Australian Mist

Pisica din rasa australian mist care se uită în sus spre cameră. Pisica are blana crem, mai închisă în jurul ochilor și ochii verzi deschis

Australian Mist este singura rasă de pisici de pe continentul australian. Obținută din încrucișarea Burmezei, pisicii Abisiniene și a pisicilor domestice, gentila și încrezătoarea rasă de pisici este o pisică excelentă de apartament. Ea își datorează numele modelului tipic al blănii, care arată ca și cum ar fi acoperită cu un ușor voal.

Caracter

Dacă i se dă alegerea să meargă afară să vâneze sau să stea înăuntru cu stăpânii săi, Australian Mist va alege mereu cea din urmă. Cel puțin așa se spune. De fapt sociabila și iubitoarea felină este perfectă pentru viața în apartament, deoarece compania stăpânilor săi sau a altor pisici este extrem de importantă pentru ea. Atât de importantă încât ar renunța până și la libertatea sa pentru asta. Dar să nu crezi că Australian Mist va sta leneșă în culcușul său toată ziua – din contră. Mușchiuloasa și puternica pisică este foarte activă și jucăușă. Dacă o ții exclusiv în casă, vei avea nevoie de un ansamblu de cățărat și de zgâriat, precum și de suficient spațiu.

Pisică sociabilă de apartament cu suflet de copil

Chiar dacă devine mai liniștită pe măsură ce îmbătrânește, își păstrează sufletul de copil pe tot decursul vieții. Îi place să exploreze orice crăpătură, să sară, să se cațăre și să se joace. Prin urmare o casă cu copii este ideală pentru ea. Dar această pisică se simte ca acasă și cu bătrâni care trăiesc singuri sau într-o casă cu un cuplu. Datorită caracterului său sociabil și necomplicat, este foarte adaptabilă și se va integra bine oriunde după o perioadă normală de acomodare.

Însă nu îi place să fie lăsată singură – Australian Mist este mult prea sociabilă pentru asta. Dacă ești plecat des de acasă pentru muncă, ia-ți mai multe pisici. Pentru că joaca cu alte pisici este la fel de importantă pentru felină ca timpul petrecut cu stăpânii săi și îi va distrage cu siguranță atenția de la plictiseală în absența ta.

Aspect

Se poate vedea bucuria pisicii de a se mișca și caracterul său plin de viață. Ea se uită atent și așteptând către stăpân cu ochii săi mari și expresivi. Corpul mușchiulos cu un piept lat și picioare ușor compacte par să fie gata de mișcare oricând. Picioarele de lungime medie, care sunt un pic mai lungi în spate decât în față, par puternice și atletice. Această pisică domestică de talie medie cântărește între 3-6 kg, masculii fiind de obicei mai grei decât femelele.

Trăsătură tipică: blană acoperită de un voal de ceață

La fel ca aspectul său general, Australian Mist are un cap lat, rotund cu niște mustăți puternice și bărbie proeminentă. Având urechile depărtate, de dimensiune medie, ușor înclinate în față și cu vârf rotund, această pisică cu ochi mari îți amintește de un ocelot. Acest lucru nu se datorează deloc modelului frumos al blănii, căreia pisica îi datorează numele. Blana scurtă și mătăsoasă a pisicii australiene are trei straturi de culoare: 1. culoarea de bază, 2. un model delicat, de culoare mai închisă și 3. așa numita blană „în ceață”, care face modelul de bază să pară ca un voal datorită designului specific. Tradus, numele din engleză „Australian Mist” înseamnă prin urmare „ceață australiană” și se datorează coloritului caracteristic al acestei rase de pisici.

Această pisică poate avea șapte culori diferite:

  • maro (model negru)
  • albastru
  • Chocolate
  • Liliachiu
  • Gold (model cinnamon)
  • Piersică (model fawn)
  • Caramel

Apropo, rasa s-a numit „Spotted Mist” până în 1998. Odată cu aprobarea marcajelor tigrate și marmorate, numele rasei a fost schimbat în cele din urmă în „Australian Mist”.

Istoric

Aspectul drăguț și caracterul echilibrat al pisicii nu au apărut din întâmplare. Atunci când crescătoarea australiancă Dr. Truda M. Straede a început să încrucișeze Birmaneze, Abisiniene și pisici domestice în 1976, ea avea un scop clar în minte: a vrut să creeze o nouă rasă de pisici cu pete și păr scurt, care să aibă un caracter extrem de calm și să fie perfectă pentru a fi ținută în casă. Straede spera să își atingă scopul cu ajutorul celor trei rase de pisici: Birmaneză, Abisiniană și pisici domestice. Într-adevăr caracteristicile tuturor celor trei rase pot fi recunoscute la Australian Mist din ziua de azi: afecțiunea față de oameni și fizicul Birmanezei, temperamentul și modelul blănii Abisinienei și modelul pătat (tabby) al pisicii domestice cu pete.

Încrucișarea intenționată a celor trei rase în raport de 50% Birmaneză cu 25% Abisiniană și 25% pisică domestică cu pete s-a dovedit a fi un succes. Noua rasă rezultată, „Spotted Mist” a fost recunoscută oficial în toate statele australiene în 1986, cu 10 ani mai târziu.

Creștere și răspândire

Creșterea acestei rase destul de tinere de pisici este încă concentrată în Australia și Noua Zeelandă. Deși Australian Mist devine tot mai cunoscută în afara țării sale natale, în Europa și SUA, ea nu a fost încă recunoscută de asociațiile mari de crescători din continentul european și american. Prin urmare nu e ușor să găsești o pisică de rasă pură în afara Australiei. Cele mai mari șanse de a găsi una o ai în Marea Britanie, deși majoritatea acestor pisici au fost importate din Australia către Europa.

Sănătate și boli tipice rasei

Spre deosebire de rasele supraînmulțite, Australian Mist, a cărei creștere a fost concentrată în Australia până acum, nu suferă de boli specifice rasei. Rasa este considerată foarte sănătoasă și robustă. Nu e ceva anormal ca pisicile să ajungă până la 15 sau chiar mai mulți ani. Bineînțeles că această pisică nu este imună la bolile tipice pisicilor. Nu putem exclude boli ale căilor respiratorii superioare sau o infecție bacteriană la stomac. În cazul pisicilor de curte există și un risc crescut de infestare cu paraziți. De aceea se recomandă vaccinarea împotriva răcelii feline, panleucopeniei feline, rabiei și a leucozei, mai ales în cazul pisicilor care sunt lăsate libere afară. Discută cu veterinarul despre vaccinurile importante pentru pisică și când trebuie făcute.

Îngrijire și nutriție

Nu doar vaccinurile, ci și îngrijirea și nutriția adecvată contribuie mult la sănătatea pisicii. Cei care știu asta nu au mult de muncă. Din fericire perierea acestei pisici australiene cu păr scurt este foarte simplă. Însă din când în când ar trebui să îndepărtezi firele moarte de păr cu o cârpă sau o perie moale.

Un regim sănătos este o parte importantă din bună starea pisicii. Hrana de calitate înaltă cu un conținut ridicat de carne este alegerea potrivită pentru Australian Mist. Evită prea multe cereale și carbohidrați, pentru că pisicile nu le pot utiliza în mod optim. Nu îi da niciodată pisicii mâncare de la masa ta. Aceasta conține de obicei prea multe grăsimi și condimente pentru sistemul gastrointestinal sensibil al felinelor.

Fii atent la consultațiile anuale preventive la veterinar. Pisicile îți arată deseori prea târziu că se simt rău și suferă în tăcere la început. Du pisica regulat la un specialist pentru a fi sigur că e sănătoasă.

Descoperă selecția noastră de hrană umedă și hrană uscată pentru pisici!

Întreținerea unei Australian Mist

Australian Mist este ușor de îngrijit din multe puncte de vedere – nu doar în ceea ce privește blana sau hrana sa, ci și în privința condițiilor de acasă. Ea nu are nevoie de o grădină uriașă sau de acces afară timp de mai multe ore, ci se descurcă foarte bine și dacă o ții doar în apartament. Însă condiția pentru acest lucru este să i se permită să petreacă mult timp cu stăpânii săi sau să aibă alte pisici ca partenere de joacă. Pisicile australiene sunt animale extrem de sociabile care au nevoie de contact cu alte creaturi mai mult decât au nevoie de o casă mare sau ansambluri uriașe de cățărat. Dacă ești plecat mult timp sau cauți o pisică independentă care să exploreze împrejurimile singură mare parte din zi, nu îți recomandăm această rasă de pisici.

Pentru cine este potrivită Australian Mist?

Australian Mist este fără îndoială un animal necomplicat și sociabil care se adaptează ușor la viața cu stăpânii săi. Însă ea se simte cel mai bine cu iubitori de pisici care au timp și cărora le place să îl petreacă cu ea și apreciază orele petrecute împreună la fel de mult ca ea. Va fi fericită și dacă îi oferi unul sau mai mulți tovarăși în casă cu care să se joace și să exploreze cât vrea ea. Pentru că oricât ar aprecia compania oamenilor, Australian Mist este departe de a fi leneșă. Curioasa pisică adoră să exploreze lucruri noi și să „se antreneze” pe un ansamblu de cățărat. Așa că încearcă să îi oferi suficientă varietate sub forma jucăriilor și jocurilor de mișcare. Acest lucru este extrem de important mai ales pentru pisicile care sunt ținute mult timp sau chiar exclusiv în casă. Bineînțeles că poți obișnui felina și să iasă afară. Însă această pisică iubitoare de oameni probabil va ajunge să își petreacă majoritatea timpului între cei patru pereți ai casei, aproape de stăpâni.

De unde pot cumpăra o Australian Mist?

E de înțeles că o pisică atât de gentilă, încrezătoare și iubitoare, care este frumoasă și ideală pentru viața la apartament are mulți fani. Însă foarte puțini dintre ei vor putea să își îndeplinească dorința de a avea o Australian Mist de rasă pură – dacă nu trăiesc în Australia sau Noua Zeelandă. Deși popularitatea tot mai mare a rasei sugerează că crescătorii vor prelua această rasă specială și în Europa, cei care își doresc o pisică în curând ar trebui – cel mai probabil – să își îndrepte privirea spre alte rase. Poate vei avea norocul de a găsi o pisică care să fie „aproape” o Australian Mist. Ia legătura cu crescătorii de pisici și caută la adăpostul de animale pentru a vedea dacă nu găsești o pisică apropiată de ce ți-ai dori.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO
Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.