămâni de la naștere. La pisoii normali cartilajul urechii se întărește la această vârstă și urechea începe să se ridice. Acest lucru nu se întâmplă la Scottish Fold. Pe lângă urechile lăsate, pisicile au și un nas lat. Coada corespunde lungimii animalului și blana este pufoasă și deasă.

Pe lângă Scottish Fold cu păr mediu spre lung, există și Highland Fold cu păr semi-lung. Această variație a fost creată prin încrucișarea cu pisici de rasa British Longhair. Sunt permise aproape toate culorile de blană. Din această listă sunt excluse: ciocolatiu, siam-point și liliac. Masculii Scottish Fold cântăresc între 4 și 5 kg. Femelele sunt un pic mai ușoare, cu o greutate între 2 și 4 kg.

Caracter

Pisicile Scottish Fold sunt relativ liniștite și nu prea fac zgomot. Aspectul lor drăguț corespunde caracterului iubitor. Le place să se joace și să înveselească oamenii prost dispuși cu ideile lor. Sunt fericite dacă stau în brațele stăpânului și torc ușor. Miaună foarte încet, nu le place gălăgia și certurile. Pisicile Scottish Fold lasă stăpânii lor să le facă aproape orice fără să îi zgârie sau să îi muște. Sunt inteligente, atente și le plac mult copiii. Sunt considerate a fi foarte răbdătoare, lucru care le face pisicile perfecte pentru o familie. Pe lângă felul lor prietenos și rezervat de a fi, ele se adaptează ușor la diferite situații de viață pot fi lăsate singure chiar și toată ziua.

Pui de pisică din rasa Scottish Fold Tabby

Proveniență

La începutul anilor ‘60, un cioban de la o fermă din Scoția a descoperit o pisică cu urechile lăsate. Pisica, pe nume „Susie” a făcut pui care și ei la rândul lor aveau urechile lăsate. Ciobanul a împerecheat una dintre aceste pisici cu o British Shorthair, de unde au rezultat alte pisici cu urechile lăsate. Acesta a fost începutul înmulțirii rasei de pisici scoțiene. Un pic mai târziu s-a aflat că forma urechilor tipică rasei este cauzată de o mutație a genelor. Unul dintre părinți trebuie să aibă gena pentru ca pisoii să aibă urechile lăsate. În ziua de astăzi, pisicile Scottish Fold sunt împerecheate cu British Shorthair, pentru că împerecherea a două Scottish Fold a dus la probleme mari la oasele și la cartilajele pisoilor. Defectele la cartilaje nu afectează doar urechile, ci pot cauza dureri mari la articulații.

Se poate observa că jumătate dintre pui au urechile lăsate și cealaltă jumătate au urechile în sus, cei din urmă numindu-se Scottish Straight. Aceștia pot fi folosiți la împerechere. Din cauza problemelor recurente la oase și o posibilă comunicare limitată între pisici, împerecherea a două Scottish Fold este considerată a fi împerechere prin tortură. Dar părerile sunt foarte împărțite aici. Important de menționat este și faptul că multe asociații de crescători, cum ar fi "Fédération Internationale Féline (FIFe)", nu recunosc această rasă.

Îngrijire și întreținere

Pisicile Scottish Fold apreciază un mediu curat. Curăță zilnic litiera de fecale și urină și spal-o complet o dată pe săptămână. Dacă ai posibilitatea, poți amenaja un balcon închis pentru pisica ta. Deși Scottish Fold pot fi ținute ca pisici de interior fără nici o problemă, orice pisică se bucură dacă îi suflă vântul printre mustăți. E important ca pisicile de interior să aibă suficientă activitate. De aceea, le poți oferi inteligentelor Scottish Fold diferite jucării pentru pisici, precum și jucării inteligente. Nici platformele ridicate sau ansamblurile de cățărat nu ar trebui să lipsească dintr-o casă cu pisici. Deși acestor feline le place să fie înconjurate de oameni, ar trebui să le oferi posibilitatea de a se retrage.

E suficient să periezi blana pisicii o dată pe săptămână cu un pieptene sau o perie. Însă blana unei pisici Highland Folds are nevoie de mai multă atenție. Pentru a preveni încâlcirea, ar trebui să periezi o astfel de pisică de două ori pe săptămână. În cazul pisicilor de curte, verifică blana regulat de paraziți și murdărie. Verifică din când în când urechile unei Scottish Fold și îndepărtează cu grijă orice murdărie cu o vată absorbantă. Dacă sunt îngrijite și întreținute cum trebuie, pisicile Scottish Fold pot trăi până la 15 ani.

Pisica Scottish Fold Tabby Orange Adult

Nutriția unei Scottish Fold

Scottish Fold nu are cerințe nutriționale speciale. Îi poți da ca bază hrană uscată și umedă de calitate înaltă. Ține cont că aceasta ar trebui să aibă un conținut ridicat de carne. Hrana pisicii nu ar trebui să conțină deloc cereale și subproduse de origine animală. Nutrienții de care are nevoie pisica Scottish Fold depind de condițiile sale de viață. De exemplu, pisoii sau seniorii au nevoie de cantități diferite de nutrienți. Bolile și castrarea joacă și ele un rol important și ar trebui luate în considerare la dietă. Consultă veterinarul pentru mai multe informații.

Gătitul acasă și regimul BARF sunt alte metode posibile de hrănire. Însă informează-te bine înainte să alegi una dintre aceste metode, pentru că e foarte important să îi oferi cantitatea potrivită de nutrienți pisicii tale. Altfel pot apărea deficiențe grave. Avantajul ambelor metode este că știi exact ce conține mâncarea.

Iarba-mâței este un supliment nutritiv important pentru pisici. Mai ales pentru Highland Fold, care au o blană mai lungă. Pentru că pisicile înghit mult păr atunci când își curăță blana, se formează ghemotoace de păr în stomacul acestora, ghemotoace de care animalele trebuie să scape. Iarba-mâței ajută la provocarea senzației de greață și le scapă de ghemotoacele din stomac. Poți afla cum să găsești iarba-mâței potrivită în articolul nostru „Cum să găsești iarba-mâței potrivită”.

Oferă-i pisicii suficientă apă proaspătă zilnic. Nu uita să nu îi dai niciodată lapte normal. Pisicile sunt intolerante la lactoză. Acest lucru poate duce la probleme digestive severe. Din când în când, îi poți da lapte special pentru pisici cu conținut redus de lactoză. Însă acesta nu ar trebui să înlocuiască apa, ci să fie privit ca pe o simplă gustare.

Cele mai utile articole
12 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea noastră a rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.