Serval

Pisica Serval Adult

Habitatul natural pentru serval este Savana Africană

Fie că e vorba de un tigru siberian sau de o pisică: iubitorii de feline iubesc eleganța acestora. Servalul nu este un animal de companie, ci o pisică sălbatică din savanele africane. În cele ce urmează îți vom prezenta felina Serval: un strămoș al unei rase de pisici foarte moderne și vechi în același timp, Savannah.

Habitat

Savanele africane

Servalul nu este o rasă de pisici, ci o specie independentă: Leptailurus serval. Numele probabil provine din cuvântul din portugheză pentru „linx”. Pentru iubitorii de pisici, această pisică prădătoare nu este doar un animal sălbatic care poate fi admirat de la distanță: există o rasă modernă de pisici care provine din serval, numită după habitatul natural al strămoșului său: Savannah. A fost creată la finalul anilor 1980 prin încrucișarea unei Siameze cu servalul. În mod normal cele două specii nu ar trebui să se reproducă. În regatul animalelor, hibrizii se nasc cu anumite restricții – ia catârul ca exemplu, o încrucișare între un cal și un măgar. La fel ca această încrucișare, puii unei pisici și ai unui serval nu sunt toți fertili: femelele pot avea pui, dar masculii din primele generații nu sunt fertili. Savannah a devenit rapid o rasă de pisici exotică, cu aspect sălbatic și acum este recunoscută oficial. Din păcate, fiind un „descendent al unui prădător”, a devenit un obiect de prestigiu pentru unii.

Pentru a le înmulți, era necesar să ai servali, să îi domesticești și să îi faci să socializeze cu rudele lor feline. Însă servalul original se simte cel mai confortabil la el acasă în Africa: îl poți găsi mai ales în sudul Saharei în savane. Aici el are o viață solitară în afara sezonului de împerechere. Populația nu este considerată a fi pe cale de dispariție, dar teritoriul servalului a fost redus considerabil în ultimele decenii.

Pisica Serval Pui

Aspect

Tipic unei pisici sălbatice

Vei observa imediat că nu este o pisică de casă. Uriașa felină îți amintește mai degrabă de gheparzi sau de rudele mai mici, cum ar fi ocelotul. Având o înălțime între 54 și 62 cm și o lungime de până la un metru, femelele cântăresc între nouă și doisprezece kilograme. Masculii pot cântări până la 18 kilograme.

Servalul este felina cu cele mai lungi picioare în comparație cu restul corpului. La fel ca alte pisici prădătoare, servalul are un model pătat, care servește drept camuflaj. Însă este foarte diferit de la unul la altul și poate avea pete mari sau mici. Capul este surprinzător de mic, lucru care face urechile să pară chiar mai mari – la unele specimene urechile se pot asemăna cu cele ale liliecilor. Pe scurt, corpul radiază eleganța și puterea unui prădător tipic, lucru pe care îl știm deja de la rudele mai mari ale servalului.

Caracter

După cum te-ai fi așteptat: servalul este un animal sălbatic! Atât de sălbatic încât de obicei nu poate fi domesticit. Așa că un serval ce trăiește în captivitate va avea mereu anumite rețineri față de oameni. Servalii domesticiți pot fi îmblânziți în multe feluri. Dacă sunt îngrijiți de oameni încă de când sunt mici, ei se joacă și sunt afectuoși față de oamenii pe care îi cunosc, dar comportamentul lor este mult mai primitiv și sălbatic decât al unei pisici „normale”. Par să fie mereu în stare de alertă și sunt interesați de tot ceea ce îi înconjoară. Dacă au socializat cum trebuie de când sunt mici, servalii trăiesc de obicei în pace cu alte feline. Însă sunt deseori prea duri față de pisicile domestice și le pot răni fără intenție. La urma urmelor, animalele au o forță de trei ori cât greutatea corpului lor atunci când se luptă din joacă.

Ce mănâncă un serval?

În habitatul său african, servalul se strecoară până la câțiva metri de prada sa și o doboară cu ușurință: nu doar că poate să sară departe, dar poate și să sară în sus și să prindă păsări din zbor cu labele sale. Acestea, împreună cu rozătoarele mici și iepurii fac parte din mâncarea sa preferată. Dacă are ocazia va încerca să prindă și antilope foarte tinere. În captivitate ar trebui să hrănești un serval cu carne proaspătă – așa că trebuie să te documentezi bine privind tema BARF.

Mulți crescători recomandă să îi dai chiar și pisicii Savannah, descendentei servalului, carne crudă. Însă meniul strict cu carne crudă nu este suficient pe termen lung: corpul pisicii are nevoie și de vitamine, precum și de minerale, motiv pentru care trebuie să adaugi suplimente alimentare speciale. Pe scurt: e nevoie de anumite cunoștințe pentru a hrăni un serval. Ar trebui să fie consultată de un veterinar care are cunoștințe privind animalele sălbatice.

Felina Seval Adult în sălbăticie

Creșterea servalilor

Serval x Savannah

Atunci când înmulțești pisici Savannah, fizicul diferit este o provocare pentru crescători și un pericol pentru pisici. Deși sunt capabile să se reproducă, servalii și pisicile domestice nu sunt „făcute unul pentru celălalt”: în timpul împerecherii un mascul serval superior fizic poate răni grav o pisică mai delicată. Și deși o pisică „normală” este gestantă timp de aproximativ 63 de zile, o femelă serval naște puii după doar zece zile. Așa că atunci când îi încrucișezi, puii se pot naște prematur și au nevoie deseori de ajutorul oamenilor ca să supraviețuiască. Pe de altă parte, dacă o pisică serval naște hibrizi după împerecherea cu un motan care este prea mic din punctul ei de vedere, există pericolul ca aceasta să respingă puii. La urma urmelor, puii sănătoși de serval cântăresc aproximativ 250 g la naștere, dar pisicile obișnuite cântăresc doar 90 până la 110 g. Apropo: puii masculi rezultați din încrucișare rămân sterili timp de trei generații.

Serval ca animal de companie?

Frumusețea acestui animal elegant și sălbatic trezește anumite interese, așa că iubitorii izolați de obiecte exotice de prestigiu ar vrea să își împartă casa cu un serval. Dar acesta este foarte greu de îngrijit. Chiar dacă îndeplinești toate nevoile sale, ar trebui să te întrebi dacă un animal din savanele africane ar trebui să trăiască într-o împrejmuire în Europa – pentru că servalul nu este potrivit pentru a fi ținut în casă. Același lucru se aplică și la descendenții săi direcți. În rest: puii rezultați din încrucișarea unui serval cu o pisică domestică au nevoie de aprobare în majoritatea țărilor timp de mai multe generații.

Legi privind deținerea unui serval și a hibrizilor de animale sălbatice

Dacă vrei să ai un serval sau un descendent direct al acestuia, ar trebui să iei legătura cu autoritățile întâi pentru a verifica ce legi există în acest sens. De asemenea, stăpânii ar trebui să îi ofere servalului ocazia să înoate pentru a se simți confortabil. În captivitate servalii – la fel ca pisicile domestice – pot ajunge la o vârstă de 20 de ani, adică de două ori mai bătrâni ca rudele lor din sălbăticie.

Aici poți găsi un descendent al servalului: Savannah

Dacă te-ai îndrăgostit de pisicile exotice și nu îți poți imagina viața fără un serval, Savannah poate fi o pisică domestică, complet sociabilă începând cu generația a patra sau a cincea și nu are restricții legale.

În orice caz, această rasă este potrivită doar pentru oameni cu multă experiență care vor să aibă o pisică – și care pot să îi îndeplinească toate nevoile. Costurile pentru aceste animale exotice sunt încă foarte mari, dar sunt mult mai accesibile decât animalele din prima generație: unele le vei găsi doar la prețul unei mașini mici.

Și pe bună dreptate: îngrijirea hibrizilor de pisici sălbatice sau chiar a unui serval necesită nu doar mijloace financiare, ci și multă experiență. O altă rasă hibridă de pisici, care provine din pisicile sălbatice încrucișate cu pisicile Abisiene, este Caracat: o încrucișare între pisica domestică și Caracalul. Însă această rasă de pisici este și mai rară decât Savannah.

Să revenim la Savannah ca un serval în miniatură: variază mult în ce măsură se aseamănă generațiile ulterioare cu înaltul serval. Dacă te interesează îngrijirea acesteia, ar trebui să îi oferi cât mai mult spațiu posibil: un apartament mare sau chiar mai bine, o casă cu o grădină sigură. Multe pisici Savannah ajung să aibă o relație apropiată cu stăpânii lor și le place mereu să fie aproape de ei. Ele pot fi un pic mai dure și mai violente decât alte pisici atunci când se joacă.

De aceea cel mai ușor este să ai două pisici Savannah, pentru ca acestea să se joace una cu cealaltă așa cum ar face în sălbăticie. Nu se recomandă să le ții împreună cu rase mai comode de pisici, cum ar fi British Shorthair sau Persana, dar stăpânii de pisici cu experiență vor recunoaște excepțiile.

Pentru că ar trebui să ai experiență în creșterea dacă vrei să ai o Savannah. Cumpără o Savannah doar de la un crescător care o vinde cu certificat de pedigree. Înmulțirea hibrizilor de pisici sălbatice este foarte dificilă și trebuie făcută doar de profesioniști.

Îți dorim cât mai multe bucurii, fie că ai o Savannah – micuțul tău serval – fie că doar te uiți la imagini cu servali!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.