Van Turcească

Pisica Van Turcească - albă cu părul din varful capului blond si ochii albastri. pisica pe asfalt

Culoarea albă a blănii cu marcaje roșcate este tipică pisicii Van Turcească.

Pisici care știu să înoate? Da, există! Spre deosebire de alte feline domestice, pisica Van Turcească iubește apa și îi place să facă o baie sau chiar două în apa rece. Van Turcească este confundată deseori cu Angora Turcească. Cu toate acestea, dacă te uiți atent vei descoperi rapid diferențe între cele două rase.

Aspect: cât de mare poate fi o Van Turcească?

La prima vedere Van Turcească este confundată adesea cu Angora Turcească. Chiar dacă ambele rase de pisici provin din Turcia, ele sunt destul de diferite.

Pisica Van Turcească este o pisică de talie medie, puternică, cu pieptul lat, capul în formă de pană și blana semi-lungă. Înălțimea sa la greabăn este de 35 până la 40 de centimetri.

Blana specială: mătăsoasă vara, călduroasă iarna

Vara, blana sa devine mătăsoasă, fără subpăr. Iarna are o blană deasă și pufoasă. Coada stufoasă, „pantalonii” de pe picioarele din spate și gulerul distinctiv sunt tipice acestei rase. Este interesant faptul că blana de pe burtă este mai lungă decât cea de pe spate.

În timp ce multe alte rase de pisici au până la trei tipuri diferite de păr în același timp, blana pisicii Van Turcească este complet adaptată temperaturilor extreme din țara sa de origine. Ea are un singur tip de păr pe sezon. Din cauza condițiilor climatice extreme din țara sa de origine, poartă o blană deasă și călduroasă iarna și un strat subțire vara, care seamănă cu cașmirul sau cu blana de iepure.

Preferința pentru apă

Un lucru remarcabil: blana pisicii Van Turcească este impermeabilă și îi permite să facă baie în apa rece. De aceea ea este cunoscută și sub numele de „pisica înotătoare”.

Așa cum se întâmplă de obicei cu multe pisici mari și puternice, Van Turcească este și ea o pisică care își atinge dimensiunile finale mai târziu. De multe ori nu ajunge să aibă coama tipică rasei decât în al șaselea an de viață.

Culori și marcaje ale blănii

Van Turcească are o blană în mare parte albă. Sunt permise culori doar în zona capului și pe coadă, dar părțile colorate ale blănii nu trebuie să depășească 20%. Marcajele neobișnuite cu două zone colorate separate în jurul urechilor, precum și coada colorată au primit denumirea de „marcaje Van”.

În multe asociații tradiționale de crescători sunt permise doar marcaje roșcate sau crem pe lângă culoarea de bază de o nuanță albă-lime. Unele asociații permit și negru și albastru, deseori și cu modelul tabby. Ciocolatiul sau blana Point nu sunt permise. Sunt trecute cu vederea unele „puncte” mai mici de pe blană, dar în orice caz conform standardului rasei aspectul animalului nu poate semăna cu cel al unei pisici bicolore.

Van Turcească cu blana complet albă – o rasă de sine stătătoare?

Există și pisici Van Turcești complet albe sau crem, fără marcaje. Acestea sunt considerate o rasă separată în Turcia. Asociațiile de crescători din Europa le încadrează în tipul de culoare „crem”.  Governing Council of the Cat Fancy, una dintre cele mai vechi organizații internaționale de asociații pentru pisici, a numit Van Turcească fără marcaje „Turkish Vankedisi” începând cu 2005.

Ochii pisicii pot fi albaștri sau de culoarea chihlimbarului. Însă sunt permiși și ochii de culori diferite – unele pisici Van Turcești au prin urmare un ochi albastru și unul de culoarea chihlimbarului.

Pisica Van Turcească - albă cu părul din varful capului blond si ochii albastri. pisica pe asfalt © farbkombinat / stock.adobe.com
Van Turcească este o rasă destul de rară. Crescătorii sunt adesea greu de găsit.

Caracterul pisicii Van Turcească: jucăușă și blândă

Aceste pisici prietenoase din Turcia sunt considerate inteligente și  foarte dornice să învețe. Ele rămân jucăușe până la bătrânețe – acest lucru devine evident mai ales atunci când au acces la apă. Când au acces afară, felinele au tendința să „pescuiască” în bazine sau iazuri de apă.

Și în casă le place să se joace în apa rece. O Van Turcească nu se va opri la vaze de flori sau toalete. Închide bine acvariile și toaletele dacă ai o astfel de felină acasă!

Pisica orientată spre oameni

Van Turcească este și un vânător bun. Aceste pisici pline de viață iubesc să se zbenguie – mai ales dacă se pot juca împreună cu stăpânul lor. Ele sunt foarte dependente de oameni și sociabile, formând o relație puternică cu familia lor de oameni. În același timp sunt foarte iubitoare și adoră să comunice!

Sănătate: tendință la ataxie

În ciuda fondului genetic redus, Van Turcească este considerată robustă și sănătoasă. La fel ca Angora Turcească, ea are o tendință de a dezvolta ataxie felină, o afecțiune autozomală moștenită de coordonare. Ataxia are cauze neurologice în majoritatea cazurilor. Motivul pentru apariția bolii este încă necunoscut.

Însă aceste anormalități nu se datorează rasei în sine, ci condițiilor genetice ale animalelor albe: un studiu din anii 70 a descoperit că pisicile albe cu unul sau doi ochi albaștri erau afectate disproporțional de degenerarea urechii interne și, ulterior, de surditate.

Cât trăiește o pisică Van Turcească?

O dietă adecvată speciei, cu multe proteine de înaltă calitate, contactul cu familia umană, eventual o a doua pisică pentru companie și o îngrijire medicală regulată reprezintă o necesitate și cea mai bună măsură de precauție împotriva bolilor.

O Van Turcească care are acces afară ar trebui să fie vaccinată în mod regulat. Imunizările împotriva panleucopeniei feline și a răcelii pisicii sunt, totuși, esențiale și pentru pisicile de interior. Medicul veterinar te poate sfătui în acest sens și îți poate sugera o schemă de vaccinare rezonabilă. Dacă este îngrijită cum trebuie, Van Turcească poate trăi în medie 16 ani.

Îngrijire și ocupație

Blana fină și semi-lungă a pisicii Van Turcească nu are aproape deloc substrat în timpul verii și nu necesită îngrijire suplimentară. Pe de altă parte blana de iarnă este adaptată la temperaturile reci din țara de origine a acestei feline. În acest caz pisicile vor avea nevoie de ajutor din când în când la îngrijirea blănii.

Perierea o dată sau de mai multe ori pe săptămână reduce cantitatea de păr ingerată și ajută de asemenea hainele și mobila ta tapițată. Pe lângă asta, îi poți oferi pisicii iarba-mâței sau pastă de malț – ambele produse sprijină eliminarea naturală a părului înghițit.

Mereu pe afară

Fiind o pisică activă cu un instinct puternic de vânătoare, pisica Van Turcească se bucură de orice activitate în aer liber. Dacă locuiești în apropierea unui drum aglomerat sau nu ai o grădină, un balcon amenajat și securizat cu o plasă de pisici poate fi un bun înlocuitor. Pisicile Van Turcească pot fi fericite și dacă sunt ținute singure, cu condiția să le oferi suficientă varietate.

Un ansamblu de cățărat pentru pisici înalt până la tavan le oferă oportunitatea de a se cățăra și a își ascuți ghearele. Așa numitele tunele de joacă le invită la explorare, iar undița de pisici este perfectă pentru ca felinele să își consume energia în exces.

Atenție la joaca în apă

Așa cum am menționat deja, pisicile Van Turcești iubesc apa. Asigură-te că felina poate ieși din apă în orice moment. Nu e ceva neobișnuit ca pisicile să se înece în iazurile din grădină sau în butoaiele de apă de ploaie – o placă înclinată poate facilita ieșirea pisicii.

Nutriția pisicii Van Turcească

Ce înseamnă „regim adecvat speciei” pentru o pisică? Din ce ar trebui să fie făcută hrana unei Van Turcească pentru ca pisica să rămână sănătoasă și fericită până la bătrânețe? Există multe tipuri de hrană pentru pisici pe piață, inclusiv varietăți specifice rasei. Nu doar părinții noi de animăluțe stau dezorientați în fața rafturilor din magazine. Care este de fapt cel mai bun tip de hrană?

Indiferent că alegi hrană uscată sau umedă sau ce tip de marcă alegi, hrana de pisici trebuie să conțină un lucru înainte de toate: multe proteine sănătoase. Fiind carnivore, pisicile din sălbăticie se hrănesc în principiu cu șoareci, alte rozătoare mici și păsări. Acest regim natural pentru pisici este format din aproximativ 85% carne și doar aproximativ 5% componente vegetale, care se regăsesc în tractul gastrointestinal al prăzii. Acest lucru poate fi condensat în 50-60% proteine, 20-30% grăsimi și 3 până la 8% carbohidrați.

Hrană specială pentru pisici de rasă

O pisică Van Turcească are nevoie de un regim bogat în proteine, cu conținut moderat de grăsimi și puțini carbohidrați. Aruncă o privire asupra etichetei de pe mâncare înainte de a îi lua pisicii un nou tip de hrană! Carnea ar trebui să fie mereu în vârful listei de ingrediente, sortată după cantitate. Din fericire există multe tipuri de hrană care sunt potrivite regimului natural al pisicii și care sunt ideale și pentru Van Turcească.

Multe tipuri speciale de hrană pentru pisici de rasă conțin ingrediente funcționale. În cazul pisicilor cu păr lung se pune accent pe ingredientele care promovează eliminarea naturală a părului înghițit.

Evită kilogramele în plus

Fiind o pisică activă, Van Turcească are nevoie de hrană de pisici cu conținut energetic ridicat. Castrarea sau procesul de îmbătrânire pot duce la kilograme în plus și posibil la obezitate. Așa că fii atent la cantitatea zilnică de hrană și, dacă e cazul, consultă veterinarul pentru reducerea greutății.

Istoricul pisicii Van Turcească: descoperită în concediu

Chiar dacă Van Turcească provine din Turcia, istoria modernă a creșterii sale începe în Marea Britanie. În 1955 iubitorii britanici de pisici Laura Lushington și Sonia Halliday au fost uimiți atunci când au văzut pentru prima dată pisicile de o culoare numită astăzi cu „marcaje Van”.

Odată ce pisicile au fost aduse în Marea Britanie, a început creșterea serioasă a rasei cunoscută în ziua de azi. Nu este permisă nici o încrucișare cu alte rase. Această reproducere pură are ca rezultat faptul că toate pisicile tip Van provin din cele importate din Turcia.

De unde provine numele?

În Marea Britanie animalele au fost numite mai întâi „pisici turcești”. Pentru a crea o distincție clară față de „Angora Turcească” numele a fost schimbat ulterior în „Van Turcească”. Nu e clar de unde proveneau cu adevărat pisicile pe care Lushington și Halliday le-au adus în Marea Britanie.

Același lucru este valabil și pentru denumirea de „Van”. Aceasta ar putea proveni de la lacul Van din Turcia sau poate fi o referire la faptul că cele două iubitoare de pisici și-au petrecut vacanța în Turcia cu cortul într-o mașină. În ciuda numelui său, pisica Van Turcească nu prea mai are mulți reprezentanți în Turcia.

Aproape dispărută

La începutul anilor ’90, în țara de origine a rasei mai existau doar 92 de pisici Van înregistrate. În 2006, existau 100 de animale. Între timp, pentru a promova creșterea rasei, aceasta a fost finanțată cu câteva mii de euro, iar exportul de pisici Van Turcești a fost sancționat cu sume mari de bani.

Începând cu anii 1980 pisicile au devenit cunoscute și în SUA, iar în 1994 au fost recunoscute de Cat Fancier’s Association. De atunci au fost înregistrate doar cu puțin sub 100 de pisici Van pe an, ceea ce face ca Van Turcească să fie una dintre cele mai rare rase de pisici din SUA.

Creștere: unde poți găsi o Van Turcească?

Creșterea pisicilor Van este restricționată la descendenții animalelor importante din Turcia. Nu e permisă încrucișarea altor rase. Pentru o pisică cu un fond genetic relativ mic, creșterea profesionistă este esențială pentru menținerea unei dezvoltări robuste și sănătoase a rasei.

Dacă te-ai îndrăgostit de caracterul plin de viață și blana mătăsoasă a pisicii Van Turcească, primul pas ar trebui să fie contactarea unui crescător profesionist. Van Turcească este o rasă relativ rară de pisici și crescătorii acestei rase sunt mai greu de găsit decât cei de Maine Coon sau Persane, de exemplu.

Creșterea pisicilor este un hobby scump

Deseori merită să întrebi direct organizațiile specializate. La urma urmelor crescătorii responsabili sunt membri ai unei asociații de crescători. Acestea deseori acționează ca  organe de control al calității – și calitatea de membru al asociației este una dintre cele mai evidente trăsături care fac diferența între un crescător serios și un așa numit „înmulțitor”.

Un crescător bun își asumă răspunderea pentru animalele sale și puii acestora. El nu este concentrat doar pe profit. Dacă te gândești la sănătatea felinelor, hrana de calitate, condițiile bune de înmulțire și împerecherile bine gândite, îți vei da seama în curând că creșterea pisicilor este un hobby scump!

Cât costă o Van Turcească?

Spre deosebire de aceștia, așa numiții „înmulțitori” oferă pisici de rasă „fără acte la prețuri avantajoase”. Ei nu sunt membri ai unui club, împerechează deseori pisicile fără să se gândească la rezultat și nu prea le oferă pisoilor cele 3-4 luni care sunt necesare înainte să plece de lângă mamă și de lângă frații lor.

Ei sar de cele mai multe ori și peste perioadele de recuperare pentru pisicile mamă pentru a face loc pentru următoarea tură de pui. Endogamia este ceva obișnuit la astfel de presupuse felise și așa numita „ofertă” va ajunge să te coste mult în viitor. O Van Turcească de la un crescător serios este în general între 800 și 1.000 Euro.

Profilul pisicii Van Turcească

Pe scurt: Pisica Van Turcească este o pisică vioaie și jucăușă. Spre deosebire de majoritatea celorlalte rase, are adesea o preferință pronunțată pentru apă.
Înălțimea la greabăn: 35-40 cm
Greutate: 6-9 kg (motan) 4,5-6 kg (pisică)
Speranța medie de viață: 16 ani
Preț: De la circa 800 Euro
Caracter: inteligent, prietenos, sociabil, orientat spre oameni, activ, curios, jucăuș, vesel
Blană: semi-lungă, fără subpăr
Culoare blană: culoare de bază albă sau crem, cu marcaje roșcate
Culoarea ochilor: albastră, chihlimbar, diverse culori
Dificultate de îngrijire: Medie
Nevoie de mișcare Medie până la ridicată
Origine: Turcia

Produsele selectate mai sus sunt propuse de către editorii noștri, alimente și alte produse care pot fi găsite în magazinul online pentru animalele zooplus și nu constituie publicitate din partea brandurilor respective.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.