Pixiebob

Pisica PixieBob maronie cu ochi verzi, poză de studio.

Coada scurtă este tipică pentru Pixiebob, dar aceasta îi poate cauza probleme atunci când comunică cu alte pisici.

Coadă scurtă, blană pătată, cu smocuri de păr în urechi: Pixiebob seamănă cu un linx mic. Dar coada ei scurtă îi cauzează adesea probleme în viața de zi cu zi, motiv pentru care această rasă trebuie considerată o rasă torturată.

Aspect: linx în miniatură

Dacă te întrebi ce pisică (domestică) seamănă cu un linx, probabil vei da peste Pixiebob. Uneori se mai scrie și Pixie-Bob. Această rasă de pisică amintește oarecum de un linx, mai ales din cauza cozii sale scurte.

În plus, Pixiebob are o constituție robustă și musculoasă, la fel ca pisicile sălbatice mari. Femelele cântăresc, de obicei, între trei și cinci kilograme, iar masculii între cinci și șapte kilograme.

În general pisicile Pixiebob au o blană gri-maronie, cu pete. Blana lor de vară este puțin mai scurtă, ceea ce face ca marcajele din blană să fie mai vizibile. Pe de altă parte, blana de iarnă este puțin mai lungă, mai deasă și nu este atât de lipită de corp.

Aspect sălbatic și polidactilie

Capul lat, curbat și urechile ciufulite completează aspectul sălbatic al acestei rase de pisici. Ochii unei pisici Pixiebob sunt aurii sau verzi.

Lăbuțele au o particularitate moștenită și pot avea până la șapte degete. Acest lucru face ca Pixiebob să fie singura rasă de pisici la care polidactilia, adică degetele multiple, este permisă și tolerată în conformitate cu standardul rasei.

Problema reproducerii prin tortură a pisicii Pixiebob

Chiar dacă Pixiebob are numeroși fani datorită înfățișării sale asemănătoare cu cea a linxului: această rasă este clasificată ca fiind problematică.

Motivul este coada sa butucănoasă, care limitează capacitatea pisicii de a comunica. Acest lucru se datorează faptului că pisicile își folosesc coada pentru a-și exprima, printre altele, stările de spirit: o coadă ridicată cu vârful îndoit poate exprima bucurie sau emoție, în timp ce o coadă coborâtă, ciufulită, este un semn de teamă. Coada joacă un rol important și atunci când felinele aleargă sau se cațără.

Rasele de pisici precum Pixiebob, care au fost lipsite în mod deliberat de această caracteristică corporală importantă prin reproducere selectivă, sunt, prin urmare, considerate a fi rase chinuite. Există și alte rase cu coadă scurtă sau fără coadă care îndeplinesc acest criteriu, de exemplu Manx, pisica Cymric sau American Bobtail.

Caracter

Caracter: afectuos și dulce

Deși pare un linx sălbatic în miniatură, pixie-bob este considerată jucăușă, dulce și afectuoasă. Multor feline din această rasă le place să stea în brațele oamenilor lor și se împacă bine cu alte pisici, adesea fiind compatibile și cu câinii.

Unele Pixiebob sunt deosebit de sociabile și vorbărețe – uneori sună ca un ciripit sau un mârâit. De asemenea, întrucât aceste pisici tind să fie foarte inteligente și ușor de dresat, proprietarii lor ar trebui să încurajeze antrenamentele și să folosească jucării pentru pisici.

Ele pot forma o legătură strânsă cu copiii. Cu toate acestea, ar trebui să le oferi suficient timp pentru a se obișnui cu ei.

Îngrijire

Îngrijire: orientată spre oameni și necomplicată

Pisicile Pixiebob pot fi ținute doar în interior, dar apreciază foarte mult accesul la o grădină securizată sau un balcon cu plasă. Dacă nu ai cum să îi oferi acces în aer liber, va trebui să petreci mai mult timp zilnic alături de Pixiebob, pentru a ține această pisică activă ocupată.

Bine de știut: pisicile Pixiebob sunt foarte atașate de oameni și locuri. Le place să își urmeze oamenii oriunde s-ar duce, dar nu se descurcă prea bine în cazul deplasărilor în afara casei.

Îngrijire simplă a blănii unei Pixiebob

Îngrijirea acestei rase de pisici este relativ necomplicată. În cazul variantei Pixiebob Shorthair, este suficient să periezi blana scurtă o dată pe săptămână. Dacă blana este lungă, pisica are nevoie de ceva mai multă atenție – mai ales iarna.

Dieta corectă pentru Pixiebob variază de la o pisică la alta și depinde, printre altele, de vârstă, de nivelul de activitate și de eventualele boli cronice.

În magazinul online zooplus vei găsi o gamă largă de hrană pentru pisici.

Sănătate

Sănătatea pisicii Pixiebob: coada scurtă ca factor de risc

Se cunosc puține lucruri despre bolile tipice ale rasei. Cu toate acestea, degetele de la picioare în plus și mai ales coada scurtă pot duce la probleme de sănătate: aparent, coada scurtă este asociată cu o mobilitate limitată a vertebrelor cervicale.

În plus, la Pixiebob au fost observate mai multe boli genetice, de exemplu ale mușchiului cardiac și ale uterului. În general, riscul de a muri la o vârstă fragedă pare să fie ușor crescut pentru această rasă de pisici.

Istoric

Istoricul rasei: originea pisicii Pixiebob

Pixiebob este o rasă de pisici relativ tânără și este originară din SUA. Acolo, crescătoarea Carol Ann Brewer a început la mijlocul anilor 1980 reproducerea selectivă a acestor pisici domestice cu coada butucănoasă, asemănătoare cu cea a linxului.

Multă vreme s-a crezut că Pixiebob a fost rezultatul unei încrucișări accidentale între o pisică sălbatică și o pisică domestică. Această ipoteză este considerată acum infirmată, deoarece nu s-au găsit urme de linx american în studiile ADN ale acestei rase.

De asemenea, ar putea fi exclusă o relație mai strânsă cu alte pisici sălbatice, cum ar fi pisica de junglă sau pisica leopard. În ciuda aspectului său sălbatic, Pixiebob este sută la sută o pisică domestică.

Apropo, această rasă de pisici își datorează numele pisicii Pixie (în traducere: zână), crescută de Carol Ann Brewer, de la care provin toate pisicile Pixiebob. Sufixul „-bob” provine de la Bobcat, cuvântul englezesc pentru linx.

Pixiebob a fost recunoscută de Asociația Internațională a Pisicilor (Tica) ca o rasă independentă din 1998.

Cât costă Cât costă o Pixiebob?

Rasa este destul de rară la noi în țară: doar câțiva crescători oferă pisoi Pixiebob de vânzare, deoarece această rasă de pisici este considerată problematică din cauza cozii sale scurte. Dacă vrei totuși să cumperi una, probabil trebuie să iei în considerare costuri de achiziție cuprinse între 900 și 1500 de euro.

Adevărații iubitori de animale se vor abține de la cumpărarea unui Pixiebob din cauza defectelor genetice care fac traiul acestor feline un chin și vor opta pentru o altă rasă. Dacă îți dorești foarte tare o astfel de pisică, încearcă să adopți un pisoi de la adăposturile de animale, pentru a nu susține această „afacere”.

Concluzie: evită rasele chinuite

Datorită formei sale asemănătoare cu cea a linxului, Pixiebob fascinează cu siguranță iubitorii de pisici. Dar având în vedere că această rasă este considerată o rasă chinuită, noi nu îți recomandăm să o cumperi.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.