Cymric

Scris de Bärbel Edel
Pisica cymric poză de studio pe fundal negru. Pisică roșcată cu blană ușor lungă

O pisică Cymric cu coadă butucănoasă.

Pisica Cymric provine din insula britanică Man. Este strâns înrudită cu pisica Manx, dar are o blană mai lungă. Cea mai izbitoare caracteristică a acesteia este lipsa cozii. Prin urmare în multe țări pisica Cymric este clasificată ca o rasă torturată.

Aspectul rasei Cymric: o pisică fără coadă

Cymric are o blană pufoasă, un cap rotund și o constituție compactă. Ochii săi sunt mari și rotunzi, iar urechile sunt depărtate.

Având o greutate cuprinsă între trei și șase kilograme, Cymric este o rasă de pisică de talie medie.

Blana sa este semilungă, deasă și are un substrat abundent. Toate culorile de blană, marcajele și culorile ochilor sunt recunoscute de societățile de crescători.

Deoarece picioarele din spate sunt mai lungi decât cele din față, pisica Cymric seamănă cu un iepure care țopăie atunci când merge. Această impresie este accentuată de lipsa cozii.

Formele cozii pisicii Cymric

Cele mai multe pisici Cymric nu au coadă deloc. Unele au doar o coadă mică și butucănoasă. Această anomalie este tipică pentru pisicile din Insula Man. Rudele pisicilor Cymric, pisicile Manx, nu prea au nici ele coadă de obicei.

Iată formele diferite de coadă care apar la pisicile Cymric:

  • Rumpy: coada lipsește cu desăvârșire. Deseori poate fi observată o mică adâncitură în locul ei. Această variantă este preferată de crescători.
  • Rumpy-Raiser: coada este formată doar din cartilaj sau din câteva vertebre..
  • Stumpy: coadă scurtă, care poate avea o lungime de până la trei centimetri.
  • Stubby: coadă scurtă
  • Longy: cam jumătate din lungimea cozii unei pisici normale. Se spune că unii crescători de Cymric taie cozile mai lungi – o practică care, din fericire, este interzisă în multe țări.

Caracter: iubitoare și jucăușe

Pisicile Cymric sunt buni vânători de șoareci. Această rasă de pisici este considerată iubitoare de distracție, activă și curioasă, interesată de tot ceea ce se întâmplă în familie vrând să fie peste tot. Dacă ai o pisică Cymric în casă, nu ai nevoie de un câine de pază, felină reacționează imediat dacă ceva nu este în regulă.

Dar are și o latură calmă, blândă. Îi place să tragă un pui de somn în poala omului ei. În general, această rasă este foarte orientată spre oameni, loială și afectuoasă. De asemenea, se spune că Cymric se înțelege bine cu alte pisici și chiar și cu câinii.

Pisicilor Cymric le place apa

Fiind foste animale de deșert, pisicile se feresc de obicei de apă. Doar câtorva rase de pisici, cum ar fi Turkish Van, le place apa. Se spune că pisicile Cymric au o preferință neobișnuită pentru apa rece.

Întreținerea și îngrijirea pisicii Cymric

Pisicile Cymric au nevoie de multă atenție. Dacă îți dorești o astfel de pisică, ar trebui să ai suficient timp pentru joacă și mângâieri.

Membrii acestei rase de pisici sunt considerați foarte inteligenți și adoră când îi înveți trucuri. Dresajul cu clickerul sau Agility pentru pisici sunt modalități ideale de a îi ține ocupați. Cu un antrenament corect, felinele inteligente ar trebui să fie entuziasmate și de o plimbare în lesă.

Îngrijirea blănii: periere regulată

Blana deasă a pisicii trebuie periată de trei până la patru ori pe săptămână. Îngrijirea regulată previne ca blana pisicuței să devină mată.

De asemenea ar trebui să verifici în mod regulat urechile sunt murdare și să le cureți dacă este necesar. Murdăria poate rămâne blocată în păr iar acarienii ajung în auricule.

Sănătate și reproducere: probleme cauzate de lipsa cozii

Coada lipsă sau scurtată a pisicii Cymric se datorează unei mutații genetice. Cu toate acestea, nu numai coada este afectată. Defectul genetic afectează întreaga coloană vertebrală și măduva spinării.

De exemplu există animale cu vertebre deformate sau fuzionate. Unele suferă și de spina bifida. Paralizia picioarelor posterioare și problemele de defecare și urinare sunt consecințe frecvente. Medicii veterinari au descoperit, de asemenea, că pisicile fără coadă sunt extrem de sensibile la dureri în zona pelviană.

Dacă două pisici Cymric fără coadă sunt împerecheate, 25 la sută dintre pui mor în uter sau la scurt timp după naștere.

Pisicile au nevoie de coadă pentru a-și menține echilibrul atunci când se cațără. Ea este și un important mijloc de comunicare. În cazul în care lipsește, comportamentul natural al animalelor este grav restricționat.

În articolul Învățarea și înțelegerea limbajului pisicilor vei afla ce înseamnă diferitele poziții ale cozii la pisici.

Se spune, de asemenea, că pisicile din această rasă sunt predispuse la artrită, o inflamație dureroasă a articulațiilor.

Important: vizite regulate la veterinar Dacă ai o pisică din rasa Cymric, asigură-te că o duci regulat la veterinar. Problemele cu coloana vertebrală nu trebuie subestimate și se pot agrava în timp.

Pisicile Cymric sunt o rasă torturată

În multe țări pisica Cymric și ruda sa, pisica Manx, sunt considerate ca fiind o rasă torturată. Experții înțeleg prin „reproducere prin tortură” tolerarea sau promovarea trăsăturilor de reproducere care sunt asociate cu durerea, suferința sau tulburările de comportament.

De unde îți poți lua o pisică Cymric?

La noi în țară sunt foarte rare pisicile din această rasă. O pisică Cymric are un preț mediu de 500 până la 700 de euro.

Prețul relativ ridicat se datorează în primul rând creșterii dificile. Din cauza afecțiunilor genetice, mulți descendenți nu supraviețuiesc – și chiar dacă o fac, puii de pisici Cymric sunt mai mici decât cei ai altor rase de pisici.

Rugăminte: chiar dacă te-ai îndrăgostit de frumoasele animale, nu ar trebui să cumperi o pisică Cymric de la un crescător. Pentru că prin cererea ta promovezi „producția” selectivă de pisici cu probleme grave de sănătate.

Poate că vei găsi ceea ce cauți la adăpostul local de animale. Nu este deloc neobișnuit ca pisicile de rasă să ajungă în adăposturile de animale.

Istoric: Cymric provine din Insula Man

Pisica Cymric este strâns înrudită cu pisica Manx. Ambele rase de pisici sunt originare din Insula Man, o insulă situată în Marea Irlandei, între Irlanda și Marea Britanie.

La pisicile care trăiau acolo, a apărut o mutație genetică responsabilă de lipsa cozii. Datorită locației insulei, defectul genetic a reușit să se dezvolte. Astfel a apărut o populație tot mai mare de pisici fără coadă.

Deoarece pisicile trăiau pe Insula Man, ele au fost numite „pisici Manx”. În anii 1920 au fost recunoscute ca o rasă separată de către asociațiile de crescători.

În mod normal, pisicile Manx au părul scurt. Cele câteva pisici Manx cu părul lung nu au fost folosite pentru reproducere. Abia după ce s-au născut pisici Manx cu părul lung în Canada, în anii 1960, acestea au început să fie împerecheate în mod planificat. Astfel a apărut rasa Cymric.

Numele de pisică Cymric provine de la cuvântul „Cymru”, denumirea galeză pentru Țara Galilor. Cu toate acestea, rasa de pisici nu are nimic de-a face cu partea din Regatul Unit numită Țara Galilor – s-a vrut doar să i se dea un nume cu iz celtic.

Rase de pisici fără coadă

Manx și Cymric nu sunt singurele rase de pisici fără coadă. Japanese Bobtail, Mekong Bobtail, Kurilian Bobtail, Pixiebob și American Bobtail nu au nici ele coadă.

Concluzie

Pisica Cymric captivează prin înfățișarea sa drăguță și prin personalitatea sa adorabilă. Este inteligentă, jucăușă și orientată spre oameni.

Însă creșterea sa este extrem de problematică și nu ar trebui să fie sprijinită din motive etice. Cel mai bine ar fi să încerci să îi oferi un cămin unei pisici Cymric din adăpost sau să cauți o altă rasă de pisici.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.