Albastru de Rusia

pisica albastru de rusia rasa

Pisicile din rasa Albastru de Rusia sunt ușor de identificat, datorita blănii specifice albastru-gri.

La prima vedere, ai putea confunda pisica din rasa Albastru de Rusia (Russian Blue) cu Chartreux sau British Shorthair, însă la o analiză mai atentă vei vedea că este o rasă foarte diferită.

Albastru de Rusia – Caracteristici

Pisica Albastru de Rusia are un corp grațios, cu picioare lungi, în contrast cu structura mai robustă a pisicii British Shorthair. Adultul mediu din această rasă cântărește între 3 și 5 kilograme. Deși pisica Chartreux are o constituție similară de cea a Albastrului de Rusia, cele două rase pot fi deosebite prin culoarea ochilor. În timp ce ochii pisicii Chartreux sunt galbeni, cei ai Albastrei de Rusia sunt un verde-smarald deschis. Pisica Russian Blue are un cap triunghiular, cu ochi rotunzi și urechi bine distanțate. Pomeții și zona mustăților proeminente sunt o trăsătură distinctă a rasei și îi oferă o expresie facială caracteristică.

Trăsătura particulară a acestei rase este blana sa mătăsoasă. Blana albastră-gri are reflexii argintii și, în mod ideal, vârful nasului și pernițele labelor ar trebui să fie și ele albastre. Orice pată de altă culoare sau vărgată a blănii este văzută ca defect la pisicile de concurs și, deși astăzi există și variante ale rasei albe și negre, multe asociații de crescători nu recunosc coloritul ca fiind tipic rasei.

Puii de pisică Albastru de Rusia sunt adesea născuți cu modele „fantomă” (modele vărgate puțin vizibile), dar acestea tind să dispară înainte ca pisoiul să atingă maturitatea, lăsând în urmă o blană albastră-gri simplă. Blana mătăsoasă și moale este unică rasei: subpărul este de aceeași lungime cu părul de la exterior, oferind pisicii un aspect plușat. Albastra de Rusia este singura rasă de pisici care să aibă acest fel de blană dublă.

Personalitate

Dacă ești în căutarea unei pisici inteligente, prietenoase și sociabile, atunci Albastrul de Rusia poate fi alegerea potrivită pentru tine. Acestea sunt pisici cu un nivel moderat de activitate fizică și cărora le place să fie ținute în brațe de omul lor favorit. Puii pot fi jucăuși și energici, dar devin mai calmi pe măsură ce se maturizează. Adulții sunt atletici, curioși, dar destul de rezervați. Unii spun că acest lucru le face perfecte ca pisici de interior, dar ai grijă: pisica Albastru de Rusia este foarte inteligentă și are nevoie de multă stimulare și provocări. Acestea pot adesea să deschidă uși și pot intra oriunde, inclusiv în sertarul cu gustări! Au nevoie de distrageri pentru a le împiedica să facă năzdrăvănii și, pentru că le place compania oamenilor, iubesc să se joace cu stăpânii lor.

Albastrele de Rusia pot fi învățate să facă trucuri, folosind metode precum antrenamentul cu țintă sau clicker, un beneficiu suplimentar fiind menținerea lor distrase și stimulate. Jucăriile care stimulează inteligența, unde acestea trebuie să caute gustările ascunse, sunt populare în rândurile acestei rase. Multe pisici Russian Blue sunt, de asemenea, gata să învețe trucuri de agilitate, precum săriturile printre inele sau pe un scaun, la comandă, dar acest lucru depinde și de temperamentul individual al pisicii.

Această rasă este foarte sociabilă și ar trebui ținută într-o pereche sau grup de pisici, mai ales dacă va fi o pisică de interior sau care trăiește cu o familie des plecată de acasă. Nu este necesar să îți cuplezi Albastra de Rusia cu o pisică din aceeași rasă, deoarece aceste feline tind să relaționeze bine și cu alte rase. Însă este esențial să lași pisicile să se obișnuiască una cu alta într-un mod controlat, pentru a evita orice probleme legate de teritoriu sau socializare. Dacă achiziționezi un pui de Albastru de Rusia de la un crescător, este necesar să te asiguri că pisicile și puii crescătorului sunt bine socializate, și că puii nu își părăsesc mama înainte de vârsta de 12 săptămâni.

© EwaStudio / stock.adobe.com

Istoric

Nu toate Albastrele de Rusia sunt create egal. Există trei sub-rase distincte în Europa, care pot prezenta diferențe considerabile, din pricina istoriilor lor diverse.

Siberiană/Scandinavă: puțin mai mică decât media, cu o formă foarte elegantă a corpului și urechi foarte depărtate una de alta. Blana lor tinde să fie mai închisă la culoare și, de asemenea, aceasta tind să fie mai timide cu oamenii, motiv pentru care nu sunt preferate de mulți crescători.

Americană: cea mai elegantă dintre tipurile de Albastru de Rusia. Această pisică de mărime medie are o blană ceva mai deschisă la culoare, urechi depărtate, și iubește compania, chiar și pe cea a străinilor.

Engleză: are o constituție mai puternică, iar urechile sunt ceva mai apropiate, ridicate. Această sub-rasă nu este la fel de sociabilă ca cea americană, dar nici la fel de timidă ca siberiana.

Combinații ale celor trei sub-rase sunt frecvent întâlnite și asigură diversitatea genetică a speciei.

Motivul pentru care sub-rasele sunt atât de diferite între ele este istoricul lor de reproducere. După cum sugerează și numele, Albastra de Rusia este originară din Rusia și dovezile arată că aceasta a venit inițial din regiunea nordică Archangelsk. Primele pisici Albastre de Rusia au fost introduse în Anglia de către marinari britanici în jurul anului 1860. Primul specimen documentat a fost expus sub numele „Archangel Cat” („Pisica arhanghel”) în Crystal Palace în 1875.  Rasa a devenit populară în Anglia și Rusia țaristă la sfârșitul secolului 19 și i-a fost oferită propria clasă rasială în Anglia în 1912. Cele două războaie mondiale din secolul 20 au cauzat o reducere extremă a rasei în Europa. Din fericire, crescătorilor din America de Nord au combinat descendentele europene și le-au împerecheat cu siameza, British Shorthair sau European Shorthair, ceea ce a dus la salvarea rasei. În același timp, acest lucru a contribuit la producerea caracteristicilor moderne ale rasei, de blană scurtă și pufoasă și ochi verzi smarald.

Precum în cazul multor altor rase, povestea nu se termină cu standardul rasial curent. Există o anumită controversă asupra recunoașterii Albastrelor de Rusia albe și negre ca standard rasial.  Francis McLeod a început „Russian White and Black Programme” („Programul Rusa Albă și Neagră”) în Anglia în anii 1960, împerechind pisici Albastru de Rusia albe sau negre. În anii 1970, un crescător australian, Mavis Jones, a împerecheat o pisică albă cu o Albastră de Rusia pentru a produce o variantă de culoare „Alb de Rusia”. Clubul de feline Societatea Agricolă Regală (The Royal Agricultural Society RAS) din New South Wales a recunoscut acești metiși de Albastră de Rusia ca variante oficiale de culoare la sfârșitul anilor 1970 și de atunci au fost recunoscute și de alte asociații de crescători din Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

American Cat Fanciers Association a oferit pisicilor „Alb de Rusia” și „Negru de Rusia” statut de campionat, permițându-le să fie prezentate ca „Russian Shorthair”. Standardul rasial corespunde celui al Albastrei de Rusia, dar pisicile pot fi monocrome – alb sau negru. La fel ca în cazul Albastrei de Rusia standard, ochii trebuie să fie de culoare verde deschis. Totuși, majoritatea asociațiilor de crescători încă recunosc doar varianta albastră-gri a rasei Albastru de Rusia.

Îngrijire

Blana dublă distinctă a pisicii Russian Blue înseamnă că aceasta năpârlește foarte puțin. Aceast lucru, plus faptul că produce mai puțin glicoproteină Fel d 1 decât pisicile din alte rase, face ca Albastru de Rusia să fie alegerea potrivită pentru oamenii alergici la părul de animale. Totuși, glicoproteina este doar unul din factorii declanșatori pentru alergiile la părul de pisică – producția mai mică la Albastrele de Rusia înseamnă că acestea sunt mai ușor de tolerat pentru persoanele alergice, dar asta nu înseamnă că Albastru de Rusia este o rasă de pisici hipoalergenică.

Blana dublă a Albastrei arată minunat fără să necesite mult periaj. Perierea o dată pe săptămână este suficientă pentru a îndepărta părul în exces.

Controalele anuale sunt esențiale pentru toate rasele de pisici, și trebuie să includă vaccinări anuale, plus o verificare completă a inimii și a plămânilor, precum și controlarea danturii.

Pisicile din rasa Albastru de Rusia au un mieunat slab și o personalitate prietenoasă și sociabilă, ceea ce le face animale de companie excelente pentru interior. Totuși, dacă intenționezi să-ți ții pisica în permanență în casă, nu uita că pisicile Russian Blue sunt foarte inteligente și adoră să fie provocate fizic și mental. De aceea, este vital să ai cât mai multe jucării și spații de cățărat în locuință, care să mențină Albastrul tău curios, dornic de aventură, activ și, deci, fericit.

Ideal este să îi pui la dispoziție mobilier special: un ansamblu de cățărat pentru pisici, cu locuri de ascuns și dormit, precum și de zgâriat. Și jucăriile care atârnă și cele care stimulează inteligența sunt îndrăgite de această rasă. Dar asta nu va înlocui rolul tău în viața pisicii sau a motanului Albastru de Rusia. Aceste feline iubesc contactul cu oamenii și au nevoie să se joace și cu persoana lor favorită.

Boliile rasei Albastru de Rusia

Albastra de Rusia este o rasă foarte robustă și a fost ocolite de multe afecțiuni ereditare sau genetice comune, deși încă poate fi predispusă la aceleași boli comune și răni ca pisica obișnuită. De aceea, puii ar trebui imunizați cât de devreme posibil.

Este recomandat să oferi pisicii hrană adaptată speciei. Pisicile sunt carnivore și pot digera doar cantități mici de carbohidrați. Asta înseamnă că este important să îi asiguri pisicii o dietă bogată în proteine animale de înaltă calitate, cu câteva ingrediente de origine vegetală, pentru a te asigura că aceasta se menține sănătoasă. Tot mai mulți stăpâni de pisici iau acum în considerare dieta BARF (Biologically Appropriate Raw Food) pentru animalele lor de companie, care constă în carne crudă proaspătă, pentru a respecta dieta naturală a pisicii.

Unde găsesc crescător de Albastru de Rusia?

Te înțelegem perfect dacă te-ai îndrăgostit de aceste pisici pufoase și atletice și probabil dorești să afli mai multe despre crescătorii locali. În toată Europa vei găsi felise și crescători reputați, care au în vedere bunăstarea animalelor lor.

Dacă îți dorești o Albastră de Rusia de rasă pură, prețul nu va fi deloc mic. Însă reține că nu plătești doar privilegiul de a avea o pisică de rasă pură, dar și munca depusă pentru îngrijirea pisicilor și puilor de către crescător. Creșterea pisicilor este o afacere costisitoare. Crescătorii responsabili pun un mare accent pe sănătatea pisicilor și hrănirea acestora cu mâncare potrivită, de înaltă calitate. Mamele trebuie verificate în mod regulat de veterinar în perioada gestației și este nevoie de mai multe controale  odată ce puii au fost născuți, pentru a vedea dacă aceștia sunt sănătoși.

Pisici pui albastru de rusia © Callalloo Twisty / stock.adobe.com

Un crescător responsabil se va asigura, de asemenea, că puii sunt hrăniți cu o hrană de calitate, specifică rasei, și că sunt bine socializați înainte de a dați spre noii stăpâni. În unele cazuri, crescătorul se va ocupa și de vaccinarea și sterilizarea puilor. Toate acestea îl costă pe crescător bani, timp și efort – un crescător profesionist se ocupă în permanență de îngrijirea pisicilor sale. Este important, de asemenea, ca cel de la care vei adopta puiul de Albastru de Rusia să nu ofere pui mai tineri de 12 săptămâni. Pisoii au nevoie de timp să crească, să învețe și să dezvolte abilități esențiale în supraviețuire înainte de a-și părăsi mama. De asemenea, ei au nevoie de timp să se joace și să lupte cu frații și surorile lor, precum și să fie socializați, pentru a deveni obișnuiți cu contactul cu oamenii.

Dacă un certificat de rasă nu este o prioritate pentru tine, probabil nu îți dorești să cumperi pui de Albastru de Rusia de la un crescător autorizat. În acest caz, evită pe oricine care pretinde că vinde pisici de rasă pură fără certificat – un lucru des întâlnit pe internet sau în reclame locale. În cele mai multe cazuri, pentru acești vânzători primează cantitatea pisicilor și nu calitatea. Aceștia pun mai mult accent pe producerea de cât mai multe animale pentru vânzare decât pe considerații etice. Împerecherea atentă a pisicilor părinți și bunăstarea animalelor vor fi ignorate în favoarea obținerii unor venituri facile. Creșterea responsabilă a pisicilor este un hobby costisitor și orice crescător căruia îi pasă de bunăstarea animalelor va cere un preț care să reflecte în mod rezonabil costurile impuse de procesul de creștere.

Alternativa etică este să contactezi adăposturile locale de animale sau organizațiile de caritate. Acestea sunt inundate cu pisici care au nevoie disperată de un cămin, deci este aproape o garanție că veți găsi o pisică sociabilă pe care să o adopți, care să nu fie neapărat o Albastră de Rusia, dar care să aibă multe dintre trăsăturile acestei rase. Organizațiile de caritate pentru animale găsesc uneori și pisici de rasă pe care să le ofere spre adopție, deci merită să încerci și să întrebi dacă au cumva Albastru de Rusia metiș.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.