Savannah

Pisica Savannah Adult

Pisica Savannah își datorează aspectul exotic strămoșilor sălbatici

Savannah este o rasă de pisici relativ nouă, care a devenit o pisică la modă și un obiect de prestigiu datorită culorii sale distinctive. Pisica Savannah este numită după habitatul strămoșului ei sălbatic – pisica sălbatică serval din savana din Africa.

Istoric

Savannah este o încrucișare între pisica domestică și serval. Servalul este o pisică sălbatică din Africa și aparține ordinului prădătorilor. Prima pisică Savannah a rezultat din încrucișarea unui mascul serval cu o pisică siameză. Încrucișarea a avut loc în 1986 din întâmplare: de fapt servalul mascul împrumutat de Judee Frank trebuia să se împerecheze cu o femelă din aceeași specie. Masculul serval era ținut împreună cu o pisică Siameză, motiv pentru care s-au împerecheat. Stăpâna masculului, Suzi Mutascio, a primit singurul pui rezultat. Ea a început inițial să înmulțească pisici Savannah F2.

În 1996, a fost scris primul standard al rasei de către crescătorii Patrick Kelley și Joyce Sroufe. TICA (The International Cat Association) a recunoscut Savannah în 2001 și în 2012 a obținut statusul de campion (Championship Status).  Pisicile Savannah din generația filială F1-F4 au o proporție mare de sânge sălbatic și de aceea aparțin raselor hibride.

Generații filiale

Generațiile filiale indică în ce măsură se asociază Savannah cu strămoșii săi. De exemplu, în cazul animalelor F1 a existat o împerechere directă cu un serval, la F2 servalul este bunicul animalului ș.a.m.d. Pentru a numi mai exact gradul de rudenie sunt folosite litere:

  • A = un părinte este o pisică Savannah
  • B = ambii părinți sunt pisici Savannah
  • C = ambii părinți și bunici sunt pisici Savannah
  • SBT = ultimele trei generații sunt formate din pisici Savannah

Aspect

Pisicile Savannah arată ca o imitație mai mică a servalului. Caracteristica specială a acestei rase de pisici este modelul pătat. Coloritul în general este o culoare aurie sau bej de bază cu subpăr de culoare deschisă. Acest lucru depinde de rasa cu care a fost încrucișată. În ziua de azi, încrucișările Savannah-Savannah sunt standard.

Pisicile Savannah sunt înalte și subțiri. Au picioare lungi și mușchiuloase. Picioarele din spate sunt de obicei un pic mai lungi decât picioarele din față. Lăbuțele sunt ovale și de mărime medie. De asemenea, pisicile Savannah au o coadă relativ lată de mărime medie. Gâtul este lung și îngust, potrivit corpului. Capul are o formă triunghiulară și este destul de mic în comparație cu corpul. Urechile stau în sus pe cap și sunt foarte mari, tipice rasei. Ele sunt drepte, au o formă lată și un vârf rotund. Ochii de mărime medie sunt orientați către nas. Sunt permise toate culorile de ochi și acestea nu depind de culoarea blănii. Modelul pătat este tipic pisicii Savannah, model care amintește de un ghepard și care îi dă pisicii un aspect exotic. Pisica Savannah este foarte grațioasă și elegantă prin forma subțire a corpului său.

Sunt permise următoarele culori:

  • Negru
  • Tabby cu pete maro
  • Tabby cu pete argintiu
  • Negru fumuriu

Pisicile Savannah din prima și din a doua generație sunt cele mai mari. Greutatea animalelor variază între 4,5 și 10 kg și depinde de generație. Motivul este că influența genetică a pisicii sălbatice africane este încă foarte puternică în animalele din primele generații. Mărimea și greutatea devin mai echilibrate începând cu a patra generație.

Pisica Savannah adult

Caracterul unei pisici Savannah

Savannah sunt foarte prietenoase, jucăușe și sociabile. Au nevoie de multă ocupație pentru că au o nevoie mare de a se mișca și de a fi active. Poți să le oferi asta cu ajutorul jucăriilor pentru pisici sau cu o a doua pisică. În principiu, nu ar trebui să ții o Savannah singură, din cauza felului său vioi de a fi.

Docile, sociabile, dar independente

Corpul său atletic permite pisicii Savannah să sară și să se cațăre până la doi metri înălțime, așa că e esențial să ai locuri înalte acasă. Un ansamblu de cățărat cu mai multe nivele e ideal. În același timp poți folosi diverși stâlpi de zgâriat pentru îngrijirea ghearelor. Pisicile Savannah sunt numite deseori „câini în corpul unei pisici”, pentru că le poți învăța să aporteze, precum și să meargă în ham. Ar fi bine să obișnuiești pisica cu hamul încă de când e mică și să exersezi de câteva ori în apartament înainte să te aventurezi afară.

O altă caracteristică specială a acestei pisici este faptul că iubește apa. Îi place să înoate dacă îi dai ocazia, de exemplu, în cadă.

Pisicile Savannah se înțeleg de obicei bine cu alte animale, cum ar fi câinii, și sunt răbdătoare cu copiii. Ele sunt curioase și caută mereu aventuri, așa că o grădină sau un balcon cu plasă pentru pisici ar fi perfecte. Însă Savanannah sunt și foarte independente și perseverente. În orice caz, ele sunt iubitoare și construiesc o relație apropiată cu stăpânul lor. Savannah nu este o pisică potrivită pentru un începător din cauza temperamentului său, așa că ar fi ideală pentru stăpânii de pisici cu experiență.

Întreținerea și îngrijirea pisicii Savannah

Savannah din primele generații au nevoi speciale de îngrijire. Pisicile Savannah F1-F4 sunt privite ca o rasă hibridă și se supun legii de protecție a speciilor. În unele state, ai obligația să le înregistrezi oficial deoarece sunt clasificate ca animale periculoase.

Pisicile Savannah din generația F5 sau mai jos pot fi ținute acasă fără probleme. Se recomandă un balcon cu plasă pentru pisici sau o grădină pentru că felinele au nevoie de multă mișcare. Ar trebui să îi oferi locuri să se cațăre, să se joace și să se ascundă, cum ar fi tunelurile sau căsuțele de pisici. Poți folosi și jocuri inteligente pentru a ține ocupat acest animal deștept. Dacă se plictisește, Savannah îți va distruge mobila prin casă. Evită asta cu ajutorul unei împrejmuiri sigure și oferindu-i activitate! După cum am spus deja, Savannah nu ar trebui ținute singure. O altă felină cu care să se joace și să se ghemuiască la căldură va face pisica foarte fericită.

Vizite regulate la veterinar

Blana unei pisici Savannah trebuie periată din când în când cu o perie sau un pieptene. Asigură-te că știi cum să îngrijești corect blana pisicii. De asemenea, ar trebui să o duci regulat la veterinar pentru consultațiile de rutină, vaccinuri și deparazitări. Astfel, te asiguri că felina ta e mereu sănătoasă.

Speranța de viață a pisicilor Savannah este între 12 și 20 de ani dacă sunt hrănite și îngrijite corect.

Ansamblu de cățărat pentru pisica Savannah
© Linda J Photography / stock.adobe.com

Nutriție: ce mănâncă o pisică Savannah?

Pisicile Savannah din generația F1-F4 sunt foarte pretențioase în ceea ce privește nutriția. Cel mai bine este să le dai carne crudă. Crescătorul va fi bucuros să îți ofere informații în acest sens.

Savannah de la generația F5 încolo nu au cerințe speciale de nutriție. Din moment ce pisicile sunt carnivore, hrana ar trebui să aibă conținut mare de carne. Poți alege între hrană uscată și umedă. Ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje. Deși hrana uscată este compactă și ușor de depozitat, conținutul de lichide este mai mic decât în cazul hranei umede.

Atenție la compoziția hranei

Calitatea este factorul decisiv aici. Eticheta de pe hrana de pisici este aranjată într-o anumită ordine: ingredientele sunt sortate după cantitate. Așa că ingredientele cu cea mai mare proporție sunt în vârful listei. Asigură-te că hrana pe care o alegi are conținut mare de carne – adică să fie carnea prima pe lista de ingrediente.

Fii atent la așa numitele „produse de origine animală”. Deși pisicile trebuie să mănânce și organe interne – care intră în categoria produselor de origine animală – acest termen ascunde deseori rămășite, cum ar fi coarne, blană sau organe greu de digerat, ca pancreasul sau plămânii. În cel mai bun caz aceste produse sunt declarate, adică poți vedea pe etichetă exact ce produse de origine animale conține hrana. De asemenea, ar trebui să îi dai produse din cereale doar în cantități mici, așadar acestea trebuie să fie foarte jos pe lista de ingrediente.

Citește și articolul Cât trebuie să mănânce o pisică pe zi?

Alternative: hrană gătită și BARF

Alte posibilități de a hrăni pisica Savannah o reprezintă gătitul acasă și regimul BARF (Biologically Appropriate Raw Food). Aceste metode sunt complexe, dar foarte potrivite pisicii, cu condiția să fie făcute în mod responsabil și cu ajutorul cunoștințelor necesare. E important să cunoști exact nevoile felinei tale, pentru ca aceasta să nu ajungă să sufere de deficiențe. A trebui să consulți cărți de specialitate și veterinari sau alți experți pentru a afla exact de ce cantitate și de ce tip de hrană și suplimente are nevoie pisica.

De unde pot să cumpăr o pisică Savannah?

Atunci când alegi crescătorul potrivit e important să iei în considerare unele aspecte. În primul rând este important să fie un crescător serios cu suficiente cunoștințe despre rasă și despre geneticul pisicii, pentru că poți evita boli ereditare și endogamia prin înmulțirea responsabilă. El trebuie să fie membru al unei asociații de crescători. E important și cum se comportă cu animalele: un crescător profesionist asigură consultații de rutină la veterinar, precum și o nutriție și condiții de trai bune. Pisoii trebuie să stea cu mama lor minim 12 săptămâni, pentru că ei învață toate lucrurile esențiale de la mamă în această perioadă.

Mereu se recomandă să mergi la un adăpost de animale. Multe feline – printre care și pisici de rasă – așteaptă o nouă casă aici. Poate vei găsi pisica ideală pentru tine la adăpost!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.