American Wirehair

American Wirehair

American Wirehair este o frumusețe rară din SUA.

American Wirehair, adesea numită „pisica americană cu păr sârmos”, este greu de găsit în Europa. Cu toate acestea, ea este o pisică interesantă, care, la fel ca multe alte rase, își are originea în urma unei mutații accidentale. Află mai multe despre aceste pisici cu păr sârmos din statul New York chiar aici.

Aspect: pisici cu blană ușor încrețită

Trăsătura specifică rasei American Wirehair este structura interesantă a blănii. Blana sârmoasă a animalelor este rezultatul unei mutații aleatorii, care se moștenește în mod dominant. Ea oferă felinelor o blană extrem de deasă, aspră.

Motivul este structura unică a părului: firele individuale de păr sunt curbate și ondulate la capete. Și mustățile pisicii American Wirehair arată „îndoite” într-o anumită măsură. Structura specială a blănii face ca pisica să arate un pic adormită și neîngrijită, dar în același timp contribuie la aspectul drăguț al rasei.

Cauza este o mutație întâmplătoare

În orice caz: există diferite texturi ale blănii chiar și printre pisicile American Wirehair. Gena se moștenește dominant. Cu cât mai mare este predispoziția, cu atât mai puternic va prevala această trăsătură, care i-a dat numele.

Gena părului sârmos se datorează unei mutații aleatorii care a apărut în anii 1960 în statul New York, America. Mutațiile nu sunt ceva neobișnuit în lumea pisicilor.

Cu toate acestea, este complet atipic faptul că mutația pentru blana sârmoasă a apărut doar pe continentul american! Această genă dominantă se asigură că trăsătura este transmisă tuturor puilor, unde apare sub forma blănii sârmoase.

Similaritatea cu American Shorthair

American Wirehair are un corp similar pisicii American Shorthair. Ea este puternică și mușchiuloasă, are un piept puternic și picioare mușchiuloase, de lungime medie. Obrajii sunt ridicați, iar botul este proeminent.

Ochii atenți, deschiși larg și deseori de un galben deschis amintesc de ruda sa, American Shorthair. La fel ca aceasta, American Wirehair poate avea multe culori. Interesant este că, la unele animale, gena părului sârmos apare imediat după naștere, în timp ce la altele abia începând cu a patra lună de viață – până atunci, puii de pisică arată ca niște feline cu părul scurt.

Pisica American Wirehair este o felină simplă. Ea este tolerantă și perfectă pentru viața în familie – se înțelege bine cu copiii și îi place să se împrietenească cu alte pisici.

Acestei rase robuste îi place să se joace toată ziua. Există American Wirehair mai liniștite, dar cea mai mare parte a acestor pisici iubesc vânătoarea în aer liber, pe lângă joaca cu oamenii „lor”. American Wirehair poate fi ținută afară fără probleme.

Însă dacă are suficiente oportunități de a se juca și de a se cățăra, în mod normal, va fi fericită și ca pisică strict de interior.

Preferă să aibă un partener

Oferă-i jucării interactive dacă ești plecat des de acasă. Dar nici măcar jucăriile inteligente nu pot înlocui compania unei feline. American Wirehair este o pisică foarte sociabilă. Gândește-te să iei o a doua pisică, mai ales dacă blănoasa este lăsată singură aproape toată ziua – ideal ar fi să faci asta încă de la început.

American Wirehair în trei culori pisică domestică pe fundal negru
American Wirehair poate avea mai diferite culori.

În ciuda blănii sale deosebite, American Wirehair este ușor de îngrijit. Blana sârmoasă nu necesită niciun tratament special. De regulă, perierea o dată pe săptămână este suficientă pentru a minimiza cantitatea de păr ingerat.

Oferă-i pisicii iarba-mâței sau pastă de malț în perioada în care își schimbă blana. Astfel părul înghițit este eliminat în mod natural.

Consult anual la veterinar

Consultul anual la veterinar este bineînțeles obligatoriu. Un veterinar de încredere va examina pisica îndeaproape, îi va asculta plămânii și inima și se va uita în gura ei. De la el poți afla tot ce e de știut despre vaccinuri sau deparazitări.

În principiu, American Wirehair este considerată o pisică robustă, rezistentă și adaptabilă. Are doar o ușoară tendință de a fi supraponderală. Ocazional, la această rasă se observă cardiomiopatie hipertrofică, o îngroșare a mușchiului cardiac.

La fel ca toate pisicile, și American Wirehair va beneficia de un regim bogat în proteine de înaltă calitate. Pisicile sunt niște animale carnivore și prin urmare pot folosi carbohidrații doar într-o anumită măsură.

Așa că fii atent atunci când cumperi mâncare – dacă ai dubii, verifică eticheta! Conform Ordonanței Europene privind Hrana pentru Animale, ingredientele din hrana de pisică sunt sortate în funcție de cantitate. Prin urmare carnea ar trebui să fie prima pe lista de ingrediente.

Sfat: În magazinul online zooplus poți găsi o gamă largă de hrană pentru pisici de calitate superioară.

Ingredientele unei alimentații de înaltă calitate pentru pisici

Pisicile nu au nevoie doar de carne de pe mușchi, ci și de organe interne de calitate înaltă. Acestea pot, dar nu trebuie să fie grupate împreună ca „produse de origine animală”. Tot mai mulți producători aleg declarația deschisă, care enumeră în detaliu organele interne conținute.

Doar așa poți fi sigur că hrana pisicii American Wirehair conține multe ingrediente sănătoase.

Poți găsi mai multe informații pe acest subiect în articolul: Cum recunoști hrana pentru pisici de calitate superioară?

Trendul BARF

Tot mai mulți părinți de pisici se gândesc la varianta de hrană crudă sau mâncare gătită acasă. Informarea în detaliu este obligatorie dacă vrei să te asiguri că pisica primește suficienți nutrienți în acest caz. Din fericire în ziua de azi există multe ghiduri despre subiectul „BARF”.

Producătorii de hrană și magazinele au acceptat de asemenea acest trend și au în ofertă carne crudă, suplimente și deseori porții crude gata preparate.

American Wirehair este crescută în principal în SUA. În Europa, sunt foarte puțini crescători care s-au dedicat pisicii americane cu părul sârmos, ea fiind o specie rar întâlnită.

Dacă ești interesat de această rasă, ar trebui să contactezi direct asociațiile de crescători. De exemplu, American Wirehair este recunoscută de către Cat Fanciers Association. Aceștia te pot ajuta să găsești crescători responsabili.

Cumpără doar de la un crescător serios

Pentru că și în cazul pisicilor American Wirehair este valabil următorul lucru: crescătorii profesioniști fac parte dintr-o asociație de crescători. Doar așa poți fi sigur că animalele îndeplinesc standardul respectivei rase. Crescătorii care își asumă răspunderea pentru feline și pentru puii lor pun importanță pe un mediu potrivit pisicilor, pe hrană potrivită și vizite regulate la veterinar pentru părinți și pisoi.

Micuților le este permis să crească în familie timp de minim doisprezece săptămâni. În această fază de formare ei învață tot ce este important pentru a ajunge niște pisici sănătoase și echilibrate.

Cât costă o American Wirehair?

Creșterea pisicilor este un hobby costisitor, așa că toate acestea au un preț. În funcție de origine, o American Wirehair poate costa câteva sute de euro. Prețurile între 800 și 1.200 de euro nu sunt ceva neobișnuit.

Cei care doresc să economisească bani nu ar trebui totuși să se lase păcăliți de așa-zișii crescători care oferă „pisici de rasă la un preț scăzut”. În ciuda prețului de nimic, accentul este pus pe profit. Hrana pentru pisici adecvată speciei, îngrijirea sănătății sau chiar și o perioadă de odihnă pentru mamele de pisoi nu sunt adesea asigurate în astfel de cazuri. Nici presupusul „crescător” nu aparține unei asociații oficiale.

Bineînțeles că el economisește bani și sub forma taxelor de expoziție și de membru. În același timp, însă, este evitat controlul asociației în ceea ce privește standardul rasei și condițiile de creștere. Pretinsa afacere poate ajunge rapid să te coste mulți bani, deoarece bolile ereditare și malnutriția sunt aspecte des întâlnite aici.

Adoptă, nu cumpăra!

Dacă nu vrei să cheltui prea mulți bani pentru pisica viselor tale, fă o vizită la adăpostul local de animale. Aici vei întâlni nenumărate pisici de toate vârstele, caracterele și formele, care își caută un nou cămin.

Unele au fost date adăpostului de către foștii lor părinți, altele au fost găsite pe stradă sau au fost predate la adăpost după moartea omului lor. Aici vei găsi cu siguranță pisica perfectă pentru familia ta.

Rasa este de fapt o mutație spontană descoperită în statul New York în anii 1960. Puii unei pisici cu păr scurt au ieșit în evidență datorită texturii speciale a blănii acestora.

Singurul supraviețuitor, un motan roșcat și alb tigrat, a atras atenția crescătorului Joan O’Shea din cauza blănii sale neobișnuite. Acesta a cumpărat pisica și i-a dat numele „Council Rock Adam of Hi-Fi“.

În curând a fost stabilită o rasă proprie prin încrucișarea acestuia cu pisici American Shorthair.

Rasă de pisici aproape necunoscută

A durat câțiva ani până ca rasa să fie recunoscută de Cat Fanciers Association. În 1978 rasa a fost acceptată ca un tip de American Shorthair. Până acum nu au existat decât câțiva crescători de American Wirehair în SUA, iar în Europa rasa este aproape complet necunoscută.

Pentru a menține diversitatea genetică și a evita dezvoltarea bolilor ereditare, American Wirehair încă este încrucișată cu American Shorthair.

Pisoi cu mustăți ondulate

Având în vedere că gena pentru blana sârmoasă se moștenește dominant, ea iese în evidență la circa jumătate din pisoi. În funcție de predispoziție, blana pisoilor devine sârmoasă imediat după naștere sau după circa patru până la șase luni. Acest lucru depinde, printre altele, de textura individuală a blănii.

Încrucișarea a două pisici American Wirehair produce de obicei pisoi, a căror textură a blănii iese în evidență. În general acești pisoi au păr sârmos imediat după naștere!

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Concluzie: pisici fascinante cu părul sârmos

Datorită structurii neobișnuite a blănii sale, American Wirehair creează o fascinație specială asupra iubitorilor de pisici.

Din când în când, această rasă este recomandată celor care suferă de alergii, deoarece nu prea formează alergenul care declanșează probleme precum ochii apoși și nasul care curge la cei afectați. Totuși, doar un test concret în fiecare caz individual poate demonstra dacă American Wirehair poate locui într-o casă cu oameni care suferă de astfel de alergii. Pentru că fiecare persoană (și fiecare pisică) este diferită.

Profilul pisicii American Wirehair

Pe scurt: Blana neobișnuită și aspră a pisicii American Wirehair este rezultatul unei mutații genetice. Rasa este considerată necomplicată și robustă.
Înălțimea la greabăn: 30-35 cm
Greutate: 2-5 kg
Speranța medie de viață: 14-16 ani
Preț: De la 800 Euro
Caracter: afectuos, orientat spre oameni, sociabil, inteligent, iubitor de copii, liniștit, jucăuș, curios
Blană: Scurtă și sârmoasă
Culoarea blănii toate culorile și modelele comune
Dificultate de dresaj: Medie
Nevoie de îngrijire: Redusă
Nevoie de mișcare: Medie
Origine: SUA

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.