Abisiniană

Pisica abisiniană este una dintre cele mai vechi pisici de rasă pură din Europa. Impresionează prin istoria sa fascinantă și estetica unică.

Pisica abisiniană este una dintre cele mai vechi pisici de rasă pură din Europa. Impresionează prin istoria sa fascinantă și estetica unică.

Ochii mari și urechile alerte ale abisinienei dezvăluie multe despre caracterul acestei rase de pisici: abisiniana este orientată spre oameni și curioasă.

Istoricul pisicii Abisiniene

Denumirea „abisiniană” este înșelătoare – deoarece această rasă de pisici nu provine din vechea „Abisinia”, Etiopia de astăzi, așa cum sugerează numele său. Afirmația potrivit căreia pisicile abisiniene ar fi descendenții unor animale venerate în Egiptul faraonic este, de asemenea, falsă. Abisiniana provine, de fapt, dintr-o regiune complet diferită, din jungla Asiei de Sud-Est. A fost demascată de genetica modernă: o mutație a genei tabby, care există doar la această rasă, nu apare deloc în Egipt și în Africa de Est. Cu toate acestea, pisicile sălbatice care trăiesc pe coasta Oceanului Indian, între Singapore și Sri Lanka, prezintă mutația vizibilă și colorația rezultată. Alte dovezi pot fi găsite în vechile picturi cu pisici din secolul al XIX-lea. De exemplu, o pisică asemănătoare cu abisiniana de astăzi a apărut într-o revistă engleză despre pisici și a fost numită „pisică asiatică”. Probabil că pisicile de culoare sălbatică, cu model neobișnuit tip „ticked”, au fost aduse în Asia de Vest și Africa de către comercianții britanici și de acolo au ajuns în Anglia odată cu trupele britanice care au părăsit Africa de Est în 1868.

Acolo, în secolul al XIX-lea, a început creșterea sistematică a rasei, care a atras atenția datorită culorii sale deosebite numite „agouti”. O pisică „abisiniană” a fost deja prezentă la expoziția de pisici de la Crystal Palace în 1871, iar la scurt timp după aceea, în 1882, rasa a fost recunoscută oficial. Standardul rasei a fost stabilit personal de Harrison Fair, președintele de atunci al Clubului Național Englez pentru Pisici – prin urmare abisiniana este una dintre cele mai vechi rase de pisici. Rasa a ajuns în SUA la scurt timp după aceea, unde a fost recunoscută oficial de către Cat Fanciers’ Association (CFA) în 1911.

Cele două războaie mondiale au făcut ca numărul pisicilor abisiniene să scadă considerabil. Acest lucru este agravat de numărul mic de pui, pe care îl face o abisiniană: o pisică face în general unul până la doi pisoi, în medie doi. O epidemie de leucoză felină în anii 1960 a contribuit la continuarea declinului rasei. Chiar dacă populația de abisiniene este considerată sigură astăzi, rasa nu este nici pe departe la fel de cunoscută ca alte rase de pisici.

Aspect: personalitate distinctivă și blană uimitoare

Abisiniana este adesea numită o mini-pumă. Nu e de mirare, pisicile zvelte și cu picioare lungi par atletice și pline de viață! Cu toate acestea, abisiniana este una dintre rasele de pisici mai ușoare: femelele cântăresc până la 4 kilograme, iar masculii până la 5 kilograme.

Caracterul deschis și curios al animalelor se reflectă pe chipurile lor: ochii mari, migdalați, strălucesc în culoarea chihlimbarului, verde sau maro deschis. Marginea întunecată este deosebit de izbitoare. Urechile mari arată că pisicile abisiniene sunt bune ascultătoare, complet interesate de ceea ce le înconjoară și de familia lor umană! Urechile pisicii sunt foarte depărtate și au o bază largă. Capul abisinienei are formă de pană, dar are un contur delicat, fără un stop agresiv, și este așezat pe un gât subțire și grațios. Picioarele lungi, cu labe ovale și coada subțire completează imaginea unei pisici active și agile. Blana abisinienei este extrem de fină și moale, datorită unui strat inferior mic de blană. Cu toate acestea, animalele au o coamă bine dezvoltată, dar în zona umerilor blana este puțin mai scurtă.

Pisicile abisiniene prezintă o colorație deosebit de impresionantă, care conferă blănii lor o asemănare cu cea a unui iepure sălbatic. Așa-numitul „efect agouti” este cauzat de o împletire a fiecărui fir de păr în parte, „ticking”. Fiecare fir de păr este legat de două până la patru ori, iar vârfurile firelor de păr prezintă întotdeauna culoarea cea mai închisă. Cu toate acestea, nu toate firele de păr de pe corp sunt „împletite”, ci în primul rând capul, spatele, coada și partea exterioară a picioarelor. Burta, pieptul și partea interioară a picioarelor sunt colorate uniform în culoarea de bază respectivă. Acest colorit interesant este completat de o dungă pe spate și una pe picioarele din spate, care ajunge până la călcâi.

„Ticking-ul” face parte integrantă din standardul de creștere al abisinienei. Culoarea apare începând cu a șasea săptămână de viață, dar nu este complet dezvoltată până la vârsta de aproximativ doi ani. Apoi, blana pisicilor prezintă un model uniform, asemănător cu cel al unui iepure sălbatic. Culorile pisicii abisiniene sunt unice. Conform cluburilor de crescători, sunt acceptate doar culorile bazate pe pigmentul „eumelanină”, care asigură o absorbție puternică a luminii și, prin urmare, susține pigmentarea închisă la culoare. La reproducere apar mai ales culorile albastru, sorrel, fawn și culorile sălbatice.

  • Culori sălbatice: această culoare originală a abisinienei seamănă cu un maro cald. Culoarea de bază este o nuanță închisă de caisă spre portocaliu, cu ticking negru. Toate celelalte culori sunt derivate din coloritul sălbatic, care este uneori numit și „ruddy”, „usual”, „tawny” sau „lièvre”.
  • Albastru: denumirea de „albastru” nu se referă atât de mult la culoarea albastră, ci descrie diferite nuanțe intense din gama de nuanțe albastru-gri. De fapt, „albastrul” este o diluare a culorii sălbatice, cauzată de mutația unei gene responsabile de intensitatea colorației. Pisicile somaleze de culoare albastră prezintă un gri-albastru cald, iar firele de păr individuale au un „ticking” întunecat, de culoare gri-albastru ca oțelul.
  • Sorrel: abisinienele cu un colorit cald, roșu scorțișoară și ticking maro ciocolatiu sunt numite „sorrel” – uneori și cinnamon sau roșu. „Sorrel” nu trebuie confundat cu culoarea roșie reală. Sorrel este rezultatul unor mutații ale genei pentru culoarea neagră.
  • Fawn: „Fawn” este forma diluată a nuanței „Sorrel”. Pisicile somaleze de culoare „fawn” prezintă astfel o culoare de bază crem deschis, cu un ticking cald, tot de culoare crem. Pielea nasului este roz.

Există și alte culori, care nu sunt încă recunoscute de toate cluburile de crescători. Printre acestea se numără ciocolatiu și forma sa diluată liliac.

Apropo: începând cu anii ’50, abisinienele cu părul lung au apărut tot mai des, în special în Anglia. Aceste pisici au devenit strămoșii somalezelor, o variantă a abisinienei cu blană semilungă. Somalezele și abisinienele au în comun un singur standard de creștere.

Caracterul pisicii abisiniene

Abisiniana este o pisică orientală din cap până în picioare. Este atentă, jucăușă și activă. Fiind curioasă, își urmează omul la fiecare pas și îi urmărește fiecare mișcare.  Abisinienele sunt considerate a fi deosebit de inteligente. Ele vor să fie provocate și motivate. Jocuri de căutare a hranei, sesiuni de dresaj cu clickerul sau chiar mici trucuri – abisiniana este pregătită pentru orice! Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de joaca cu oamenii. Abisinienele sunt animale extrem de sociabile, se alătură în totalitate familiei umane și sunt reticente în a fi singure. Cu toate acestea, doar o altă pisică este un tovarăș ideal, de aceea, în mod ideal, abisiniana nu ar trebui să fie singura pisică din casă.

Atunci când trăiește împreună cu alte pisici, ea este adesea destul de dominantă, o socializare cât mai din timp face adesea mai ușoară conviețuirea. De asemenea, pisoii care provin de la aceeași mamă formează o echipă bună – așa că, atunci când vizitezi crescătorul ales, ia în considerare posibilitatea de a oferi o casă pentru doi pisoi pufoși! Pisicile tale îți vor mulțumi. Aceste pisici active din Abisinia sunt potrivite doar în anumite condiții pentru a fi ținute doar în apartament. O grădină securizată sau un balcon împrejmuit, cu multe posibilități de cățărare, este mai potrivită pentru nevoia lor de a se mișca.

Apropo, spre deosebire de majoritatea raselor de pisici orientale, abisiniana are o voce calmă, aproape liniștită!

Pisică abisiniană care stă în fund pe iarbă în grădină. Poză din profil
Pisica abisiniană este un pachet jucăuș de energie cu un caracter iubitor.

Sănătate: predispoziții ereditare

Chiar dacă pisica abisiniană nu este considerată o pisică de rasă, ea are o anumită predispoziție pentru boli ereditare. Una dintre acestea este „izoeritroliza neonatală felină“, numită și „fading kitten syndrome”. Cauza este o incompatibilitate de grupă sanguină între pisica mamă și puii ei, atunci când un motan din grupa sanguină A este împerecheat cu o femelă din grupa sanguină B. După naștere, puii de pisică absorb anticorpii împotriva grupei sanguine B prin laptele mamei – acest lucru duce la o excreție excesivă a pigmentului hemoglobinei din sânge și la anemie acută. NI acută este, din păcate, întotdeauna fatală. Aceasta poate fi evitată doar printr-o împerechere bine gândită.

Abisinienele pot fi afectate și de atrofie retinală („atrofie retinală progresivă”). Orbirea nocturnă este adesea primul simptom care arată că retina ochiului este distrusă de tulburări metabolice locale în țesut. În această boală ereditară recesivă, problemele de vedere apar începând cu al doilea an de viață. Debutul bolii este posibil până la vârsta de șase ani. Prin urmare, examinările periodice efectuate de un medic veterinar cu o pregătire adecvată sunt obligatorii pentru animalele împerecheate, astfel încât acestea să nu transmită această boală gravă urmașilor lor. O examinare de către un medic veterinar specializat ar trebui să aibă loc anual până la vârsta de șase ani. Încă se lucrează la dezvoltarea testelor ADN.

De asemenea, este cunoscută și o deficiență a enzimei piruvat kinaza din celulele roșii din sânge. Acest lucru duce la anemie din cauza reducerii duratei de viață a globulelor roșii. Deși transfuziile de sânge pot salva vieți, nu există niciun tratament pentru deficitul de piruvat kinază în sine. Deoarece boala se moștenește în mod recesiv, purtătorii nu se îmbolnăvesc neapărat ei înșiși. Cu toate acestea, deficiența enzimatică devine evidentă atunci când doi purtători ai genei sunt împerecheați. Puii lor suferă de o deficiență a enzimei vitale piruvat kinaza.

În afară de asta, abisinienele sunt pisici foarte simple, care necesită puțină întreținere. Blana lor scurtă nu necesită o îngrijire specială, dar ar trebui să meargă la veterinar pentru un control anual, la fel ca alte rase de pisici. Felina ar trebui vaccinată împotriva anumitor boli infecțioase, mai ales dacă are acces în aer liber. Și pisicile de apartament pot avea anumite beneficii dacă sunt imunizate împotriva bolilor cunoscute.

Nutriția abisinienei

O hrană bună pentru pisici este cea mai bună garanție pentru o viață lungă și sănătoasă. Fiind carnivore, pisicile noastre depind de o mulțime de proteine sănătoase, iar cea mai bună sursă este carnea proaspătă. Ele pot utiliza doar o proporție foarte mică de carbohidrați vegetali.

Încerci să găsești cea mai bună hrană pentru abisiniana ta? Descoperă hrana uscată sau umedă pentru pisici.

Creștere și îngrijire

Apariția bolilor ereditare arată clar cât de importantă este creșterea profesională și bine gândită. Prin urmare, nu cumpăra pisica de la „înmulțitori” neprofesioniști care oferă „pisici de rasă fără acte la un preț scăzut”. Prețul redus are adesea un dezavantaj mare: sănătatea pisicii.

Un crescător ambițios și dedicat acordă o mare importanță îngrijirii complete a sănătății pisicilor părinți și a pisoilor săi. În calitate de membru al unui club de crescători de pisici, el împerechează felinele cu grijă pentru a evita bolile ereditare, cum ar fi atrofia retinală și deficiența de piruvat kinază. El lucrează non-stop pentru animalele sale. Prin urmare, creșterea este un hobby care necesită mult timp și bani – din păcate, acest lucru se reflectă și în prețul de achiziție al pisicilor de la un crescător responsabil. Însă prin contractul de achiziție nu cumperi doar actele pisicii, ci și o parte din cunoștințele crescătorului. El acordă pisicilor mame o anumită perioadă de grație după fiecare fătare, pentru ca acestea să se poată ocupa din nou de puii lor cu energie proaspătă. Îi crește în propria gospodărie timp de cel puțin douăsprezece săptămâni – în acest timp, puii învață tot ceea ce este important pentru o viață de pisică.

Pentru o pisică abisiniană cu acte prețul pleacă de la 700 de euro în sus. Rasa de pisici Australian Mist este de asemenea o opțiune, aceasta fiind jumătate Abisiniană și jumătate Burmeză. O alternativă este, bineînțeles, o vizită la un adăpost pentru animale. Există multe pisici care așteaptă o casă nouă și iubitoare – inclusiv multe pisici de rasă!

Profilul Abisinienei

Particularități: Pisica Abisiniană este deosebit de curioasă și își dorește să fie mereu ocupată, iubind compania. Preferă să trăiască alături de un membru al aceleiași specii.
Personalitate: Jucăușă, curioasă, inteligentă
Înălțime: 50 – 60 cm (mascul), aprox. 40 cm (femele)
Greutate: 4 – 5 kg (masculi), 3 – 3.5 kg (femele)
Culoarea ochilor: chihlimbar, galben, verde
Culoarea blănii: Diferite culori posibile: albastru, bej, crem, fawn (căprui deschis), liliac, roșu, sorrel (roșu deschis), argintiu, ticking (mustrări fine)
Blana: Scurtă, cu dungi distincte
Îngrijirea blănii: Ușor de îngrijit, se recomandă periajul o dată pe săptămână
Speranța de viață: 12 – 15 ani
Boli tipice rasei: rezistentă (problemele cauzate de consanguinitate sunt posibile) orice boală la pisici este posibilă
Preț: 700 – 900 de euro
Origine: Asia de Sud Est
2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO
Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.