Pisica Havana

Pisica Havana maro domestică, pisică cu capul si urechile lunguiețe, ochii sunt galbeni. Pisica stă întinsă pe jos pe un fundal bej

Pisica Havana are o blană extraordinar de lucioasă și fină.

Nu este foarte clar cum anume a apărut pisica Havana. Cert este, însă, că aceste pisici mici și jucăușe preferă să stea în casă, unde își urmează oamenii peste tot. Află aici mai multe despre această rasă rară de pisici cu blana fină de culoarea mahonului.

Aspectul pisicii Havana: o adevărată frumusețe

Pisica Havana este una dintre pisicile orientale cu părul scurt și este o adevărată frumusețe. Nu cântărește mai mult de patru kilograme și are un aspect musculos și grațios în același timp. Capul unghiular și culoarea specială a blănii, de un maro strălucitor, îi conferă rasei un aspect exotic.

Aspect elegant

Pisica Havana de talie medie are un corp foarte subțire și alungit, cu picioare înalte. Capul său în formă de pană are urechi mari, orientate spre față, care îi conferă caracterul său tipic.

Ochii sunt în mod obișnuit de culoare verde deschis și ușor oblici, iar botul pisicii este în general destul de lung cu un nas proeminent. Corpul îngust se termină cu o coadă de lungime medie, ascuțită și subliniază aspectul grațios al pisicii Havana.

Blana maro lucioasă

O caracteristică tipică a pisicii Havana este blana sa scurtă și netedă de culoare maro, care amintește de mahon și ciocolată. Nuanțele de culoare tolerate sunt doar între maro și maro-roșcat. Reprezentanții rasei sunt, în principiu, unicolori – nu pot apărea modele și marcaje.

Culoare nouă
Pisica Havana este rară. Pentru a extinde fondul genetic, unele asociații de crescători au inclus în standardul rasei culoarea de blană Lilac, un bej cu o componentă ușor albăstruie.

Pisica Havana este considerată inteligentă și jucăușă. Curioasa felină va folosi cu plăcere jucăriile, oportunitățile de cățărare și stâlpii de zgâriat. Cu toate acestea, niciodată pentru foarte mult timp, deoarece nivelul de activitate al rasei este destul de scăzut.

Joaca, mângâierile și vorbele blânde sunt printre activitățile sale preferate. Acestei pisici iubitoare nu-i place să fie lăsată singură. Îi place să se ghemuiască în poala ta și este foarte afectuoasă, chiar și cu copiii.

De la blănoasă iubitoare la „perie zgârietoare”

Totuși, există și momente în care felina își dorește liniște și poate deveni un pic irascibilă. Atunci cel mai bine ar fi să nu iei animalul în brațe, ci să îi oferi spațiul pe care îl merită. Nu te îngrijora, credincioasa blănoasă se va freca din nou de picioarele tale în cel mai scurt timp.

Pe lângă asta, îi place să „vorbească” cu colegii ei de cameră, deși nu are tendința de a mieuna la fel de mult ca pisica siameză. E posibil să fie chiar un pic timidă față de străini.

Pisica Havana nu este o pisică de exterior, ci o pisică de apartament. Îi place să stea în căldura casei, unde caută contactul social și oportunități de a se juca.

Bineînțeles, în lunile mai calde, poate face o mică excursie pe balcon sau în grădină atunci când ușile sunt deschise, dar numai atunci când condițiile meteorologice sunt ideale. În caz contrar, preferă un loc ferit, lângă calorifer.

Are nevoie de un partener de joacă

Pisica Havana este o pisică care necesită mult timp din partea ta. Își alege persoanele preferate și creează legături puternice cu ele. Îi place să se apropie de persoana sa favorită și o „invită” mereu să petreacă timp împreună și să se joace cu ea.

Este foarte inteligentă, oferă o mulțime de „feedback” și îi place să fie surprinsă cu noi provocări în mod constant.

Adaptabilă și prietenoasă cu copiii

Le plac copiii, atâta timp cât aceștia le respectă limitele și nu le trag de coadă.

Prezența altor pisici sau a câinilor în gospodărie nu reprezintă de obicei o problemă pentru pisica Havana. Această felină maleabilă se adaptează la „colegii de cameră” și trăiește alături de ei în armonie.

Nu o lăsa singură prea mult timp

Omul său este plecat de acasă? Pisicii Havana nu-i place deloc asta! Așa că încearcă să nu o lași singură pentru perioade lungi de timp. Îi place să fie în centrul atenției și să ia parte activ la interacțiunea socială.

Pisoiul comentează cu vocea lui blândă despre ceea ce se petrece în jur și încearcă să-i facă pe oamenii săi să reacționeze. După faza activă, Havana caută contactul fizic pentru a se cuibări, a se odihni și a se bucura de puțină afecțiune.

Pisică din rasa havana, lângă bradul de crăciun (stânga sus în poză), pisica este în prim plan în dreapta jos, stă întinsă și se uită în lateral
Inteligenta și jucăușa pisică Havana este o pisică de interior.

Are nevoie de o nutriție normală, potrivită pentru pisici. Hrana proaspătă și umedă, cu o anumită varietate, ar trebui să constituie baza. Din când în când, aceasta poate fi completată sau înlocuită cu hrană uscată. Asigură-te că felina are mereu un bol cu apă proaspătă la dispoziție.

În general, pisica Havana se descurcă cu foarte puțină mâncare. Totuși, mesele zilnice pot deveni un test de răbdare dacă felina lasă des mâncarea pregătită cu drag pe jos.

Nu este o mare gurmandă și poate fi destul de pretențioasă în ceea ce privește tipurile de hrană pe care le acceptă. Încearcă gama noastră largă de produse.

Blana lucioasă nu are nevoie de prea multă îngrijire

Pisica Havana are o blană strălucitoare în mod natural. Ea necesită foarte puțină îngrijire. O poți peria din când în când cu o cârpă moale sau cu o perie moale. Suntem siguri că mica ta felină se va bucura de această sesiune tandră de îngrijire și de atenția suplimentară.

Este un animal rezistent, care se îmbolnăvește rar. Așa că cel mai probabil vei merge la veterinar doar pentru controale de rutină și vaccinări regulate.

Însă dacă observi că blana pisicii își pierde strălucirea sau dacă are un comportament neobișnuit, înseamnă că ceva nu este în regulă. Du blănoasa la un control cât mai repede.

Cât trăiește o pisică Havana?

Pisicile Havana trăiesc între 15 și 20 de ani.

Atenție la frig
Pisicilor Havana li se face frig destul de rapid și, prin urmare, evită locurile reci și cu curenți de aer. Nu închide niciodată pisica în afara casei pentru ca aceasta să poată veni într-un loc cald, dacă e cazul.

Există multe speculații cu privire la modul în care pisica Havana și-a primit numele. Unii cred că a fost inspirat de iepurii Havanna, care au o culoare identică a blănii.

Alții cred că originile numelui se regăsesc în tutunul cubanez, care are aceeași culoare ciocolatiu-maronie ca și pisica. În orice caz, rămâne neclar de ce pisica Havana se scrie cu un singur „n”.

Există, de asemenea, diverse teorii cu privire la istoria sa. Una dintre povești începe în Thailanda, unde se spune că rasa provine dintr-o încrucișare între pisica Tonkineză și pisica Birmaneză.

O alta duce în Anglia, unde, în 1952, crescătoarea Baroneasa von Ulmann a încrucișat o Siameză cu o pisică British Shorthair. Motanul ei, „Elmtower Bronze Idol”, ar fi, prin urmare, strămoșul rasei.

O rasă – multe nume

Un lucru e cert: oamenii au contribuit la această rasă – ea nu s-a dezvoltat în mod natural. Pisica Havana este foarte populară în străinătate. Acolo are multe alte nume, printre care:

  • Chestnut Oriental Shorthair
  • Chestnut Havana
  • Swiss Mountain Cat
  • Havana Brown

Preț: cât costă o pisică Havana?

Pisica Havana este rară la noi, iar rețeaua de crescători este destul de redusă. Din acest motiv, ar trebui să te aștepți să plătești un preț de achiziție mai mare. Între 1.000 și 1.200 de euro este un preț obișnuit pentru aceste pisici.

Atenție la alegerea crescătorului – asigură-te că acesta este specializat în pisici Havana, că poate furniza toate carnetele de sănătate și că pedigree-ul său este trasabil..

Concluzie

Având în vedere că pisica Havana are o personalitate puternică și formează o legătură profundă cu părinții săi, ea nu este considerată o pisică pentru începători. E important să fii conștient că pisica va avea pretenții de la tine și că va necesita atenție. Acest lucru poate fi obositor dacă vrei doar să îți pui picioarele pe canapea după o zi lungă la muncă!

Dar dacă nu-ți poți imagina nimic mai bun decât o pisică afectuoasă și jucăușă pentru care însemni totul – atunci ai găsit pisica ideală pentru tine.

Profilul pisicii Havana

Sumar: pisică fermecătoare, jucăușă, cu un aspect oriental, potrivită pentru a fi ținută în casă
Înălțimea la greabăn: 25 cm
Greutate: 2,5-4,2 kg
Speranță medie de viață: 15-20 ani
Preț: 1.000-1.200 Euro
Caracter comunicativă, afectuoasă, jucăușă, inteligentă
Blană Păr scurt
Culorile blănii: unicoloră, maro ciocolatiu până la maro roșcat
Nevoie de îngrijire: redusă
Nivel de energie: regulată
Origine: neclară
2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.