Pisica Manx

pisică tărcată din rasa manx care stă pe o bancă în parc Pisica este mare și are burta lăsată

Pe lângă lipsa cozii, și spatele convex și picioarele posterioare scurte sunt specifice aspectului pisicii Manx.

Cea mai mare particularitate a pisicii Manx este ceva ce nici măcar nu există: această pisică, care provine din Insula Man, se naște fără coadă. Dar ceea ce îi lipsește în exterior. Compensează în interior prin caracterul său iubitor.

Aspect: rotundă și compactă

O trăsătură caracteristică pisicii Manx  sau Manks  este lipsa cozii. Această trăsătură specială se datorează unei mutații genetice spontane care nu este la fel de pronunțată la toate pisicile Manx.

Există următoarele variații de pisică Manx:

  • Rumpy: complet fără coadă
  • Stumpy: cu coadă mică și butucănoasă
  • Rumpy Riser: cu coadă butucănoasă, pe care pisica o poate chiar ridica atunci când o mângâi pe spate
  • Longy/Tailed: cu coada dezvoltată normal

Coada butucănoasă a multor pisici Manx seamănă cu “floarea” iepurelui – și acesta nu este singurul lucru care amintește de urechiați: deoarece picioarele din față ale pisicilor sunt, de obicei, mai scurte decât cele din spate, pisicile se deplasează adesea șchiopătând.

Pisica de talie mică sau medie are o constituție generală robustă. Aspectul său este efectiv rotund, dominat de forme rotunde din cap până în picioare. Spatele scurt, arcuit spre exterior și ușor mai ridicat decât umerii este o altă trăsătură tipică a felinei.

pisică blondă cu alb din rasa mang fără coadă cu picioare scurte și trunchi mare stă în poziția laterală pe iarbă și se uită către cameră © slowmotiongli / stock.adobe.com
Dacă Manx nu ar avea urechi atât de scurte, ea ar putea fi confundată cu ușurință cu un iepure la prima vedere.

Acestea cântăresc circa 3.5 kilograme, iar motanii în jur de 5.5 kilograme. Blana scurtă a felinei are strat dublu, cel extern fiind lucios și un pic mai lung decât substratul des. Această rasă de pisici are aproape toate culorile și modelele blănii. Apropo, ruda cu păr lung a pisicii Manx este pisica Cymric.

Caracter: pisica ideală de familie

Pisicile Manx sunt niște animale prietenoase, docile și calme. Ele au tendința de a își face cunoscută prezența cu un glas blând sau un mieunat plăcut, deloc zgomotos.

Odată ce au încredere în tine, ele devin niște tovarăși loiali, cărora nu le place să fie lăsați singuri. Manx este deschisă la minte față de oameni tineri și bătrâni, dar și față de alte pisici și animale. De aceea este considerată pisica ideală de familie.

În general tratează mediul înconjurător cu calm. Dar, deși este o pisică echilibrată și foarte adaptabilă, ea preferă inițial să observe străinii de la o distanță sigură. Cu toate acestea poți sparge gheața ușor cu o sesiune de mângâieri sau o nouă jucărie de pisici.

Îngrijire și întreținere: viața cu o pisică Manx

Din cauza constituției sale, această pisică fără coadă este mai puțin agilă decât alte rase de pisici și, prin urmare, este mai potrivită ca pisică de apartament. Cu toate acestea ea adoră să se joace și să se cațăre.

Cu un balcon securizat și trepte către locurile înalte îi poți oferi pisicii suficientă mișcare în siguranță. Pentru că în ciuda caracterului său liniștit, Manx se bucură dacă are mereu ocupație.

Poți ajuta felina și cu îngrijirea blănii. Blana sa deasă trebuie periată în mod regulat, mai ales în perioadele în care își schimbă blana, pentru a evita încâlcirea acesteia și a îi menține luciul. În rest pisicile Manx sunt ușor de îngrijit.

Tuneluri, mobilier și jucării: la noi vei găsi multe sfaturi care îți vor ține pisica de apartament ocupată.

Sănătate: robustă cu anumite limitări

În unele țări pisica Manx este clasificată ca fiind o rasă chinuită. Genetica sa nu este singura cauză a lipsei cozii. Aceasta duce și la o dezvoltare greșită a coloanei vertebrale și, prin urmare, afectează sănătatea, echilibrul și capacitatea sa de a se cățăra.

Ea poate dezvolta artrită, malformații și boli ale unor organe, precum vezica urinară sau intestinele. De altfel locul în care ar trebui să se afle în mod normal coada este foarte sensibil la pisica Manx, pentru că aici se află multe terminații nervoase.

Cu toate acestea, dacă este sănătoasă, poate trăi până la 15 ani. Ai grijă să îi oferi un regim echilibrat și să nu o hrănești excesiv dacă vrei să rămână sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp, pentru că această rasă are tendința de a se îngrășa.

Pisică manx tărcată. Pisica este în poziție laterală cu una dintre lăbuțe ușor ridicată nu are coadă urechile sunt scurte iar fotografia este una de studio pe fundal verde © eSchmidt / stock.adobe.com
Nu tuturor pisicilor Manx le lipsește complet coada. Unele animale au o coadă scurtă și butucănoasă.

Cel mai bine este să adopți o pisică Manx

Această blănoasă plină de energie ți-a cucerit inima și ai vrea să îți cumperi o pisică Manx? În principiu ai voie să faci asta la noi în țară. Dar din cauza restricțiilor de sănătate cauzate de fizicul pisicii, este interzisă atât reproducerea, cât și expozițiile de pisici fără coadă.

La noi în țară nu există crescători. Doar în SUA, Marea Britanie sau Scandinavia vei mai găsi oameni care cresc această rasă.

Cea mai bună modalitate de a oferi unei pisici Manx un cămin este să adopți una de la adăpost. Dacă reușești să găsești o astfel de pisică, vei avea un tovarăș iubitor și loial pe viață. Dar va trebui să accepți vizitele frecvente la veterinar și posibilele efecte asupra sănătății cauzate de lipsa cozii.

Istoricul rasei: de pe arcă pe insulă?

Pisica Manx este considerată a fi una dintre cele mai vechi rase de pisici. Versiunea creativă a poveștii lor spune că Noe este de vină pentru lipsa de îndemânare a pisicii. În momentul în care închidea ușile arcei, ea a fost ultima care a ajuns pe navă – dar coada ei s-a blocat în ușă.

De fapt explicația științifică a lipsei cozii este o mutație genetică. Inițial, pisica a provenit din mica insulă Man din Marea Irlandei, unde se crede că a fost înmulțită în cadrul unei populații închise de pisici, predominant British Shorthair. Cu toate acestea, nu este clar cum au ajuns inițial pisicile pe insulă.

Știai asta? “Manx” este numele limbii vorbite pe Insula Man. Acolo, pisica se numește “kayt Manninagh”.

Manx este cunoscută de mai multe secole, apărând la expozițiile de pisici încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Primele cluburi de crescători au fost înființate la începutul secolului XX în America și Marea Britanie, unde se concentrează și astăzi activitatea de creștere.

Există și alte pisici fără coadă?

Ca și pisica Manx, pisica Bobtail americană și pisica Bobtail japoneză nu au coadă. În timp ce rasa de pisici americane, încă tânără, își are probabil originea similară cu Manx, Bobtail-ul japonez este rezultatul unei creșteri selective.

Concluzie: o pisică specială din toate punctele de vedere

Pisicile fără coadă sunt foarte rare, pentru că reproducerea lor este interzisă. În loc să susții reproducerea în străinătate prin cumpărarea unei pisici, încearcă să oferi un cămin nou unei pisici Manx din adăpost. Vei obține un animal deosebit și drăguț care va aduce bucurie întregii familii.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.