Pisica Munchkin

Munchkin gri cu ochi galbeni pe o bancă

Această rasă de pisici provenită din SUA este încă o raritate în alte părți ale lumii. Picioarele scurte ale pisicii Munchkin sunt rezultatul unei mutații genetice spontane. Însă, exact această trăsătură, combinată cu caracterul său distinctiv o face să fie atât de specială în ochii crescătorilor și a fanilor săi.

Aspect

Picioarele pisicii Munchkin ies cu siguranță în evidență. Ele sunt foarte scurte în comparație cu corpul și sunt considerate specifice acestei rase de pisici. În același timp picioarele unei Munchkin sunt puternice și bine dezvoltate din punct de vedere muscular.

Caracteristici tipice

Urechile sale sunt mari, ridicate și ușor rotunjite la vârfuri. Capul are forma unui triunghi rotund la vârfuri și fruntea sa este plată. Ochii au o formă aproape ca de migdală, sunt relativ distanțați unul de altul și ușor oblici. Aceștia pot avea orice culoare.

Picioarele pisicii Munchkin ar trebui să fie de aceeași lungime, dar cele din spate pot fi ușor mai lungi. Lăbuțele nu trebuie să fie direcționate nici înspre interior, nici înspre exterior, ci în față și rotunde. Coada este la fel de lungă ca și corpul și ușor rotundă la vârf.

Cât de mare este o pisică Munchkin

Munchkin este de talie medie până la mare și statura sa este destul de mușchiuloasă. Femelele Munchkin cântăresc între 2 și 3.5 kilograme, în timp ce masculii au o greutate între trei și patru kilograme.

Pisică Munchkin alb cu negru © yuuki / stock.adobe.com

Culoarea blănii

Munchkin poate avea blană scurtă și semi-lungă (Munchkin longhair). Blana lor scurtă și foarte moale (Shorthair) sau mătăsoasă și semi-lungă (Semi-Longhair) este foarte apropiată de corpul mușchiulos. Munchkin poate avea toate culorile, pe care ți le poți imagina, de la negru la alb la gri și roșcat și cu diferite marcaje. Nici măcar culoarea ochilor nu este fixă.

Între timp au apărut și subtipuri ale pisicii Munchkin. Unul dintre ele este pitica Mei Toi. Se cunosc deja și rase cu picioare extrem de scurte, numite „super-short” Munchkin.

Sănătate: Pisica Munchkin este o rasă chinuită?

Munchkin este o rasă foarte controversată printre iubitorii de pisici. Picioarele lor scurte sunt rezultatul unei mutații genetice spontane, adică au apărut în mod natural. Criticii spun că rasa suferă datorită acestei trăsături fizice.

În opinia lor, nanismul limitează masiv libertatea de mișcare a pisicii și îi scade speranța de viață. Prin urmare, creșterea unei rase cu o deformare fizică în mod deliberat nu este etică.

Consecințele mutației genelor

Statura mică poate duce la probleme de sănătate precum excesul de greutate, artrită și poate duce la osteoartrita. Nu este ceva anormal ca pisicile din această rasă să fie diagnosticate cu lordoză. Lordoza se referă la o curbură convexă a coloanei vertebrale în față. Animalele afectate de lordoză mor de obicei tinere. Nu este clar dacă boala este asociată cu picioarele scurte. Spre deosebire de Teckeli, care sunt de asemenea cunoscuți pentru picioarele lor scurte, este posibil ca Munchkin să nu fie predispusă în principiu la boli ale coloanei vertebrale.

Având în vedere că Munchkin este o rasă relativ nouă de pisici, încă nu putem să garantăm că nu există boli specifice rasei.

Conform spuselor „The International Cat Association“ (TICA) și contrar opiniei criticilor, picioarele scurte nu restricționează mobilitatea felinei și nici nu cauzează probleme la spate.

Cât trăiește o pisică Munchkin?

Dacă sunt îngrijite și hrănite adecvat, Munchkin pot trăi până la vârsta de 15 ani.

Personalitate – curioasă și drăguță

Pisică Munchkin care se joacă în aer liber © otsphoto / stock.adobe.com
Pisicile Munchkin sunt foarte vioaie și curioase.

Personalitate: curioasă și drăguță

Caracterul său este descris ca fiind iubitor, calm și în același timp foarte sociabil, precum și plin de viață și jucăuș.

Dorința sa de a face mișcare este mai mare ca cea a altor pisici. Aceasta este clasificată ca fiind medie spre mare. Ea iubește să alerge și să se joace. Munchkin sunt capabile să sară în ciuda picioarelor scurte, dar nu la fel de sus ca alte rase de pisici.

O pisică de familie curioasă

În general pisicile Munchkin se înțeleg foarte bine cu copiii, cu alte pisici și cu animale în general. Ele adoră când le oferi atenție, iubire și dacă le lași să participe cât mai mult în diferite aspecte ale vieții tale. Pentru că aceste pisici sunt foarte interesate în viața de familie și le place să fie o parte activă din ea datorită caracterului lor curios.

Munchkin sunt cunoscute pentru curiozitatea lor: ele se ridică deseori pe picioarele din spate pentru a vedea mai bine ce se întâmplă în jur.

Atitudine – o pisică de familie

Atitudine: o pisică de familie

De aceea, Munchkin nu ar trebui să trăiască într-o casă unde este lăsată singură toată ziua. Casa ideală pentru ea este una cu persoane bătrâne care au suficient timp la dispoziție pentru iubitul lor animal.

Și o familie cu copii, alte pisici sau animale este potrivită pentru temperamentul acestei feline. Cu condiția ca copiii să fie respectuoși și responsabili față de noul membru blănos al familiei.

Nu poate fi lăsată afară de una singură

Munchkin nu prea este potrivită ca o pisică de curte. La urma urmelor ea se descurcă în exterior doar într-o anumită măsură, spre deosebire de tovarășele ei cu picioare lungi.

O zonă securizată în exterior, cum ar fi o curte îngrădită sau un balcon securizat, sunt perfecte pentru ea.

Îngrijire – ține peria aproape

Îngrijire: ține peria aproape

În funcție de lungimea blănii, încearcă să periezi această felină cu picioare scurte la intervale regulate. Acest lucru va preveni încâlcirea părului. Pe lângă asta îngrijirea regulată cu peria va ajuta la întărirea legăturii dintre voi. Și nu în ultimul rând, va scuti canapeaua ta preferată de părul de pisică. Orice casă cu pisici trebuie să aibă un ansamblu de cățărat. Pisicii Munchkin îi va place și să își ascută ghearele de el, acesta fiind modul ei de a le îngriji.

Vizite regulate la veterinar

Îngrijirea dinților pisicilor funcționează în asociație cu hrana oferită. Hrana uscată este foarte eficientă în acest caz. Uneori s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui veterinar de încredere.

Apropo de veterinari: se recomandă o consultație generală o dată sau de două ori pe an. Veterinarul are un calendar exact al deparazitărilor și vaccinurilor pisicii. Poți contribui mult la evitarea intervențiilor lungi și costisitoare prin îngrijirea preventivă și nutriția sănătoasă, scutind astfel și pisica de mai multă suferință.

Dietă – ce hrană este potrivită acestei pisici?

Nutriția pisicii Munchkin

De ce tip de hrană are nevoie o pisică Munchkin?

Hrana uscată are anumite avantaje, mai ales pentru stăpânii de pisici: ea nu prea miroase și pisica o poate mânca oricând vrea, de exemplu când ești plecat la muncă.

Însă încearcă să o suplimentezi mereu sau să îi oferi și hrană umedă. Doar așa poți garanta o nutriție echilibrată. Un lucru de criticat ar fi faptul că hrana uscată conține foarte puțină apă, circa 8%. Acest lucru nu corespunde cu obiceiurile naturale ale pisicii, care își reglează aportul de lichide prin mâncare. Dacă pisica mănâncă doar hrană uscată, ea poate dezvolta boli de vezică și de rinichi. Pe lângă asta hrana uscată are o densitate energetică mare, așa că poate duce mai ușor la obezitate.

De asemenea, asigură-te că pisica are întotdeauna acces la apă proaspătă. Îi poți asigura acest lucru cu ajutorul unei fântâni pentru pisici.

Istoric – o rasă nou apărută

Istoric: o rasă recent apărută

Pisicile Munchkin au fost descoperite încă de la începutul secolului 20, dar au fost uitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior Munchkin a apărut în  New England și în final în Louisiana în anii 1980.

Blackberry și urmașii ei

Sandra Hochenedel a descoperit acolo o pisică neagră mică cu picioare scurte. Ea i-a pus pisicii numele „Blackberry“. Blackberry a născut mai mulți pisoi, dintre care jumătate aveau picioare scurte de fiecare dată.

Tolouse, un pui mascul provenit de la Blackberry a fost dat unei prietene de-a Sandrei Hochenedel. Aceste două pisici au reprezentat fundațiile creșterii pisicilor de tip Munchkin.

  Știai că Denumirea de „Munchkin” provine de la oamenii micuți cu același nume din tărâmul fanteziei Oz din povestea „Vrăjitorul din Oz” scrisă de Fleming în 1939.

Nu este recunoscută peste tot

În 1991 pisica Munchkin a fost prezentată pentru prima dată în New York în Madison Square Garden și a fost acceptată în programul de înmulțire al TICA (The International Cat Association) în 1994. Rasa a primit statusul Championship în 2003.

Un număr mare de asociații oficiale de crescători, cum ar fi FIFe (Fédération Internationale Féline), nu recunosc Munchkin ca o rasă. Se spune că Munchkin se bazează pe o boală ereditară sau că rasa este predispusă la probleme de sănătate datorită deformării picioarelor.

Însă mulți crescători de Munchkin, precum și mulți veterinari sunt de părere că pisicile Munchkin nu sunt limitate în nici un fel și nu sunt mai predispuse la probleme de sănătate ca alte rase de pisici.

Cu toate acestea, fanii rasei cred că pisicile Munchkin nu sunt în niciun fel restricționate și nici mai predispuse la probleme de sănătate decât alte rase de pisici.

Cum pot găsi un crescător bun?

Având în vedere că Munchkin este crescută în mare parte în SUA, nu e atât de ușor să obții o astfel de pisică. Ocazional poți întâlni crescători oficiali, dar fii pregătit să conduci câțiva kilometri. Prețul unei Munchkin este între 300 și 1500 dolari americani.

Asigură-te că ai de-a face cu un crescător serios care își tratează animalele responsabil. Pisoii ar trebui să stea cu mama pisică până au cel puțin 12 săptămâni de la naștere pentru a învăța tot ce e important pentru pisici. Stai departe de crescătorii care oferă pisici de rasă la prețuri de nimic și fără documente.

Nu prea vei întâlni pisici Munchkin la adăposturile de animale, dar poate ai noroc și găsești pisica viselor tale acolo. Așa că merită drumul cu siguranță!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.